Šta je novo?

Pokrivenost WiFi signala u stanu

• Začetnik teme Začetnik teme CoxXx
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

CoxXx

Cenjen
Učlanjen(a)
10.02.2012
Poena
159
Pozdrav svima,

uskoro se useljavam u stan oko 70ak kvadrata i želim da napravim što bolju kućnu mrežu. Za početak planiram SBB kablovski internet (da preselim postojeći ugovor), ali pretpostavljam da ruter koji dobijem od SBB-a neće biti dovoljan za kvalitetno pokrivanje celog stana, s obzirom da dnevnu sobu do spavaćeg deli kupatilo plus hodnik.

Pošto je stan već završen, ne dolazi mi u obzir razvlačenje UTP kablova ili bilo kakvi radovi po zidovima, pa razmatram sledeće opcije:
  • Mesh Wi-Fi
  • Wi-Fi Access Point povezan na neki način sa glavnim ruterom
  • Powerline / Network over Powerline
  • MoCA adapter, pošto u obe spavaće sobe već imam utičnicu za koaksijalni kabl, da li bih mogao preko MoCA adaptera da dovedem Ethernet do te sobe i tamo postavim dodatni AP/ruter?

Cilj mi je da imam stabilan i brz Wi-Fi u celom stanu, bez velikog pada brzine u udaljenijim sobama.

Zanima me šta biste vi izabrali u ovoj situaciji i da li je MoCA realna opcija uz SBB kablovski internet, odnosno da li postoje neki problemi sa SBB koaksijalnom instalacijom koji bi to onemogućili.

Ako imate konkretne preporuke za opremu (Mesh, AP, MoCA/Powerline), slobodno predložite.

Hvala!

Ja sam imao velikih problema sa tim. Uvek sam mts optiku 400/400, sedim pored rutera, wifi ~50/30. I pre toga sa drugim ruterima nikad nisam u drugoj sobi mogao da imam net, posto ima dosta prepreka, sve armirano itd.

Kupio sam TP-Link Deco X50, stavio jedan u jednu sobu, drugi u drugu sobu. U toj drugoj sobi imam oko 300/300. Ja sam ga uzeo na nekoj akciji na amazonu.

Pošto si rekao da nećeš da bušiš, sačekaj da se useliš i vidiš kako radi, nema razloga da žuriš... Ja u zgradi hvatam WiFi svih komšija iz zgrade i još nekih iz zgrade preko puta, dok kod rođaka u drugoj zgradi jedva dobacuje kroz dva zida...
Ruter postavi što bliže "sredini" stana i nemoj ga "sakrivati" iza televizora i drugih uređaja.
Bitan je i odabir WiFi kanala (ne mogu sada da se setim, a nisam kući) ali kod mene u komšiliku je 2/3 ljudi na jednom kanalu - postoje applikacije za telefon, proveriš i odabereš neki koji je manje opterećen i već si solidno unapredio performanse...
Pretpostavljam i da je SBB-ov ruter dual band, pa razdvoj 2.4GHz i 5GHz mreže i rasporedi uređaje u zavisnosti od potreba... Svi se ložimo na veće i bolje, ali za pregled Instagrama na telefonu ili YT na laptopu, za smart sijalice ili veš mašinu sasvim je dobar i 2.4GHz, a ima veći domet i bolje prolazi kroz zidove, dok 5GHz ostaviš za on-line igre, striming, laptop na kome se nešto "pametno" radi i sl.
Ako sve to ne bude zadovoljavajuće, lako je kupiti nešto od onoga što si nabrojao i postaviti za 5 minuta...

Pošto si rekao da nećeš da bušiš, sačekaj da se useliš i vidiš kako radi, nema razloga da žuriš... Ja u zgradi hvatam WiFi svih komšija iz zgrade i još nekih iz zgrade preko puta, dok kod rođaka u drugoj zgradi jedva dobacuje kroz dva zida...
Ruter postavi što bliže "sredini" stana i nemoj ga "sakrivati" iza televizora i drugih uređaja.
Bitan je i odabir WiFi kanala (ne mogu sada da se setim, a nisam kući) ali kod mene u komšiliku je 2/3 ljudi na jednom kanalu - postoje applikacije za telefon, proveriš i odabereš neki koji je manje opterećen i već si solidno unapredio performanse...
Pretpostavljam i da je SBB-ov ruter dual band, pa razdvoj 2.4GHz i 5GHz mreže i rasporedi uređaje u zavisnosti od potreba... Svi se ložimo na veće i bolje, ali za pregled Instagrama na telefonu ili YT na laptopu, za smart sijalice ili veš mašinu sasvim je dobar i 2.4GHz, a ima veći domet i bolje prolazi kroz zidove, dok 5GHz ostaviš za on-line igre, striming, laptop na kome se nešto "pametno" radi i sl.
Ako sve to ne bude zadovoljavajuće, lako je kupiti nešto od onoga što si nabrojao i postaviti za 5 minuta...

Jasno sve, ono sto sam zaboravio da napomenem je da je prethodni vlasnik imao takodje SBB internet i kaze da sa jednim ruterom je bio jako slab i los signal u ostatku stana u spavacem delu.

Ali da, svakako je plan da preselim opremu, vidim kako se ponasa i radi, kakav je signal, pa onda donesem odluku za dalje.

Da li mozda postoji mogucnost da se u jednoj od spavacih soba postavi Access point na postojecu koaksijalnu uticnicu? Da li je bas MoCA predvidjena za to?

U sustini najvise mi je od interesa koliko cu gubiti na brzini interneta sa svakom od ovih gore pomenutih opcija? Jer svaka dolazi u obzir, ali ako npr Mesh ima bolje rezultate od MoCA adaptera, naravno da cu se odluciti za Mesh u tom slucaju..

Ja sam imao velikih problema sa tim. Uvek sam mts optiku 400/400, sedim pored rutera, wifi ~50/30. I pre toga sa drugim ruterima nikad nisam u drugoj sobi mogao da imam net, posto ima dosta prepreka, sve armirano itd.

Kupio sam TP-Link Deco X50, stavio jedan u jednu sobu, drugi u drugu sobu. U toj drugoj sobi imam oko 300/300. Ja sam ga uzeo na nekoj akciji na amazonu.
Da li si povezao sve te mesh node-ove kablom ili medjusobno komuniciraju bezicnim putem? Ako i ja odlucim za Mesh, ne zelim da razvlacim kablove iz dnevne sobe kroz hodnik, nego bih "uvezao" dva mesh node-a bezicno. U tom slucaju nisam siguran da li bih i koliko bih izgubio na brzini neta?

Ovaj jedan stoji pored rutera i povezan je kablom, ova bolja brzina je kad sam nakačen na njega u toj sobi.

Onaj u drugoj sobi je povezan bezicno i druga slika je brzina kad sam u toj sobi.
Znaci nema kabela izmedju, meni to isto nije bila opcija.

Prilozi

• IMG_6782.webp
    IMG_6782.webp
    22.6 KB · Pregleda: 30
  • IMG_6783.webp
    IMG_6783.webp
    22.3 KB · Pregleda: 31
Pre svega vidi da li svuda imas razvuceno po zidovima LAN kablove, najbolje je da se baziras na LAN uticnicu i da se tu povezes, mozes da koristis neki switch za to. A ruter kupi najbolji koji mozes da priustis. Npr ja sam uzeo Asus ZenWifi BT8, ima cak i 6Ghz band, pored 2.4Ghz 5Ghz

Nazad
Vrh Dno