Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Uzeh Fenix 8 Amoled 47mm, pre mesec dana, za 620€ (vraćen pdv). Užas koliko je Garmin skup.
Kakve su sada rupe od šrafova na leđima, jesu li izbrušene? Sećam se da nisam mogao da nosim 6 pro solar jer su rupe bile oštre pa su me bukvalno sekle. Danima sam se mučio sa njim i na kraju uzeo turpiju i j.... mu kevu.

Ovaj lag koji je prikazan na redditu je uzasan, verujem da ce popraviti to vremenom, ali sramotno u svakom slucaju za sat od 1000+ eura.
neće ga nikad srediti, bar ne u ovoj seriji. Novi CPU je bukvalno samo tu zbog mapa.
takvi su već godinama, epix pro sam koristio isključivo dugmićima jer nisam mogao da podnesem da tako koči.
imaš u komentarima klipove i ostalih modela, svi su isti 😁

ali Garmin je baš postao odvratan.

pre 3 godine, bilo je Fenix i Epix, MIP ili Amoled, 700 VS 1100e.
sad su lepo izjednačili cene, naravno na ovu veću od 1100e, ako hoćeš jeftiniju varijantu, moraš da gledaš Enduro koji će da sledećim modelom da se verovatno izjednači sa cenom sa Fenix serijom.
i ove godine nikad manja razlika u novim stvarima između stare i nove serije.

that being said, što bi rekli Ameri, i dalje mi se sviđa sat kao sat, ali za te pare nikako.

opet ću reći, ako jedan Balance 2 košta 250-300e nov i ako Balance 3 košta 400e, ne može Garmin da košta 1100 pa da ga j.

Poslednja izmena:
tja, i amazfit nesto cesto pusta vodu u zadnje vreme.

vidjao sam i ranije par sličnih postova na reditu...
a zaboravio si što je cela Fenix 7 porodica, uključujući i Marq, puštala vodu? 😁
s jedne strane sat od 200e pušta vodu, s druge strane 1800e.
pa su onda reworkovali dugmice na na sledecoj seriji, pa se ni tu nisu proslavili.

i nije kao ni da Fenix 8 ne crkava, imaš na redditu postova koliko hoćeš.

cherry picking za ovakve stvari je svakako nepotreban i glup.
evo recimo ja sam kupio Balance 2 pa Balance 3, rade bez problema.
Prvi Garmin Epix kog sam kupio je crkao posle sat vremena, da kazem da je bio DOA.
Da li je zbog toga los? Nije. Desava se, ni jedan uredjaj nije savrsen.
Da li je Amazfit zato bolji jer nisam imao problema sa njima do sada? nije.

Fenix ne pusta vodu, vec ima problem sa dugmicima kada se pritiskaju u vodi. Odnosno obicno crkne kad izadje iz garancije i to su popravili sa dugmicima u fenix 8 seriji. Koji opet moze imati neke druge probleme...
A kod amazfita je izgleda problem sa lepkom.

Po meni za bazen/plivanje je najbolje koristiti neki jeftin sat.

Uglavnom, uvek neki razlog zasto odustanem od kupovine amazfita.

neće ga nikad srediti, bar ne u ovoj seriji. Novi CPU je bukvalno samo tu zbog mapa.
takvi su već godinama, epix pro sam koristio isključivo dugmićima jer nisam mogao da podnesem da tako koči.
imaš u komentarima klipove i ostalih modela, svi su isti 😁

ali Garmin je baš postao odvratan.

pre 3 godine, bilo je Fenix i Epix, MIP ili Amoled, 700 VS 1100e.
sad su lepo izjednačili cene, naravno na ovu veću od 1100e, ako hoćeš jeftiniju varijantu, moraš da gledaš Enduro koji će da sledećim modelom da se verovatno izjednači sa cenom sa Fenix serijom.
i ove godine nikad manja razlika u novim stvarima između stare i nove serije.

that being said, što bi rekli Ameri, i dalje mi se sviđa sat kao sat, ali za te pare nikako.

opet ću reći, ako jedan Balance 2 košta 250-300e nov i ako Balance 3 košta 400e, ne može Garmin da košta 1100 pa da ga j.
Od skora sam u Garmin vodama pa nisam ispratio to, ali generalno ja sam skroz zadovoljan skrolovanjem kako na venu 3 ranije tako i na ovom 970...nije da sam primetio ni blizu nešto ovako radikalno da štuca, koči, ne odaziva se i preskače. I generalno u većini slučajeva koristim swipe, dugmiće baš nekad kad moram (mada verujem da će se vremenom ovo menjati). I možda je placebo, ali od pre 3 dana kako su izbacili ovaj poslednji update za 970 čini mi se da je još više "smooth". Da se razumemo, nije savršeno i dalje ali može da se koristi bez problema. Iz tog razloga mi nema logike da fenix 9 ovako radi celi svoj radni vek ali kako god.

Nego mene počele lagano da vataju bubice da pređem na Fenix 8 47mm Sapphire, evo zdrav nisam 😞🫪

Fenix ne pusta vodu, vec ima problem sa dugmicima kada se pritiskaju u vodi. Odnosno obicno crkne kad izadje iz garancije i to su popravili sa dugmicima u fenix 8 seriji. Koji opet moze imati neke druge probleme...
A kod amazfita je izgleda problem sa lepkom.

Po meni za bazen/plivanje je najbolje koristiti neki jeftin sat.

Uglavnom, uvek neki razlog zasto odustanem od kupovine amazfita.
Upravo tako ako ga već nosiš na kupanju ne koristi dugmiće,mada tu nema pravila,meni je fenix 5 plus trajao 5 godina korišćen redovno za kupanje u slatkoj i slanoj vodi i nikakvih problema.Zato je Fenix 7 mica posle nepune 3 godine odradila svoje.Mada kažu da dugmići mogu da se zamene i sat posle toga radi normalno

Od skora sam u Garmin vodama pa nisam ispratio to, ali generalno ja sam skroz zadovoljan skrolovanjem kako na venu 3 ranije tako i na ovom 970...nije da sam primetio ni blizu nešto ovako radikalno da štuca, koči, ne odaziva se i preskače. I generalno u većini slučajeva koristim swipe, dugmiće baš nekad kad moram (mada verujem da će se vremenom ovo menjati). I možda je placebo, ali od pre 3 dana kako su izbacili ovaj poslednji update za 970 čini mi se da je još više "smooth". Da se razumemo, nije savršeno i dalje ali može da se koristi bez problema. Iz tog razloga mi nema logike da fenix 9 ovako radi celi svoj radni vek ali kako god.

Nego mene počele lagano da vataju bubice da pređem na Fenix 8 47mm Sapphire, evo zdrav nisam 😞🫪
manje više isti sat samo drugačije kućište.
Fenix mi svakako lepši, ali ako bih birao, birao bih devetku samo zbog celog kućišta od metala, napokon su izbacili onu plastiku sa strane.
čuvaj pare i pazari devetku za 6-12 meseci kad im padne cena, za osmicu samo bacaš pare.

Vidis, meni je bas osmica lepa ovakva kakva je. Devet, ona PRO titanijum verzija mi je nekako bezdusna, sve flat sa strana. Moj Forerunner me nervira samo zato sto je u ovoj nesretnoj sivo/zlatnoj kombinaciji; cak razmisljam da zovem ivana da mu doplatim samo za novi crni...onda mogu kako god.

manje više isti sat samo drugačije kućište.
Fenix mi svakako lepši, ali ako bih birao, birao bih devetku samo zbog celog kućišta od metala, napokon su izbacili onu plastiku sa strane.
čuvaj pare i pazari devetku za 6-12 meseci kad im padne cena, za osmicu samo bacaš pare.
Opet ja 😂
Meni je ta plastika sa strane skroz ok, odnosno ocekujem od ovog pro oklopljenog, sa grade 2 titanijumom, da postane magnet za ogrebotine.

Upravo tako ako ga već nosiš na kupanju ne koristi dugmiće,mada tu nema pravila,meni je fenix 5 plus trajao 5 godina korišćen redovno za kupanje u slatkoj i slanoj vodi i nikakvih problema.Zato je Fenix 7 mica posle nepune 3 godine odradila svoje.Mada kažu da dugmići mogu da se zamene i sat posle toga radi normalno
Kako da ne koristiš dugmiće? Ja za hiit u bazenu završavam interval dugmetom.

Poprilično daleko od kože?

Kako da ne koristiš dugmiće? Ja za hiit u bazenu završavam interval dugmetom
izađe iz bazena, produva ga kompresorom pa onda završi trening. 😁

zezam se, navodno dugmići ne smeju samo dok je sat pod vodom. za plivanje da se pauzira/zaustavi trening sa rukom iznad vode bi trebalo da je ok.

Nisu napisali glavnu stvar 30% slabije trajanje baterije? 👀😂
tja ne citas vesti 😂

tja ne citas vesti 😂
Ja sam video neke druge informacije
Nisam siguran dal su uopšte uradili testove DC rainmaker i drugi kvalitetni na YT?

Nisu, tek su dobili satove pre dva dana, nedovoljno da se bilo šta skonta, a ovom jednom su zaboli na carini pa se bori sa njima. Za bilo kakav merodavan rezultat verujem bar par punjenja pražnjenja da treba da se odradi a to je min minimuma mesec dana.

Donje levo dugme na Fenix 8 Solar ne radi. Probao rekalibraciju, ne pomaže. Imam domaću garanciju kod Infoteam. Pretpostavljam da rade zamenu uređaja?

Dva totalno različita a ista sata. Nedostaje samo mikrofon, zvučnik i Gen. 5. Za prva dva me baš briga al Gen 5 bi bilo dobro. Sve ukupno 630 ojra. Znam da sam mogao da kupim čistokrvnog Fenix 8 za te pare al tako ispade. Kad sam kupio I3 nisam uopšte pratio šta je od Garmina u ponudi, samo sam video šta nudi i naručio. Dopao mi se i stvarno je sjajan. Posle videh da nije loš ni ovaj E, počeo da se vrti po glavi i tako... Sad ću da spavam kod kuma par dana 😂

Prilozi

• IMG_20260831_142206.webp
    IMG_20260831_142206.webp
    56.2 KB · Pregleda: 29
Dva totalno različita a ista sata. Nedostaje samo mikrofon, zvučnik i Gen. 5. Za prva dva me baš briga al Gen 5 bi bilo dobro. Sve ukupno 630 ojra. Znam da sam mogao da kupim čistokrvnog Fenix 8 za te pare al tako ispade. Kad sam kupio I3 nisam uopšte pratio šta je od Garmina u ponudi, samo sam video šta nudi i naručio. Dopao mi se i stvarno je sjajan. Posle videh da nije loš ni ovaj E, počeo da se vrti po glavi i tako... Sad ću da spavam kod kuma par dana 😂
ni gen 5 nije ništa specijalno, preciznost je u praksi ista što se praćenja srca tiče, gen 5 ima samo mogućnost za EKG i praćenje temperature kože. oba su manje-više beskorisna.

ni gen 5 nije ništa specijalno, preciznost je u praksi ista što se praćenja srca tiče, gen 5 ima samo mogućnost za EKG i praćenje temperature kože. oba su manje-više beskorisna.
Pa tako sam nešto i ja zaključio. Kažu da nema nikakve razlike u praćenju sna, a meni je to dosta bitno jer spavam katastrofa.

Ako hoćeš da pratiš san, kupi Huawei.
Ako hoćeš da popraviš kvalitet sna, teško će neki sat tu da ti pomogne. Odnosno nijedan sat ne daje bilo kakav podatak koji će da ti pomogne da popraviš kvalitet sna. Eventualno da lakše primetiš neki pattern, tipa ranije si legao, bolje si spavao, imao si večernji trening, lošije si spavao i slično.

Garmin baš loše prati san, ali u 4 od 5 situacija znam u kojih 5 bodova će da mi da ocenu.

Ako hoćeš da pratiš san, kupi Huawei.
Ako hoćeš da popraviš kvalitet sna, teško će neki sat tu da ti pomogne. Odnosno nijedan sat ne daje bilo kakav podatak koji će da ti pomogne da popraviš kvalitet sna. Eventualno da lakše primetiš neki pattern, tipa ranije si legao, bolje si spavao, imao si večernji trening, lošije si spavao i slično.

Garmin baš loše prati san, ali u 4 od 5 situacija znam u kojih 5 bodova će da mi da ocenu.
Tačno, ni jedan ne prati san kao Huawei. Mada, čini mi se da je Garmin jednostavno surov dok su svi ostali široke ruke.

Meni je svaki sat dobro pratio san, odnosno, dovoljno dobro. Počev od Pebble mk1, koji je imao alarm na osnovu faza sna, i to je baš dobro radilo. Garmin ako to do sad nije provalio, treba da se roknu. Amazfit matori je pratio dovoljno dobro, a Coros mi je odličan. Nema greške da ne prepozna prežderavanja kasno i pivčugu ako ne stanem do 5-6 popodne.

Nije mi parametar za trening ako sam u naletu lošeg HRV, ili manjka sna, ali budem oprezniji na početku treninga. Plan ne menjam, sem za subjektivno loš osećaj, tu sebi uvek više verujem nego satu. Ti algoritmi jesu poprilično šuplji i ne uzimati ih nikad zdravo za gotovo.

Uglavnom, ako se par meseci udubiš u šablone, više ti sat ne treba. Znaš sve.

Imam više od 4 godine paralelnih podataka sna sa Oura prstenom i fenix 5. I poslednjih nešto više od mesec dana Oura i fenix 8.
Nije Garmin uopšte toliko loš. HRV su skoro identični (odstupanja unutar 2 ms), razlike postoje u fazama sna. Garmin je darežljiviji za REM fazu, deep sleep su slični. Garmin manje detektuje budna stanja (kojih se i je sećam).

Nazad
Vrh Dno