Šta je novo?

Poslednje odgledane serije 2026

Silo, završila treću sezonu. Meni je serija wow.
A, što se tiče Darka, to mi je omiljena serija.

Silo S03 upravo završio, 8/10 odlična sezona.

Eto vidiš ja npr nisam čitao Foundation knjige pa i pored toga i kad analiziram seriju samu po sebi ( samo u poređenju sa drugim serijama, bez poređenja sa knjigama) opet dođem do zaključka da je srednje žalosnog kvaliteta (da nije totalno izmišljene Brothers Dawn, Day, Dusk priče i fantastične glume Laure Birn u ulozi Demerzel nego samo ove druge polovine priče bila bi serija totalno đubre) iako eto pojma nemam o svom tom neiskorišćenom potencijalu iz knjiga koji iritira ljude koji jesu čitali i verovatno ne nerviraju skroz druge stvari nego njih. Valjda znam šta jeste a šta nije kvalitetna ili makar zanimljiva i smislena serija...

A Silo serija sveukupno je tek za dlaku malo bolja (tj malo manje loša) od Foundation serije. Iako tu naravno imam svest i o tome koliko su knjige koje sam čitao bolje.

Obe spomenute serije se gledaju u fazonu "eto ništa drugo ne ide tokom leta, pa ajd to ću da izguram dok se ne pojavi nešto bolje". I pored toga što gledam seriju sa niskim očekivanjima uspevaju da me iznenade koliko su "talentovani" da izmisle "bolje nego knjiga".

I meni čitavu ovu sezonu 3 sve jači i jači utisak da se Rebecca Ferguson već smorila od tog lika koji tumači i da samo otaljava posao.
Što se konkretno Silosa tiče, uopšte u komentarima nisam primetila ljude koji seriju porede sa knjigom. Većina gledaoca nisu bili njeni čitaoci, a pretpostavljam da ni knjiga sama po sebi nije imala neku slavu pre same serije.

U redu je, i lepo je imati kritičko mišljenje, i seriju sagledavati kroz formu i druge filmske norme, samo je lepo dopustiti da neko delo sa kojim si intereagovao ti da nešto, jer sigurno postoji neki segment, neki dijalog, neka estetika koja ti može biti dobra ili lepa, makar to bilo umetnički manje kvalitetno, ipak sadrži u sebi nešto vredno i sa tim si proveo jedno svoje određeno vreme.

a pretpostavljam da ni knjiga sama po sebi nije imala neku slavu pre same serije
Zavisi u kojim krugovima se krećeš i šta pratiš ili ne od žanrova. Mainstream popularnost definitivno nije imala "Wool" jer je to bilo em "self-published" em je ta što se sad vodi kao prva knjiga je objavljivano u serijalizovanoj formi pa posle skupljeno u omnibus izdanje.
Posle je doživeli mini "viralan" status i dovoljno popularnosti među posvećenim SciFi fanovima da vremenom dospe i na radar pravim ljudima i dobije ovu TV adaptaciju.

Sigurno je popularnost porasla sa izlaskom TV serije, uvek je tako. Eto neka vajda i od loših adaptacija knjiga: to što će nekim ljudima koji vole i da čitaju i da gledanju serije dati ideju šta bi moglo da vredi da proba da se čita.

Ja sam tako sa početkom emitovanja serija Slow Horses i Silo skontao da to uopšte postoji i doneo dobru odluku da prvo pročitam knjige pa tek onda da nastavim sa gledanjem TV serija.
Tj Silo seriju sam stao negde oko S01E03 i prešao na knjige a Slow Horses sam nakon ogledane cele S01 počeo sa čitanjem.

Silo solidna treća sezona.
Apple-ov Dark Matter druga sezona vrte se u krug i ponestaje im ideja.

Apple-ov Dark Matter druga sezona vrte se u krug i ponestaje im ideja.
Ako ostanem karakter do kraja Dark Matter S02 neću nikad ni počinjati. Žao mi bilo i S01 što sam odgledao do kraja.

Mada tako sam se zarekao da neću više da gledam Industry pa sam na kraju "morao" u nedostatku boljih ideja šta da gledam. Preksinoć pustih čak i Ludwig S02E01 iako sam i prvu sezonu na gurku jedva kompletirao (baš mi je meeeh serija + mi je taj glumac antipatičan).

Kad smo već kod adaptacija knjiga, iako sam " Sto Godina Samoće" bukvalno pročitao pre 100 godina i moraću da je obnovim, Netfllix serija mi se baš dopala. Sa druge strane, Foundation, pročitao sam knjige, odgledao prvu sezonu i prekinuo je nakon treće epizode druge sezone. Jako loše!

Screenshot_2026-09-05-14-33-27-83_da19c83e453b14198acfc9d98c090cae.webp
Избинџовао прве две сезоне, не памтим нешто боље да је снимљено у последњих неколико година. Нова сезона у Јануару, треба дочекати🥲.

Kanda sam jedini kome se nije dopala treća sezona Silo. Prestao sam da gledam na pola sezone, izgubila se svaka logika u priči i interakcijama likova.

Potpuni promasaj do poslednje 2 epizode.

Otprilike prvih 7 epizoda preskocis, jer su obicno razvlacenje, osmu i devetu gledas sa premotavanjem, i mozda desetu pogledas celu. Eto, ocena za trecu sezonu, ne vise od 3/10.

Nazad
Vrh Dno