Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Navodno, kako kažu u gradu ce moći 300km. Meni za grad i najviše treba.
Ako je deklarisan 250km, nadam se da ce na auto putu moci bar 200km.
Do bi mi bilo dovoljno. Sa brzim punjacem. Zavrsavaj bi mi posao.
Ispod 10kwh na 100 km je naučna fantastika.
Računaj ovako:
grad- bez klime ili grejanja 250km
kombinovano - bez klime i grejanja 200km
auto put - sa klimom ili grejanjem 120km

Sad se baš frljaš procenama, na stranu što si izjednačio potrošnju klime i grejanja, što je vrlo pogrešno.

Većinu ovih safety stvari koje EU zahteva i kojom proizvođači opravdavaju vise cene, ljudi gase čim im daš opciju.
Iz onog teksta
Survey by insurance company IAG and Queensland University of Technology found that "60% of Australian drivers surveyed admit to actively turning off the ADAS safety features in their cars".

Računaj ovako:
Hvala na proceni. Nisam planirao da budem prvi kupac u Srbiji. Prvo moram da budem siguran za subvenciju a pre toga odgledacu recenzije. Ne kupujem Burago pa cu iduće nedelje drugi model.

Računaj ovako:
Nema potrebe da nagadjamo, Twingo su ljudi uveliko testirali a novi Spring ce biti gotovo identican.

13,5kwh potrosnja na autoputu pri 110kmh, doduse leti u idealnim uslovima. To je oko 200km sa punom baterijom.

Pa da, pogledaj komentare na B92 ili Blic-u na bilo koju vest o EV... Strašno kolika zatucanost i otpor bilo čemu novom.
Zašto sebi to radiš? Komentari na društvenim mrežama i novinskim portalima (tipa B92, Blic, Nova, N1, BBC, nebitno...) su nešto najgore što postoji na internetu. I obično su preko 50% lažni / generisani... ***a, dead internet theory više nije samo teorija.

Meni je za našu bananu 3% neironično dobar rezultat. Ako je ovo tačno i ako se odnosi samo na EV.
Realno... Imajući u vidu stanje infrastrukture za EV... to je sjajan rezultat.

Nema potrebe da nagadjamo, Twingo su ljudi uveliko testirali a novi Spring ce biti gotovo identican.

13,5kwh potrosnja na autoputu pri 110kmh, doduse leti u idealnim uslovima. To je oko 200km sa punom baterijom.
Eto, 200 km u idealnim uslovima na 110 km/h.

Dakle, zimi sa klimom, daj Bože 150 km/h.

Nije za jedini auto. Jeste za drugi auto, tu je idealan. Ali to je onda jedan mali subset tržišta gde može da prođe.

Može za komercijalu po gradu da bude odličan, npr.

P.S. Jedna od dobrih stvari koje će EV doneti je smanjenje prosečne brzine na autoputu... Svi jure 150 km/h kao ludi, a posle se zgražavaju nad statistikom u saobraćaju. Kuda, rođaci, kuda? I ja vozim 130, pa bi mi 110 km/h bilo "sporo", ali navikao bi se relativno lako.

P.S. Jedna od dobrih stvari koje će EV doneti je smanjenje prosečne brzine na autoputu... Svi jure 150 km/h kao ludi, a posle se zgražavaju nad statistikom u saobraćaju. Kuda, rođaci, kuda? I ja vozim 130, pa bi mi 110 km/h bilo "sporo", ali navikao bi se relativno lako.

To mi je više puta palo na pamet. I onda shvatim, možda, privremeno. Brzo ćemo doći do kapaciteta baterije i brzine punjenja koje će to da reše.

Ali, sa druge strane, nismo ni daleko od toga da auto odbija da ide brže od onoga koliko je dozvoljeno.

Sad se baš frljaš procenama, na stranu što si izjednačio potrošnju klime i grejanja, što je vrlo pogrešno.
Sorry, nisam mislio da budem 100% precizan, hteo sam čoveku da dam realniju procenu od one iz brošure. Znam da klima i grejanje nisu isto.

Imam sličan, Renoov auto i sada već višegodišnje iskustvo. Zimi je mesečni prosek, relativno lagane upotrebe, preko 16kwh/100km. Leti nisam nikada imao ispod 12kwh/100km. Izdeli ove proseke sa kapacitetom baterije pa vidi. Govorim o real life upotrebi, i mesečnim prosecima od preko 2000km. Ne tvrdim da se na nekom testu, u nekim uslovima ne može postići i manje.

Kakvo je tvoje iskustvo, 4-oro zimogrožljivih putnika ide po magli i susnežici na temperaturi oko nule autoputem iz NS do Ikee. Baterija 41kw. Kakve su im šanse da se vrate?
Ako je neko od vlasnika sa foruma ikada postigao 10kwh/100km na nekoj relevantnijoj kilometraži molim da me demantuje

Zašto sebi to radiš? Komentari na društvenim mrežama i novinskim portalima (tipa B92, Blic, Nova, N1, BBC, nebitno...) su nešto najgore što postoji na internetu. I obično su preko 50% lažni / generisani... ***a, dead internet theory više nije samo teorija.

Kada imam vremena odem da čitam. Zanimljivo je kako se srpski luditi trude da okrenu točak inovacija i istorije unazad 🙂

Na EV nisu baš botovi, to su tamo na vestima o ratu u Ukrajini, rusi samo šibaju botovima iste komentare. To ne čitam.
Naravno, dnevna politka i botovanje se podrazumeva, to isto ne čitam.

• Like
Reagovanja: mnt
Којих 10 kwh/100 km, код мене за сад у локалу узбрдо-низбрдо лаганих 22,5 kwh/100 km. Кожа-клима-фул. Видећу како је зими, и кад се буде ишло на дужи пут, мада и то мора преко планина где год се крене. Срећом сад пуњача има малтене у сваком селу.

P.S. Jedna od dobrih stvari koje će EV doneti je smanjenje prosečne brzine na autoputu... Svi jure 150 km/h kao ludi, a posle se zgražavaju nad statistikom u saobraćaju. Kuda, rođaci, kuda? I ja vozim 130, pa bi mi 110 km/h bilo "sporo", ali navikao bi se relativno lako
Mozda jos veci benefit je sto moras cesce da pravis pauze prilikom dugog putovanja. Svake godine imamo turke i ostale gastarbajtere sto izlecu sa autoputa zbog umora. Imas i ove nase kojima je bitno da stignu do Grcke bez pauze. Zbog takvih i postoje oni baneri na autoputu 'napravi pauzu na svaka 2 sata'. Pa nije to niko napisao bezveze...

Svaki iole moderan EV koji ima 50+ kwh bateriju se uklapa u taj obrazac voznje na autoputu, 2 sata voznje, 20-30 minuta pauze. Tako da ta najveca mana EV da moras cesto da pravis pauze, mozda i nije mana uopste..

Poslednja izmena:
Meni je za našu bananu 3% neironično dobar rezultat. Ako je ovo tačno i ako se odnosi samo na EV.
Hibridna vozila preuzela su primat i na tržištu Srbije u prvih šest meseci 2026. godine. Prvi put je registrovano 7.245 vozila sa pogonom benzin–struja (37,13% tržišta) i 1.266 sa pogonom dizel–struja (6,49% tržišta). To predstavlja ukupan tržišni udeo od 43,62%, više nego što je pripalo benzincima, sa prvi put registrovanih 8.168 jedinica, što čini 41,85 odsto tržišnog udela.
Ako dodamo i 535 prvi put registrovanih automobila na struju (2,74%), tržišni udeo elektrifikovanih vozila iznosi 46,36 odsto.
Dizelašima je pripalo 10,21 odsto tržišta (1.992 prodata vozila). Dizel vozila beleže i jedini pad prodaje u posmatranom periodu, od 5,37 odsto, jer je lane prodato 2.105 automobila sa ovim pogonom.
Hibridi sa pogonom benzin–struja imali su rast od 50,25 odsto (4.822), dok su hibridi sa pogonom dizel–struja zabeležili rast od 4,89 odsto (1.207).
Automobili sa isključivim pogonom na struju beleže u prvih šest meseci ove godine rast od 232,30 odsto, jer je u 2025. godini prvi put registrovan 161 automobil na struju.
U prvih šest meseci ove godine prvi put je registrovano i 289 automobila sa pogonom benzin–gas, dva sa pogonom dizel–gas i 18 sa pogonom benzin–gas–struja.

Ko cope, još će se krenuti u zagovaranje ograničenja brzine sa 130 na 100 i obavezni tahograf i pauze na 2 sata za kafu. Taj film nećete gledati i veća je šansa da će ograničenje da se podigne na 140 kako putevi budu bolji i automobili mlađi i sigurniji sa raznim sistemima.

Ljudi, problem sa baterijama postaje irelevantan za svega par godina. Samim tim i stednje i sl.

Sa druge strane pogledajte bezbednost Tesla FSDa danas koja je daleko iznad ljudskih vozaca, pa zamislite kakva će biti za 2-3 godine kada izadje HW5 koji ie 50x jaci od HW4.

Ко буде путовао у Грчку или негде другде на море Springom, Tvingom и сл. мораће да се припреми и на адекватне паузе. Неко са Neue klasse ће слично путовање да одради са једном или две допуне. Проблем у Србији је што нема довољно брзих пуњача на главним путевима. Још већи проблем је бесмислено чекање на границама, где не можеш ни да допуниш ауто.
Коме не одговара фул-електрични ауто увек може да размотри куповину хибрида или неке друге опције. Може да се изнајми и рентакар за дужи пут. Ми путујемо авионом, тако нам је најкомфорније. Избор постоји, спрам жеља и могућности.

@PanonskiNS
@jorgovan
vi gledate isključivo iz svog ugla... razlika u potrošnji na 120km/h i 140km/h kada se preračuna na ukupan saobraćaj je u milionima litara goriva i potencijalno gigavatima el. energije kada se omasove EV - naftu uvozimo, struje nikada dovoljno... a od Horgoša do Preševa stigneš pola sata brže u idealnim uslovima

Ево са Редита тих идеалних услова, опет у Србији за сад не постоје брзи пуњачи дуж пута који су неопходни за оптималну вожњу и паузе, па је сасвим могуће да ће онај што вози спорије на крају стићи раније.

1789464606438.webp

Evo čovek u dizel jedinicama izračunao, sve je koliko toliko testirao u praksi (ovo kao osvrt na ono SUV troši 4 litre, ili slično struje kao limuzina).

Inače, poslao sam za Twinga test neku stranu unazad, može ispod 10 kWh na lokalnim putevima 50-60-80 kmh.

Ево са Редита тих идеалних услова, опет у Србији за сад не постоје брзи пуњачи дуж пута који су неопходни за оптималну вожњу и паузе, па је сасвим могуће да ће онај што вози спорије на крају стићи раније.
Da, oko 30% je razlika u potrosnji izmedju 110 i 130kmh. E sad da li ce pre stici onaj koji vozi sporije zavisi koji auto vozis. Ako vozis Neue Klasse iX3 koji se puni za 15-20 minuta, verovatno se vise isplati voziti 130kmh. Ali ako vozis Konu koja se puni maksimalno 65kw, i treba joj 45 minuta od 10-80%, onda se sigurno vise isplati voziti sporije.

Naravno ne treba zanemariti ni finansijski efekat, na 1000km po onoj tabeli ispada da ces potrositi 60kwh manje, sto je oko 30 eura ustede na brzim punjacima.

• Like
Reagovanja: mnt
Mozda jos veci benefit je sto moras cesce da pravis pauze prilikom dugog putovanja. Svake godine imamo turke i ostale gastarbajtere sto izlecu sa autoputa zbog umora. Imas i ove nase kojima je bitno da stignu do Grcke bez pauze. Zbog takvih i postoje oni baneri na autoputu 'napravi pauzu na svaka 2 sata'. Pa nije to niko napisao bezveze...

Svaki iole moderan EV koji ima 50+ kwh bateriju se uklapa u taj obrazac voznje na autoputu, 2 sata voznje, 20-30 minuta pauze. Tako da ta najveca mana EV da moras cesto da pravis pauze, mozda i nije mana uopste..
Tesko da će i tad oni ići EV automobilima, dug je put.

Pre par nedelja sam zbog dece stao na INA pumpi u HR na pauzu od pola sata. Dva punjača bila sve vreme prazna, osim jednog čoveka sa HR službenim vozilom koji je došao na kratku pauzu, punio se 10tak min i otišao. Izbrojao sam, koliko je bilo vidljivo, preko 50 automobila Turaka koji su bili na tom stajalištu. Posle sam gledao i na drugim pumpama, jer im slično izgledaju mesta gde se pune.
Svuda je bilo puno kola ali nijedan na punjaču.

Svakako, putevi ka Sloveniji, Italiji i ostatku Evrope su vrlo izvodljivi sa dometom baterije od 400, 500km. U smislu jedna pauza do pola sata. Hotel u Sloveniji je imao baš dosta punjača, a pumpa u Italiji nedaleko od smeštaja je imala 2 mesta za punjenje i tu je non stop bilo zauzeto. Htedoh da pitam Austrijance koji su se tu uglavnom punili za info oko cene i brzine, ali mi bi glupo da ih smaram pa sam odustao.

Jedna proverena info: likovi što pune na jednom Lidl punjaču imaju Viber grupu u kojoj prave rasporede za punjenje 🙂

Ako vozis Neue Klasse iX3 koji se puni za 15-20 minuta, verovatno se vise isplati voziti 130kmh.
Предуслов је да на адекватном месту имаш пуњач који га може напунити за тих 15-20 минута. Чак и у Норвешкој немаш на сваком ћошку пуњаче снага преко 150-200 киловата.

Jedna proverena info: likovi što pune na jednom Lidl punjaču imaju Viber grupu u kojoj prave rasporede za punjenje 🙂

Otkad sam video pančevačke taksiste sa Teslama kako u paru pune kod Ikee.. Pa ljudi kilovat sat noću 4 dinara, kako vas ne mrzi. Uglavnom, za slične individue ta Viber grupa ispade logična.

Bestseller and most sold Volvo of all time. Built in Torslanda, Sweden and Charleston, USA
Updated front and rear exterior
New light design, updated Matrix LED included in base trim
Length 4,71 m 185“
PHEV standard suspension with frequency adaptive dampers
Optional air suspension
Optional insulated glass 1.000€
18“-22“ wheels
New dashboard, door panels and wood decor
11“ infotainment android based, Gemini inbuilt
12,3“ instruments
Optional bowers and wilkins sound
Fabric seats in black base, animal free steering wheel
Mid trim Navy (dark blue) Herringbone fabric or black or bright quilted Nordico leatherette
Optional animal skin / leatherette mix
Optional sliding panoramic roof
15 W USB C front, 16/60 W rear
Trunk 470 l PHEV (16,5 cf) - 1530 l

B5 AWD 2,0 l 4-cyl MHEV 250 hp 6,9 s
T6 AWD 2,0 l 4-cyl long-range PHEV 180 hp 5,7 s (electric AWD)
T8 AWD 2,0 l 4-cyl long-range PHEV 250 hp 4,8 s (electric AWD)
Now 38 kWh net (41 kWh gross) battery, floor mounted (used to be 15 kWh)
11 kW AC charging, 0-100 % 4 h
Promised official range 200 km 125 miles (WLTP figure), realistic 130 km 80 miles (EPA figure)
VMax 180 km/h (140 km/h electric)
68 l fuel tank PHEV (3 l less)
71 l fuel tank MHEV

367 kg weight difference between lightest B5 and heaviest PHEV version Vmax always 180 km/h 112 mph
Towing PHEV 2,25 t and B5 2,4 t

• B5 AWD MHEV 60.000€, high spec 70.000€
  • T6 AWD PHEV 70.000€, high spec 80.000€
  • T8 AWD PHEV high spec 83.000€

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno