Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Koliko se sećam ja sam to odmah odradio prilikom potpisivanja ugovora, sad moraš da ih cimaš, ne radi se to na šalterima.

Meni u nedelju montaža. Ako neko ima Last-Minute saveta, pucajte 🙂
Ajd srećno, šta si na kraju sklopio? Ideš na prozjumer varijantu ili?

Da da, 11.7kWp, bifacijalni paneli na trapeznom limu, 10kW invertor hibrid, razmišljam da dodam kasnije i baterije. Pošto tast ima EV, verovatno ću da uzmem i punjač koji može da se upari sa invertorom, da ga puni samo iz solara, varijabilnom snagom (ovo mi nije prioritet još).

Pozdrav svima.
Da se i ja prijavim kao vlasnik SE.
18 bifacijanih panela 580W
Hibridni inverter 10kW
Konstrukcija na zemlji, tj u bašti.
Orjentacija panela pola na 135 pola na 225, ugao 34.
Zero export, od 27.03. do danas proizvedeno i potrošeno 5600kWh
Sve u sopstvenoj režiji sem puštanja i štelovanja CT-ova.
Razmišljam još uvek da li da idem na EPS ili da uzmem HV bateriju od 20kWh.

Evo primakla se montaža, pa da probam da podvučem crtu (za sada) što se tiče troškova.

Paneli 650W bifacijalni 18x12600=226.800
Invertor 10kW hibridni GoodWe 80.000
Brojilo oko 36.000
Orman AC/DC 59.000
Konstrukcija 24.000
Kablovi (AC, DC, komunikacioni, za uzemljenje, rebrasto crevo, kanalice) 44.000 (ovo me je zaklalo, dugačka mi trasa od invertora do brojila), oko 40m
GRO kuće se menja (stari topljivi osigurači) – 23.000 (i ovde problem što mora odvodnik prenapona na obe strane AC kabla od elektrane jer je dugačka trasa, samo on je 13.000
Snegobrani 3.000
Sitan materijal računam 5.000

Do sada sve ~500.000.

Ruke za montažu 400e, korpa 150e

Ostaje mi izmeštanje mernog mesta i ispitivanje uzemljivača (ovo sam našao za 100e). Dosta toga rešavam preko drugara/kolega sa ozbiljnim rabatima. Montaža je inače preskupa, ponude sam dobijao od 1200 do 1600e. Ovo je neka drugarska varijanta. Da nisam njih našao, bio sam spreman da kupim opremu za rad na visini i da uradim sa drugarom sve ja.

Sve zajedno izađe nešto preko 5000e, pišem kad sve završim tačno. Probaću i da slikam/snimam, ako nekoga nešto konkretno zanima pišite.

Zašto si izabrao bifacijalne panele? Ako sam dobro razumeo na trapezni lim ide? Misliš da će refleksjia svetlosti koristiti za donju stranu?

Tako je, na trapezni lim ide. Najjeftiniji po Wp koje sam mogao da nađem. Mislim da je dobitak jako skroman. Simulacije mi pokazuju da je čak i značajan dobitak, nekih 6%, ja očekujem 1-2%. Ali nisam našao monofacijalni panel da je jeftiniji, tako da sam uzeo ovaj. Lim je čak i odlična podloga za bifacijalne panele, na crepu ili tegoli se ne dobija praktično ništa, ali beli lim ima značajnu refleksiju.

Znači cena je presudila 🙂 Obično su skuplji. Gde si uzimao opremu? Može i u poruci ako ne treba da reklamiramo.

Invertor u DE, panele kod egipatskog boga sunca, ostalo sve preko drugara ali ne verujem da bi mogle te cene da budu. Mogu dati kontakt ako treba.

Btw, I dalje smo banana, zovem da se raspitam o proceduri za merenje otpora uzemljivača, kaže čovek samo ti meni snimi kako radiš test FID sklopke i pošalji to, ja rešavam ostalo i izdajem ti atest, da ne plaćaš izlazak na teren.

Da, pa posle ako se nešto zapali ako je on odgovoran za nastalu štetu zbog lošeg uzemljenja nadam se i da je spreman na to.

Nazad
Vrh Dno