Šta je novo?

Skupljanje uplata od stanara zgrade

whose

Poštovan
Učlanjen(a)
05.02.2017
Poena
95
Ne znam gde je najbolje da ovo postavim.

Ako neko zeli da sakupi mesecno nekoliko stotina dinara od svakog stanara u zgradi od 20 stanova da bi se to upotrebilo za trosak u zgradi.

Koji je najbolji nacin. Zgrada ima i tehnicki sposobnih i nesposobnih ljudi. Deluje kao da niko ne zeli da to skuplja rucno.

Ne mora biti samo aplikacija.

Bio sam predsednik skupstine stanara u svojoj zgradi, u Novom Sadu i taj pakao ne zelim nikome. Nista im ne treba, sve je super, makar im se raspadalo pred ocima, ne bi im iscupao dinar. Onda sam im lepo doveo upravnika i sad sve placaju preko informatike i mirna Backa.

Bio sam predsednik skupstine stanara u svojoj zgradi, u Novom Sadu i taj pakao ne zelim nikome. Nista im ne treba, sve je super, makar im se raspadalo pred ocima, ne bi im iscupao dinar. Onda sam im lepo doveo upravnika i sad sve placaju preko informatike i mirna Backa.
Da li si bio upravnik iz redova stanara? Da li se dobijaju neke pare za tu funkciju ili si skroz besplatno radio, ne mislim pare od stanara nego od grada/ države

Infostan, ako je Bgd. Nema drugog načina da ti svi plaćaju. Odmah ćeš imati 20% koji neće da plaćaju, a njima će da se pridruži još 20-30%, jer kako oni plaćaju, a ovi ne. Ovako infostan uzme 10%, ali pare ti legnu na račun. Ko ne plaća dobije izvršitelja,

Potrebna je skupstina stanara i da to odlučite. Otvara se račun, ode u infostan, potpiše ugovor.

U zgradi je infostan ali se lose cisti. Ideja bi bila da se otkaze ciscenje, skupi novac i nadje neko ko hoce da cisti. Verovatno nemoguce? I ciscenje i skupljanje novca?

A i grejanje lose a skupo.

Nisam naplacivao, iako sam imao prava na neku nadoknadu. Mani se coravog posla, stedi zivce.

Ako plaćate preko Infostana, možete da probate da nadjete firmu za čišćenje koja radi naplatu preko Infostana.
Pozdrav

Takva firma radi trenutno. Uglavnom se salju ljudi koji prebrisu pod samo sa vodom i nista drugo. Uglavnom Romi, pretpostavljam da ih vrlo slabo placaju iz te firme. Ne znam detalje. Verovatno to niko nece da radi. Mislis da im se plati vise preko infostana? Ne znam ko to odredjuje, koja firma radi i koliko se placa...

da li je tesko dobiti i niske sume kao 500 dinara mesecno?

Hahaha, letos sam sreo komsije i kukali su za nekih 200din sto su morali platiti. 🤣

Poslednja izmena:
Ako bi teoretski neko pokusao da skupi novac, sta bi bilo najprakticnije?
Mislim da vecina stanara ima mobilne, vrv i kompjutere.

U zgradi je infostan ali se lose cisti. Ideja bi bila da se otkaze ciscenje, skupi novac i nadje neko ko hoce da cisti. Verovatno nemoguce? I ciscenje i skupljanje novca?

A i grejanje lose a skupo.
Ne čisti infostan, samo skuplja pare i za tog što vam čisti. Ako je GS njima se žalite i čistiće kako treba. Čistačice vide da vas zabole kako rade i ne rade. GS ne zna da ne čiste jer vas zabole da reklamirate.

Sve je to rešivo, i druga firma za čišćenje.

da li je tesko dobiti i niske sume kao 500 dinara mesecno?
Nema to veze sa količinom novca. Jednostavno imaš petinu ljudi koji neće nikad ništa da plate ako ih ne nateraš.

Da infostan i prima reklamacije koje onda da toj firmi. Firma ne reaguje na reklamacije, nastavlja da 'ne cisti' na isti nacin. Nemaju npr nikakav sapun deterdzent. Samo se predje vodom. Veoma se trude da ponovo nista ne urade.

Reklamacije ne uticu osim ako nije bas nesto neverovatno zapusteno. Mislim da su i menjali firme ali uglavnom nema neke promene i kao da ocekuju da cistacice hoce da im se mozda dodatno plati. Posto su Romi, bilo je i slucajeva uznemiravanja/pretnji oko reklamacija i zalbi. Bude znaci i stres.

Zašto ne otkažete tu uslugu čišćenja preko infostana pa sami ne nađete firmu i sa njom ugovorite?

Zašto ne otkažete tu uslugu čišćenja preko infostana pa sami ne nađete firmu i sa njom ugovorite?
da to je bila ideja i onda je potrebno skupiti novac od stanara. Upravnik ne zeli da skuplja novac (nije objasnio) posto verovatno zna da je to nemoguce sto je i meni sad jasnije posle odgovora ovde.

Jos uvek me zanima sta je u srbiji najbolje za skupljanje novca od drugih. Da li neko koristi nesto ili to nije bas prihvaceno ovde.

Nemoj da gubis zivce sa tim, najbolje je preko infostana. Kao sto su vec rekli, neci ce se uvek neko ko nece da plati.
Sto se tice ciscenja, prijavljuj ih svake nedelje dok se stanje ne popravi, mada ne ocekuj cuda, cak ni od privatnih firmi koje sam angazujes.

U prošloj zgradi gde sam živeo, plaćalo se čišćenje na objedinjenom racunu, gde se plaćalo za lift i investiciono, upravnik i račun u banci...

Agencija shine, obavljalo to manje više ok.

Sad u ovoj zgradi gde sam, žena iz zgrade čisti i plaća se njoj svakog prvog.

Evo i mog iskustva iz zgrade sa 20-ak stanova 🙂

Bukvalno nikako nisi mogao da nateraš tih 10-20% stanara da ti daju pišljivih 200 dinara mesečno za održavanje. Vajber grupe i poruke, uplatnice, opomene, javno isticanje spiska dužnika na ulaznim vratima, ma ništa nije pomoglo. Kao što reče kolega iznad, tih 10-20% je vrlo brzo postalo 50%, i to je bio kraj.

Sada plaćamo tekuće i investiciono održavanje (po kvadratu stana, tako da ispadne mnogo više nego tih 200 dinara) preko Infostana koji uzme 10-12% provizije, ali barem smo mirni, a na računu zgrade para koliko hoćeš.

Upravnik ne zeli da skuplja novac (nije objasnio)
Ako upravnik ne zeli da radi ono sto vecina stanara zeli onda on ne treba da bude vise upravnik sem upravnik svog stana ako je vlasnik istog.

Zna li neko kako idu procedure u slučajevima neplaćanja računa (voda, održavanje, čišćenje ulaza) nekih stanara, na koliko neplaćenih reaguje agencije i da li oni preuzimaju sve na sebe ili mora to sve na kraju potpisati predsednik ZEV-a? U pitanju su zgrade sa zajedničkim satom za vodu.

Kod mene u zgradi je 20+ godina bila agonija sa skupljanjem para. Uvek je neko imao neki razlog što neće da plaća.

Sa Infostanom je konačno rešeno. 🙂

Ono dao bih im i 30% proviziju samo što se rešava to vređanje inteligencije da se osećaš glupo kad si među onima koji plaćaju.

Zato i pitam, ako sam dobro upratio agencija kreira tužbu, a potpis opet mora dati ZEV i Upravni odbor.

Da skratimo priču: NE skupljaj pare ručno. Mi odvojeno imamo keš budžet i još je ekstra za većinu drugih zgrada, plaća 12 od 14 stanova. Veći investicioni iznos je zbog ta 2 stana morao da ide kroz infostan. Mirna glava, pare na računu, nije toliko skupa njihova usluga koliko košta taj mir i da se ne svađaš sa komšijama.

Necu skupljati rucno u ovoj situaciji ali me jos uvek zanima da li se koristi neka aplikacija u srbiji za tako nesto mozda za druge svrhe npr od osoba koje zele da nesto plate.

Da li u zgradi moze da se izabere bilo koja agencija i lako da se promeni ili infostan to bira?

Da li te agencije sve naplacuju isto i koliko? Koje agencije rad dobro i ciste npr u BG, Stari Grad? Ne samo da predju vodom nego da nesto i ociste ako je prljavo.

Očigledno je da ne shvataš šta je uloga Infostana. Infostan ima samo jednu ulogu - da objedini račune za pojedinačne usluge na jedan račun. Umesto da svaki mesec dobiješ (i platiš) po 5-10 računa (po jedan za: grejanje, vodu i kanalizaciju, odnošenje đubreta, zajedničku električnu energiju, čišćenje, održavalje lifta, održavanje zgrade,...) Infostan pokupi sve te informacije od davaoca usluga i spakuje ih na jedan račun.
Sam Infostan ne daje nikakve druge usluge: oni ne čiste zgrade, ne održavaju liftove, ne obezbeđuju vodu niti odnose đubre... Ništa, osim što pakuju X računa na jedan - i posle dele pare na X delova.
Zgrada je ta koja bira ko će da čisti. Taj ko čisti može da traži da bude plaćen direktno - napr. kešom, ako je fizičko lice, ili preko računa, ako je firma u pitanju. Neke firme za čišćenje su bile pametne, pa su posao naplate prepustile Infostanu. Infostan od te firme dobije podatke u kojim zgradama čiste i po kojoj ceni, i onda to doda kao stavku na račun za stanare te zgrade. U tom slučaju Infostan je (kao i uvek) samo posrednik u izdavanju računa i prijemu para - ali ne i u usluzi čišćenja.
Pozdrav

Da li si bio upravnik iz redova stanara? Da li se dobijaju neke pare za tu funkciju ili si skroz besplatno radio, ne mislim pare od stanara nego od grada/ države
Majka je bila upravnik iz redova stanara. Ne dobijaju se. Mora da se donese pismena odluka na sednici i potpiše dvotrećinska saglasnost da bi se to realizovalo. Grad i država naravno ništa ne plaćaju upravnike. Kako naš grad nije doneo odluku o obaveznom otvaranju računa stambene zajednice, nismo ga ni otvorili, jer bi banka naplaćivala održavanje, što nije dolazilo u obzir da se iz džepa finansira. Posle su iz uprave prihoda doneli rešenje o kućepazitelju, on je preuzeo sve i to je to. Tražili smo od opštinskog veća da dostave odluku po kojoj prijavi nekog od stanara prema kojoj je izvršena smena upravnika nakon isteka četvorogodišnjeg mandata, ali do dana današnjeg se na taj podnesak nije odgovorilo.

Hteo sam da kazem gradsko stambeno. Izgleda da je u zgradi gradsko stambeno za oko 350 dinara. Da li su privatne agencije skuplje i koliko one naplacuju.

Kod mene u zgradi je 20+ godina bila agonija sa skupljanjem para. Uvek je neko imao neki razlog što neće da plaća.

Sa Infostanom je konačno rešeno. 🙂

Ono dao bih im i 30% proviziju samo što se rešava to vređanje inteligencije da se osećaš glupo kad si među onima koji plaćaju.
IZgleda da ti rade u bankama pa ovako natetaju vise otvaranja racuna 🙂

Ja sam bio upravnik u svojoj zgradi na Dorcolu, svi su prihvatili placanje.... ali nikog nije zanimalo da placa na vreme..... pa neke bogate juris po godinu dana sto ne plate... pa onda plate za 3 godine odjednom i sta ja da radim sa kesom toliko 🤓
Sad em placaju racun u banci 100+ po stanu, upravnika 600+ po stanu, ostale middlemen barem 2000din i jos sva tipicna placanja.... pa zateznu kamatu, koji ovi bogati plate i po koji stotinak evra.. ne zanima ih 🤣

VI barem imate krivca, zlocka...
Ovi ti izbiju volju za zivotom 🤓

Ako nemas racun zgrade, nema tu dokaza ko je platio..... ja bi uzeo najjeftiniji racun za zgradu i svi moraju mesecno na njega ds uplate. Pa onda i juri ih legalno ako ne plate.
Jedini problem profi upravnika je... za bilo sta sto nije obicno dnevno desavanje, mrzi ih da ista rade. Cak i ne jure neplatise sve dok ima novca na racunu za njh. I to dobri upravnici...

Biraj..... "ko ne uzme, zalice, ko ne uzme zalice".

Hteo sam da kazem gradsko stambeno. Izgleda da je u zgradi gradsko stambeno za oko 350 dinara. Da li su privatne agencije skuplje i koliko one naplacuju.
Za koliko m2 ciscenja, na koliko stanova?
Nama Vas Stan naplacuje 440 x 20 za vrlo male hodnike.
U staroj zgradi (gde sam bio upravnik) je bilo 600 x 9 plus za garaze nesto.... a teza je zgrada za pranje.

Nazad
Vrh Dno