Šta je novo?

Retro digicam sa CCD senzorom

stevanovic019

Cenjen
Učlanjen(a)
26.11.2025
Poena
125
Moja oprema  
Laptop
ThinkPad L390 | Duet Gen 9
Tablet
Nokia T21
Mobilni telefon
Motorola moto g15 power
Pristup internetu
  1. Mobilni internet
Dvehiljadite, uzbudljivo doba digitalnih kamera sa tada najmodernijem CCD senzorima, koje su i dan danas prilično tražene.

1000003500.webp

Nazivaju ih kamerama sa beskrajnim filmom, jer slike izgledaju kao da su napravljene film kamerom.
Tako kažu.
YouTube je prepun videa na ovu temu.

A onda, kada se istraži više - drugi kažu (i pokažu) da rezultati nisu kao film. Već, pa - kao digitalna slika.
Što i ima smisla.
Film je film. Senzor je senzor.

Ali, i jedni i drugi se slažu - drugačije su od savremenijih CMOS senzora. Zanimljivije, jednostavnije i jeftinije.

Meni su svakako probudile pažnju.
Imam. Ili sam barem imao, HP Photosmart 435 model na početku ovog veka.
I gledajući slike koje je pravio, slažem se da nisu nalik filmu.
Hteo bih da svakodnevno koristim jedan od fotoaparata iz tog perioda.
HP ne znam gde mi je.
Uvek je bio na jednom mestu, a sada ga nema.
Ćerka ima običaj da proda sve što više ne koristimo.
Ne seća se, ali čim ga tamo nema, verovatno da je otuđen.
I onda.. gledam tako iskustva drugih i razmišljam da li da kupim jedan.
Nešto poput ovog Canon-a..

1000003499.webp

Izuzetno je mali, četvrtast i izrađen od metala. Zadovoljava sve moje kriterijume.
Prilično cenjen među korisnicima.
Trenutno se meni najviše sviđa, ali ga nema često u ponudi, a i ne za novac koji bih rado izdvojio.
Pa onda.. gledam dalje. Možda iskrsne nešto slično, a jeftinije.
Ne dajte mi se puno novca za nešto što generalno već imam (i telefon i kompakt fotoaparat), a slike ipak nisu poput filma.
Da jesu - bilo bi to bez razmišljanja.

Razmišljam i o Fujifilm FinePix. On ima Super CCD senzor i Fujifilm magiju color science.

Najbolje bi bilo da mi moj HP ispliva od negde. Tražiću još po kući.

Nego, tema..

Imamo li mi članove koji su u istoj priči?
Iskustva, predlozi, saveti..?

Haha, znam da je u današnje doba, ili telefon sa kamerom, ili profesionalni fotoaparat, praktično jedina tema za razgovor ovde.. a ja imam eto, neke specifične ideje.
Ipak, mislim da je ovo jedno jedinstveno iskustvo.

Poslednja izmena:
Zadnjih dvadesetak godina kako su se pojavili ti mali digitalni idioti,ja sam izmenjao vise komada.Sacuvao sam samo prvi,Samsung D250.Bio je tu Nikon L25,nisam bio zadovoljan.Canon 510hs ako se doblo secam naziva,odlican.Canon bridz sa zumom 40x,oznaka nesto sa 410.U novije vrema par Kodak novi kineski.Od njih imam samo Kodak fz201 sa 20x zumom.
njega sam poneo na more,ali jedva sam se nakanio da ga strpam u torbu za plazu.Telefon je ipak nekako vise upotrebljiv.

Imaš iskustva, vidim.
Telefon se u sve meša, haha.
U pozitivnom smislu mislim.

Stvarno sam vagao i gledam svoj telefon - pa.. zaista liči da je sve ovo nepotrebno u današnje vreme. Ako izuzmemo za minus da su slike danas sve sterilnije i AI procesuiranije, sudeći po iskustvima drugih koje čitam ovde.

Onda podsetim sebe da telefon nema taj tactile doživljaj i da ne može zameniti, jedino da kažemo, može odmeniti fotoaparat..
.. a ja takav fotoaparat takođe već imam. I do kraja - ne znam.

Gledam na YouTube iskustva drugih. I neke specifične namene mi se izdvajaju iz gomile..
Sony RX100 koji imam jeste dovoljno malog profila, ali je ipak veći od digicam-a. Pa, iako ga ja uglavnom nosim svuda sa sobom, imao bih scenarija kada bi digicam bio pogodniji, tj nosio bih i češće od Sony-a.
Čini mi se da je i jednostavnije koristiti digicam od savremenih kompaktnih fotoaparata. A to onda znači da bi se koristio takođe češće.
Zatim, tu je i taj Y2K vibe, nesavršenost.. i nostalgija.

Kažem, ne znam da li vredi i da li bi mi digicam opravdao očekivanja.
Biće da to mogu znati kada stigne poručeni Panasonic DMC-FX33.

71BLuIAhW2L._AC_UF1000,1000_QL80_.webp

Videh da je za CCD look najbolje odabrati senzor sa 5 ili 6 MP, a izbegavati 10 i više. Ali, meni se dopao ovaj model koji je neka sredina sa svojih 8 MP.
Takođe su i funkcije nešto naprednije, ali i dalje u granicama. Jer, značajno naprednije funkcije već imam, a ovo bi mi bio baš point and shot aparat za svaki dan.
Pa.. videćemo kada stigne.

FX je Panasonic premium serija toga doba.
I iako je Canon svakako meni privlačniji, opravdano i popularniji - zahvaljujući tome je i duplo skuplji.
Nije mi se išlo na to samo probe radi.
Verujem da je na kraju dana, više ili manje ne bitno da li je Sony, Canon, Fujifilm.. svi su gledali da iznedre najbolje, iako svaki od njih ima nešto sebi specifično.

Ja sam bio zadovoljan u to vreme sa canon a60 (2mpx), posle sam jurio neki ixus ali sam uzeo neki canon od 16mpx i veliku zoomom.

U svakom slučaju, mislim da sve to nije vredno cimanja, spor fokus, spor zoom, pitanje da li ćeš naći bateriju. Ima šuma kolko hoćeš, loše performanse čim je slabije svetlo...

Ako nadjes nešto za 20-30e, probaj, što da ne. Ima ih po pijacama medju polovnim stvarima, velika je šansa da neki i radi

1000155540.webp
Nesto najblize E435 koji si pominjao, nije loš mali zvrk uopšte. Takodje pored njega imam LX3 i LX5. E to je tek priča za sebe. Takve boje i takav kvalitet RAW fajla da je to ludilo.
Iako je isti senzor, čini mi se da LX3 ispucava bolje fotke sa više dubine. BW mode ne moram da pominjem, fenomenalan je na oba ali bih prednost dao LX3.

Nekad za fotkanje subjekta preko dana koristim i blic i zaista su fotke neverovatne. Podešavanja ima za sve i svašta. Noću takodje pravi zadovoljavajuce fotke. Ima razne neke modove, grain mode je tako odlican

Imao desetak razlicitih modela, ostao samo Canon SX120, skuplja prasinu desetak godinu 🙂 pored danasnjih telefona nema sta da trazi. Prednost Canon-ovih pover shot modela je sto je postojao CHDK hack koji je omogucavao RAW format, time lapse i jos neke stvari.

Canon PowerShot A95 -> Canon PowerShot S95 -> Panasonic Lumix GF1
Motao se tu i poneki Canon DSLR sa finim staklima (širokougaona, portret, makro, tele,..svašta sam probavao), ali su otišli u istoriju.
Trenutno nemam ništa, sin koristi Sony RX100 Mark 1

Lumix tz71 se ok pokazao,po danu.Nocu je ogranicen.
Noću su verovatno svi u neku ruku ograničeni.
Mali senzor, manja optika.. ne ide to u mrak.
Nije kamera na telefonu, koja ima ceo računar iza sebe da uradi ono što današnji telefoni mogu.

U svakom slučaju, mislim da sve to nije vredno cimanja, spor fokus, spor zoom, pitanje da li ćeš naći bateriju. Ima šuma kolko hoćeš, loše performanse čim je slabije svetlo...

Ako nadjes nešto za 20-30e, probaj, što da ne. Ima ih po pijacama medju polovnim stvarima, velika je šansa da neki i radi
Sve to za performanse stoji.
Ipak je to tehnologija od pre 20+ godina.
Sećam se svog HP fotoaparata - i u odnosu na moj 10+ godina stari Sony, nekako je.. "neupotrebljiv".
Očekujem od Lumix-a da bude bolji.
Zato i hoću probati tako nešto.

A možda se i razočaram, kao što kažeš. Ako ne bude upotrebljiv onako kako očekujem.

Da, verujem da se može naći povoljnije.
Cene su u oglasima prilično dobrodržeće. Verovatno da ima tržište, jer ima ljudi koji se bave prodajom baš samo takvih aparata.
Nemamo mi toga na pijaci.
Uskoro će vašar, pa možda tamo bude nešto.
Ali, ja najviše volim da biram polako od kuće.
Ni nove stvari ne kupujem lično u prodavnici, sem ako prvo ne odlučim šta tačno hoću.
Poznajući vašardžije, to tamo stoji i na suncu i na kiši.
Ne kažem da je neminovno loše. Ako budem u prilici, svakako ću pogledati ima li i kakva je ponuda.
Do tada će mi stići sadašnji, pa.. videćemo.

nije loš mali zvrk uopšte. Takodje pored njega imam LX3 i LX5. E to je tek priča za sebe.
.. takav utisak sam i ja stekao tokom istraživanja ove teme.
Hvala za komentar!

Da, to su ti HP Photosmart modeli.
Šteta što moj nije više u kući, izgleda.
Mada, bio je bucko i ne bi mi odgovarao da nosim i u dvorište kada izađem.
Svakako, gledam slike koje je pravio i - sviđaju mi se.

Sada je red na LX-u.. haha.

Evo čoveka koji koristi taj HP model..

ostao samo Canon SX120, skuplja prasinu desetak godinu 🙂 pored danasnjih telefona nema sta da trazi.
Zanimljivo. Po dimenzijama je sličan sa Sony RX100, iako na nešto većoj strani.
Jasno je meni zašto se ljudi danas odlučuju za telefone kada je fotografija u pitanju.
Čini mi se da sam video podatak da je preko devedeset procenata današnjih slika napravljeno upravo kamerama na telefonima.
Nego.. ovde je dugo u pitanju.
Nije bitan rezultat, već doživljaj.
A tu su telefoni kratki.

Trenutno nemam ništa, sin koristi Sony RX100 Mark 1
+1 za sina!
Biće da i nove generacije shvataju suštinu fotoaparata.

Ja koliko vidim na netu, upravo te generacije najviše i koriste digicam, kao i novija izdanja.
Mada ok, ne verujem statistici, sem ako nije na duže staze.
Ove generacije sada su sklone trendovima, a možda je i ovo trenutno samo trend.

Svakako, kao što videh - potražnja postoji.
Nije mainstream, ali ga ima.

Poslednja izmena:
Zadnje dve godine ucestalo sam menjao fotoaparate od Kodaka fz55,zv1,rx100 do dslr Canon 1100d,i zanimljivo svi kupci su bile devojke.Te igracke su mi bile slatke i privlacne, kad namenski fotografisem.Ali telefon je uvek uz mene,sa kvalitetnom nocnom fotografijom.
I sad sam na moru,telefon non stop.Kodak fz201 sedi u sobi.Jedan dan sam ga nosio.
Gledam par likova sa ogromnim aparatima i vecim objektivima,ukupne tezine 1,5-2kg,snimaju uvece okolo.Uzas kk to da vuce u setnju.
Okacio sa primer nocne fotke u slike sa telefona.Jeftiniji i stariji kompakti to ne mogu.

Poslednja izmena:
Moja retro ekipa 🙄
IMG_2245.webp
Za Zenit čuvam, mislim, jedan ili dva filma i rešio sam se odavno da ih spucam ali nikako da dođe taj momenat.
Fuji je iz USA, tu negde kada se pojavio, model 3800. Počeo sam da pamtim samo gluposti 🙂 Pogledao, i dalje u njemu xD kartica od 64MB. Taj je bio pakao kada je mrak koliko loše radi. Fokus je kao loto da igraš 🙂 Zet i dalje ima noviji model, onaj malo veči crni. Jedno tri puta bio bolji od ovoga. Ali naslikali smo se kao blesavi sa njim. Mogu da se setim da je bilo stalno prebacuj, zafaliće memorije 🙂 Troši 4AA baterije.
Canon me je oslobodio muka, koje je @cekipa spomenuo, u kilogramima opreme sa Nikonom. Neki entri level je bio, mislim D60 ali dokupio prajm od 35mm. Dslr je majka za držanje i kvalitetno slikanje. Ništa ne može da mi zameni nišansko slikanje 🙂 Može neko da mi priča šta hoće ali i dalje nisam promenio mišljenje oko toga. I danas mi žao što sam ga dao dalje, bar bi lepo stojao kao ukras u vitrini 🙂 Taj jedino nedostaje na slici.
Canon je odličan, skoro da je tu kako treba po dimenzijama. Ali da se ne lažemo, jeste džepni, ali jakna džep 🙂 Iskreno, koristio ga povremno tu i tamo ali kao i kod starenja, postaje zaboravljen negde u čošku 🙂
Pazi da isprobaš prvo te male šklopocije ako kupuješ. Ne koštaju puno da te nešto mnogo boli a možda će da imaš neku novu avanturu, uživanje sa njima... Bacio sam nekoliko takvih Olympusa, Panasonica... umeju lako da se pokvare. Mada nisu ni kao novi bili nešto skupi a odradili su garantni rok, a popravka je kod njih bila u savremenom duhu, pravo kontejner i u radnju... imaš manji i bolji za manje para.
Ima da ubacim kanonče u torbu za pecanje pa da ga malo drndam ako ne bude radilo 🙂
Izem ti ove teme, baš sam mator...

EDIT: uslikano sa iPhone🙁

Ništa ne može da mi zameni nišansko slikanje
Viewfinder je nešto najbolje na aparatu, delim mišljenje.
Ja ga ne koristim jedino kada je ugao držanja aparata prilikom slikanja takav da nije moguće.
Tu ovi pomični ekrani preuzimaju zadatak.

Da.. verujem da su kompaktni džepni skloni kvarovima.
Vidim da i prašina hoće do senzora.
Nažalost, nisam u mogućnosti da isprobam pre kupovine.
Ali sam birao primerak koji po slikama liči da nije nešto puno korišćen.. pa računam da i nije stigao da se pokvari.
A i računam da prodavac ne laže kada kaže da je ispravan.

Tako je to kod online kupovine.

Gledam par likova sa ogromnim aparatima i vecim objektivima,ukupne tezine 1,5-2kg,snimaju uvece okolo.Uzas kk to da vuce u setnju.
Okacio sa primer nocne fotke u slike sa telefona.Jeftiniji i stariji kompakti to ne mogu.
Ko to voli - biće da ništa nije teško.
Lično, ne bih ni ja.
Kompaktni mi je bio sasvim dovoljan do sada. Verovatno da će tako i ostati.

Nego, drugo je u pitanju, mislim.
Ljudi kupuju velike aparate, jer misle da prave bolje slike od telefona.
Što i jeste, ali nije bolje ako se koristi svakodnevno za slike koje bi inače slikali usput telefonom.

Moja sestra npr ima neki tako veći, ne profesionalni aparat.. i nosi jedino kada je neki događaj u pitanju, poput rođendana i sl.
Tada napravi nekoliko slika koje će ostati kao posebna uspomena, a da jeste da kažemo bolja od slika jednog mid-range telefona.

Često spominjete noćne fotografije i da se digicam ne snalazi najbolje u tim uslovima.
Verujem da je tako i dobar je to info.

Ja, haha.. pa, noću ne izlazim.
Mislim, totalno je nebitan moj ritam, nego.. bilo bi interesantno videti kako izgledaju slike sa takvim nesavršenstvom.
Mislim da bi bile interesantne, a ako jesu, u tome i jeste stvar - digicam je zabavan.
Barem tako kažu.

Moj nešto noviji Sony (2014. godina).. poveća ISO, poveća i ekspoziciju, ali i dalje ne znam kako se ponaša baš noću.
Indoor i slabije osvetljenje je najdalje dokle je išao.

Biće mi interesantno za videti, kada nekada bude prilike.
I Panasonic će ići svuda samnom, kao što Sony već ide..

Nazad
Vrh Dno