Šta je novo?

Audiophili su izabrali 50 pesama koje najbolje otkrivaju koliko je vaš audio sistem zaista dobar

То је тачно али какве везе има са избором листе песама?

То је тачно али какве везе има са избором листе песама?
Neke pesme imaju dobru a neke lošu produkciju. Ne možeš da testiraš neki audio sistem sa ovim glupostima koje su okačili ovde gore, samo što je paradoks da sve i da imaš pravu listu pesama, zbog oštećenog sluha sa godinama ne možeš ni sa ispravnom listom.

Ovime se bave samo ljudi 40+ koji svakako imaju daleko lošiji sluh nego pre 20 godina, Gen Z sluša muziku preko telefona
Ја сам постао аудиофил још са 13-14, у складу са тадашњим могућностима. Почео сам да правим неке једноставне звучнике. Сада би то било смешно, али тада ми је то било одлично.

Ја сам постао аудиофил још са 13-14, у складу са тадашњим могућностима. Почео сам да правим неке једноставне звучнике. Сада би то било смешно, али тада ми је то било одлично.
Moderan enterijer, naprosto, ne predviđa nekakav Hi-Fi uređaj i zvučnike, to rade samo ljudi koji su se na to ložili 80-ih i to 99% muškarci, a ionako žene uređuju domove. Moj ćale je stolar pa mu ja nekada pomažem, danas uzimamo strašne pare na sakrivanju kablova oko mesta gde ide televizor koji se kači na zid (ruteri i TV box-ovi idu pozadi, razume se).

Gen Z i ne zna šta je to HiFi.

Moderan enterijer, naprosto, ne predviđa nekakav Hi-Fi uređaj i zvučnike, to rade samo ljudi koji su se na to ložili 80-ih i to 99% muškarci, a ionako žene uređuju domove. Moj ćale je stolar pa mu ja nekada pomažem, danas uzimamo strašne pare na sakrivanju kablova oko mesta gde ide televizor koji se kači na zid (ruteri i TV box-ovi idu pozadi, razume se).

Gen Z i ne zna šta je to HiFi.
Ово горе сам написао зато што си рекао да се на добар звук ложе само 40+. У реду, спадам у ту категорију, али то не значи да се нисам ложио и са 13+ (када ми је слух био одличан).

Ово горе сам написао зато што си рекао да се на добар звук ложе само 40+. У реду, спадам у ту категорију, али то не значи да се нисам ложио и са 13+ (када ми је слух био одличан).
Haha i ja sam tu negde i bukvalno sam to napisao - davno, prošlo vreme kada je to bilo bitno, što je neverovatno, i ja sam kao klinac zamišljao da ćemo imati ogromne televizore i koncertna ozvučenja, kad ono.

Neke pesme imaju dobru a neke lošu produkciju. Ne možeš da testiraš neki audio sistem sa ovim glupostima koje su okačili ovde gore, samo što je paradoks da sve i da imaš pravu listu pesama, zbog oštećenog sluha sa godinama ne možeš ni sa ispravnom listom.
Можеш да тестираш, наравно. Ниједан аудиофил не прави систем за друго осим за своје слушање. Са тиме тестираш оним што слушаш. Што скупљи системи, то су оштрији. Више новца имају старији људи. Иако је велика најезда потрошачке електронике, хифи и даље ипак опстаје само у другим категоријама. То је увек био елитистички хоби, не за широке масе. Сада они купују соундбар системе.

Soundbar sisteme kupuju ljudi koji ne znaju za bolje. Njih ne treba edukovati, jer je to ozbiljno gubljene vremena. Što se tiče naslova teme, da skratim priču, milsim da je najbolje testirati sa pesmama koje poznajemo.

Naravno da ima i onih koji znaju za bolje ali ima više razloga zbog kojih neki od takvih ipak odaberu soundbar a ne HiFi sistem.
Ja sam recimo još u prošlom veku imao sasvim pristojan sistem ali sada em imam oštećenje sluha (na određenim frekvencijama samo dolazi do pada na audiogramu) i nemam potrebe za nekim vrhunskim sistemom jer svakako više ne primećujem te razlike i taj kvalitet kao nekad em mi se u ovom stanu nekako više prostorno uklapa tanki soundbar nego neki sistem...

... Što se tiče naslova teme, da skratim priču, milsim da je najbolje testirati sa pesmama koje poznajemo.
👍
S tim u vezi, da dodam i zapažanje da iste pesme i u lossless formatu ne zvuče podjednako posredstvom različitih servisa. U mom slučaju, redosled kvaliteta je Spotify > TIdal > Amazon Music Unlimited, koji je nenadmašan. Qobuz mi nije dostupan, a nisam imao dovoljno vremena za poređenje posredstvom ćerkinog studentskog inostranog naloga. Ponekad mi nešto zaokupi pažnju... pa sad već >1.000x preslušavam Cat People - Giorgio Moroder, David Bowie.
Soundbar, YT... i HQ-sound nisu iz istog miljea. Imaju neku drugu primenu. YT npr. kao arhiv, da se podsetim kako sam sa drugarima iz vrtića '80. učestvovao u "Muzičkom toboganu" sa Čolom. 😀
A onda pak... YT i Mark Knopfler - Sultans of Swing (A Night in London 1996). Pogotovo pri kraju, to je muzička dominacija koja ostaje nepromenjena čak i ako je emituje Radio Teheran na AM fq.
Zavisi od sluha, opreme, sklonosti... A lista iz članka svakako nije potpuna bez Sinana - Na igranci sinoć, i nečeg za rasanjivanje, barem npr. Slayer - Ghosts of War (flac, 192 kHz/24 bit).

Можеш да тестираш, наравно. Ниједан аудиофил не прави систем за друго осим за своје слушање. Са тиме тестираш оним што слушаш. Што скупљи системи, то су оштрији. Више новца имају старији људи. Иако је велика најезда потрошачке електронике, хифи и даље ипак опстаје само у другим категоријама. То је увек био елитистички хоби, не за широке масе. Сада они купују соундбар системе.
Dapače, poželjno je ubaciti i neke takve numere u izbor, jer mislim da solidan deo HiFi publike ipak ima i starije snimke koji prosto nisu „na nivou” vrhunske produkcije. Ja recimo ubacim Besi Smit i još poneki snimak skinut sa drevnih ploča baš da bih video kako će se sistem ponašati sa suboptimalnim izvorima, jer naprosto slušam dosta starog bluza koji ume grdno da zazvuči na nekim sistemima.

Moderan enterijer, naprosto, ne predviđa nekakav Hi-Fi uređaj i zvučnike, to rade samo ljudi koji su se na to ložili 80-ih i to 99% muškarci, a ionako žene uređuju domove.
Mislim to je problem modernog enterijera, ako mene pitaš. Ne razumem zašto svima domovi treba da izgledaju kao da su izašli iz Ikea kataloga ili nekog balkanskog izdanja Architectural Digest, prepuno oštrih linija, crno-belih vitrina od iverice, staklenih stolova, krpara od jute, i slično. Da se razumemo, ne osuđujem nikog ko to voli, ali mora da postoji nešto između toga i „Mid-Century Yugoslavian” stila. Ali činjenica da se alternative ne vide, ne pokazuju i ne ističu ujedno čine ovaj drugi, teži problem koji sam boldovao gotovo nepremostivim.

Ova tema ima odredjeni potencijal, na primer, šta puštate da ocenite da vam sistem "leži"?
Ja se nisam šalio sa "push It" npr, tu je i Computer World, pa Tunnel of Love itd...

Nije valjda da si ozbiljno shvatio predloge? 🙂
Naravno da nisam, ali iz iskustva, nije da takvi "duhoviti" ljudi slušaju nešto mnogo bolje od toga 🙂

Moze, u granicama ostecenog sluha. Ipak je to testiranje koje covek pravi za sebe, zar ne 🙂
Ja sam uvek zato mislio da sam srećan čovek, meni je više nego dovoljno nešto Sony iz 90-ih kad ono i to postalo preskupo i retko 🙂

👍
S tim u vezi, da dodam i zapažanje da iste pesme i u lossless formatu ne zvuče podjednako posredstvom različitih servisa.
Ovde si već diskvalifikovan 🙂 Ali, šalu na stranu, čak i ja čujem razliku između kvalitetnog FLAC-a i bilo kog streaminga kada sedim kod kuće a ovde sam najmanje zahtevan slušalac 100%.

Imam 50g i nemam problema sa sluhom. Čujem čak bolje nego kad sam bio mlađi. Muziku slušam jer uživam. Samo hi fi sistem. Bilo kakav za novce koliko imaš da potrošiš.

Ova tema ima odredjeni potencijal, na primer, šta puštate da ocenite da vam sistem "leži"?
Ja nikako da se fokusiram, idealno bi bilo da svedem na desetak pesama i držim se toga, ali u raznim trenucima mi razne stvari padnu na um, tako da realno dosta pesama vrtim kad nešto novo isprobavam. Ovo je nekih petnaestak koje su mi sad pale na um, sigurno ih ima bar još toliko:

Diana Krall - A Case Of You
Johnny Hartman - It Was Almost Like A Song
Shirley Horn - Close Enough For Love
Arne Domnerus - I’m Confessin’
Harry Belafonte - Sylvie
Joni Mitchell - California
Dire Straits - Fade to Black
Paul Simon - Diamonds On The Soles Of Her Shoes
Tanita Tikaram - Twist In My Sobriety
Pete Belasco - Deeper
Buco i Srđan - Kad pjesma zrikavaca zamre
Jadranka Stojaković - Sve smo mogli mi
Cune - Ko lepi san
Bisera Veletanlić - Zlatni dan
Prele - Znaj da nisam više tvoj

Neke su tihe, neke glasne, neke svedene, neke zgužvane... na nekima gledam soundstage, na nekima atmosferu, na nekima slušam samo određeni trenutak kako će da ispadne, i tako...

Kvalitet sistema se najbolje testira tako što se pusti kompleksno muzičko delo, album, koncert ili neka posebna numera.
Produkcija ne mora da bude vrhunska, čak je bolje da uopšte ne bude, bitna je sama struktura muzičkog dela, posebne deonice koje su komplikovanije, gde se prepliće mnogo muzičkih instrumenata, gde je širok raspon glasa, bas ide nisko,...zavisno od toga šta je cilj testiranja mogućnosti sistema, pušta se adekvatna numera i album.
Naravno, postoje već etablirani albumi za testiranje koji se uglavnom koriste, ima u temi dovoljno pobrojanih za jedan solidan test.
Ja praktikujem da prvi test bude neko orkestrirano mizičko delo, simfonija ili opera, sa što više instrumenata, da vidim kako se sistem snalazi u separaciji instrumenata, da li uspeva da prenese sve što treba i da li stvarno čujem to što se nalazi na snimku - podrazumeva se da sam to nešto slušao nebrojeni broj puta. Ako to prođe kako treba, tek onda testiram dalje, koliko nisko ide, da li mulja bas, kako se čuje ženski glas, koliko visoko ide, da li ima sibilanata, da li krešti ili ne,... A tek na kraju cenim zvučnu sliku, širinu, dubinu, poziciju, vazduh, pozadinsku tišinu,...

Ovakav ishod teme ni iznajtreniraniji LLM ne bih mogao da predvidi.
Posle 50+ se okrecemo svakako klasicnoj muzici, jer je sve posle toliko silovano, komercijalizovano, islo uz dlaku vecini... i nekako postalo sr...
vremenom.

I sve su, ogromnom vecinom, kompozitori iz Evrope i Evroazije, koje ne nagriza zub vremena

Može klasika za proveru mog audio sistema ali nešto ovako:

Kad cujem Vivaldi summer, ja prestajem da bivstvujem na ovoj planeti!
Kao da mi neko iskljuci prekidac za borbu, i prebaci na relax.
Jace pogonsko gorivo od spricera, rakije i piva! 🙂

Obavezno album Equinoxe od J.M. Jarre. Kida odvajanje i stereo, posebno 3 i 4 deo.

Nazad
Vrh Dno