Šta je novo?

Skupljanje uplata od stanara zgrade

ne znam m2 ima oko 20 stanova i 6 spratova, neko prosecno srednje stepeniste. Terazzo. Stari lift sa gumom na podu.

Kako ste zadovoljni sa "Vas Stan". Da li za 440 koriste sredstva za ciscenje, ne samo vodu.

Da li su to fiksne cene ili su agencije otvorene za pregovor.

Iz ličnog iskustva, jer sam bio tzv. predsednik skupštine stanara, vidi da sve prebaciš na neku instituciju i profesionalnog upravnika.
Jeste da su sve te firme "lopovkse, banditske...", ali se bar nešto odradi.
Pre toga je bilo da prva 2-3 sprata neće da plaćaju održavanje lifte, oni viši neće da plaćaju čišćenje, neke komšije se ne slažu sa troškovima održavanja zgrade, drugi sa računima firme za odžavanje lifta, treći neće da plaćaju zbog...
Možda nisam u pravu, ali sada se sa naplatom *****... gradska stambena agencija i upravnik. I koliko vidim skori svi stanovi redovno plaćaju.

Iz ličnog iskustva, jer sam bio tzv. predsednik skupštine stanara, vidi da sve prebaciš na neku instituciju i profesionalnog upravnika.
Pre toga je bilo da prva 2-3 sprata neće da plaćaju održavanje lifte, oni viši neće da plaćaju čišćenje, neke komšije se ne slažu sa troškovima održavanja zgrade, drugi sa računima firme za odžavanje lifta, treći neće da plaćaju zbog...
Možda nisam u pravu, ali sada se sa naplatom *****... gradska stambena agencija i upravnik. I koliko vidim skori svi stanovi redovno plaćaju.
hoces da kazes samo sa G Stambenim funkcionise a ne sa privatnim posto se stanari nece sloziti? Da li samo ciscenje moze da se odvoji od G Stambenog a ostalo ostavi?

Trenutno je tako. Upravnik, GS. Infostan. Lose ciscenje. Kad bi nekako moglo da bude bolje ciscenje a sve drugo da ostane?

Poslednja izmena:
U stanu u Zagrebu placamo ciscenje odvojeno ali nije problem posto SVI placaju. Sad ugradjuju lift koji zgrada nikad nije imala i svi se slozili sa idejom, kao i placanjem.

Uh...
@whose
Ljudi kažu:
1. da se (zbog raznih idiota) ne bakćeš sa ličnim skupljanjem novca, nego da naplata ide preko Infostana
2. možeš (tj. skupština stanara) da izbereš bilo koju firmu za čišćenje, ne bira ti Infostan, bitno je samo da može da im se plati preko Infostana
3. Predlažu profesionalnog upravnika, koji je onda dodatni trošak, ali izbegava se prepucavanje sa idiotima

Da.

Ostalo je dakle:

1 Preporuke za privatne agencije ili ljude koji naplacuju kroz infostan. (Ime agencije/osobe, mozda ako nije tajna (moze i u pp) trosak po stanaru (broj stanova spratova).

2 Preporuke za aplikacije i skupljane novca uopsteno u Srbiji. (ne za zgradu i ciscenje)

Takva firma radi trenutno. Uglavnom se salju ljudi koji prebrisu pod samo sa vodom i nista drugo. Uglavnom Romi, pretpostavljam da ih vrlo slabo placaju iz te firme. Ne znam detalje. Verovatno to niko nece da radi. Mislis da im se plati vise preko infostana? Ne znam ko to odredjuje, koja firma radi i koliko se placa...
Zgradu gde živim čisti firma koju plaća upravnik sa računa zgrade na koji mi stanari uplaćujemo novac preko infostana.

Video sam ponude firmi za upravljanje zgradom koje nude posebne uplatnice za svoje usluge i održavanje zgrade. Pare idu na račun zgrade (štedi se na usluzi Infostana). Posle oni odatle naplaćuju svoje usluge i njihov posao je da jure naplatu.

hoces da kazes samo sa G Stambenim funkcionise a ne sa privatnim posto se stanari nece sloziti? Da li samo ciscenje moze da se odvoji od G Stambenog a ostalo ostavi?

Trenutno je tako. Upravnik, GS. Infostan. Lose ciscenje. Kad bi nekako moglo da bude bolje ciscenje a sve drugo da ostane?
Vidi, mi sada imamo privatnog profesionalnog upravnika, ali održavanje lifta, održavanje hidrocila i ostale stvari idu preko GSA.
Jednostavno, ukoliko neko neko neće da plaća oni se "zanimaju" sa tim, a lift i voda funcionišu...

Koliko god da zgrada ima stanova, uvek imaš nekoliko grupa stanara:

1. Oni koji smatraju da njihove obaveze prestaju iza ulaznih vrata njihovog stana i nema šanse da ih ubediš da to nije tako
2. Oni koji sve jako dobro znaju, ali neće da plaćaju, jer im uvek nešto ne valja i nije po njihovom merilu dobro
3. Oni koji rentiraju i boli ih uvo za plaćanje, a i zakupca boli uvo
4. Oni koji plaćaju redovno (50-60%)
5. Socijala

Da li sa Gradskim Stambenim (GS) postoji ugovor od 2 godine za vreme koga ne moze da se promeni ko cisti. Sta bi onda moglo da se uradi osim cekanja da ugovor istekne kad valjda moze da se promeni samo firma koja cisti. Da li te privatne firme isto traze ugovor na 2 god.

Da li je moguce menjati firmu koja cisti za vreme ugovora ako stanari nisu zadovoljni a GS ne reaguje na reklamacije.

Ako se u zgradi koristi GS za sve drugo, da li upravnik moze da promeni samo firmu koja cisti a ostavi sve drugo sa GS.

Sta se radi u tim situacijama.

U zgradi je infostan ali se lose cisti. Ideja bi bila da se otkaze ciscenje, skupi novac i nadje neko ko hoce da cisti. Verovatno nemoguce? I ciscenje i skupljanje novca?

A i grejanje lose a skupo.

Moze naravno. Ja sam upravnik zgrade. Otkazano ciscenje preko Stambenog. Isto i odrzavanje liftova. Liftove radi firma neka, a zenu angazaujemo za ciscenje kad i koliko zelimo. Niza cena i mnogo bolja usluga.

Samo je potrebno skupstina stanara da odobri. Pare sve skupljamo preko Infostana iskljucivo. Upravnik isto ima pravu na nadoknadu od stanara, ako se stanari sloze.

Video sam ponude firmi za upravljanje zgradom koje nude posebne uplatnice za svoje usluge i održavanje zgrade. Pare idu na račun zgrade (štedi se na usluzi Infostana). Posle oni odatle naplaćuju svoje usluge i njihov posao je da jure naplatu.
Kod nas se nije cimao sve dok ima novca.
Prosto dok dovoljno ljudi placa ne obazire se sto neko 1000e duguje.

Moze naravno. Ja sam upravnik zgrade. Otkazano ciscenje preko Stambenog. Isto i odrzavanje liftova. Liftove radi firma neka, a zenu angazaujemo za ciscenje kad i koliko zelimo. Niza cena i mnogo bolja usluga.

Samo je potrebno skupstina stanara da odobri. Pare sve skupljamo preko Infostana iskljucivo. Upravnik isto ima pravu na nadoknadu od stanara, ako se stanari sloze.
Uspeli ste da i inv odrzavanje ide preko Infostana? Jel' ide na racun zgrade ili Infostsnov racun to?

Kod nas se nije cimao sve dok ima novca.
Prosto dok dovoljno ljudi placa ne obazire se sto neko 1000e duguje.

Uspeli ste da i inv odrzavanje ide preko Infostana? Jel' ide na racun zgrade ili Infostsnov racun to?

Da. Imamo tekuce i investicioniono odrzavanje. kao i naknadu za upravnika. SVe je namestio profesioanlni upravnik koga smo zamenili jer nisu radili nista. Sve ide na racun zgrade. Pa odatle se placa lift ciscenje i ostalo ostaje

Da. Imamo tekuce i investicioniono odrzavanje. kao i naknadu za upravnika. SVe je namestio profesioanlni upravnik koga smo zamenili jer nisu radili nista. Sve ide na racun zgrade. Pa odatle se placa lift ciscenje i ostalo ostaje
Ovo je extra, Infostan mozda i pojuri ljude (ili uvali uterivacima 😎)

Infostan samo uzme svoju proviziju i to je to. Svi moraju da placaju. Izglasano sve

Ako nekom treba savet pitajte, ja sam par godina upravnik , nakon profesionalnog upravnika. Glavno je da imamo viber grupu i deo komsija koji se angazuje dodatno. Manji deo istina

Pitanje za upravnike. Da li imamo konsenzus za ovo.

Dakle ugovor sa gradskim stambenim (GS) od 2 godine ne znaci da sa njima mora da se ostane za ciscenje do kraja te 2 god. Moze u toku tok perioda se se zameni samo agencija za ciscenje a da se ostavi sve ostalo na GS.

Oni će se polomiti da ne raskinete ugovor. Kod nas su se pokrenuli i već duže vreme je skroz okej. Jednom godišnje mašinski oližu hodnike i stepenište.

Nije, ako u okviru ugovora tako piše.
Ali i to je sprovodljivo, relativno elegantno, ako je problem kvorum.
Dakle, upravnik na oglasnoj tabli oglasi sastanak, sa dnevnim redom - rasprava o čišćenju.
Na prvom sastanku nema kvoruma, ne može da se glasa. Ali, odmah se zakaže drugi za 7 dana, ako na tom isto nema kvoruma za odlučivanje, odmah se zakaže treći, na kome nema obaveznog kvoruma, ko dođe glasa i ako je većina ZA, izglasava se promena.

To mora da se pročešlja ugovor i pročita sve lepo.

U prošlom stanu smo ih otkačili za sve... Plaćalo se sve na račun zgrade.

Da li upravnik moze to sam da uradi ako zeli ? Mislim da u zgradi uglavnom sve radi upravnik (a da stanari nisu posebno ukljuceni i zainteresovani). I on bi isto hteo da bude cisto, koliko shvatam. Pomenuo je ugovor na 2 god. i da Stambeno bira agenciju koja cisti.

Da postoji tender i zgrade se podele agencijama a da stanari ne mogu sami da izaberu. Nemam uvid u ugovor.

Mora da se isprate zakonski koraci, navedeni gore. Može i jedan čova da glasa i da taj jedan glas ima težinu, ali procedura mora da se ispoštuje. Pa se možda neko i zainteresuje nekad.

Kažem opet mora da se pročeljšlja ugovor i šta piše u njemu... Kad se raskine, posle možete i sami da birate i tražite ponude od 5 agencija ako želite. Kod nas uglavnom su stizale ponude komada 3, bilo da je čišćenje, lift, krečenje. Izabere se najbolja i ide to.

Zašto raskidati ugovor pre nego što im date šansu da se poprave? Ugovor uvek može da se raskine, i pronađete drugu agenciju. Ovo prvo je brže, odmah ćete videti rezultat, ili nećete. Ovo drugo će da potraje, a nije u konfliktu sa prvim. Tražite vi plan B, ali plaćate pa ih uzjašite da očiste do tad.

Oni će se polomiti da ne raskinete ugovor. Kod nas su se pokrenuli i već duže vreme je skroz okej. Jednom godišnje mašinski oližu hodnike i stepenište.
Ma svega ima. Zivim u zgradi i nekoliko puta sam se zalio upravniku da agencija koja cisti ne radi posao kako treba, tj cisti samo prizemlje, tj ulaz u zgradu i lift, eventualno stepeniste ka sledecem spratu. Zgrada nema predsednika skupstine stanara, verovatno niko nece da se bakce sa budalama kakvih ima u zgradi. Pitam se sta se u tom slucaju moze uraditi...?

Pa upravnik zgrade je ono što se nekad zvalo "predsednik skupštine stanara". Njemu se žali, a ako ne radi posao, organizujte se i smenite ga.
Pozdrav

Upravnik skupstine stanara moze samo za hitne interncije sam da zove majstore. Uglavom Stambeno kod vecine. Sve ostalo se glasanjem na skupstini stanara odredjuje. Prvo glasanje kvorum je preko 1/2 vlasnika stanova. Drugo glasanje ako na prvom nema je preko 1/3 vlasnika stanova. Trece je dovoljno jedan vlasnik da se pojavi. Nije zgodno bas tako raditi. Plus vlasnici mogu putem emaila da se izjasne.

ISto je i za profesionale i ako je upravnik iz redova stanara kao ja. Da ima jos poneko ogranicenje. Tipa investicioni veliki radovi ne mogu tako. Ali jasno da odluku o zameni krova u zgradi od 30 stanova ne treba da donesu 4 vlasnika 🙂 Zakon o stanovanju je dosta jasan, ko zeli da upravlja zgradom. Nije lak posao i ne preporucujem rad besplatno 🙂

ps. naravno nije ni pretezak. Ali ima posla ako upravnik radi sve sto treba. I sto stanari traze

Ne može ulaz ili zgrada da nema upravnika. Po zakonu je trebalo da vam je dodeljen profesionalni. Pogledaj šta i kome plaćate na infostan.

Nazad
Vrh Dno