Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jel imas izolaciju ili tek planiras da odradis izolaciju?
Ovde pises da imas:
Pogledajte prilog 552764
A ovde da planiras:
Pogledajte prilog 552765
To je bitan faktor oko odabir klime 😉
Ako gledas samo na snagu i nisku modulaciju onda koknes lepo Fuji 18KMTA i zavrsis posao ---> Ima snage ko luda, a spusta lagano ispod 150w na grejanje
Grafik od jednog clana kako mu radi 18KMTA
--->
Pogledajte prilog 552767
Pogledajte prilog 552768

Nekome ne smeta rezim on/off! Isto kao sto nekome ne odgovara i niska modulacija 🙂
--->
Pogledajte prilog 552766
Ja imam prostora za 12cu pa se nadam da moze i 12ka da zagreje lepo

Sta vredi niska modulacija zaista ako duva mlako. To mi ne igra ulogu nikakvu onda.
Isto tako protok vazduha je koliko vidim apsolutno bitan!
Namestim danas Solstice na 25 stepeni, sobna pokazivala 28, spoljna 37. Za sat vremena ladovina na 25 stepeni u 50m2 lagano a ventilator na 20% duva direkt ispod klime, pa prenosi dalje u prostor.
Duplo brze spusti temp od Vox stare evo danas sam se uverio. Potrosnju necu ni da uporedjujem...

Toshiba Shorai Edge 13 Black u režimu hlađenja na 23°C "cijelog stana" (sva vrata otvorena) je imala raspon snage od 150-350W po mjeraču na utičnici. Vidjećemo kako će raditi kad zahladi.

Zanimljivo da kod mene na 25 duva hladno ne mozes stajati ispod klime! A termometar pokazuje 24.5 na 7m udaljenosti u prostoriji. A aplikacija pokazuje 24.9 stepeni na mob

E sad imam problem šta uzet. HR25 (9k) serija kod Mitsubishi izgleda budget ALI jo dobijem za pola cjene EF25 (270€). Znači mogu dvije uzet i razporedit da ugrije 70m2. HR25 nije baš nešto po spec. ali drži 1,9kW snage grijanja kod -10 (x2=3,8kW, to če bit dovoljno za izoliranih 70m2). Eventualno kupim 60W grijac tacne ako zaledi vani. Šta bi vi napravili?

Ti se zaj.ebavaš ali ja sam stvarno ko ova baka to radio kod moje stare panasonic uw12gke klime. Nije bilo fino kad me susjed vidio 😁.

Ne reče glavno. Koliko kvadrata? Visina plafona? Izolacija? Koliko stepeni želiš da spustiš/dogreješ? Koliko max ljudi boravi u istom trenutku?

Bila je preporuka za jedan Bergen model u prethodnim porukama. 12ka za 31-32 hiljade. A da li će ti biti dovoljno, zavisi od gore navedenih pitanja.
Ma drug kucna teretana 15m2, mislio sam da sam to sve pokrio sa "radice 6-7h nedeljno". Bitno je da duva hladno sat vremena dnevno, nista ne odrzava, ne modulira...

Ima brdo jeftinih modela od 20k pa na gore, nesto kapiram da bi svaki manje vise radio posao, nego reko ako ima neki "best buy" za 25-6-7k, "ispruzicu" se za to.

Sada malo hladnije vani - 14 stupnjeva 😀i testirao sam grijanje kod Gree Soyal 9k. Zanimivo, mislio sam da če bit problem da če sobe oko klime zagrijat brzo, a veliko sobo (43 m2) u koju je ulaz 3,5m od klime če sporo. Al dogodilo se suprotno. Velika imala 27 stupnjeva na kraju u čošku (8m razdalje do klime) u roku 20 min, a soba u koju ulaz direkt izpod klime samo 25. I još klasički gree problemi sa modulacijom - ne ide izpod 480w na grijanju, i grije baš na puno - turbo fan kao 700m3/h, izlaz 43 stupnjeva, ulaz 25, snaga 480W. Ako snižem na daljincu za 0,5 temperaturo, ona se gasi. I još plastika izgleda nekvalitetno izradena - čuje se baš jako pucketanje kad se gasi i ohladi unutrašnja, ovo te preko noči prebudi. Za nekakav top model ovo je neprihvatlivo, siguran sam da su neke cheap midea i budget japanci bolji u tome.

Bas ozbiljan test 😀
Javi utiske tokom zime kad padne spoljna temp. oko 0c (+ magla) kad krene DF ili jaci minus itd. 🙂
Ovo je sada El-Clasico Gree visoka modulacija zbog +14c! A cim bude ispod 5c krece nize da spusta!
To krckanje se resilo kod razni brendova sa malo popustanje srafova na unutrasnje!

Poslednja izmena:
Znaci 9k moze da zagreva 43m2 a 18k po kolegi iznad je MRSAVO.🙂
Svasta...
Ne sme da krcka nista! Gledam cene, Soyal 18k je 200 hiljada! Dobro izgleda unutrasnja jedinica! Svidja mi se. I onda da odvrcem srafove?
Razumem da krcka na modelima nize cenovne klase ali...Da pazarim te Top modele ne bi gledao potrosnju u principu.🙂

Da li vredi dati 200e više za oazys u odnosu na all easy mideu
Kapiram ako je za stan onda ne vredi dati vise a ako je za kucu onda vredi. Moje misljenje. I gledaj svuda cene, bukvalno svuda. Ja sam imao raspon cene + ugradnja od 93 hiljade do 115 hiljade za istu klimu.

Svasta...
Ne sme da krcka nista! Gledam cene, Soyal 18k je 200 hiljada! Dobro izgleda unutrasnja jedinica! Svidja mi se. I onda da odvrcem srafove?
Razumem da krcka na modelima nize cenovne klase ali...Da pazarim te Top modele ne bi gledao potrosnju u principu.🙂

Kapiram ako je za stan onda ne vredi dati vise a ako je za kucu onda vredi. Moje misljenje. I gledaj svuda cene, bukvalno svuda. Ja sam imao raspon cene + ugradnja od 93 hiljade do 115 hiljade za istu klimu.
Kako si zadovoljan za grejanje generalno sa njom i sa li ulazi često u defrost i kakva je klima generalno sa potrosnjom struje😃

Svasta...
Sve zavisi na kraju do izolacije! Ako imas npr. Top izolaciju onda ce 9btu i 12btu da zavrsi posao bez problema! A 18btu u istom prostoru ce zbog veceg protok vazduha i snage ---> da nabije brzo temp. i krece rezim on/off!
Covek veoma malo platio za Soyal 9btu, koliko se secam 390€! Da li bila na akcije ili nestala od kamiona pitaj boga! 🤔 Za te pare nema potrebe da se zali itd. To zbog visoke modulacije na plusu je odavno poznato kod Gree! A krckanje plastike desavalo se i na drugi skupi modela/brendova! Negde blago krcne, negde jace! 🙂
Dobro da nije testirao neku Midea/Vivax na +14c, verovatno bi mu opalila po neki kontrolni DF 😀

Poslednja izmena:
Svasta...

Ako je za stan nemoj da baca pare na soyal završiće mu i Gree Airy 12 sličan posao. I ima približno finoće kao Soyal Ako je za kuću i grejanje , ali pouzdano hrejanje, onda Gree Amber Ultra 12. Ipak ima 2 stepeni kompresor. Malo se ponaša sirovo ali neumoljiva na grejanju.

Dobro da nije testirao neku Midea/Vivax na +14c, verovatno bi mu opalila po neki kontrolni DF
Jesam testirao i Beko (rebrand Mideje) jučer i nabila 800W od početka, onda polako prema 500W, no izpod nije išla nego se gasila nakon 40min. Imao sam uključen "Follow me" znači da daljinac šalje temperaturo. Znam da može Beko čitav dan radit na 230W, no izgleda ne na 14 vanjske temp.

Malo sam čitao o ovi mitsu. HR25 (9k). Nije sve tako loše, vanjski izmenjivač izgleda malen, 1 red i nije ni do kraja, samo ravno. ALI so japancu kod HR25 upotrebili 2,2cm fin dizajn, umjesto klasike 1,4-1,6cm. Nakraju ima veču cm3 od recimo Mitsubishi heavy: 14:21 :

CB1-12HRFN8.WIFI jel ovo Misea Breezeless? Na dobroj je ceni trenutno ima neka ok akcija samo me zanima na sajtu piše da je a++ možda je greska

Nakraju ima veču cm3 od recimo Mitsubishi heavy
To u klipu je Standard serija ---> ZSP

Heavy Industries je Heavy Industries 😉
Npr. Nova Premium serija ZT-WF ---> 7btu i 9btu dele istu spoljasnju od 33kg i dvoredni izmenjivac
SRK20ZT-WF/SRC20ZT-W (7btu)
2.webp
3.webp
Heavy mama.webp
A gde je Diamond serija sa novu ZTX-WA 😉
Gde dele 7btu, 9btu i 12btu istu spoljasnju od 45kg

Poslednja izmena:
CB1-12HRFN8.WIFI jel ovo Misea Breezeless? Na dobroj je ceni trenutno ima neka ok akcija samo me zanima na sajtu piše da je a++ možda je greska
Nije greška to je novi model sa oznakom E ,stari model je bolji i oznake SS i on je +++ ,imam tu SS i mogu ti reći da je odlična i na grejanju i na hlađenju.

A gde je Diamond serija sa novu ZTX-WA
Gde dele 7btu, 9btu i 12btu istu spoljasnju od 45kg
Baš zanimivo. Cjene ovih vjerovatno bolje da ne napišeš jel? Ima kod nas ovaj model MHI za 650€: KLIK . Efikasnost nije baš top ali nije loša za ovu cjenu i još 5 godina garancije.

Koja logika stari model da bude bolji
Nije bukvalno stari, nego prvi "Breezeless" model.
Obe su aktuelne, a "E" je jeftinija verzija koja se kasnije pojavila (nije drastično "osakaćena" kao što to "E" od "economic" obično implicira - nema grejač tacne, nema bočno duvanje i spoljna na 12-ici je oko ~3kg lakša, ali je značajno jeftinija (i subjektivno, manje lepa, tj. jednostavnijeg dizajna)) - sve ostalo: isto ili defacto isto.

Poslednja izmena:
Napokon mi je postavljena klima gree clivia 12ka
prvi utisci, paaaaaa. Rekao bi da je pametnija od one moje 10godina stare, nista vise.
probao sam grejanje, pre nego sto smo kupali klince.
Da se razumemo, nije mi najbitnija mala potrosnja, nego da dobro greje i još bolje da hladi. nece biti primarni uredjaj za grejanje.
Imam Prosto za pracenje potrosnje el energije Pojacao sam samo za 1c grejanje od sobne temperature potrosnja je bila preko 1000w. Temperatura vazduha koji izlazi je bio max 59c
Velika mi je potrosnja za inverter klimu. Moja stara klasicna klima kada je grejala trosila je samo 50w vise

Test na +14°C praktično ne govori koliko je klima dobra za grejanje zimi. Na toj temperaturi je i 9k dovoljno da vrlo brzo zagreje veliki prostor ako su gubici mali, dok visoka minimalna modulacija može baš tada da bude mana jer klima nema gde sa viškom snage pa ide u on/off.

Mnogo zanimljiviji test je oko 0°C uz visoku vlagu, pa zatim na ozbiljnijem minusu: koliko stvarno isporučuje toplote, koliko često i dugo ide u defrost i kako održava temperaturu bez velikih oscilacija. Tek tada poređenje 9k, 12k i 18k ima smisla. Sama oznaka BTU i podatak da je 43 m² zagrejano za 20 minuta ne govore dovoljno.

Nazad
Vrh Dno