Šta je novo?

Android i dalje dominira svetom: drži 75% globalne prodaje telefona, uprkos agresivnom Apple marketingu

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Android-s-esepuri-pored-iPhone-a.webp

Android i dalje dominira svetom: drži 75% globalne prodaje telefona, uprkos agresivnom Apple marketingu​

Android drži 75% globalne prodaje telefona u drugom kvartalu 2026, dok iOS ima 20%, a Huawei HarmonyOS preostalih 5%.

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...-telefona-uprkos-agresivnom-apple-marketingu/

Poređenje je u startu koncipirano pogrešno, s obzirom da se poredi prodaja svih Android telefona iz svih cenovnih kategorija sa iPhone telefonima koji se nalaze isključivo u premium cenovnoj kategoriji...tako da je potpuno besmisleno, jer nikada Apple neće prodavati više uređaja od Android telefona.

Meni je interesantan bio video LTT od pre koji dan kada su kupovali Android telefon za ženu u US.

Izbor u prodavnici je bio svega par modela Samsunga, Google Pixela i Motorolla. Zar nije US trebalo da bude konzumeristička utopija sa ogromnom ponudom svakog proizvoda za svaki ukus?

Gde su nestali svi ostali proizvođači?

Pametni ljudi, nude domaće prvo.

Šta će im veći marketshare, drže potpuno sami sa svojim proizvodom i svojim OS skoro četvrtinu čitavog tržišta telefona, pritom sve u premium. Oni su bukvalno san svakog vendora.

Meni je interesantan bio video LTT od pre koji dan kada su kupovali Android telefon za ženu u US.

Izbor u prodavnici je bio svega par modela Samsunga, Google Pixela i Motorolla. Zar nije US trebalo da bude konzumeristička utopija sa ogromnom ponudom svakog proizvoda za svaki ukus?

Cenis da bi zena uzela u razmatranje Xiaomi ili Huawei? Isto kao ti misli i prodavac, zato ga i nema u ponudi. Na US trzistu telefoni se porede sa iPhone-om, tako da samo flagship telefoni poznatih brendova mogu da se takmice - da pogadjam, verovatno je izabran Samsung S26 Ultra?

Poređenje je u startu koncipirano pogrešno, s obzirom da se poredi prodaja svih Android telefona iz svih cenovnih kategorija sa iPhone telefonima koji se nalaze isključivo u premium cenovnoj kategoriji...tako da je potpuno besmisleno, jer nikada Apple neće prodavati više uređaja od Android telefona.

To što nikada neće prodavati više znači da ne treba ni da se iznose podaci u kojima se vidi koliko prodaju? Isto je da li imaju 1% ili 49%?

Ne vidim šta je pogrešno s obzirom da se iznose istiniti podaci? Ne piše da Android zarađuje više para nego da se prodaje više jedinica telefona.

Da Android i Huawei ne postoje Apple bi imao 100% tržišta bez obzira što je samo premium.

Cenis da bi zena uzela u razmatranje Xiaomi ili Huawei? Isto kao ti misli i prodavac, zato ga i nema u ponudi. Na US trzistu telefoni se porede sa iPhone-om, tako da samo flagship telefoni poznatih brendova mogu da se takmice - da pogadjam, verovatno je izabran Samsung S26 Ultra?
S26 plus 😄

Ameri su isterali skoro svu konkurenciju sa tržišta... Neka mantra o slobodnom tržištu pala i slomila obe noge pri padu niz stepenice 🙂

Da i razumem da nema Kineza, ali šta je sa ostalima? Nothing Phone je valjda UK, Sony sa Xperiom je japanski brend, tu su i Fairphone, Asus, HTC, možda čak i Nokia/HMD nije sasvim klasičan kinez?

Jasno je meni da navedeni nemaju značajan udeo tržišta, ali baš da uopšte nema niti jednog njihovog modela u prodavnici?

P.S. Izabrana je mislim obična 26ica, jer su druge varijante 26ice bili prevelike za ukus.

Možda, ali je tržišta vrednost Apple-a puno veća od svih (pre)ostalih Android proizvođača zajedno... Tu su negde tek ako se svima njima doda i vrednost Alphabet-a koji se primarno i ne bavi telefonima.

Plus, tamo ponudu formiraju mobilni operateri.
A Amerikanci kupuju najviše baš preko tih operatera.

Pa bi tako npr jedan Oppo morao da pravi modele specifično za njihovo tržište, onako kako operateri odlučuju.
Verovatno im to ne odgovara, čim ih tamo nema.

Tako nešto, čini mi se.

Који HTC, људи? Један OnePlus је изашао са западног тржишта - то је довољан доказ да се све променило на тржишту смартфонова. Андроид окружење је презасићено зато што је сваки произвођач одлучио да направи мали милион модела од најјефтинијег, па све до најскупљег сегмента, а притом су се погубили са презентацијом.

Ljudi zele samo dve opcije:

• Samsung
  • iPhone

Bez obzira koliko je nesto dobro ili jeftino, i dobar deal, zive u balonima da su njihovi telefoni zadnje cudo tehnike i nista ih ne zanima, imaju odbojnost prema svemu ostalom.

Pogledajte oko sebe. Kinezi imaju udeo u trzistu samo zbog Kine jer ih ima koliko milijardi i njihovo trziste utice na % svetskog trzista znacajno.

Nek naprave funkcionalan telefon za 150-200 evrića, pa će i oni da imaju veliki marketshare.
To je zamišljeno za SE 2020 da doživi drastičniji pad cene. Međutim, pokvaren je plan i kovid era je učinila svoje da dugo stagnira. Dalje kad pogledaš, Mini modeli su svrgnuti, Air se nije proslavio, ali ga uvaljuju (evo bila skoro neka nagradna igra, znači naći će put da se škartira). U prilog svemu tome ide još činjenica da je Apple slao na uništenje mnoštvo telefona iz refubrish programa koji su se preprodali na crnom tržištu i od tada su morali da promene politiku poslovanja zbog kriticizma. No, ono što će zasigurno ostati zastupljeno jeste planirana zastarelost i to im fantastično ide od ruke. Čim oni koji kupuju najnoviji iPhone primete da im baterija slabi, prodaju ga ili doplaćuju razliku za bolji. Upravo zbog takvih ni ne razmišljaju o širenju na višu srednju klasu.

Ovo je vest od pre par dana, imate ovde bolje i detaljnije:

U USA je 51:49 tako da te priče Apple pametan drži 20% tržišta i ne žele više, mogu da se okače mačku o rep. 😀

Da i razumem da nema Kineza, ali šta je sa ostalima? Nothing Phone je valjda UK, Sony sa Xperiom je japanski brend, tu su i Fairphone, Asus, HTC, možda čak i Nokia/HMD nije sasvim klasičan kinez?

Jasno je meni da navedeni nemaju značajan udeo tržišta, ali baš da uopšte nema niti jednog njihovog modela u prodavnici?

P.S. Izabrana je mislim obična 26ica, jer su druge varijante 26ice bili prevelike za ukus.
Nothing Phone je maleni igrač koji nema snage za tako veliko tržište kao što je američko... Sony je u mobilnom svetu pokojan, hoda malo kao zombi, ali pokojan. Fairphone isto egzotika, to u radnji neće naći put, mala firma. Asus - koliko je modela izbacio skoro? Jedan?

Samo su Samsung i Apple ostali, svi ostali su se povukli, što se US tiče. Mi smo još i povlašćeni - ali realno, izbor je sve manji / uži...

Svejedno je. I ja godinama ne gledam ništa van ta 3 proizvođača, i to samo zato jer su najmanje đubre, svako u nekom segmentu. A imam(o) mnogo veći izbor. Da želim da dam više od 200-300€ na telefon kupio bih Fairphone, Jolla ili FuriLabs, oni nude nešto što drugi nemaju

Nazad
Vrh Dno