Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 15/15 Pro/15 Pro+

• Začetnik teme Začetnik teme Stock
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zadnje kamere su potpuno iste hardverski (Samsungova glavna i OmniVision ultraširoka), ali procesori nisu isti, pa se i fotografije obrađuju drugačije, te izgledaju drugačije. Teško je to objektivno uporediti, ili možda prosto ja ne umem da to iskažem, ali imaš mnoštvo poređenja na internetu, pa najbolje sam pogledaj konkretne primere. Ima npr. na Jutjubu.

Isplati li se RN 15 5g za 210€ ili ima nešto bolje za te pare

Imam RN15Pro 5g ,radi ok ,kamera jos vise ok.Nije sampion brzine ali radi.Nije zaobljenih ivica,tako da moze da se kaze da je lep.
Ima neki mali problem sa budjem ekrana.Dupli klik pali i gasi ekran.Kad gasi radi ok.Kad pali jako cesto ima pauzu par sekundi/3-4/.I na dugme power slicno ili isto .

Možeš da podesiš da se ekran upali kada se uspravi telefon.

Dupli tap za paljenje i gasenje ekrana je odlicna opcija.ona mi treba.Kod predjasnih telefona je radila glatko.Na ovom ima kasnjenje mozda 5 sek.Dovoljno da pomislim da ne radi.To se desava kad duze nije ukljucivan ekran.Kao da zapadne u neki duboki san.

To se zove bag. Mozda se ispravi sa nekim novim azuriranjem

Kao da zapadne u neki duboki san.
Pa svakako telefon i upada u duboki san (deep sleep) kada se ne koristi, i tada procesor ne radi. Ali tapkanje treba da ga probudi odmah, ne tek nakon pet sekundi.

I na dugme power slicno ili isto .
Ovo je već više zabrinjavajuće, ako i fizičko dugme kasni. Znam za slučajeve da ekran ne reaguje iz prve, čak i na flegšipu Xiaomi 17, ali dugme bez greške pali odmah.

To se zove bag. Mozda se ispravi sa nekim novim azuriranjem
Problem je što nije vezano za konkretne modele, a ni procesore. Eto, moj primer je X17 (Snapdragon), a ovde je RN15P (Dimensity).

Jel ima neko problem da se otključava u džepu kad je aktivno otključavanje otiskom prsta?

Ako misliš na to da otključavanje otiskom prsta radi u džepu, to je tako nevezano za model. Džepni režim sprečava samo pokrete (swipe), ali ako baš staviš prst na senzor otiska prsta (fingerprint), smatra se da si to namerno uradio, bez obzira na to što senzor blizine (proximity) vidi da je telefon fizički blokiran nečim (ne mora ni da bude striktno džep).

Ne, već se otključa bez prsta. 😁 Ne znam šta se i kako dešava, ali rezultat je da se sam otključa kad je izabrana metoda otključavanja otisak.
Čuo sam za još jedan model sa tim problemom, ali nije sigurno.
A kad je pin ili pattern sve je ok.

Au, prvi put čujem, ali to je već ozbiljan problem, koji maksimalno kompromituje bezbednost uređaja. Trebalo bi to prijaviti Xiaomiju, a može i Guglu, jer oni sertifikuju integritet.

Kolega ima isti problem ,otkljucavanje prstom.otkljuca i zove sam u dzepu.Samo sto on ima A52S

Prebacujem na otključavanje licem. Čik neka to izvede iz džepa 🤣

Smatra se i otisak prsta potpuno pouzdanim, čak i optički (2D) senzor kakav je na Redmi modelima, ne samo ultrazvučni (3D) sa flegšipa. To se gleda po tome kolika je mogućnost lažno pozitivnog rezultata, a opet je za bilo kakav otisak prsta manja nego za slučajno pogađanje četvorocifrenog PIN-a. Naravno, optički bi se mogao prevariti dobrim skenom prsta, ali mala je šansa da neko to ima, hahah, osim MUP-a, jelte. Svakako, ko koristi to, ne mora previše da se brine, ne računajući ovakve bagove.

Može i lice da bude istog nivoa, ali to je retkost na Androidu. To prvenstveno ispunjava Pixel, koji se tu oslanja na veliku upotrebu veštačke inteligencije, tzv. provera živosti (liveness). Ali i to je 2D prepoznavanje, samo je pitanje koliko je algoritam za proveru dobar. Xiaomijevi su negde na srednjem nivou, ali često bi se mogli prevariti kvalitetnom fotografijom, pogotovu na nižim Redmi modelima, na šta sam telefon i upozorava kada se lice dodaje. Uostalom, probajte, fotografišite se nekom dobrom kamerom i prikažite tu fotografiju na nekom većem ekranu. Alternativno, neki Huawei modeli imaju 3D prepoznavanje, slično kao Apple ID, ono je jedino stvarno pouzdano, ali nije neobično što Gugl gura svoje Pixele po tom pitanju.

Generalno, otisak je pouzdaniji od lica. Ima hiljade ljudi kojima se (na iPhone-u najčešće, jer sam iskustva čitao na američkom Redditu, a oni cepaju jabuku većinski) desilo da im majka, brat, sestra, nekad i dalji rođak otključa fon. Naravno, kod 95% i više se ovo nikada nije desilo, ali je ipak uobičajena pojava.
Otisak, sem ako ne pričamo o državnim organima, BIA, CIA i sl., ne može da ima ovakav problem.
Drugo, na Redmi Note 15 Pro+ mi se nikada nije desilo da se otključa u džepu. I nešto pre mislim da je do korisnika nego do baga telefonskog, jer je to baš onako težak bag da bi bio raširen.

Ne verujem da je do korisnika (a i ne pada mi na amet šta bi tu bilo do korisnika) jer se pre onog većeg apdejta pre par meseci, sa registrovanim jednim otiskom otključavao sa još 2-3 prsta koji nisu ni registrovani. 😁 Definitivno je nešto do telefona. S obzirom da je posle apdejta barem to trajno prestalo - rekao bih da je problem bio u softveru. Pre tog sam mislio da je problem sa senzorom i hteo sam da aktiviram garanciju. A džep je možda ponovo problem zbog apdejta pre par dana (ovo već nagađam). 😁

Mislio sam više da je nešto unikatno kod telefona - root, Shizuku, neka app koja preuzima funkciju otključavanja, nešto na tu temu. Ali realno lupam. Samo znam da mi se to nikad nije desilo na fonu zaštićenom PINom koji ima otisak prsta namešten. I to poslednjih 10 godina tako uvek koristim razne modele.

Nazad
Vrh Dno