Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Napokon mi je postavljena klima gree clivia 12ka
prvi utisci, paaaaaa. Rekao bi da je pametnija od one moje 10godina stare, nista vise.
probao sam grejanje, pre nego sto smo kupali klince.
Da se razumemo, nije mi najbitnija mala potrosnja, nego da dobro greje i još bolje da hladi. nece biti primarni uredjaj za grejanje.
Imam Prosto za pracenje potrosnje el energije Pojacao sam samo za 1c grejanje od sobne temperature potrosnja je bila preko 1000w. Temperatura vazduha koji izlazi je bio max 59c
Velika mi je potrosnja za inverter klimu. Moja stara klasicna klima kada je grejala trosila je samo 50w vise
Tih 1000 W u trenutku starta nije velika potrošnja za inverter, niti se tako meri njegova efikasnost. Inverter nije uređaj koji stalno radi na 200-300 W, već po potrebi može da povuče i preko 1 kW, a poenta je da kasnije spusti snagu umesto da radi samo punom snagom pa se gasi.

Mnogo korisnije je izmeriti koliko kWh potroši za nekoliko sati nakon što se prostor stabilizuje. Stara on/off klima možda vuče samo 50 W više dok radi, ali onda radi punom snagom ili ne radi uopšte. Poređenje trenutnih W zato malo govori bez vremena rada i količine isporučene toplote.

Sponji senzor na Solstice znam gde je, to vidim, iza SJ, prilicno je precizan, odstupanje mozda 0.5 stepeni od stvarne spoljasnje temperature. Unutrasnju temperaturu ne znam da li ocitava sa daljinskog ili sa unutrasnje jedinice gore ? Imam digitalni senzor na udaljenosti od nekih 7-8m od UJ i pokazuje 1 stepen razliku od aplikacije. A daljinski ni ne koristim, on je na komodi tu negde ispod UJ. Da li koristite daljinski generalno ili nebitno gde je postavljen?
Ako ti Follow Me nije uključen, klima se ravna prema senzoru u unutrašnjoj jedinici i tada je praktično nebitno gde stoji daljinski.

Solstice ima temperaturni senzor i u daljinskom, ali on se koristi kada uključiš Follow Me. Tada daljinski meri temperaturu tamo gde se nalazi i periodično je šalje klimi, pa je položaj daljinskog veoma bitan. Nema mnogo smisla držati ga odmah ispod UJ, bolje negde u zoni boravka, dalje od direktnog strujanja vazduha, sunca i drugih izvora toplote.

Razlika od 1°C između aplikacije i termometra udaljenog 7-8 m mi uopšte ne deluje neobično. Na tolikoj udaljenosti temperatura u prostoriji realno ne mora biti ista, pogotovo dok klima radi.

Nazad
Vrh Dno