Šta je novo?

Google Pixel 11 / 11 PRO / 11 PRO XL

Prvi put vidim da neko kod nas deli Pixel uređaj, pa makar bio i sat.

1000017016.webp

Svi mobiteli su dobri kad treba slikati cvijeće na osunčanoj livadi, pa čak i one zumirane bube što neki vole fotkati su mi već godinama na svim mobitelima super, ali kad se slikaju klinci ili općenito ljudi koji ne poziraju, uvijek je problem čim se mrdnu. Imala sam i iPhone i nekoliko Samsung Ultri, zadnja je bila S24U, no tek s Pixelom mogu reći da mi je većina slika u raznoraznim uvjetima odlična. Još moram testirati Camera looks kako treba, na prvu mi je najljepši look Vanilla, a mislim da ću koristiti i ove "hladnije" za neke fotke.

Što se tiče baterije, u nedjelju sam cijeli dan bila vani na mobilnom netu - malo u autu spojena na android auto, a malo hodala uokolo uz mape i fotkanje, i na kraju dana sam imala 10 sati sot-a i 25% baterije. Iako sam bila na suncu i vrućini, nije se ni u jednom trenutku zagrijao niti je bilo throttlinga! Zasad sam baš zadovoljna svime oko 11PXL.
Divan sot, pomalo nerealan da kažem. Sa 25% da izvučeš još 2h otpilike, 12h na mobile data ne znam da sam ikad imao telefon ili čuo za isti...najbliži tome su mi bili mate 10 pro i samsung s10 lite.
Čisto savetodavno, kad god pričaš o sot-u dodaj i neku fotku na kojoj se isti vidi.

Drago mi je da si zadovoljna telefonom, a to je i najbitnije posle svega.

X9 pro CN smeće bez ikakvog zuma. Obična slika. Pretvorio ženu u zombija. Što se mene tiče bolje da nije ni renderovao joj glavu, bolje da je samo stavio crnu mrlju.
Slikaj u master modu, i nećeš imati renderovanje ni AI, to je bar na Oppo-u prosto.

Stigla mi maskica i staklo, pa prebacujem karticu u Pixel, malo sam se igrao kamerom u međuvremenu, glavni utisak za sada mi je da su fotke drastično preosvetljene, naravno za svaku mogu da smanjim ekspoziciju, ali ima li načina da mi zapamti trajno smanjanje ekspozicije, da ne nameštam za svaku fotku?

Rado. Ali master modu je slika nekako bez života, da ne kažem mrtva. Pa sam od njega odustao posle par dana.

Mislim da ne postoji opcija da ti zapamti expoziciju nego mora stalno da se podešava.

Ovo je neverovatan rezultat iskreno 😵

Divan sot, pomalo nerealan da kažem. Sa 25% da izvučeš još 2h otpilike, 12h na mobile data ne znam da sam ikad imao telefon ili čuo za isti...najbliži tome su mi bili mate 10 pro i samsung s10 lite.
Čisto savetodavno, kad god pričaš o sot-u dodaj i neku fotku na kojoj se isti vidi.

Drago mi je da si zadovoljna telefonom, a to je i najbitnije posle svega.

Imate pravo, tek sam se poslije sjetila da sam mogla napraviti screenshot. Sjećam se da sam u čudu gledala kako baterija traje i traje i iz znatiželje išla pogledati koliko sati blejim u mob. Probat ću rekreirati te uvjete za vikend, dotad moram i malo raditi i odmah je sot na 4 sata 😅

ali kad se slikaju klinci ili općenito ljudi koji ne poziraju, uvijek je problem čim se mrdnu. Imala sam i iPhone i nekoliko Samsung Ultri, zadnja je bila S24U, no tek s Pixelom mogu reći da mi je većina slika u raznoraznim uvjetima odlična.
O ovome nisam razmišljao (pošto je u manual mode to jednostavno postići - postavi se shutter speed na nižu vrednost, a ostalo da ostane Auto), ali mi je interesantno ako je Pixel u stanju to rešiti, pošto su takve scene težak zadatak za fiziku kamere i automatiku softvera.
Na dnevnom svetlu pretpostavljam ne, ali kako količina osvetljenja pada.. uzbrdica postaje sve strmija.

Interesantno mi je to i što ljudi odvajaju desetine, pa i stotine hiljada zarad nečega što mogu i jeftiniji modeli uz nešto više poznavanja tehnike kako kamera funkcioniše..
.. ali to u suštini nije ni bitno, ako proizvođač uspeva da izađe u susret navikama i zahtevima korisnika, tj opravdati njihovu investiciju.

Meni je drago što je Pixel u toj mogućnosti, jer mi je oduvek bio favorit i praktično jedini izbor dok su mi spoj softvera i kamere bili potrebni.

+1 za Google, rekao bih.

Zato što ima ljudi koji su u mogućnosti da izdvoje i kupe, za njih se i pravi ova roba. Nema tu šta da bude interesantno, tako je oduvek. Kao što možeš u Mercedes GLE da se prevezeš od tačke A do B, isto je prevezeš se Jugom od tačke A do tačke B? Isto kao taraba i ona stvar.
Kakva je baterija na XL?

Mislim da u realnosti nije mnogo bolja od one na 10 XL nažalost.
A na 10 XL je bila suvi prosek ako se uporedi sa ovim monstrum Kinezima sa 7k+ baterijama.

PXL_20260909_170831106.webpPXL_20260909_170853092.webp
PXL_20260909_170923560.webp

Pixel 11 Pro, 10x zoom, sumrak, looks sledeći: Minimal, shadows, original. Obratiti pažnju na teksturu znaka, iz nekog razloga generiše parcijalni grain, i nasumične teksture. Ok, loši su uslovi, ne treba očekivati dobru fotografiju niti je kadar dobar, ali valjda treba na 2x ISZ da bude sposoban da bar može da se pokaže nešto fotografijom. Ovaj minimal ne znam ni kako da iskomentarišem, umesto minimalne obrade kako navode, ovo je maksimalni post processing, dok ne obradi sliku bude ok i onda zamrlja skroz.

Poređenja radi, Oppo Find X9 Pro, takođe 10x zoom:
IMG20260909191040.webp

Isto radi i tokom dana u minimal:
PXL_20260909_111355408.webp

PXL_20260909_111358261.webp
Dok je recimo sledeća, na 10x zoom i minimal ispala baš onako kako bih očekivao od minimalnog procesuiranja:

PXL_20260908_164401918 (1).webp

Možda se ne vide dobro na forumu, pa evo na linku:

Sutra idem na teren pa se nadam da ću napraviti neku reprezentativnu fotku.

Pogledajte prilog 552820Pogledajte prilog 552821
Pogledajte prilog 552822

Pixel 11 Pro, 10x zoom, sumrak, looks sledeći: Minimal, shadows, original. Obratiti pažnju na teksturu znaka, iz nekog razloga generiše parcijalni grain, i nasumične teksture. Ok, loši su uslovi, ne treba očekivati dobru fotografiju niti je kadar dobar, ali valjda treba na 2x ISZ da bude sposoban da bar može da se pokaže nešto fotografijom. Ovaj minimal ne znam ni kako da iskomentarišem, umesto minimalne obrade kako navode, ovo je maksimalni post processing, dok ne obradi sliku bude ok i onda zamrlja skroz.

Poređenja radi, Oppo Find X9 Pro, takođe 10x zoom:
Pogledajte prilog 552823

Isto radi i tokom dana u minimal:
Pogledajte prilog 552824

Pogledajte prilog 552825
Dok je recimo sledeća, na 10x zoom i minimal ispala baš onako kako bih očekivao od minimalnog procesuiranja:

Pogledajte prilog 552826

Možda se ne vide dobro na forumu, pa evo na linku:

Sutra idem na teren pa se nadam da ću napraviti neku reprezentativnu fotku.
Vala, ovaj prvi minimal je Mone komotno mogao da naslika. Aj da se nadamo da su ovo samo bubice dok ne ispeglaju procesiranje...
Vidim ja da sa devetke pre 13-14 neću sići.

Pa ne štima AI, generiše gluposti, pre obrade nema grain, i kad završi processing generiše neku glupost, vidiš da nije na celoj površini. Pogledaj fotografiju sa sa repetitorom, pogledaj između i oko antena, nebo između lišća, kako je negde parcijalno generisao grain a negde je skroz smooth. Dok poslednja slika nema nikakav grain. Možda je jučerašnji update zabrljavio kameru, obrisaću keš pa ću probati opet.

Do update kamera aplikacije je.
Sa update, original ili shadows mode, grain po drveću u pozadini, artefakti iznad krova, parcijalni grain po satelitskoj anteni:
PXL_20260910_132443599.webp

Sa obrisanim update-om za kameru, normalne teksture, nema parcijalnog graina, mekana fotografija, nije nenormalno izoštrena:

PXL_20260910_133213504.webp

Sa ponovno instaliranim update-om primetno je izoštravanje i drugi balans bele:
sa update original.webp
sa update, minimal look:

sa update minimal.webp

Uporediću večeras u sumraku u istim uslovima kao sinoć, pa ću da postavim slike, ali mislim da je jasno. Nadam se samo da im se omakao update, da nisu ovako zamislili stvari. 🙂
Dodate slike i na drive https://drive.google.com/drive/folders/1TdgmeniMdvM_hAWxmKxlR9k0AcPzs8PM?usp=drive_link

Plašim se da nije 🙂
Izgleda da si u pravu i da se ipak nije omakao, probao sam sa Apk mirror sve dostupne verzije Pixel Camera 11, i sve prave isti problem. Sa verzijom 10.xxxx nema ovih gluposti, tako da je ovo s namerom očigledno. Ovaj update na verziju 11 po Play Store-u dolazi i na Pixel 10 telefone, tako da i njih čeka isto.

Verz. 11 kamere, slikano na skroz default podešavanjima, random grain između očiju, po krznu ispod glave nadesno, nešto nasumično generisano na uvetu levo, random artefakti po kosoj krivoj nogi od stola, random grain po kofi iza:
maca 11.webp

Verz. 10 kamera app, bukvalno 20 sekundi kasnije dok sam obrisao update, malo se mače mrdnulo, ali artefakata, grain i ostalih gluposti nema, lepa, mekana fotografija, nije neprirodno izoštrena, opet sve na default:

maca 10.webp

Dostupno i na linku: https://drive.google.com/drive/folders/1TdgmeniMdvM_hAWxmKxlR9k0AcPzs8PM?usp=drive_link

Malo sam kopao po reditu, ispada da je ovo sada feature, nije bag 😀 dešava se i na 2x i na 10x zoom, neko rešenje je povećanje sharpening i grain u kamera aplikaciji iako to zvuči kontradiktorno. Isprobaću sutra.
Od ostalih stvari koje verovatno zanimaju Pixel korisnike, telefon je topao i kad ne očekujem to od njega, ali ne i vruć, osvetljenje ekrana ne opada, koristio sam ga danas za navigaciju, slušanje muzike, slikanje i još nekih stvari na poslu i do sada nije oborio osvetljenje. Baterija drži ok sa uključenim 5G, ne znam hoće li joj trebati još neki dan da se stabilizuje. Punim ga sa 65W punjačem od Lenovo laptopa i nudi opciju extreme charging. E da, i Rambler je sxanje, ni jezik ne pogađa a kamo li reči 😀

Poslednja izmena:
Ja sam se jednom bio naterao da probam gboard, ali se na kraju vratih na SwiftKey, prosto mi tastatura radi godinama odlično i bez nje više ne znam da kucam haha

Bolji Swiftkey definitivno, uvek kad probam Gboard iste stvari koje me oduvek nerviraju, ono da sam odvoji posle zareza/tacke stoji u beta fazi godinama, pa ono kad zadrzis 'delete' brise onako polako, dok na Swiftkey se ubrzava sto duze drzis, i tako sve neke 'sitnice' su losije.. sto mi je neverovatno, da koristim MS tastaturu umesto njihove native..

Godinama sam koristio Swype dok se nije upokojio, to je bila skoro pa savršena tastatura, bar po sećanju, baš zbog tih nekih sitnica što @Boris Lozac spomenu – brisanje, interpunkcija, preciznost predikcije, itd. Potom sam prešao na SwiftKey kao kržljaviju ali tada najbolju alternativu i godinama njega koristio. I stvarno se vremenom aplikacija razvijala i poboljšala, dok ih nisu kupili.

Onda su usporili i ja sam krenuo da lovim alternative, ali sam uvek držao SwiftKey na uređaju, da se nađe, i uvek se negde vraćao na nju posle neuspešne probe nećeg drugog. Gboard je izdržao kod mene celih par dana. 🤣 Ali prelomna tačka je bila skoro kad su poslali mejl i rekli da će sve moje podatke početi da čuvaju na OneDrive i da mi treba MS nalog, to nisam hteo.

HeliBoard je jedina tastatura koja je meni stvarno uspela da zameni SwiftKey. Treba više inicijalnog podešavanja, recimo da se uvezu rečnici u Android sistem za bolji spellcheck, i još par stvari, ali mi je HeliBoard omogućio da imam ono što sam oduvek hteo - custom layout za srpsku latinicu + engleski, i drugu custom tastaturu za našu i rusku ćirilicu, sa sve našim navodnicima („”) i drugim detaljima koji su potpuno nebitni najvećoj većini ljudi. 🤣

E sad, postoji fork HeliBoard koji se zove LeanType, oni imaju plagin za glasovno kucanje baziran na whisper.cpp koji se pokreće na uređaju, to bi trebalo da ima kakvu-takvu podršku i za srpski, ali nisam se time bavio.

Sa verzijom 10.xxxx nema ovih gluposti, tako da je ovo s namerom očigledno. Ovaj update na verziju 11 po Play Store-u dolazi i na Pixel 10 telefone, tako da i njih čeka isto.
Znači 9 preskaču? 😃

Meni je najvise god gboard smetalo sto ne mogu brzo kao na swiftkey da uradim swipe za znak pitanja, uzvika i slicno, nego sam morao da zadrzim prvo tacku pa tek onda swipe...

I tako, imalo je nekih sitnica, koje su mi jako smetale i morao sam da se vratim, ali dobro, swiftkey svakako ima sve sto mi treba, clipboard memory i slicno tako da ono..

Meni Gboard radi okej, i klasičan voice typing mi radi čisto da se razumemo, radi Rambler na srpskom, možda se nisam dobro izrazio ali kad ubode radi kako treba, to je otprilike 1/10, inače maši jezik, prepoznaje kao da pričam na poljskom, engleskom ili još nešto nepoznato 😅 vratio sam na običan voice typing

Izgleda da si u pravu i da se ipak nije omakao, probao sam sa Apk mirror sve dostupne verzije Pixel Camera 11, i sve prave isti problem. Sa verzijom 10.xxxx nema ovih gluposti, tako da je ovo s namerom očigledno. Ovaj update na verziju 11 po Play Store-u dolazi i na Pixel 10 telefone, tako da i njih čeka isto.
Na osnovu dugogodišnjeg iskustva sa Pixelima, mogu da kažem da su uglavnom (ne uvek) nove verzije kamere donosile pogoršanja u kvalitetu. Ali ne kao na Samsungu što osakate stari model da bi izgledao inferiorno u odnosu na novi, već je problem širi, rekao bih u kompletnoj filozofiji i pristupu fotografiji, na svim modelima.

Meni je najvise god gboard smetalo sto ne mogu brzo kao na swiftkey da uradim swipe za znak pitanja, uzvika i slicno, nego sam morao da zadrzim prvo tacku pa tek onda swipe...
Zar ne može da se podešava taj delay na Gboard?

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva sa Pixelima, mogu da kažem da su uglavnom (ne uvek) nove verzije kamere donosile pogoršanja u kvalitetu. Ali ne kao na Samsungu što osakate stari model da bi izgledao inferiorno u odnosu na novi, već je problem širi, rekao bih u kompletnoj filozofiji i pristupu fotografiji, na svim modelima.

Zar ne može da se podešava taj delay na Gboard?
Ja mislim da moze, ali svakako sta god sam pokusao, nije prosto iskustvo kao kod swiftkey, nisam uspeo da ga namestim da mi bude tako da kao na sk ne razmisljam dok radim swipe za druge karaktere...

Bolji Swiftkey definitivno, uvek kad probam Gboard iste stvari koje me oduvek nerviraju, ono da sam odvoji posle zareza/tacke stoji u beta fazi godinama, pa ono kad zadrzis 'delete' brise onako polako, dok na Swiftkey se ubrzava sto duze drzis, i tako sve neke 'sitnice' su losije.. sto mi je neverovatno, da koristim MS tastaturu umesto njihove native..
I to sve se dešava na pixel telefonima?
Još jedna od ludosti na gboard je ta kada držiš prstom na Space Bar-u i pokušavaš da se šetaš kroz rečenice ili reči, ili da se pomeriš jedan ili par to na Swift Key radi savršeno to na SwiftKey radi savršeno, dok na gboard pravi brljotine.

Kod mene je znak "?" kod slova "m" i dovoljno je kratko pritisnuti i povući na gore i "?" je tu.

Brisanje takođe radi brzo - pritisne se "delete" taster i prevuče na desno onoliko koliko se dužinski tekst hoće obrisati.
Ne briše karakter po karakter, već sve odjednom.

Itd. Itd. Ima Gboard mnoštvo prečica.
A za pomeranje po jedan ili više karaktera u stranu, pored spacebar swipe gesture, ima i posebno testere za levo i desno za kretanje, pored spacebar-a..

1000004011.webp

Poslednja izmena:
Mnogo vi napredno koristite te tastature, swajpovanja neka, ctrl+alt+delete itd..

Nazad
Vrh Dno