Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Napokon mi je postavljena klima gree clivia 12ka
prvi utisci, paaaaaa. Rekao bi da je pametnija od one moje 10godina stare, nista vise.
probao sam grejanje, pre nego sto smo kupali klince.
Da se razumemo, nije mi najbitnija mala potrosnja, nego da dobro greje i još bolje da hladi. nece biti primarni uredjaj za grejanje.
Imam Prosto za pracenje potrosnje el energije Pojacao sam samo za 1c grejanje od sobne temperature potrosnja je bila preko 1000w. Temperatura vazduha koji izlazi je bio max 59c
Velika mi je potrosnja za inverter klimu. Moja stara klasicna klima kada je grejala trosila je samo 50w vise
Tih 1000 W u trenutku starta nije velika potrošnja za inverter, niti se tako meri njegova efikasnost. Inverter nije uređaj koji stalno radi na 200-300 W, već po potrebi može da povuče i preko 1 kW, a poenta je da kasnije spusti snagu umesto da radi samo punom snagom pa se gasi.

Mnogo korisnije je izmeriti koliko kWh potroši za nekoliko sati nakon što se prostor stabilizuje. Stara on/off klima možda vuče samo 50 W više dok radi, ali onda radi punom snagom ili ne radi uopšte. Poređenje trenutnih W zato malo govori bez vremena rada i količine isporučene toplote.

Sponji senzor na Solstice znam gde je, to vidim, iza SJ, prilicno je precizan, odstupanje mozda 0.5 stepeni od stvarne spoljasnje temperature. Unutrasnju temperaturu ne znam da li ocitava sa daljinskog ili sa unutrasnje jedinice gore ? Imam digitalni senzor na udaljenosti od nekih 7-8m od UJ i pokazuje 1 stepen razliku od aplikacije. A daljinski ni ne koristim, on je na komodi tu negde ispod UJ. Da li koristite daljinski generalno ili nebitno gde je postavljen?
Ako ti Follow Me nije uključen, klima se ravna prema senzoru u unutrašnjoj jedinici i tada je praktično nebitno gde stoji daljinski.

Solstice ima temperaturni senzor i u daljinskom, ali on se koristi kada uključiš Follow Me. Tada daljinski meri temperaturu tamo gde se nalazi i periodično je šalje klimi, pa je položaj daljinskog veoma bitan. Nema mnogo smisla držati ga odmah ispod UJ, bolje negde u zoni boravka, dalje od direktnog strujanja vazduha, sunca i drugih izvora toplote.

Razlika od 1°C između aplikacije i termometra udaljenog 7-8 m mi uopšte ne deluje neobično. Na tolikoj udaljenosti temperatura u prostoriji realno ne mora biti ista, pogotovo dok klima radi.

Ok, znaci ako uopste ne koristim daljinski i iskljucen mi je konstantno, koristim samo SmartHome aplikaciju nebitno je gde je daljinski?

Ja sam to rješio tako da je na daljincu uvjek klima uključena i nastavljen Follow me, onda nikad više daljinca ne diram i nastavljen je tako da vidi klimu. Onda sa telefona u bradlink appu u kombinaciji sa RM MINI 4 šaljem IR ukaze klimi. Tako Follow me radi, a sve ipak možeš kontrolirat u Broalink appu.

Jedno kratko pitanje.
Treba mi preporuka za neku klimu 12icu za 30 kvadrata prostorije koja bi mi preko zime bila primarni (a voleo bih i jedini) vid grejanja. Nemam para za ultra giga preskupe ali za neku budžet frendli bi mogao da se isprsim. Hvala

Jedno kratko pitanje.
Treba mi preporuka za neku klimu 12icu za 30 kvadrata prostorije koja bi mi preko zime bila primarni (a voleo bih i jedini) vid grejanja. Nemam para za ultra giga preskupe ali za neku budžet frendli bi mogao da se isprsim. Hvala

Jedno kratko pitanje.
Midea Breezeless E 12

Nikako ne mogu izaci na kraj sa mojim Daikinom. Uvek moram dvaput da ga cistim i rastavljam u sezoni hladjenja. Klima se toliko sad usmrdila da se osjeti ispod klime na buđ i kiselo čak i kad ne radi i to samo mjesec dana nakon vađenja turbine. Da li je do toga sto cesto zna raditi na niskoj modulaciji i na niskim obrtajima ventilatora unutra, nisam siguran, ali ovo je uzas. Gree mi radi slicnim tempom i ovo se ne desava. Mozda je do materijala turbine, kadice.. Nek neko podjeli svoja iskustva.
ista stvar kod moje Fuji. posle sezone grijanja,mora da se cisti turbina! Aj,kuhinja ali opet ...

Sensira 18-ca ima valjda scroll kompresor. Spoljašnja 40kg, i relativno brzo odradi defrost. Moj tast se greje na dve takve, baš sam zagledao u toku prve polovine januara. Nema skupljanja leda, sve korektno i efikasno otopi
Stari post ali @jozza moram da te popravim. Isto sam procitao u drugu temu gde pises da ona frankenstajn Perfera ima scroll kompresor.
Daikin koristi taj scroll u VRV, mozda i u neki SkyAir, dok u ovi rezidencijalni mono ili multi split koristi uvek swing kompresor. To je njihova patentirana tehnologija dok svi ostali koriste rotary kompresor.

Evo frankestajn RXM-N9 stara Perfera 4.2kW koristi kompresor sa oznake 2YC40JXD#C 1300W
Pise ti "hermetically sealed SWING compressor "
Twin Swing

RXM-N.webp

Nova Perfera RXM-A koristi isti kompresor ali drugi variant #D

Perfera.webp

Isti kompresor koristi i nova Comfora RXP-N 5kW i dalje

Comfora.webp

Nekad davno i Sensira RXF-D je koristila isti taj kompresor poceci od 5kW pa nagore. Ali nazalost nova Sensira RXF-F klasa 5kW ima drugaciji slabiji kompresor.

Sensira.webp

Nepura nordic serija ima kompresor sa drugacije oznake

Screenshot_20260913_135815_Adobe Acrobat.webp

Kako izgleda swing kompresor

Stari post ali @jozza moram da te popravim. Isto sam procitao u drugu temu gde pises da ona frankenstajn Perfera ima scroll kompresor.
Daikin koristi taj scroll u VRV, mozda i u neki SkyAir, dok u ovi rezidencijalni mono ili multi split koristi uvek swing kompresor. To je njihova patentirana tehnologija dok svi ostali koriste rotary kompresor.

Evo frankestajn RXM-N9 stara Perfera 4.2kW koristi kompresor sa oznake 2YC40JXD#C 1300W
Pise ti "hermetically sealed SWING compressor "
Twin Swing

Pogledajte prilog 553580

Nova Perfera RXM-A koristi isti kompresor ali drugi variant #D

Pogledajte prilog 553581

Isti kompresor koristi i nova Comfora RXP-N 5kW i dalje

Pogledajte prilog 553582

Nekad davno i Sensira RXF-D je koristila isti taj kompresor poceci od 5kW pa nagore. Ali nazalost nova Sensira RXF-F klasa 5kW ima drugaciji slabiji kompresor.

Pogledajte prilog 553583

Nepura nordic serija ima kompresor sa drugacije oznake

Pogledajte prilog 553584

Kako izgleda swing kompresor

Svaka čast na ispravci! Ja sam pobrkao tip kompresora u tim modelima, znam samo da nisu obični rotary. To je svakako najbolja i najefikasnija varijanta za parcijalno opterećenje, i "rad u leru".

22 kvadrata, pvc prozori, levi i desni zid zajednicki, druga dva su spoljni sa izolacijom 5cm, da li mislite da mdv aurora 12 moze da zagreje ovo lepo?

Prilozi

• Screenshot 2026-08-17 094957.webp
    Screenshot 2026-08-17 094957.webp
    2.3 KB · Pregleda: 12
Nazad
Vrh Dno