Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Šta si uzeo od opreme? Proizvođači, modeli...?

Svratio za vikend prijatelj od tasta, čuo da je montirao tast elektranu pa se i on interesuje. Već je skupio neke ponude, pa da mu kažem šta i kako. Potvrdio sam ono što sam pomislio, ljudi šamaraju cenama žestoko. Opsezi su bukvalno po 70% između najjeftinije i najskuplje ponude, a pritom najskuplja ponuda uopšte ne predviđa upotrebu najkvalitetnije opreme.

Šta si uzeo od opreme? Proizvođači, modeli...?

Svratio za vikend prijatelj od tasta, čuo da je montirao tast elektranu pa se i on interesuje. Već je skupio neke ponude, pa da mu kažem šta i kako. Potvrdio sam ono što sam pomislio, ljudi šamaraju cenama žestoko. Opsezi su bukvalno po 70% između najjeftinije i najskuplje ponude, a pritom najskuplja ponuda uopšte ne predviđa upotrebu najkvalitetnije opreme.
Nisam jos siguran, samo znam da je Huawei inverter valjda. Nisam imao vremena, ni zelje, da ulazim previse u detalje.

@Shimec Ako te ne mrzi (i ako imaš), pošalji specifikaciju opreme, baš da prodiskutujemo ovde šta se ugrađuje, kakav je kvalitet, itd. Da li je hibridni invertor (da li mogu doći baterije kasnije) ili ne, rasklopna i zaštitna oprema (osigurači, prekidači, odvodnici prenapona...). Neki Mutlu, Elmark, Noark, Horoz, sve sam ovo viđao u ponudama, a iskreno nemam pojma ništa o ovome. A radije bih išao na višu klasu ovih uređaja, to je ono što ti štiti kuću na kraju krajeva, sama elektrana i nema neku preteranu vrednost (sve se spakuje u ispod 10k svakako, eventualno skače cena značajnije ako uzmeš i baterije). Bar neka srednja klasa bi trebalo da se koristi.

@Shimec Ako te ne mrzi (i ako imaš), pošalji specifikaciju opreme, baš da prodiskutujemo ovde šta se ugrađuje, kakav je kvalitet, itd. Da li je hibridni invertor (da li mogu doći baterije kasnije) ili ne, rasklopna i zaštitna oprema (osigurači, prekidači, odvodnici prenapona...). Neki Mutlu, Elmark, Noark, Horoz, sve sam ovo viđao u ponudama, a iskreno nemam pojma ništa o ovome. A radije bih išao na višu klasu ovih uređaja, to je ono što ti štiti kuću na kraju krajeva, sama elektrana i nema neku preteranu vrednost (sve se spakuje u ispod 10k svakako, eventualno skače cena značajnije ako uzmeš i baterije). Bar neka srednja klasa bi trebalo da se koristi.
Jeste hibridni, to znam da sam mu u startu rekao i on mi je rekao da samo takve i stavlja.

Nisam još dobio tačnu specifikaciju opreme. Čim budem imao, okačiću.

@daxyco
Ubih se trazeci i ne mogu da nadjem bas taj video sto sam gledao, zatrpalo ga vreme izgleda.
Ali evo neki priblizan (tj dva komada):

Senka ako pada i na jedan panel, uticace da obaranje struje celog tog stringa ciji je senceni panel clan. Recimo padne proizvodnja na jednom panelu za 30W zbog senke, ako imas 9 panela u stringu, pad je zapravo 9x30=270W jer su i ostali paneli limitirani na tu struju najslabijeg panela. Zato se mikroinverteri koji voze 1 ili 2 panela po stringu lakse bore sa ovim (recimo od 9 bi bilo zahvaceno samo 2 na istom mikroinverteru, ostalih 7 ne). Zato kad saberes cenu mikroinvertera kostaju ihaj vise u odnosu da jedan "snagas" inverter.

Dobra stvar je da sto je senka difuznija (recimo kabl visoko pravi difuznu senku, a kabl nisko pravi ostru senku) to ce se manje videti pad.

edit:
Da, obzirom da trnutno imas limit proizvodnje da bi bio u sero export - ne mozes da vidis koliko utice ova senka, al cim prodje papirologija i pusti se punom snagom, samo prati koja je razlika izmedju dva stringa (posto mi deluje da su identicni, sem sto donji ima senku). Zivo me interesuje.

Poslednja izmena:
Nisam jos siguran, samo znam da je Huawei inverter valjda. Nisam imao vremena, ni zelje, da ulazim previse u detalje.
Ja sam uzeo isto huawei hibridni inverter i ploce tongwei ( sad su prodati tcl-u)

Prilozi

• 20260804_114647.webp
    20260804_114647.webp
    92.6 KB · Pregleda: 99
  • 20260804_112137.webp
    20260804_112137.webp
    179.7 KB · Pregleda: 58
Nisam čuo za Tongwei ranije iskreno, ali vidim da su Tier 1 na BNEF listi što bi trebalo da znači da je makar proizvođač pouzdan. Nije najnovija tehnologija, i začuđujuće ima prilično visoku struju (blizu 16A) za relativno malu snagu panela. Obično tako veliku struju imaju veći paneli (kao ovaj moj od 650W). Ne znači to tebi puno, možda minimalno veći gubici u kablovima, ali to je svakako reda 0.1-0.2% na godišnjem nivou.

Sa Huawei nema greške svakako, jedina mana im je to što zahtevaju da se koriste samo njihove baterije (koje su jako skupe). Ali kvalitet je na vrhunskom nivou, kolega koji radi solar radi samo Huawei i prezadovoljni su, i pouzdanošću, i kasnije za održavanje i praćenje rada su jednostavni.

Konačno se tast našao kod kuće u sred dana, evo kad je priključio auto, proizvodnja 9.7kW. Mislim da je ovo otprilike maksimum koji se može očekivati tokom leta, ne verujem da može da dobaci 10kW (makar ne tokom celog sata). Sačekaću da vidim šta će izbaciti srednje satno.

Prilozi

• Screenshot_20260908-122121~2.webp
    Screenshot_20260908-122121~2.webp
    30.6 KB · Pregleda: 62
Ne mozes iz app da vidis prozivodnju po stringu u ovom trenutku, samo za ceo inverter? Sad bi bilo idealno videti koliko senka utice, posto efektivno nema zero export moda, tj inverter vozi punom snagom.

Ne mogu u ovoj app, mogu u drugoj ali tu moram da budem na istoj mreži da bih mogao da otvorim.

Steta. No dobro, ima dana 🙂

Kod mene mrka kapa 🙂, baterije se napune do 8-9 ujutru max. Ne uspem preko leta da ih ispraznim preko noci ispod 70%.

Prilozi

• IMG_9771.webp
    IMG_9771.webp
    28.3 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
Konačno se tast našao kod kuće u sred dana, evo kad je priključio auto, proizvodnja 9.7kW. Mislim da je ovo otprilike maksimum koji se može očekivati tokom leta, ne verujem da može da dobaci 10kW (makar ne tokom celog sata). Sačekaću da vidim šta će izbaciti srednje satno.
Da li si dozvolio visak struje da ide u mrezu kada si dosao do 9.7kw ili je bilo blokirano?

Blokirano, priključio tast da puni auto. Punio ga 2h, držao se na preko 9.5kW sve vreme iz solara, ostatak išao iz mreže.

Imam, minimalna u toku noći 27 (ovo mi je malo sumnjivo, taj dan je temp bila oko 13-14 stepeni - možda ima neki offset), maksimalna 55.

Mene nervira sto nece da mi pravi ni blizu 6580w kolika je snaga ploca i ako mi je potrosnja znatno veca od 6580w

Pisali smo o tome, ne može jer vrućina utiče na efikasnost panela.
Meni je sad 2,6KW od 6KW koliko imam, 33,5C napolju.

Meni je od 11.7kWp došlo do 9.8kW, računaj taj neki odnos da je realan. Još su moji paneli bifacijalni, ali realno dobitak od toga je možda par procenata.

@vozac do koliko ti ide proizvodnja na AC strani?

Ne znam kako to da vidim. Mozda ovo pomogne. Evo slika. Solarna elektrana je za mene novost u zivotu, nisam pre imao iskustva sa slicnim stvarima

Prilozi

• Screenshot_20260909_162227_FusionSolar.webp
    Screenshot_20260909_162227_FusionSolar.webp
    28.4 KB · Pregleda: 47
Ne znam kako to da vidim. Mozda ovo pomogne. Evo slika. Solarna elektrana je za mene novost u zivotu, nisam pre imao iskustva sa slicnim stvarima

Ovo deluje kao zero export ukljucen na inverteru. Cekas dozvolu i ugovor pa je na zero export? Ili je sve vec zavrseno sa papiroloske strane samo je monter zaboravio da po overama ugovora iskljuci zero eksport tj da pusti proizvodnju punom snagom? Ako jos cekas ugovor, to je ok, ovo mora da radi ovako u zero export do tad.

Edit:
5.5-5.6kw proizvodnje je sasvim normalno za oko 6.6kw "peak" snage panela. Obzirom da nije bilo podne na grafiku onih 5.2kw je isto skroz OK.
Zato se i radi blagi oversize snage panela u odnosu na inverter (10-20%), jer "peak" je samo u idealnim uslovima a sa predimenzioniranim panelima mnogo cesce iskoriscavas punu snagu invertera. A jos su panel ili dva tu i maltene najjeftinija stavka te steta ne ubaciti tih 15ak% "viska".

Poslednja izmena:
Napravio sam neku automatizaciju sa pvsyst, preuzimam prognozu osunčanosti sa open meteo, uvlačim u pvsyst i pravim prognozu proizvodnje (kad ne bi bilo zero-export limita), i vrtim svaki dan, za danas i sutra, pa svaki dan ponavljam. Tu sam modelovao svoju elektranu (i taj kabl koji mi pravi senku). Odvojio sam sad ta dva stringa, i od sata do sata mi se vrednosti između njih razlikuju od 1-2%, pitanje je koliko sam precizno postavio taj kabl, ali eto, to je nešto što može da se očekuje.

Na kraju, danas je tast nešto pre 2 priključio auto da se puni (to vidim iz grafika), i punio ga do iza 4. Moguća proizvodnja po pvsyst je od 14-15 trebalo da bude 7.7kWh, a od 15-16 6.2. U realnosti, elektrana je proizvela 7.57 i 6.59 kWh u ta dva sata. Rekao bih da sam to dosta lepo izmodelovao, naravno i prognoza može da promaši fino, kupim podatke u 7 ujutru, ne znam da li se osvežavaju više puta u toku dana.

Ovo deluje kao zero export ukljucen na inverteru. Cekas dozvolu i ugovor pa je na zero export? Ili je sve vec zavrseno sa papiroloske strane samo je monter zaboravio da po overama ugovora iskljuci zero eksport tj da pusti proizvodnju punom snagom? Ako jos cekas ugovor, to je ok, ovo mora da radi ovako u zero export do tad.

Edit:
5.5-5.6kw proizvodnje je sasvim normalno za oko 6.6kw "peak" snage panela. Obzirom da nije bilo podne na grafiku onih 5.2kw je isto skroz OK.
Zato se i radi blagi oversize snage panela u odnosu na inverter (10-20%), jer "peak" je samo u idealnim uslovima a sa predimenzioniranim panelima mnogo cesce iskoriscavas punu snagu invertera. A jos su panel ili dva tu i maltene najjeftinija stavka te steta ne ubaciti tih 15ak% "viska".
Jeste. Ukljucen je zero export. Nemam jos resenje od epsa. Ceka se navodno par meseci. Nisu jos bili da provere i odobre da postanem kupac-proizvodjac

Za date uslove sistem ti radi normalno.

Kod mene je takođe staro brojilo. Da li je neko imao iskustva sa nelegalnom elektranom? Pitam za druga. 😀
Šta te interesuje? Imam staro brojilo i nisam prozjumer. 10,4 kwp i 10kw hibridni inverter od aprila ove godine.

Pitanje:
Sa novim jednosmernim brojilom, ako mi je zero export, balansirani izlazi, da li brojilo meri i deo koji predam u mrežu kao da sam potrošio?

Prvi oblacan dan od kako smo pokrenuli solarnu elektranu, pre 37 dana tacno. Bas sam se pozitivno iznenadio. Pravi preko 2kw

Prilozi

• Screenshot_20260910_095638_FusionSolar(1).webp
    Screenshot_20260910_095638_FusionSolar(1).webp
    30.4 KB · Pregleda: 57
Danas prva kisa i ovo mi se manje svidja. Samo 10% pravi od pravog kapaciteta

Prilozi

• Screenshot_20260911_103236_FusionSolar.webp
    Screenshot_20260911_103236_FusionSolar.webp
    34.2 KB · Pregleda: 36
I ovo je verovatno OK. Obzirom da od informacija jedino imamo 6.6kwp i zero export, bez navedene konfiguracije jedan ili dva stringa, njihovog nagiba i azimuta, invertera, potrosnja po fazama, da li ima senke itd mozemo samo vrlo uopsteno da odgovaramo sa "da, ovo otprilike radi" i "da, ovo deluje na neki problem".

edit:
Najbolje cimni instalatera kome si svakako ovo i platio i pitaj jel ovo normalno sto ovako radi, da pogledaju.

Nazad
Vrh Dno