Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sorry, nisam mislio da budem 100% precizan, hteo sam čoveku da dam realniju procenu od one iz brošure. Znam da klima i grejanje nisu isto.

Imam sličan, Renoov auto i sada već višegodišnje iskustvo. Zimi je mesečni prosek, relativno lagane upotrebe, preko 16kwh/100km. Leti nisam nikada imao ispod 12kwh/100km. Izdeli ove proseke sa kapacitetom baterije pa vidi. Govorim o real life upotrebi, i mesečnim prosecima od preko 2000km. Ne tvrdim da se na nekom testu, u nekim uslovima ne može postići i manje.

Kakvo je tvoje iskustvo, 4-oro zimogrožljivih putnika ide po magli i susnežici na temperaturi oko nule autoputem iz NS do Ikee. Baterija 41kw. Kakve su im šanse da se vrate?
Ako je neko od vlasnika sa foruma ikada postigao 10kwh/100km na nekoj relevantnijoj kilometraži molim da me demantuje
Ne verujem da sam ikad imao ispod 15kWh prosek, ali zato što vozim agresivno. Zimi se više uštedi grejanjem sedišta nego visokom temperaturom. Leti ne pravim komprimise sa klimom.

Ja sam na ovoj ruti sa Seal-om imao 11.6 kWh/100km prosečnu potrošnju, resetovao sam kad sam krenuo.
Sve vreme sam vozio po ograničenju.

Inače tuče, kao što sam više puta ponovio, ~20.5 prosek u 10000+ km, 70% vožnje autoput.

Ne verujem da sam ikad imao ispod 15kWh prosek, ali zato što vozim agresivno. Zimi se više uštedi grejanjem sedišta nego visokom temperaturom. Leti ne pravim komprimise sa klimom.

Razmišljam iz tog razloga da uzmem podlogu za sedište sa grejačem na 12V utičnicu, pošto nemam fabrički grejana sedišta. Ti grejači su oko 30-40W snage. 🙂 Mada Zoe je dosta ekonomičan sa toplotnom pumpom, nedavno sam imao prilike da istestiram. Bili smo na nekoj zabavi porodično, ali do kasno, a klincu se prispavalo oko 22h. Pa smo otišli do kola, upalio sam grejanje. Spolja je bilo oko 10C, a u kolima sam namestio 22C. Za otprilike 1.5h rada je potrošio 2% baterije ili ~1kwh.

Grejanje kreće relativno brzo za razliku od SUS, svejedno da li je PTC grejač ili toplotna pumpa. E sad ja ovaj Zoe imam tek od aprila, pa nisam imao priliku da isprobam na nižim temperaturama(ispod 0C) i po snegu. Sećam se samo da je jednom prilikom bio mraz proletos i bez problema je zagrejao šoferku i otopio, krenuo sam u roku par minuta.

Pumpa nešto sporije zagreva na mrazu, ali zato troši dosta manje i definitivno je bolji izbor za aute sa manjom baterijom, tu je potrošnja već uporediva sa potrošnjom klime za hlađenje.

Kakva su iskustva sa grejanjem zimi?
Može li da ugreje kabinu kao SUS automobili?
Користе се по норвешким зимама, рачунам да довољно говори о употребљивости у зимским условима.

Koliko znam mnogi modeli koji imaju toplotnu pumpu imaju i pomocni PTC grejac koji se aktivira prilikom jacih mrazeva dok se ne dostigne odredjena temperatura. Generalno ko kupuje polovan EV bolje je da uzme model bez toplotne pumpe, mnogo je jeftiniji za odrzavanje.

Pravio je Alvirko neki test tog tipa, ne mogu da se setim sa kojim vozilom je bio u hladnjači.

Koliko znam mnogi modeli koji imaju toplotnu pumpu imaju i pomocni PTC grejac koji se aktivira prilikom jacih mrazeva dok se ne dostigne odredjena temperatura. Generalno ko kupuje polovan EV bolje je da uzme model bez toplotne pumpe, mnogo je jeftiniji za odrzavanje.
Kakvo odrzavanje postoji kod modela sa TP? Svi preporucuju modele sa TP, plus su i skuplji zbog toga. Zar TP nije bolje imati zbog baterija?

Мислим да је овде није у питању оджавање, већ страх од евентуалног квара и скупих поправки, попут синдрома страха од пливајућег замајца. Топ каско опције покривају и овакве кварове, до одређене старости и извозаних километара, наравно. После тога шта је ту је, ризик је на кориснику, као и за сваки половни ауто.

Pa bolje je TP zbog dometa zimi svakako, leti nema razlike. Ono sto sam ja gledao testove za ID3 razlika u potrosnji i dometu je oko 10%. Pod odrzavanje mislim popravka u slucaju kvara kod polovnog auta. Ja ono sto sam se ranije raspitivao za ID3 video sam da popravka TP moze da bude 1500+ eura, dok se PTC grejac zameni za 200-300 eura.. Evo slika jednog testa, radjen na -9 stepeni, automobili vozeni istom deonicom pod istim uslovima.

Screenshot_2026-09-16-11-24-09-815_com.google.android.youtube.webp

A u čemu je tačno razlika između TP za grejanje i obične klime koja samo hladi pa da održavanje bude drastično skuplje? Msm klimu svi imaju.

U četvorokrakom ventilu!?
Ili u činjenici da radi više vremena?

Sa tehničke strane je besmisleno da auti koji imaju klimu, ne mogu da greju na nju. Jedino ako je fora u naplaćivanju dodatne opreme i marketingu

Pa bolje je TP zbog dometa zimi svakako, leti nema razlike. Ono sto sam ja gledao testove za ID3 razlika u potrosnji i dometu je oko 10%. Pod odrzavanje mislim popravka u slucaju kvara kod polovnog auta. Ja ono sto sam se ranije raspitivao za ID3 video sam da popravka TP moze da bude 1500+ eura, dok se PTC grejac zameni za 200-300 eura.. Evo slika jednog testa, radjen na -9 stepeni, automobili vozeni istom deonicom pod istim uslovima.

Pogledajte prilog 553554
Bas sam to gledao kad sam birao ID.3. 10% je max razlika.

A u čemu je tačno razlika između TP za grejanje i obične klime koja samo hladi pa da održavanje bude drastično skuplje? Msm klimu svi imaju.

U četvorokrakom ventilu!?
Ili u činjenici da radi više vremena?

Sa tehničke strane je besmisleno da auti koji imaju klimu, ne mogu da greju na nju. Jedino ako je fora u naplaćivanju dodatne opreme i marketingu
Pa nije uopste isti kompresor u pitanju u autu koji ima TP i koji nema. Auto koji nema TP koristi jednostavniji sistem, koji je i jeftiniji za popravku. Auto koji ima TP preko istog kompresora ide i hladjenje i grejanje, ali je ceo sistem sa kompresorom mnogo ozbiljniji i skuplji. I naravno taj sistem sa TP je mnogo optereceniji, jer radi i leti i zimi, samim tim sansa da crkne kompresor je mnogo veca...

Kompresor je kompresor. Njemu je svejedno da li hladi ili greje, radi uvek radi isto. I klima je TP. Razlika je samo u smeru fluida, koji određuje četvorakraki ventil i to je jedina hardverska razlika. Stvarno mi je ovo čudno, voleo bih više detalja oko tih razlika, zašto je ozbiljniji i skuplji?

E to vec moras da pitas VW servis 🙂 Da je razlika samo u cetvorokrakom ventilu ne bi se toplotna pumpa kod pojedinih modela doplacivala 1000eura, ne bi niko ni koristio PTC grejac vec bi svi nudili toplotnu pumpu kao standard. Pa ne bi Elon Mask uveo toplotnu pumpu tek 2021 godine..

Nisu uveli toplotnu pumpu do 2020, odnosno dok nisu usavršili Octovalve sistem za heat scavenging sa motora/baterije. Zato i nema više PTC grejač, jer je nepotreban, sva "otpadna" toplotna energija se preusmerava tamo gde je potrebna.

Pa sad baš da je PTC nepotreban, svi ostali proizvođači bi isto to izbacili da uštede. Koliko je meni poznato većina ev sa toplotnom pumpom ima PTC sa strane. Između ostalog i za grejanje na -10 °C i nižim temperaturama, tada opada efikasnost TP. Meni je tako svojevremeno crkao PTC grejač, bez da sam išta primetio na jesen osim da mi predgrevanje auta nije radilo (bilo ono unapred podešeno ili kad pokušam da pokrenem iz aplikacije). PTC takođe služi i da podesi temperaturu baterije za brzo (max) punjenje zimi. Nije sad da znam kalo to funkcioniše na apsolutno svim ev, ali eto delim lično iskustvo..

Tih 10% gubitka sa PTC na dometu zimi se garant ne odnosi na sva vozila, meni je domet na -10 °C negde na trećini deklarisanog WLTP dometa. Tu sigurno igra veliku ulogu i veličina kabine i podesena temperatura u vozilu, ali 10% manje dometa je vrlo optimisticno.

Poslednja izmena:
Kako je moguće da neki auto sa TP uopšte nema klasičan grejač? Mora da ga ima za neke režime kada bi se TP zaledila, zar ne ?

Ja sam razumeo sledeće...

EV sa običnom, samo klimom, koristi komponente klime manje više identične kao u SUS. Jedina je razlika što je kompresor pokretan posebnim malim namenskim elektromotorom, ali poenta je sve to zajedno sklepano od komponenata koju mass proizvode razni komponentaši već 50+ godina. A do pojave EV nije bilo potrebe da toplotna pumpa klima uređaja u vozilu i zagreva vozilo. Kada je trebalo dodatnog zagrevanja, stavljalo se webasto.

Sa pojavom EV, pojavila se i potreba grejanja uz pomoć TP u vozilu. Ali starije automobilske klime nisu prilagđene tome. Skroz je drugi raspon radnih temperatura (hlada strana sada mora da radi i na minusima), drugi su fluidi, pritisci, drugačiji su izmenjivači i protoci. U prevodu, za EV se morala od nule razviti klima koja može da radi dvosmerno, a to je sada "novost", komponentaši to tek usvajaju, nemaju to svi, ima dečijih bolesti, bla.bla.bla...

Bila je još davno priča da EV starijih generacija (loši EV) još uvek koriste brojne komponente iz vremena SUS, prilagođene EV-u koliko mora, a noviji EV (dobri) imaju mahom komponente razvijene samo za EV.

Kako je moguće da neki auto sa TP uopšte nema klasičan grejač? Mora da ga ima za neke režime kada bi se TP zaledila, zar ne ?
Moguće je, eto na novijim Teslama je tako. Dodatnu toplotu može da generiše motor, i to bez da se okreće(parkiran auto). Upravljačka elektronika šalje struju u namotaje statora tako da ne generiše obrtni moment, ali se zagreva. Onda rashladna tečnost pokupi tu toplotu i prenosi dalje gde treba. Znači motor se u ovom slučaju ponaša kao klasičan grejač. Naravno ovo sam pojednostavio, ima tu još komponenti, mnogo je kompleksnije. Isto tako može i u toku kretanja da radi manje efikasno da bi se proizvela dodatna količina toplote, npr. ako treba odraditi prekondicioniranje baterije, itd...

Nazad
Vrh Dno