Šta je novo?

pomoć u vezi mreže

hybrid

Poštovan
Učlanjen(a)
10.08.2017
Poena
95
mreza.webp

Potrebna mi je pomoć i preporuka šta je najbolje(najeftinjije) rešenje za mrežu u mojoj kući.Trenutno sam na mts mreži i povezan sam na način koji je prikazan na slici.Imam dva dodatna rutera ali su stari i iskreno mislim da ih nisam ni nabolje podesio ali to radi nekako.Ruteri su različite marke i imam u suštini 3 različite wifi mreže.E sad prešao sam na sbb i onaj njihov ruter je djubre ali završava posao u prostoriji gde se nalazi.Ovo što je obelezeno su lan kablovi tako da mogu da se povežem putem kabla.Najbitniji signal mi je u lokalu jer mi je tu pc.Hvatam dobar wifi signal od rutera 3 i u lokalu.U lokalu mi je bitno da imam lan kabli.Da li može rešenje sa nekim meshom ali recimo da bude glavni mesh gde je sbb pa u lokalu recimo switch pa onda od lokala opet mesh do kuce.Gledao sam i neki cudy recimo kombinacija m 1300 dva komada i ax1500 stim ako bi radilo kod sbb-a da ide m1300 pa onda ax1500 u lokalu pa posle opet m1300.Ili da kupim samo jedan ruter koji će ići do lokala i posle da iskoristim stara dva.Možda sam loše objasnio sitaciju ali se slabo razumem u mreže

Mesh ima poentu kada se vezuje kaskadno kako bi kreirao jednu WIFI mrežu.
Možeš uzeti 1 ili 2 satelita. jedan postaviš umesto rutera 2 da ti baca wifi u tom celom delu, a drugi za lokal.

Znači najbolje rešenje je mesh,da ne razmišljam o drugim opcijama pošto će ići lan portovima?Da li ovi cudy vrede čemu ili da idem na neke druge,nisam neki prezahtevni korisnik ali želim da je sve stabilno.I još jedno pitanje koliko sam skapirao mogu različiti mesh uredjaji ali istog proizvodjača?

ne znam kakva je nova generacija xiaomi, ali stara je meni bila odlicna.
tp link deco serija je takodje jako popularna. Nemoj bas najjeftiniji cudy da uzimas.
Cak mi je i tenda bila dobra, zapravo, jedan njihov mesh uredjaj upravo koristim kao access point.

Uzeo sam prekjuće cudy wr 3000( ima wifi 6) i wr 1300 i jedan switch isprobao i dobro šljaka.Postavio sam tako jedan gde je sbb pa switch u lokalu pa onda drugi gde je ruter 3 i pokriva sve super.Daje punu brzinu u lokalu preko switcha samo što ću morati da zamenim kabli od lokala do rutera 3 pošto daje samo 100mbs očigledno je negde neki prekid kabla.Inače na tom mestu sam do sada promenio već dva kabla ne znam u čemu je problem svugde ostalo je super godinama.Inače plac je dosta veliki i pokriva mi sa tom kombinacijom svugde gde mi je potreban wifi.Ps ovaj wr 3000 koji je bolji na papiru mi deluje jako nekvalitetno 🙂

Uzeo sam prekjuće cudy wr 3000( ima wifi 6) i wr 1300 i jedan switch isprobao i dobro šljaka.Postavio sam tako jedan gde je sbb pa switch u lokalu pa onda drugi gde je ruter 3 i pokriva sve super.Daje punu brzinu u lokalu preko switcha samo što ću morati da zamenim kabli od lokala do rutera 3 pošto daje samo 100mbs očigledno je negde neki prekid kabla.Inače na tom mestu sam do sada promenio već dva kabla ne znam u čemu je problem svugde ostalo je super godinama.Inače plac je dosta veliki i pokriva mi sa tom kombinacijom svugde gde mi je potreban wifi.Ps ovaj wr 3000 koji je bolji na papiru mi deluje jako nekvalitetno 🙂
uzmi utp za spolja i koliki je taj kabl mislim duzina i kako ide kroz vazduh ili ....

Da većina ide kroz vazduh pa posle ulazi u kuću.Da li ima neka preporuka za kabli?Ja sam gledao da bude cat 6

Da većina ide kroz vazduh pa posle ulazi u kuću.Da li ima neka preporuka za kabli?Ja sam gledao da bude cat 6
ja sam tako menjao kablove dok nisam uzeo taj samonoseci , evo par godina sve funkcionise super isto od kuce do lokala je razvucena mreza kroz vazduh.
prvo sto mi je palo na pamet . ali sigurno ima i negde drugde

Hvala ti videču dal ih ima kod mene u gradu ako nema poručujem putem neta(bitno mi je da znam šta tražim).Nije mi jasno da imam 4,5 utp kabla koji idu iz lokala i samo taj se "kvari" stalno.Srećom on je i najlakši za zamenu 😀

meni je bio problem suncano pa tezina kabla i razvuce se vremenom ..... od kada sam stavio taj neki koji ima tu sajlu u sebi sve radi super.

Nazad
Vrh Dno