Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ukupan broj punjača na nivou Beograda je nedovoljan, da ne idem u ostale detalje.
Napisao sam, da imam kuću, dvorište i garažu, no problemo, puni se preko noći i ne razmišljam o punjačima kada je BG u pitanju.
Za ostatak Srbije bi me nerviralo to što bi morao da razmišljam gde i kako, ali bi mi ušteda na gorivu smanjila taj bol u preponama.

Sto se mene tice, javni punjaci su odavno prestali da mi budu deo EV racunice. Za svoje potrebe koristim punjace na licnim lokacijama, a ako se usput nadje slobodan i povoljan, odlicno.
U pocetku mi je bilo simpaticno da se napunim za dzabe u trznom centru ili na autoputu, cisto iz fazona da te voznja ne kosta nista. Onda sam shvatio da su pojedini besplatne punjace pretvorili u biznis plan. Isti taksisti, trgovacki putnici, rent-a-car vozila i ko zna ko jos, svaki dan zauzimaju punjace.
Iskreno, za te besplatne punjace bih cak uveo i naplatu. A da se guram i raspravljam sa pilicarima za 200 dinara, stvarno nemam ni vremena ni zivaca. Ako vec mora da se placa, neka se placa normalno, a ne ove nase cene po minutu koje punjenje kod nas pretvaraju u luksuz u odnosu na ostatak Evrope.
Zato javne punjace vise ni ne racunam. Ako naletim na neki usput, super. Ako ne, nikom nista.

Na detalje kao što su brzina punjenja, snaga, raspored punjača koji nije ravnomeran.
Ja sa ovakvim stanjem u BG-u ne bih kupio EV.

raspored punjača koji nije ravnomeran.
Zar nije bitno samo da ima punjač blizu lokacije gde živiš? Ili misliš da bi trebalo pokriti lokacije gde nedostaju, kao što su npr. NBG blokovi ka 45, Žarkovo, Mirijevo, Kumodraž, u slučaju da prolaziš kroz ta mesta ili ideš da završiš nešto tamo, pa bi ti značilo da možeš svuda da se napuniš?

Na koje konkretno detalje misliš? I da li za ovo smatraš da je nedovoljan broj punjača za današnji broj korisnika EV u Beogradu koji nemaju mogućnost punjenja kod kuće?

Probaj da odeš na neki od ovih punjača pa javi kako si prošao (Voždovac, Zvezdara npr).

Probaj da odeš na neki od ovih punjača pa javi kako si prošao.
? Bio sam na bar 15 punjača po Beogradu i uredno sam se check-in-ovao i ostavljao iskustva na PlugShare-u. Bilo bi konstruktivno da napišeš šta misliš da bi trebalo da se desi, kako to treba da prođem. Pošto ti nisi posećivao punjače jer ne poseduješ električni auto, možeš da odeš na plugshare.com - klikni na željeni punjač i čitaj kako su ljudi prošli, šta kažu.

Ako misliš na to da nekad ne radi neki punjač, to se dešava, ali pošto ih ima ovoliko mnogo, uvek imaš drugu opciju. Plus naravno nećeš ni da ideš i gubiš vreme nego prvo proveriš na PlugShare da li radi. A postoje punjači koji su ekstremno pouzdani i baš uvek rade kako treba, svaki EV vozač koji koristi javne punjače će da nauči i zna to i biraće prema tome, kao što bira koja perionica ima bolje puške, pritisak, cenu itd, iako mu je možda bliža neka druga, ali ne valja pritisak ili je skupa.

Poslednja izmena:
Probaj da odeš na neki od ovih punjača pa javi kako si prošao (Voždovac, Zvezdara npr).
Evo probaj i ti da klikneš na pomenuti sajt PlusShare pa vidi sam ocene punjača na Voždovcu/Zvezdari, pa se onda vrati ovde pa nam reci da li i dalje misliš da je nemoguće napuniti EV auto na Voždovcu/Zvezdari.

Imaš na primer na Banjici 2 brza punjača
Link1 (OMV pumpa)
Link2 (Yesla punjač - inače isti vlasnik je i vlasnik CarGo)

Imaš i kod Uradi sam

Imaš i ovaj kod firme ABB

A ne vidim čak ni problem da se ode na neku drugu BG opštinu da se napuni auto (na brzom punjaču pogotovo). Pa nećeš ga puniti svaki dan i nećeš ga puniti satima.
Mislim valjda kolima nekad odeš i van te 2 opštine?

Čega se sve ovde nećemo načitati…
Čemu tolika EV fobija nije mi jasno (kapiram da je najviše iz neznanja, a ima i onih koji vide valjda zadovoljstvo da kontriraju svima i u svemu).
Onaj ko hoće nađe način, onaj ko neće nađe izgovor.

Btw nisam hteo da mi izgovor bude nemam kuću ili nemam garažu, pa sam i pored toga kupio EV. I gle čuda nikad nisam do sad imao problem sa tim gde ću da ga napunim za ovih 4000km.

Ma kod nas brzi punjaci su uglavnom slobodni, iako ih ima samo po dve uticnice na lokaciji. Ipak 99% ljudi koji vozi EV ima mogucnost kucnog punjenja, pa ih gradski brzi punjaci i ne zanimaju. Besplatni punjaci su druga prica, tu se svakakva klijentela nakupi. Valjda ce uskoro krenuti nova uredba i naplata po kwh, pa vise nece ni biti besplatnih punjaca.

Veci problem je to sto na glavnim autoputevima E75 i E70 brze punjace snage 100+kw mozes na prste jedne ruke da nabrojis. Na pravcima BG - Horgos i BG - Batrovci nema ni jedan, u suprotnom smeru ima po jedan. Na pravcu BG - Presevo nesto je bolja situacija, ima ih po dva u oba smera. Postoji nekoliko punjaca snage 50 i 60kw, ali to je smesna snaga za autoput gde je valjda cilj da se sto brze dopunis, a ne da cekas 45 minuta...

Nemam ništa protiv besplatnih punjača ili bilo čega drugog, ali kod nas se uvek nađe neka grupa ljudi koja zbog sopstvene bahatosti i gramzivosti obesmisli dobar koncept ili ponudu...

Ti punjači bi bar trebalo da budu smart, zar nema načina da se vlasnicima punjača predloži da nekom procedurom dozvole x minuta (dok su minuti) sedmično za svako pojedinačno vozilo?

Ali da, na kraju dana, većina vozača EV vozila neće da se cima sa takvim stvarima...

Utisci sa nekih od ovde navedenalih punjača...

Prilozi

• Screenshot_20260830_224124_Chrome.webp
    Screenshot_20260830_224124_Chrome.webp
    52.1 KB · Pregleda: 63
  • Screenshot_20260830_224058_Chrome.webp
    Screenshot_20260830_224058_Chrome.webp
    80.6 KB · Pregleda: 61
  • Screenshot_20260830_223926_Chrome.webp
    Screenshot_20260830_223926_Chrome.webp
    45.9 KB · Pregleda: 60
  • Screenshot_20260830_224337_Chrome.webp
    Screenshot_20260830_224337_Chrome.webp
    57.8 KB · Pregleda: 59
Evo probaj i ti da klikneš na pomenuti sajt PlusShare pa vidi sam ocene punjača na Voždovcu/Zvezdari, pa se onda vrati ovde pa nam reci da li i dalje misliš da je nemoguće napuniti EV auto na Voždovcu/Zvezdari.

Bukvalno bolje da nisam pogledao (ponovo, jer nije prvi put).

Ti punjači bi bar trebalo da budu smart, zar nema načina da se vlasnicima punjača predloži da nekom procedurom dozvole x minuta (dok su minuti) sedmično za svako pojedinačno vozilo?
Sve moze da se napravi naravno, samo pitanje koliko kosta. Ali zasto bi neko ulagao u razvoj takvog softvera kad nema nikakvu korist, vec deli struju besplatno?

Sve ce to doci na svoje cim uredba zazivi i pocne da se naplacuje po kwh. Putevi Srbije ce odmah krenuti sa naplatom a mozda i prosire mrezu, Tesla takodje. Prica se da ce i Lidl uraditi isto.

@giovanni vecina negativnih komentara se odnosi na presporo punjenje koje papreno kosta zato sto se naplacuje po minutu. To je jedna stvar koja ce se resiti prelaskom na naplatu po kwh. I u Norveskoj ima problema sa punjacima, koliko puta sam samo gledao Bjorna kako nailazi na punjace koji iz nekog razloga ne rade punom snagom, ili su neispravni. Ali tamo lokacije imaju po 10-20 uticnica, i ako se desi da jedna ili dve ne rade nije problem. Kod nas je vecina lokacija samo sa jednim aparatom.

Ima svuda problema, ali je neprijatnosti, nije prepreka. Tj. nekima je sve i svašta u životu prepreka. Sad sigurno ne bi bila gužva ni na jednom punjaču u gradu da mi je potreban. 🙂 Pošto nije, a kafu pocepao, mogu na miru da zviznem jedan dobar trening.

Овакво жонглирање са пуњачима и вишеструко задуживање сам и ја имао кад сам први пут возио е-ауто на дужи пут. Нисам имао неку жељу да понављам то искуство, благо речено.

Sve moze da se napravi naravno, samo pitanje koliko kosta. Ali zasto bi neko ulagao u razvoj takvog softvera kad nema nikakvu korist, vec deli struju besplatno?

Sve ce to doci na svoje cim uredba zazivi i pocne da se naplacuje po kwh. Putevi Srbije ce odmah krenuti sa naplatom a mozda i prosire mrezu, Tesla takodje. Prica se da ce i Lidl uraditi isto.

@giovanni vecina negativnih komentara se odnosi na presporo punjenje koje papreno kosta zato sto se naplacuje po minutu. To je jedna stvar koja ce se resiti prelaskom na naplatu po kwh. I u Norveskoj ima problema sa punjacima, koliko puta sam samo gledao Bjorna kako nailazi na punjace koji iz nekog razloga ne rade punom snagom, ili su neispravni. Ali tamo lokacije imaju po 10-20 uticnica, i ako se desi da jedna ili dve ne rade nije problem. Kod nas je vecina lokacija samo sa jednim aparatom.
Mene samo "trigeruje" kad neko piše da je bajno i sjajno, da može da se koristi ev nesmetano, da inicijalno ulaganje u takav auto je na nivou sus automobila I da je samo stvar inata susadzija sto eto ne prelazimo na stranu strujasa...

Nije sve tako, nece vrv skoro ni biti.

I onda umesto da dobijem na moje pisanje primer ovako:

Ili ovako:

Mene neko ubedjuje da pogledam neki sajt sa ikonicama punjača pri čemu 2/3 tih punjača su od firmi ili hotela /hostela/tržnih centara Koji su većinu vremena nedostupni za "general population".

Kažem, daje malo back to earth rezonovanja u ovom ttentku ev revolucije...

Obrćeš teze, ko tebe ubeđuje bilo šta time što u temi o EV automobilima piše o EV automobilima, pazi nas budale svi voze u kontra smeru u Londonu.

Ja situaciju vidim ovako:
  • trenutno, early adipters i entuzijasti
  • za pet godina - rešavanje infrastrukture i omasovljenje i ozbiljan skok prodaje novih
  • za 10 godina - većinu prodaja čine BEV, a i tržište polovnjaka ima ozbiljnu ponudi.

Obrćeš teze, ko tebe ubeđuje bilo šta time što u temi o EV automobilima piše o EV automobilima, pazi nas budale svi voze u kontra smeru u Londonu.

Ne, ne obrćem. Eno slike sajta, eno poruke.
Na skoro svako konkretno pitanje ili kritiku tehnologije ovde moze da se dobije sektaški odgovor, umesto konkretne rasprave dobije se ubeđivanje.

Ja situaciju vidim ovako:
  • trenutno, early adipters i entuzijasti
  • za pet godina - rešavanje infrastrukture i omasovljenje i ozbiljan skok prodaje novih
  • za 10 godina - većinu prodaja čine BEV, a i tržište polovnjaka ima ozbiljnu ponudi.

Misliš u Srb ili eu?

@giovanni
Niko ne govori da su stvari savršene. Ali svakako napreduju i to veoma brzo. Ovde na forumu ima puno ljudi koji znaju kako to funkcioniše u inostranstvu i nadamo se da ćemo mi u Srbiji uskoro dostići bar deo toga.
EV je tehnologija koja ima budućnost, a SUS će pokako biti zamenjen. To je jednostavno tako i ne treba biti sentimentalan. Bar na ovom forumu znamo kako funkconišu nove tehnologije. Ponavlja se priča koju smo videli mnogo puta. Kada su se LCD monitori pojavili CRT su bili bolji što se tiče ugla vidljivosti, osvežavanja, boje, a bili su i jeftiniji. SUS će doživeti sudbinu CRT-a. Kako tehnologija BEV i punjača napreduje, tako će sve više zamenjivati SUS i polako će prestati i da proizvode SUS. Neminovno je.
Niko ne kaže da je trenutno stanje savršeno, ali je mnogo bolje nego što je bilo, a biće još mnogo bolje. Što se tiče SUS, neki pričaju i da nazaduju (3 cilindra, kaiš u ulju,...), ali to za ovu temu nije bitno. Daj da vidimo šta imamo na raposlaganju od EV i da vidimo prednosti i mane raznih modela i prozvođača. Svi smo mi ovde samo kupci tj. korisnici automobila i nema smisla da navijamo za jednu ili drugu stranu.

kod nas nema manjka punjača. Evo u TC su prazni. bilo kom TC, bilo koji punjač koji se plaća. Možda je i do cene, jer je previsoko i nepredvidljivo. Uglavnom ,retko kad viđam da se neko puni na tim punjačima poput charge and go ili orion emobility. A često sam blizu njih, bilo da je neki tržni centar/strip mall ili pumpa na autoputu (gde su ovi punjači zapravo najpotrebniji)

• Like
Reagovanja: mnt
U Srbiji jeste doza entuzijazma ako nemaš kod kuće ili na poslu punjač, region manje-više isti đavo. Masa automobila koje vidite na ulicama ima punjače kod kuće i/ili na poslu. Oni nisu nigde ucrtani.

ima i dosta punjača koji iz nekog razloga nisu uneti u plugshare niti u google mape, a javno su dostupni ili delimično javno dostupni. Sada i restorani masovno uvode to da bi privukli mušterije. Punjenje je džabe jer preko dana može i na solar, a poslovni ručkovi su glavni izvod prihoda restoranima u dnevnom periodu. Imajući u vidu da većina ljudi u EV su zapravo ili direktori, šefovi, ili komercijalni predstavnici, oni vode na poslovne ručkove. Tu je ceh 3000-500 0din. po osobi i isplati im se. Takođe. počele su šeme gde vam EV charging provider isntalira punjač za džabe a vi naplaćujete i sa njima delite zaradu. To može bukvalno bilo koji biznis da instalira na svom placu i da nudi prolaznicila ili posetiocima.

kod nas nema manjka punjača. Evo u TC su prazni. bilo kom TC, bilo koji punjač koji se plaća. Možda je i do cene, jer je previsoko i nepredvidljivo. Uglavnom ,retko kad viđam da se neko puni na tim punjačima poput charge and go ili orion emobility. A često sam blizu njih, bilo da je neki tržni centar/strip mall ili pumpa na autoputu (gde su ovi punjači zapravo najpotrebniji)
Sve zavisi od toga kada su prazni... Ja i kada idem u TC tamo je kataklizma epskih razmera gde ne mogu naći ni obično parking mesto, a ne ono opremljeno punjačem...
Kapiram da ima i ljudi koji u TC mogu otići radnim danom u 10 h

Pišete o odlasku u šoping centar kao nečemu ugodnom i poželjnom. Bukvalno ih izbegavam i idem samo ako moram, odvratna mesta.

Nego, nešto u prilog diskusije.
Kod brata u firmi (medicinska oprema, on je u servisu, pokrivaju celu Srbiju), vlasnik se bavi analizom troškova i potreba, firma nije mala.
Nikad nije imao dizel vozilo (preko 20 godina je tamo), samo benzin. I sad mu je stigla Corolla TS hybrid 1.8. Dakle, ni firmi koja ima dosta terena se ne isplati BEV (nemojte gledati samo din/km).

Nikad nije imao dizel vozilo (preko 20 godina je tamo), samo benzin. I sad mu je stigla Corolla TS hybrid 1.8. Dakle, ni firmi koja ima dosta terena se ne isplati BEV (nemojte gledati samo din/km).
Nije EV za firme koje dosta idu na teren, osim ako taj teren nije isti svaki dan, tipa BG-NS. Bez obzira sto je jeftinija voznja na kraju bi mogla skuplje da ga kosta.. Cela istocna i zapadna Srbija je jedna crna rupa sto se tice punjaca.

Ali da bi se infrastruktura razvila potrebno je i da se poveca broj EV na ulicama, jer niko nece da ulaze u punjace i ceka 5 godina da oni pocnu da donose novac. Tako da su sadasnji entuzijasti od krucijalnog znacaja, i zato su ovakve teme vrlo korisne da ljudi vide da je moguce cak i pod trenutnim uslovima ziveti sa EV kod nas.

Poslednja izmena:
Има и код мене још увек дизел аутомобила у фирми, за специфичне потребе.

Малопре ми је уграђен кућни пуњач, па да напишем пар детаља.

Писао сам у више наврата раније о специфичностима електро-мреже у Норвешкој где се уместо стандардног ТN-C/S 400/230V система напајања користи IT 230V (двофазни или трофазни) који није најсјајније решење за пуњење е-возила. Код мене у кући је баш такав двофазни прикључак ограничен на 40А (9,2 kW). Био сам у дилеми да ли ћу морати да се пребацујем на трофазни систем, имао сам још дилему где уопште да ставим пуњач пошто живим у низаним кућама, али сам на крају одабрао најједноставније решење - пуњач испред куће, и без чачкања инсталација.

Бројила овде су "паметна" са HAN (Home Area Network) портом, тако да сам наручио Easee пуњач са Equalizer додатком за балансирање потрошње. То омогућава да се пуњење ограничи тако да укупна потрошња не пређе ових максималних 9,2 kW, као и да се додатно ограничи да се смање трошкови ангажоване снаге која овде доста утиче на укупни рачун за струју. Постоји могућност и да се прилагођава динамички спот-ценама струје, али тренутно имамо субвенционисану фиксну цену по киловатсату, па ћу ту функцију проверити кад буде актуелна.
Ограничење овог пуњача и монофазног система је што је максимална снага пуњења 7,4 kW, иначе пуњачи подржавају до 22 kW у трофазној TN мрежи.

Пре него што сам се уопште упустио у целу причу сам проверио максималне потрошње у најхладнијим данима кад климе, бојлер и грејне фолије раде на максимуму и видео да у току ноћи имам увек расположиво барем 5-6 kW за пуњење што је довољно за стандрдне потребе, да се ауто допуни 40-60% у току ноћи.

Ако би било неопходно брже пуњење имам доступне 50 kW пуњаче у селу, и праве брзе пуњаче у суседном градићу.

Evo jedan od primera sa BYD viber grupe.
Žena je prešla za 9 meseci 33.000km i kaže da je 80% od toga auto-put.
Isti auto vozi kao i ja Atto 2.

Mnogo ljudi iz te grupe prelaze ozbiljne kilometraže što je po mom mišljenju itekako dokaz da i sa trenutnom infrastrukturom može da se koristi EV.

Neki od primera:
Atto 2 za 5 meseci 10.000km,
Sealion 7 za 4 meseca 12.000km,
Atto 2 24.000km (nije naveo za koje vreme ali svakako su u pitanju meseci),
Atto 3 Evo AWD za 4 meseca 19.000km,
Atto 2 37.000km (isto manje od 1 god.),
Seal U EV za 8 meseci 23.000km,
Atto 2 za 9,5 meseci 64.000km!!!

Mnogi su išli i do mora, bilo do CG ili do Grčke.
Nisam čuo da je neko morao da ga šlepa zbog istrošene baterije, jer nije imao gde da ga napuni.

Jedno je neminovno EV je tu da ostane a SUSu su dani odbrojani. Pitanje je koliko će TOTALNA tranzicija trajati? 20 ili 50 godina. Naravno entuzijasti će ih koristiti zauvek. Nije uporedivo ali cigare us dozivele slicnu sudbinu iz vremena kada se u kancelarijama dimilo nenormalno do toga da ne mozeš da zapališ pljugu gde hoćeš.

@GMT II gde se voze toliko? Jel to grupa za Srbiju? Mi sa dva auta ne nabijemo 20 do 25.000 godisnje al ajde ja radim od kuce.

Nazad
Vrh Dno