Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

Ne mislim da sam smrsao od njega, nego ako sam smrsao nece se videti zbog kreatina, jer ta vezana voda ti dodaje kilaze. A nisam siguran koliko kg vode se nabaci
Ima funkciju kreatin i kod mrsavljena, zadrzaces lakse misice i snagu, sada koliki je tacno efekat zavisi ali pomaze najvise kod ATP-a i eksplozivne snage. Na izdrzljivost, kondiciju ne utice. Takodje ima benefite oko mozga.

Mislim da je pogresno smanjivate ugljene hidrate kada ste u deficitu, ako trenirate jace. Nije odrzivo niti dobro duze bez UH, jedino kada ste neaktivni ima smisla keto i niski UH. Bez UH vremenom cete nazadovaceti sa snagom, misicima, generalno performansama u raznim aktivnostima. Mnogo se otezavaju fizicke aktivnosti bez UH, nema potrebe to raditi. Nista gore nego vezbati bez glikogena u misicima.

Treba obratiti paznju na masti, tu se nakupe kalorije jako lako (cesto te proteinske cokolade bez secera i slicno, imaju solidno masti). U deficitu je sasvim dovoljno 60-80g masti.
Da ti objasnim: kad telu ne dajes hranu redovno, tvoj organizam ce sto vise hrane pretvoriti u mast kad sledeci put jedes, za svaki slucaj, jer ne zna kad ces ponovo jesti.

Ovo nije tacno, mit. Najbtinije je ukupna kolicina hrane u toku 24h. Vise je stvar apetita, prakticnosti i aktivnosti koliko ces imati obroka. 3 obroka je neka zlatna sredina, prakticno, manje opterecenje za varenje itd... ali moze se i jednom na dan jesti, a i 5. Na kraju najbitnije uneti sve makro/mikrno nutrijente. Tajming nije toliko bitan, sem oko jakih treninga.

Poslednja izmena:
U pravu si ali cu se ipak drzati saveta ljudi koji su postigli rezultate, bar sto se tice BB i ishrane. Natovariti dnevne potrebe za kalorijama u jednom obroku, evo svasta sam cuo u zivotu, ovo je u top pet, drzimo se ipak IT tema na ovom forumu.

Pa čovek ti je lepo rekao. Naravno niko to neće da uradi, nepraktično je, ali je tačno. Ustvari, ono što si ti rekao za tri obroka i sagorevanje masti je poprilično netačno, davno razbijen mit koji je ko zna koji "guru" progurao. Bilo bi dobro da tako funkcioniše ljudski organizam, ali ne funkcioniše.

Varenje, ugradnja proteina, vitamini, metabolizam? Valjda je krajnji cilj biti generalno zdrav, a ne samo kalorijski deficit.
I jedan prijateljski (netraženi 🙂 ) savet svima koji kreću sa ciljem da smršaju (nisam ni nutricionista, ni trener, ali sam u tim krugovima): izbegavajte ekstremne stvari i u ishrani i u treningu, a na vagu zaboravite 2-3 meseca... Sa više strana, ali i u porodici sam imao iskustvo: posle dva meseca korekcije ishrane i redovnih umerenih treninga 3 puta nedeljno, težina manje-više ista, a obim struka 5-6cm manji...

Neko ko pije kreatin, koliko kg ste dobili posle prvih mesec dana konzumiranja? Poceo sam treniram i malo vise pazim na ishranu, ali posto sam oduvek bio u sportu, hteo sam da dodam i neku suplementaciju i odlucio sam da ubacim kreatin. Posle mesec dana treninga i suplementiranja ostao sam manje vise na istoj kilazi. Pa ne mogu da procenim da li sam ista smrsao zbog kreatina. Nije mi ni cilj treninga samo da smrsam, ali imam 5-10kg viska, koje bih hteo da skinem u narednom periodu.
Nadam se da nisi uzeo najjeftiniji.

Koristim ga redovno vec dve godine svaki dan. U sustini kroz svezinu na treningu osetis kreatin.. Nije to nesto wow samo si malo sveziji sa njime kada se redovno koristi ili ne.

Nisi smrsao zbog njega direktno, vise indirektno, imao si bolje trenige tj veci kcal deficit na nedeljnom nivou. Bivisi sportista pa si "probudio" metabolizam bolje

Meni kreatin mozda malo 'radi' na staminu/endurance, inace nisam primetio nista bitno ni vizuelno, niti vagom od istog. 🙂 Inace od suplementacije uzimam kreatin 5mg, kolagen i vitamin C kombo, magnezijum i EAA. Po potrebi uzmem i pre-workout, ali malo mi je tezak za stomak. 🙂

Od aktivnosti imam ponedeljak plijometirju + snaga, utorak kosarka 5vs5, sreda plijometrija + snaga + core, cetvrtak kosarka 5vs5, petak snaga i fokus na gonji deo tela. Umem da ubacim trcanje od 6 do 12km, kao substituciju za teretanu (tipa putovanja). Vikendima sve akcije, osim odmaranja, poput 8h+ rada po garazi, dvoristu i sl. Nemam jos 4 banke pune, ali uskoro. Nista od suplemenata ne moze da zameni dobar san i dobra ishrana, ali moze da pomogne, naravno.

Inace sam na 187/91kg vec tri godine, od kako sam se oporavio od ACL povrede. Ista me je naucila da brojka kilograma je samo fiktivan reper, individualni, vise kao kontrola nego od znacaja prevelikog. Misicna masa i voda u misicima osciliraju vs masti, tako da se to vizuelno najbolje primeti, a i funkcionalno, razume se. Svakako ne treba ocekivati pojedinacno od bilo cega na prirodnoj bazi da se reflektuje 'jako'. Zato npr. hoce na lab analizama i krvnoj slici, u pozitivnom smislu, uz svo vezbanje i trud. 🙂
Bas jak tempo.. ne znam cime se bavis i da li imas porodicu obaveze..ali treba izdrzati taj tempo.. Meni previse za dugorocno ali ako mozes i ako ti prija i ako mozes da se organizujes (trening, san, ishrana, porodica, posao, prijatelji...) svaka cast!

Mozda nemas drusvene mreze da gubis po 2-3 sata skrolanja, pa mozes sve da stignes 😁 💪

U trecoj godini takvog ritma sam, ranije sam igrao vise kosarke, a manje teretane... posle se povredih, pa back to the drawing board. 🙂 Raspored je dete u vrtic, ja u teretanu, iz teretane na posao, danima kada je trening ujutru a danima kada se igra kosarka su vecernji termini, tako da se uklapa nekako a najcesce posle kosarke bude lufta za neko pivo i drugare, tako da tamanica. Posto imam jos par hobija (automobili, 3D printanje/skeniranje, a i zivim u kuci) rekao bih da najvise krajcujem na snu. Srecom nisam velika spavalica, pa sam ok, al' nema zamene za oporavak od mirovanja i manjka naprezanja, nazalost.

Na sve ovo i zena trci rekreativno, tako da se uskladjujemo i tu nekako, ali da nam trud nije dzaba - valja biti zdrav i prav za svoje potomke, pa nekako ultimativno stavljam sve ovo kao da nema kompromisa. I kada mi se ide i ne ide na trening, i kada sam umoran i nisam, kada je i kisa i sneg... ***, mora se. Skrolanje i sl. dopaminske zavisnosti se trudim da budu na minimumu, koliko je moguce. TL;DR - disciplina je najbitnija. 🙂

Varenje, ugradnja proteina, vitamini, metabolizam? Valjda je krajnji cilj biti generalno zdrav, a ne samo kalorijski deficit.
I jedan prijateljski (netraženi 🙂 ) savet svima koji kreću sa ciljem da smršaju (nisam ni nutricionista, ni trener, ali sam u tim krugovima): izbegavajte ekstremne stvari i u ishrani i u treningu, a na vagu zaboravite 2-3 meseca... Sa više strana, ali i u porodici sam imao iskustvo: posle dva meseca korekcije ishrane i redovnih umerenih treninga 3 puta nedeljno, težina manje-više ista, a obim struka 5-6cm manji...
Nemamo vagu. Nismo kupili kad smo se preselili i skontali upravo to što si napisao: ogledalo mnogo korisnija povratna informacija po pitanju zdravlja.

Kamera je najbolja, sve se vidi mnogo bolje.

Još koji keto obrok:

Tikvice sa slaninom i mozzarella sirom (air fryer). Iseći tikvice na pola, zaseći po dužini na tri mesta, malo maslinovog ulja i peći 15min na 200 stepeni. Posle toga dodati slaninu, pančeta, 6min 200 i na kraju dodati ribane mozzarele, zapeći 2min na 200.

1000036479.webp

Svinjska potrbušina bez kože i kostiju. Staviti komad na alu foliju, napraviti kalup od folije da višak masti ne curi, posoliti i peći 25min na 200 stepeni. Posle je iseći na komade i premazati miksom soja sosa, sirćeta, malo meda i zapeći 5min na 200.

1000036485.webp

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno