Šta je novo?

DLSS/FSR/XeSS tehnike skaliranja slike

• Začetnik teme Začetnik teme Dmjenk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Switch 2 ima ogromne prednosti kroz DLSS, kao sto se vidi na Assassins Creed Shadows portu, tako da bi FSR 4.1 dosta znacio laptop i handheld korisnicima, mozda nece (ili smatraju gubljenje vremena) da optimizuju za odvojeni NPU kod RDNA 3.5, jer sam cip verovatno nema dovoljno AI snage (TOPS) da bi FSR 4.1 bio od velike koristi.

Ovo vec izgleda pristojno u odnosu na prve prezentacije. Ne menja scenu i likove do neprepoznatljivosti na nacin da lice ne vec postojeci AI generisani sadrzaj.

Meni je ok za enterijer i eksterijer, ali mi za lica deluje prilično izveštačeno i odbojno.
Ako stave slajder na 25% prihvatljivo mi je a što više pomeraju ka 100% izgleda mi sve lošije.

Mada zaista ima igara gde će ovo značiti.
Kada pogledam na šta liče lica u Bethesda igrama sloši mi se. Tu je i najgori AI bolji nego default u igri

Screenshot_1.webp
Jedan od komentara za Preset F:
I have succesfully tested it in C2077, DOOM TDA, Avatar, Subliminal,
Halo Campaign Evolved, HL2 RTX, Portal 1/2 RTX, GTA IV RTX Remix.

It finally looks like it feels more realtime, the way it should be,
less of that sluggishness of previous denoiser presets, having the benefits
of DLSS 4.5 sharpness and ghosting reduction also helps MFG image quality in RR mode.

There are also some issues, like DOOM TDA's Karthul Marshes level shows some
pixelation/corruption when standing still on the dark muck on the ground and walls,
so there may definitely be need for a new driver to fix some things or that these are
dated dlls that will be fixed on release.

But first impressions, are great.

Dan i noc, kao naocare da si stavio.

RDR2 2026-08-28 03-58-54_2.webp
Nekompresovano

Probao sam malo, stvarno impresivno djeluje ali za sada je i dalje zahtjevno mada mi je ovaj RDR2 premodovan pa ima i tu uticaja. Hookuju ljudi i na starije igre, vidio sam na originalnom Stalkeru da radi.

Evo par komparacija za indie game Vladik Brutal. Primjetno dodaje novi shading i light bounce na objektima.
Odličan je tech ali trenutno guta VRAM nenormalno. Performance hit je isto kao za PT, možda malo manji.

Tehnologija kojom ce prodati 6xxx karte

Nerealno je kako izgleda C2077. Potpuno je igriv. Imam mod pack od 350 modova plus DLSS 5. PT on ali mora FG x2. Baš je ono, Next Gen shit.
Cyberpunk2077 2026-08-28 23-17-55_13.webp
Cyberpunk2077 2026-08-28 23-25-16_17.webp
Cyberpunk2077 2026-08-28 23-20-22_14.webp
Cyberpunk2077 2026-08-28 23-26-58_18.webp
Cyberpunk2077 2026-08-28 23-30-28_19.webp
Cyberpunk2077 2026-08-28 23-35-15_21.webp
Cyberpunk2077 2026-08-28 23-32-26_20.webp

"Funny this OBS Framegen project was done like a year ago and I never released it. It was for playing those low fps console games via capture card, now it can even use DLSS5."

Ma ovo je odlicno, ako se ispostavi da ne kosta tako puno u performansama kao ova modovana verzije bice ovo fantazije. Odlicno koriguje svetlo, slika je daleko jasnija i konkretnija tamo gde to orginalno nije sto je meni najveci plus u celoj prici. Ove izmene na licu mozda su negde malo intezivnije vidi se da pokusava da ga napravi fotorealisticno, sto se negde uklapa kao recimo u CP2077, a negde i ne bas, samo to ce valjda programeri znati da upakuju prema svojim igrama, prema zeljenoj estetici.
Sve u svemu mislim da je ovo veliki korak napred a tek je prvi, i nesto sto ce olakasti izradi igara jer sad kako god da ga naprave u osnovi samo ga presvuku sa DLSS5 i izgleda konkretnije bolje. Konacno neka vajda od vestaceke inteligencije.

Gledam ovo i nije mi jasno kako AI ovako dobro ume da napravi scenu i priblizi je foto realizmu, a sve je u svetlu manje vise, a da to isto ljudi koji prave igru ne umeju da urade, da malo bolje izbalansiraji odnost tamnih i svetlih povrsina. Jedan od primera koji mi pada na pamet je Crimson Desert gde je po vedrom danu sve u takvom kontrastu da od senki drveca na zemlji ne mogu lepo da se sagledaju detalji, kao da na ekranu gledamo nesto sto vidi senzor nekog fotoaparata a ne prikaz kakav vidi ljudsko oko, jer kakav god da je dan mi ocima takve scene u prirodi ne vdim tako kontrastno. Gledam sta ovde radi AI, tu su senke ali ne prave destrkutivni neprirodni kontrast, nisu tamne do tacke da se crene jer prirodno i nisu takve po vedrom suncanom danu.
Nekako na osnovu ovoga sto sam do sada video kao da se AI trudi da od svega sto mu se da napravi sto realisticnije prikaz zato mi sve nekako lici jedno na drugo ne vezano za to koja je igra, i lici na AI generisane fotke koje vidamo na netu.

Probao sam ovo za sad je neupotrebljivo i to ne zbog performansi to svakako nego zato sto sarenoliko radi. Probao sam u S2 danju nocu po svim vremenskim uslovima, i rezultata je od impresviog do bljutavog zavisno od scene. Deluje kao neka luda kombinacija HDR i Clarity, ali nije samo to jasno se vidi da se igra i sa svetlom. Sve u svemu kada je default izgleda bas kao ovi AI video koji od svuda iskacu, malo kada se smanji na 60 da se ne presijava sve kao da je do malopre kisa podala, moze da izgleda pristojno i stvarno odlicno ali ipak ne u svim scenam tako da trebace tu jos da se radi i da se prilagodi svakoj igri zasebno, ne mnogo ali trebace.

Ja koliko sam vidio, Stalker 2 sa par modova i DLSS 5 izgleda ubitačno dobro. Ovo je usnimljeno na laptopu sa 4080, dakle desktop 4070:

Stalker 2 je generalno loše optimizovan. Prešao sam ga relativno skoro pa mi se ne cima da testiram. Imao je i PRZ vizuelni mod koji tek treba da se updejtuje za 2.0.
Sa njim će to otići još jedan level iznad.

Pa nista ja ne kazem sem ono sto sam video kod mene a bas trenutno igram Stalker 2. Bez modova jer svi ti modovi su u nekom segmentu tesko ******, svasta sam probao, to jednostavno nije dobro jer treba imati malo smisla za estetiku da bi se nesto modovalo po pitanju grafike. Kako sam i napisao radi sarenoliko od impresivnog do bljutavog zavisno od scene, sto samo ukazuje na to da ipak treba malo prilagoditi DLSS5 od strane tima koji je radio igru. Kada stavim intezitet na 60 tada radi u svim scenam u proseku jako dobro i rezultat je dobar stim da nema onih iskoka ka impresivnom nego ujednaceno dobro i bolje nego orgunalno.
Stalker 2 ume da promeni svetlo kolorit 5x u 30min a DLSS5 kao da se trudi da uvek prikaz drzi ujednacenim i tada ume da dodje do losijeg prikaza nego bez DLSS5. Pogledao sam na tone vide razlicitih igara a prvi utisak nakon toga mi je bio kao da sam gledao sve vreme istu igru.
Inace igra radi odlicno, daleko bolje nego pre ovog velikog azuriranja, bolje perfomanse i ujednacene sa odlicnom grafikom i bez DLSS5, i ako DLSS5 ume da je ucini neverovatnom narocito kada su scene bez DLSS5 blizu fotorealisticnih, tu DLSS5 taj efekat pojaca na max da deluje kao da je neki film u pitanju a ne igrica.

Najbolje izgleda u Death Stranding 2, kao film da gledas.

Elem, ovo bi moglo dosta bolje da radi na 50 seriji kada bude zvanican release, jer ovaj prerelease trenutno koristi sporiji fp8 format, umesto fp4 koji je podrzan na rtx50.
Time bi mogao i kvalitet da se podigne, jer ima vise performance mesta za obradu.

Jos nesto sam primetio ovaj mod uzme odredjeni de performansi nebitno koliko je intezivno primenjen. Pod pretpostavkom da je ovo sto mi sada mozemo da probamo maksimalna zahtevnost a da bi bilo realno da zahtevnost varira u zavisnosti od toga kolko se intezivno koristi, bice ovo vise nego upotrebljivo na svim kartama u raspono 10~50 sto je skroz ok jer ne menja igru previs a svakako generise lepsi prikaz. Kod mene u S2 jedino sa DLAA ne trepere pojedine teksture, ne znam da li je u drugim igrama tako.

Moguće je sada injectovati shader u 32bitne i 64bitne igre koje nemaju nativnu podršku za DLSS. Ima malo više koraka ali nije ništa toliko zahtjevno. Ne izgleda identično kao u DLSS igrama, postoji isto limitacija jer nisam uspio da dodam preko njega RTGI shader u FC3 (vjerovatno ima nekakva fora i da se to odradi). Uglavnom dobra stvar za starije igre, da dobiju malo "glow upa"
Screenshot_4.webp

Nazad
Vrh Dno