Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Занат као и сваки други, трогодишња стручна школа за сервисера расхладних уређаја или тако нешто, па после пракса и посао. Монтажа сплит система је најједноставнији могући посао, треба напертловати две цеви, мајстори монтирају системе климатизације по комерцијалним и индустријским објектима са десетинама хиљада квадрата. Да ли ће мајстор бити педантан или фушер нема никакве везе са знањем и образовањем, већ какав је као човек и професионалац, цена нажалост није никакав гарант квалитета.

Kod mene je to dodatni posao. Ljudi rade u firmi pa nakon smene hajde da uzmemo laku lovu. Pisao sam ranije da je pravilno ugrađena klima samo slučajnost. Majstor na primer vakumira klimu i u tom momentu zovu ga na kafu pa tako vakumiranje traje dovoljno dugo inače bi bilo par minuta. Pečat ima samo jedan a ostali mu daju 20 eura ds overi garanciju.
Čist kriminal. O pozicioniranje UJ i SJ bi mogao poduži domunetarac da se snimi.

Pozdrav drugari... potrebna mi je pomoć oko izbora klime za 35m² jedne celine koja se sastoji od dnevnog boraka, kuhinje i trpezarije, što okvirno iznosi oko 80m³ zapremine prostora, na 2. spratu u kući sa solidnom izolacijom. Spoljni zidovi su blok giter 4, na koju je pre 40-ak godina rađena neka termo-fasada, pa preko nje pre 15 godina radjena dodatna izolacija od pletene trske i polu-fasadne cigle. Sve u svemu, debljina spoljnih zidova je 45 cm. Problem je drvena stolarija Slovenijales iz 80-ih sa unutrašnjim roletnama koju sam predihtovao onim gumenim trakama, a unutrašnjost kutije od roletne sam nedavno obložo plutom debljine 4 mm kako bih što više smanjio toplotne gubitke. Ispod, na 1. spratu se nalazi identična prostor u kome niko ne živi i koji se ne greje, pa su, sasvim izvesno, i tu ne mali toplotni gubici, dok u prizemlju već godinu dana šljaka Vivax 12 AEYI koja sasvim korektno obavlja posao za koji je namenjena. U vreme kada sam je uzeo plaćena je 75.000 rsd što je bilo više nego povoljno i da cena u medjuvremenu nije duplirana, ja sad ne bih imao dilemu oko izbora klime... uzeo bih još 1 Vivax!
Koju klimu sad odabrati, a da je u cenovnom rangu do 1k €?
Prioritet je grejanje, a izbor "Made in Japan" + eventualno u obzir bi mogla da dodje i neka Midea od kineza.
I da ne zaboravim da pomenem da je iznad mene negrejano potkrovlje koje sam izolovao kamenom vunom u tablama od 3 cm preko koje je poređan stirodur od takođe 3 cm.

Svaki savet je dobrodošao.

Pozdrav svima

Prvo, iznad sebe ako imaš priliku, stavi barem još 5 cm mekane mineralne vune, a idealno barem 10 i ušuškaj to krovnom folijom teškom.
Imaš u ovoj temi dosta ponuda unutar tog ranga: https://forum.benchmark.rs/threads/uporedni-prikaz-kapaciteta-split-invertera-na-našem-tržištu.514956/page-3

Ukratko: na tu kvadraturu i gubitke - Fuji nudi jednog starog prejakog frankenstajna, i jednu noviju generaciju 14KMCC, ali 18ka sa dobrom modulacijom je po meni izbor, jer sigurno imaš još prostorija na toj etaži.
Dobra vijest je što je tržište nikad zahvalnije, i već od 750 eura možeš naći veoma solidne 12ke ili 18ke.
Od poštenih kineza, 18 Midea All Easy Pro/Solstice, 18 Haier Pearl Plus, Gree Airy (mogla bi i 12ka možda ova jer je baš jaka)

Nikako ne mogu izaci na kraj sa mojim Daikinom. Uvek moram dvaput da ga cistim i rastavljam u sezoni hladjenja. Klima se toliko sad usmrdila da se osjeti ispod klime na buđ i kiselo čak i kad ne radi i to samo mjesec dana nakon vađenja turbine. Da li je do toga sto cesto zna raditi na niskoj modulaciji i na niskim obrtajima ventilatora unutra, nisam siguran, ali ovo je uzas. Gree mi radi slicnim tempom i ovo se ne desava. Mozda je do materijala turbine, kadice.. Nek neko podjeli svoja iskustva.

Ista stvar kod moje gree i kod mojih roditelja. Moja izdrzala nekih 2 mjeseca,ali kod roditelja nakon mjesec dana se usmrdila. Jos kod sebe prebacim na fan mod da osusi i ne vrijedi ni to

Nazad
Vrh Dno