Šta je novo?

Youtube Premium [Family plan] (Vazna pravila u prvom postu!)

Transfer Money To India — Quick & easy money transfers to bank cards, bank account. Ja ako sam ovo dobro razumeo kako funkcioniše upi payment vi ste svi uplatili novac vlasniku tog izabranog UPI. A onda su oni sa njegovog indijskog računa izvršili naplatu za vašu pretplatu.

znači i iz džepa i u džep, samo obrnuto.

niko nije oštećen - sve uredno 🤷‍♂️

Transfer Money To India — Quick & easy money transfers to bank cards, bank account. Ja ako sam ovo dobro razumeo kako funkcioniše upi payment vi ste svi uplatili novac vlasniku tog izabranog UPI. A onda su oni sa njegovog indijskog računa izvršili naplatu za vašu pretplatu.
Mislim da ne jer Apple prilikom naplate prvo skida novac sa balansa naloga i skidaće dok god ima dovoljno novca. Balans je nezavisan u odnosu na UPI. Verujem da bi tek ako nema dovoljno balansa probao da povuče iznos sa UPI naloga. Sad kako bi to funkcionisalo, ne znam 😂

Ne... Skida se kredit koji si dodao vaucerima, a ja sam nesto drugo hteo da kazem.

А колико је вјероватно да Х људи само из ове теме успије да својим именом "погоди" прави UPI, без десетина других наших који су рецимо то урадили читајући на Редиту? Колико у Индији има Марка, Никола, Јована, Аница, Ивана са активним UPI налозима, код истих банака?🙄
Нешто је друго ту по сриједи, могуће да је само неки баг у систему па да тако пушта да прођу та додавања. Као што сам навео у својој поруци у вези са обнављањем претплате, задао сам једно име, није прошло, а онда сам вртио завршетке иза @, дакле различите банке или провајдере плаћања, док нисам убо после 10-ак пута. Сумњам да можемо тако лако да оштетимо некога без верификације плаћања, све и да дође до покушаја наплате путем тог система...докле год редовно допуњавамо свој Епл налог свакако неће бити ни потенцијалног проблема за тог неког тамо, са именом "од овамо" 🙃

Kad dođeš do milijardi, sve što ti deluje teško postaje mnogo lakše.

A ovo je kao da neko uzme tvoj PayPal nalog čisto da unese, neće ti uzeti pare.

Neće biti oštećen, to i ja mislim, samo nije baš stvar da se prepusti masi ljudi da reddita da odluči i da se tek tako prihvati, samo to kažem.

Ali ok, da ne idemo previše u offtopic, svako može da odluči sam.

Апсолутно разумијем поенту, етички моменат, морал итд. С друге стране, поента моје приче је да не знамо тачно како функционише то са UPI плаћањима, него нагађамо, а можда проблем уопште не постоји (као што рецимо не постоји ни са PayPal налогом, за који могу да ти дам корисничко име и ништа више од тога, па ти слободно пробај да купиш нешто). Како год, као што си рекао, свако на крају одлучи за себе, а ја желим да вјерујем да нема начина да се неко оштети, барем тиме што ће свако водити рачуна да има довољно кредита на Епл налогу, те да никада и неће доћи до тога да систем покуша да наплати било коме било шта. То је својеврсна обавеза да будемо одговорни и поштени док се бавимо заобилажењем система и тражењем рупа у правилима да бисмо прошли јефтиније, а опет поштено платили услугу 🙂

Као варијанте са Нигеријом гдје се у пар корака напријед/назад итд. заобиђе потреба за уношењем платне картице, узимање мобилног пакета па дизање на већи итд. ја желим да вјерујем да уопште нема везе са стварним UPI системом, него да је баг у систему или шта год, па просто тако пролази, док ни то више не буде радило, као што је брзо излапио и сам Net banking метод...

Ja sam otišao i malo istražio kako funkcioniše UPI i čemu služi i situacija je, čini mi se, baš onakva kako je opisao kolega @pastir89 u postu 4475, tj. UPI jeste način plaćanja u Indiji, ali kao i svi načini plaćanja, niti možeš da ga dobiješ tek tako, već su potrebne uobičajene metode identifikacije za jedan način plaćanja, niti možeš bilo šta da platiš tako što samo uneseš "nešto@sbi" i klikneš na "Plati", a on skine tamo nekome pare. Kao što kolega reče, ovo je jednostavno neki "bag", mada ja iskreno ne verujem da se Apple-u omiču takvi bagovi, već da oni jednostavno lagano zatvaraju slavinu za te pretplate preko Indije i sada su dozvolili da se za UPI unese bilo šta i da se tako tera još neko vreme, ali ne sumnjam da će u jednom trenutku, kada to odluče, samo ukinuti tu mogućnost (kao što su je već ukinuli za Tursku) i to će onda biti to.

Bag sigurno nije, posto za neki unos radi, a za drugi ne, a namerno pustanje tek sigurno nije. Moze da bude propust, a najverovatnije kad bi stvarno trebalo nesto platiti samo tim sredstvima, korisniku stize cela procedura oko verifikacije.

U svakom slucaju, najgluplje sto je moglo da se uradi na tu temu je ajmo svi na henry@sbi, ceo reddit i takvi primeri. Ali tamo su uglavnom klinci i ljudi koji samo hoce da im "proradi" youtube premium, o ostalom ne razmisljaju ni najmanje, ko zna koje naloge koriste za to itd.

Ne možete tek tako da skinete pare Henriju sa UPI 🤣 Za plaćanje je potrebna verifikacija u njihovoj UPI aplikaciji i unos pina, tako da sredstva za obnovu skida sa balansa na Apple nalogu za koji kupujete dopune na Amazonu. Ovo je samo da se zaobiđe Apple "verifikacija" koja na sreću ne traži da napravi malu transakciju pa da refundira kako to obično biva.

Nazad
Vrh Dno