Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Oni čekaju nalog nadležne distribucije koja pak čeka da joj se prosledi ugovor koji su potpisao.
Kod mene je došao čovek iz lokale distribucije kao komisija i pogledao malo radi reda, i pružio mi ruku čestitajući da sam postao kupac potrošač i rekao mi da pozovem ovu firmu što su mi montirali elektranu da oni nešto urade(neznam šta neki limit da skinu ili tako nešto) i u roku pola sata vidim na aplikaciji krenuo izvoz i proizvodnja skočila na preko 9 kw pošto je bio avgust i sunčan dan oko 11 sati. Ugovor koji se šalje iz centrale iz BG koji ti dobijaš ide i na mejl lokalne distribucije, to mi je rekao ovaj čovek koji je bio u komisiji, tako da su oni to morali da dobiju.

Sad vec jako cekam da dodju. Znam da nece skoro, jer sam tek poslao kovertu epsu, ali se nadam da ce makar u septembru da dođu i da mi elekrana vec radi punim kapacitetom

Na žalost kasno je za uštedu ove sezone, isto sam i ja tako 2024 20tog septembra krenuo export i imao sam kilovate do decembra i onda decembar, januar skoro nikakva ušteda jer mi je novembar 2024 pojeo sve kilovate na grejanje. Februar već bilo više proizvodnje a mart uvek napravi dovoljno za taj mesec onda ide reset 1.4. i nova sezona. Ove godine mi je propalo 1400kWh.

Imas predimenzioniranu elektranu? Radije bi upalio grejanje i hladjenje, nego da poklonim visak kw eps-u

Pa 6kW, ne isplati se manje uvoditi, minimalno je 5KW. Dobra je orijentacija, jug-zapad i zato i toliko viškova. Grejemo sa 5 klima 90m2 plus indirektno kroz neizolovani zid garažu 25m2 koja je u sklopu kuće. Greje se, hladi (sa dve klime), puštao bojler preko dana i veš mašine više, videću sad prvog aprila koliko će da propadne ali neće biti neka velika razlika.

Jos sam ja mislio da mi nece biti dovoljno, 6.580, pa sam uzeo inverter od 10kw i imam u planu da kupim jos 7 panela po 470w. Trenutno je na jednom stringu, jedan je slobodan.
Saznacu tamo 2028 u aprilu.
Ali ako bude viska, lako cu to potrositi. Ima da grejem deci vodu u bazenu

Pa 6kW, ne isplati se manje uvoditi, minimalno je 5KW. Dobra je orijentacija, jug-zapad i zato i toliko viškova. Grejemo sa 5 klima 90m2 plus indirektno kroz neizolovani zid garažu 25m2 koja je u sklopu kuće. Greje se, hladi (sa dve klime), puštao bojler preko dana i veš mašine više, videću sad prvog aprila koliko će da propadne ali neće biti neka velika razlika.
Набави е-ауто. 🙂

U planu je EV za gradsku vožnju i do 100km, problem je cena.

Jos sam ja mislio da mi nece biti dovoljno, 6.580, pa sam uzeo inverter od 10kw i imam u planu da kupim jos 7 panela po 470w. Trenutno je na jednom stringu, jedan je slobodan.
Saznacu tamo 2028 u aprilu.
Ali ako bude viska, lako cu to potrositi. Ima da grejem deci vodu u bazenu
E to sam i ja razmišljao, neku TP da dogreva vodu za bazen.

Ili mozda bateriju uzeti?

Neisplativo jer bi se najviše koristila noću a niža tarifa ima nisku cenu.
Inače avgust račun 2400din, bez solara bi bio 7050din.

Neisplativo jer bi se najviše koristila noću a niža tarifa ima nisku cenu.
Inače avgust račun 2400din, bez solara bi bio 7050din.
Kad si dobio račun?
Ja očekujem da dobijem dva računa pošto sam od 24.08. postao kupac proizvođač, ali još uvek ništa nije stiglo ni na mejl ni poštom.

Na žalost kasno je za uštedu ove sezone, isto sam i ja tako 2024 20tog septembra krenuo export i imao sam kilovate do decembra i onda decembar, januar skoro nikakva ušteda jer mi je novembar 2024 pojeo sve kilovate na grejanje. Februar već bilo više proizvodnje a mart uvek napravi dovoljno za taj mesec onda ide reset 1.4. i nova sezona. Ove godine mi je propalo 1400kWh.

Uzmes jedno brojilo na buvljaku i sprovedes komsi uticnicu u dvoriste pa neka sisa travu ili sta ce vec da radi. 1400Kw x 5rsd = jedno prase, pa ga izedete zajedno. Lako je struju unovciti, da ne kazem uprasiti, svima treba.

Meni je konačno izašla komisija na teren nakon zvaničnog prigovora koji sam uputio EDS-u. Izašli su odmah sutradan nakon slanja prigovora. Skinuta je limitacija i pušten eksport istog dana kada su izašli. Ono što me sada buni je zašto me nema u Registru kupaca - proizvođača budući da je presek stanja bio 15. septembra a komisija je izlazila početkom septembra.

Da li ste pratili kada ste vi upisani u registar nakon izlaska komisije? U skladu sa Uredbom o kupcima - proizvođačima, upis se po službenoj dužnosti vrši odmah a najkasnije u roku od 5 dana od priključenja.

Sad u principu i ne znam da li sam još uvek zvanično postao kupac - proizvođač jer me nema u registru a septembarski račun neće još dugo.

Meni je konačno izašla komisija na teren nakon zvaničnog prigovora koji sam uputio EDS-u. Izašli su odmah sutradan nakon slanja prigovora. Skinuta je limitacija i pušten eksport istog dana kada su izašli. Ono što me sada buni je zašto me nema u Registru kupaca - proizvođača budući da je presek stanja bio 15. septembra a komisija je izlazila početkom septembra.

Da li ste pratili kada ste vi upisani u registar nakon izlaska komisije? U skladu sa Uredbom o kupcima - proizvođačima, upis se po službenoj dužnosti vrši odmah a najkasnije u roku od 5 dana od priključenja.

Sad u principu i ne znam da li sam još uvek zvanično postao kupac - proizvođač jer me nema u registru a septembarski račun neće još dugo.
Kasni to, i ja sam nakon 7-10 dana tek upisan!

Na koji mejl si uputio prigovor? Ja cekam komisiju vec mesec i po dana...

Stigao je odgovor. Zakljucen ugovor o potpunom snabdevanju sa neto merenjem. Jel to znaci da se sada sme pustiti elektrana da radi punim kapacitetom, da salje u mrezu visak struje?

POzdrav. Leti torim oko 16 000 dinara struje, zimi oko 6000din. Naravno kada bih instalirao panele presao bi na kotao na stuju. Tako da bi potrosnja zimi skocila. Kuca 150m2, vozim elektricni automobil. Koliko KW mi je potrebno da ugradim panela i da li mi treba baterija ili da surujem sa drzavom? Koja je najbolja varijanta i koja je najjeftinija i najbolja varijanta za panele? Gde kupiti? Ko da ugradi? 17.25kw mi je odobrena snaga

10.8KW možeš maksimalno, sa nešto više panela zavisno od orijentacije (12-13KW u panelima).
Za prozjumer priču imaš fore do 2027 da budeš na neto merenju inače posle ide neto obračun i te uslove još ne znamo kakvi će biti, verovatno neisplativi. Ako možeš do NG da uvedeš super, ako ne sačekaj uredbu i uslove da vidimo kako će plaćati vraćene kilovate pa onda prelomi da li prozjumer ili baterije.
Za ugradnju gledaj ponude, šalji mailove pa ćeš naći, najbolje neko ko ti je blizu.

@vozac
Ne dok ne izađe komisija i odobri prikključenje.

@Shimec Ako te ne mrzi (i ako imaš), pošalji specifikaciju opreme, baš da prodiskutujemo ovde šta se ugrađuje, kakav je kvalitet, itd. Da li je hibridni invertor (da li mogu doći baterije kasnije) ili ne, rasklopna i zaštitna oprema (osigurači, prekidači, odvodnici prenapona...). Neki Mutlu, Elmark, Noark, Horoz, sve sam ovo viđao u ponudama, a iskreno nemam pojma ništa o ovome. A radije bih išao na višu klasu ovih uređaja, to je ono što ti štiti kuću na kraju krajeva, sama elektrana i nema neku preteranu vrednost (sve se spakuje u ispod 10k svakako, eventualno skače cena značajnije ako uzmeš i baterije). Bar neka srednja klasa bi trebalo da se koristi.
DMEGC 465 Wp paneli. Stepen efikasnosti 23.8%
Noark osigurače, table.

Nazad
Vrh Dno