Sistem za automatsko kocenje me je vec nekoliko puta doveo u cistu opasnost. Kod Glavne poste, debilko na trotinetu je proleteo kroz crveno preko pesackog, podigao prednji tocak i ukopao se na razdelnom ostrvu. Iako je bio potpuno van moje trake, auto od dve tone je sam reagovao i ukopao se u mestu. Sreca pa me niko pozadi nije zakucao.
To se mnogima desilo. A onda zamisli da počne da koči na magistralnom putu dok pretičeš drugo vozilo.
A što se tiče komentara da je manja šteta da te neko otpozadi udari; to prosto nije tačno i zavisi od mnogo broja faktora. Jedan od faktora je - šta ako je kamion pozadi, ili autobus? Pa i auto od 2t će odleteti 30m unapred potpuno nekontrolisano.
A dalje oko tih sistema bezbednosti; kupio kolega auto (japanac, nije kineski) za 65000eur. Kamera u autu ga prepozna svaki treći put da bi mu namestila sedište na način kako je za njega memorisano. Kako ta kamera može da ga prati gde on gleda tokom vožnje, ne smem ni da zamislim. Ako ne znaju kako se to implementira, pa mogli su Apple-u da plate da im to odradi kako treba u autu te klase.
Kada se piše o broju saobraćajnih nezgoda u Evropi, statistike se vode uglavnom za broj poginulih. To jeste u padu, ali sam broj nezgoda samo sa materijalnom štetom se ne navodi posebno, tako da taj broj može da bude i veći.
Evo jedna statistika
LINK . Naravno da smo mi neslavo prvi. Odmah posle nas Rumuni, Bugari i Lihtenštajn(?!?), sa 78 poginulih na 1 milion stanovnika. Nemačka, gde se vozi u proseku daleko brže nego kod nas (a i verovatno brže nego bilo gde u Evropi) taj broj je 33 na 1 milion stanovnika.
Tako da broj udesa i poginulih nema veze sa ograničenjima brzine i samom brzom vožnjom, već sa mentalnim sklopom ljudi - bahatošću. Kod nas se ljudi ponose kad klincu kupe smeće staro 15-20 godina sa motorom od 150-200KS. Ponosni su da se pokažu kako umeju da voze bahato po centru i u suprotnom smeru na auto putu, jer im eto niko ne može ništa jer je njihov tata veliki baja.
Edit:
Još uvek nisam video zvanični izveštaj u vezi nesreće u Rumuniji kada su poginuli navijači Paoka. Pričalo se onda da je nesreći kumovao i sam sistem "bezbednosti vozila".