Šta je novo?

Kineski EV modeli više ne pobeđuju samo cenom – sada osvajaju i maksimalne ocene na polju bezbednosti

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Geely-EV-test-bezbednosti-Euro-NCAP.webp

Kineski EV modeli više ne pobeđuju samo cenom – sada osvajaju i maksimalne ocene na polju bezbednosti​

Mislite da kineski automobili štede na bezbednosti? Leapmotor B05, Aion UT i Geely E2 osvojili su po pet Euro NCAP zvezdica, dok je evropska Cupra Raval bez opcionog paketa ostala na četiri

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...jaju-i-maksimalne-ocene-na-polju-bezbednosti/

OK, ti modeli su dobili maksimalne ocene. Šta je sa ostalima?

OK, ti modeli su dobili maksimalne ocene. Šta je sa ostalima?
Odeš na sajt EuroNCAP-a i vidiš šta te interesuje 😁

Od ovoga što je testirano, a dostupno u Srbiji, Geely, Cherry i Changan ne zaostaju za evropskim proizvođačima - svi imaju po 4 ili 5 zvezdica. Ipak, broj testiranih modela je ograničen i trebaće još dosta vremena da se baza popuni, jelte...

Dongfeng npr. se prodaje u Srbiji, a ima samo jedan testiran model - Box, i on je imao samo tri zvezdice. Ipak, ni ostali modeli tog ranga nisu bolje prolazili, tako da šta znam...

Citiraću malo ChatGPT u nastavku, jer ono što sam donekle znao je da je NCAP uveo još mnogo stvari koje utiču na broj zvezdica osim same bezbednosti vozila.
A mnogi od nas su iskusili tu "vrhunsku bezbednost" kada automobil počne sam da koči na magistralnom putu je je "video nešto" i pomislio ko zna šta. Ili kada lane assist povuče volan na stranu jer na putu postoje stare linije od prethodnih radova (primer na autoputu kod Expa). Onda takav auto ima 5 zvezdica...

"Od 2026. Euro NCAP ocenjuje četiri podjednako važna područja:
Bezbedna vožnja
praćenje umora i pažnje vozača;
kamera koja proverava gleda li vozač put;
upozorenje na nevezan pojas, uključujući zadnja sedišta;
prepoznavanje ograničenja brzine;
inteligentni limiter brzine;
koliko su osnovne funkcije lako dostupne bez odvlačenja pogleda;
da li asistencije daju razumna upozorenja ili nepotrebno nerviraju vozača;
kvalitet direktnog nadzora vozača kada automobil koristi napredne asistencije.
Izbegavanje sudara
automatsko kočenje pred automobilima;
automatsko kočenje pred pešacima, biciklistima i motociklistima;
rad sistema noću i pri skretanju preko raskrsnice;
sprečavanje izlaska iz trake;
intervencija pri nailasku vozila iz suprotnog smera;
nadzor mrtvog ugla;
sprečavanje otvaranja vrata pred biciklistom;
automatsko kočenje pri vožnji unazad;
sprečavanje sudara kada vozač greškom pritisne gas umesto kočnice.
Zaštita u sudaru
Ovo je ono što najčešće smatramo „pravom“ bezbednošću:
frontalni, bočni i udar u stub;
zaštita odraslih različite visine i građe;
zaštita dece i kompatibilnost sa dečjim sedištima;
zaštita od povrede vrata pri udaru otpozadi;
centralni vazdušni jastuk i sprečavanje međusobnog udara putnika;
zaštita pešaka glavom, karlicom i nogama;
koliko je automobil agresivan prema drugom, manjem vozilu.
Bezbednost posle sudara
Ovo može doneti ili oduzeti značajan broj bodova, iako nema veze sa čvrstinom automobila:
automatski eCall;
precizno slanje lokacije i podataka hitnim službama;
mogućnost otvaranja vrata posle udara;
električni podizači prozora koji nastavljaju da rade;
lako izvlačenje putnika;
dostupna spasilačka karta za vatrogasce;
automatsko aktiviranje kočnica nakon prvog udara;
detekcija da je vozilo završilo u vodi;
mogućnost otvaranja vrata/prozora pod određenim uslovima;
kod električnih vozila: automatsko isključenje visokog napona, kontrola baterije i upozorenje na rizik od požara.
Najvažnija posledica: automobil može imati veoma čvrstu kabinu i odlične rezultate klasičnih crash-testova, a ipak dobiti samo tri ili četiri zvezdice jer nema dovoljno dobar AEB, nadzor vozača, zaštitu pešaka ili sistem posle sudara. Isto tako, pet zvezdica ne znači automatski da je konstrukcija automobila najbolja u klasi — deo rezultata može biti ostvaren vrlo dobrim elektronskim sistemima.
Zato je pri poređenju dva automobila bolje gledati pojedinačne rezultate i komentare o lutkama, a ne samo konačan broj zvezdica. Takođe, pet zvezdica iz 2019. nije ravnopravno sa pet zvezdica iz 2026., jer su noviji zahtevi mnogo stroži. Euro NCAP – promene protokola za 2026."

Šta god mi mislili o tim sistemina i koliko nas ponekad nervirali, broj stradalih (racimo na nivou EU) se smanjuje iako obim saobraćaja raste

Evo npr. dve važne opcije, koje nikako da vidim da rade kako treba:
"...koliko su osnovne funkcije lako dostupne bez odvlačenja pogleda,
da li asistencije daju razumna upozorenja ili nepotrebno nerviraju vozača..."

Možda ti infotaiment odvuče pogled, ali te zatim auto upozori pištanjem da ne skrećeš pogled sa puta

Da te silne asistencije nerviraju - nerviraju. Ali u zbiru, kad se pogleda prosek, ipak nateraju ljude da voze malo bezbednije... A to je valjda i bio cilj.

Ja sam imao situaciju gde su sva ta pištanja mene spasla tako da samo neka pište i daju lažna upozorenja...vremenom će to biti sve bolje...a i da postavio bih kamere na svakom ćošku samo da se štancuju kazne...ako piše 30 vozi se 30...ni 40 ni 50 ni 100, ai ne stoji se na sred ulice da se tetki odnese lek......tako da živelo pištanje.

Poslednja izmena:
Sistem za automatsko kocenje me je vec nekoliko puta doveo u cistu opasnost. Kod Glavne poste, debilko na trotinetu je proleteo kroz crveno preko pesackog, podigao prednji tocak i ukopao se na razdelnom ostrvu. Iako je bio potpuno van moje trake, auto od dve tone je sam reagovao i ukopao se u mestu. Sreca pa me niko pozadi nije zakucao.

Slican scenario i u Solunu kod Bele kule, dva morza pretrcavaju ulicu bez gledanja, a auto opet reaguje ekstremno i naglo koci.

Da mogu, trajno bih iskljucio tu opciju. Umesto da me zastiti, svaki put me izlozi riziku od lancanog sudara i povrede vrata, samo zbog osoba sa manjkom mozdanih celija.

I da se zakucao šteta je manja od potencijalne ili još goreg scenarija. Da je savršeno nije bio sam i ja u tim situacijama sa kolima slične tonaže ali to će se ispeglati. A mene je zaštitila tako da samo neka pišti i koči.

Poslednja izmena:
Sistem za automatsko kocenje me je vec nekoliko puta doveo u cistu opasnost. Kod Glavne poste, debilko na trotinetu je proleteo kroz crveno preko pesackog, podigao prednji tocak i ukopao se na razdelnom ostrvu. Iako je bio potpuno van moje trake, auto od dve tone je sam reagovao i ukopao se u mestu. Sreca pa me niko pozadi nije zakucao.

Slican scenario i u Solunu kod Bele kule, dva morza pretrcavaju ulicu bez gledanja, a auto opet reaguje ekstremno i naglo koci.

Da mogu, trajno bih iskljucio tu opciju. Umesto da me zastiti, svaki put me izlozi riziku od lancanog sudara i povrede vrata, samo zbog osoba sa manjkom mozdanih celija.
Da, sistem je podešen tako da je manja šteta da te neko zakuca odpozadi, nego da ti slučajno nekoga zgaziš (iako bi on bio kriv). U većini slučajeva i jeste tako, ali ako je iza tebe šleper, na primer...

Problem nije kad on ukoči zbog dva morža, nego kada zbog trave koja viri, ili duplo iscrtanih traka krene da luduje... Pa koči i gde nema ničeg.

Ne znam koliko se to često dešava na kom autu - meni na Tucsonu recimo se ne sećam da se desilo, ali na Symbioz-u mnogo češće nego što bi smatrao prijatnim...

Svidelo mi se kad sam bio (prr dve godine) na nekoj probnoj vožnji Cherryja da kod njega npr. ima nekoliko nivoa osetljivosti i podešavanja (šta je aktivno do 40 na sat, šta do 60, šta samo preko 100 i sa kojom osetljivosću).

Ovamo je samo on/off...

Ništa nije 100 posto ali u proseku mislim da he korisno. Sada ako imate lošu sreću onda ….u svakom slučaju kako se kome zalomi.

Automatsko kočenje i ostali sistemi aktivne bezbednosti napreduju iz godine u godinu i smanjuju broj nezgoda, poginulih i povređenih. Ubrzo dolazi vreme kada ćemo imati više poverenja u autopilot nego u prosečnog vozača.

Ja podržavam sve te sisteme, uopšte nisam od ovih što asistencije doživljavaju kao napad na ego. Koristio bih sutra FSD da mogu.

Ali brate kad mi zakoči potpuno iz čista mira kad izlazim sa parkinga, uplašim se u trenutku baš jer ne očekuješ ništa.

A konstantno pištanje kod parkinga (jer zamisli ne živim na ranču pa da mogu da se parkiram 5m od svega ostalog nego u gradu gde je svaki mm bitan) me čini nervoznijim nego kad sam vozio stari auto. 🙂

To se mnogima desilo. A onda zamisli da počne da koči na magistralnom putu dok pretičeš drugo vozilo.

A što se tiče komentara da je manja šteta da te neko otpozadi udari; to prosto nije tačno i zavisi od mnogo broja faktora. Jedan od faktora je - šta ako je kamion pozadi, ili autobus? Pa i auto od 2t će odleteti 30m unapred potpuno nekontrolisano.
A dalje oko tih sistema bezbednosti; kupio kolega auto (japanac, nije kineski) za 65000eur. Kamera u autu ga prepozna svaki treći put da bi mu namestila sedište na način kako je za njega memorisano. Kako ta kamera može da ga prati gde on gleda tokom vožnje, ne smem ni da zamislim. Ako ne znaju kako se to implementira, pa mogli su Apple-u da plate da im to odradi kako treba u autu te klase.
Kada se piše o broju saobraćajnih nezgoda u Evropi, statistike se vode uglavnom za broj poginulih. To jeste u padu, ali sam broj nezgoda samo sa materijalnom štetom se ne navodi posebno, tako da taj broj može da bude i veći.
Evo jedna statistika LINK . Naravno da smo mi neslavo prvi. Odmah posle nas Rumuni, Bugari i Lihtenštajn(?!?), sa 78 poginulih na 1 milion stanovnika. Nemačka, gde se vozi u proseku daleko brže nego kod nas (a i verovatno brže nego bilo gde u Evropi) taj broj je 33 na 1 milion stanovnika.
Tako da broj udesa i poginulih nema veze sa ograničenjima brzine i samom brzom vožnjom, već sa mentalnim sklopom ljudi - bahatošću. Kod nas se ljudi ponose kad klincu kupe smeće staro 15-20 godina sa motorom od 150-200KS. Ponosni su da se pokažu kako umeju da voze bahato po centru i u suprotnom smeru na auto putu, jer im eto niko ne može ništa jer je njihov tata veliki baja.

Edit:
Još uvek nisam video zvanični izveštaj u vezi nesreće u Rumuniji kada su poginuli navijači Paoka. Pričalo se onda da je nesreći kumovao i sam sistem "bezbednosti vozila".

Statistički podaci za SAD kažu da noviji automobili sa automatskim kočenjem imaju oko 50% manje sudara sa materijalnom štetom i oko 42% manje ozbiljnih sudara sa smrtnim ishodom ili ozbiljnim povredama, u poređenju sa starim automobilima bez ikakvih sistema.
Tako da sistemi aktivne bezbednosti generalno pozitivno utiču, da ima manje ljudskih žrtava i materijalne štete. Da, u pravu ste da još uvek ima bagova i da ne funkcionišu savršeno, ali razvijaju se iz godine u godinu i nije isti sistem iz 2016. na primer sa novim iz 2026. tipa Toyota Safety Sense 4.0 koji ima samo novi Rav4 za sada... I koji će da dobija OTA update kao pametni telefon i da bude sve bolji vremenom. Takođe vremenom u novim i facelift modelima se dobijaju sve bolji radari, senzori, kamere...

Senzori znace i mala je sansa da ce vas nekad zivotno ugroziti. Druga stvar je sto neko kod glavne poste vozi 80 i drugi za njim na par metara isto, pa kad se jako koci eto udesa. Ako se vozi 50, a drugi iza vozi savesno i nije na braniku nema sanse da dodje do lancanog. Gde god se vozi po propisu i neke budale iza nisu na braniku, vec imaju vremena da koce, nece se desiti udes i samo moze biti spasen zivot nekoj budali koja pretrcava, zaustavlja se, sta sve ne radi.

Kao starijem vozacu, sa podosta iskustva, senzori odgovaraju, ali istovremeno zatupljuju. Kao pocetnik sam vozio auto koji je od dodatne opreme imao retrovizor, bez ikakvih parking senzora i cuda. Vremenom auta sve novija, pa parking servis postane navika. Vise i ne gledam, samo slusam. Kad se predje u auto koji nema senzore, nego kameru ili nista, jako cudan osecaj, kao da sam pocetnik. Znaci da senzori olaksavaju, ali i zatupljuju. Ako u buducnosti auto vozi sam, a ti si tu samo fiktivno da pridrzis volan, verovatno cemo godinama zaboraviti i da vozimo.

U sustini, veliki plus i veliki minus za novitete u industriji

Nazad
Vrh Dno