Šta je novo?

Intel 12600kf, GB B760M DS3H - undervolt, saveti

MarcusS

Slavan
Učlanjen(a)
02.06.2007
Poena
465
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5700X3D & ID-COOLING XTS 224
Matična ploča
AsRock B550m STEEL LEGEND
RAM
2x16 GB Corsair Vengeance RGB PRO sl 3600mhz
GPU
Sapphire PURE 7700XT 12GB WHITE
Storage
M.2 Kingston KC3000 512GB + 2TB Toshiba + 4TB Seagate
PSU
Cooler Master Bronze 750w
Kućište
Zalman S5 White
Monitor
Benq Zowie XL2540K
Miš & tastatura
Logitech G910 spectrum & Logitech Superlight l mouse
Ostale periferije
Logitech G PRO X
Mobilni telefon
Honor Magic 7 Pro
Pametni uređaji
Garmin Venu 3
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Nisam do sada undervoltao pa da nešto ne userem...

Elem, uzeo sam ovu kombinaciju sa ID COOLING SE 214 XT jer imam samo odlična iskustva sa tim hlađenjima.

Međutim, jedna mašina mi se danas ugasila pa sam temeljnije odradio stres test sa OCCT i čim cpu load ode preko 130w i jače, procesor se doooobrano greje preko 90% i jače, pa i do 100.

Elem, malo sam googlao te čitao o tome i undervoltovanju te po preporuci jedan komp spustio za 0.05 i voila sve super, temp ne prelaze jedva 80c na 140, 150w i u biosu lepo piše CPU voltage 1.1, i u OCCT se to lepo vidi i dok radi test i sl.

E sad, drugi pc pored, iako sam isto uradio CPU core u biosu stoji 1.2v, sad, google kaže da se procesori fabrički deklarišu drugačije tako da ako je ovom 0.05 da ode na 1.1, ovo je npr ako je fabrički 1.25, on se spusti na 1.20.

Pitanje je u stvari da li je to tako, i da li mogu taj drugi da spustim više, npr 0.15 da bi ga "upario" sa ovim prvim tj da bi dove osve na isti nivo grejanja, tako da kažem, jer sad ovaj što je na 1.2 predstavlja takođe mnogo bolju situaciju ali je ovaj prvi koji radi na 1.1 hladniji.

Takođe, po yt neki pričaju da to i ubrza performanse, aj se samo nadam da ih ne umanjuje...

Nadam se da nije konfuzno i hvala na pomoći.

Možeš da ga spustiš i na 1.0v ako je procesor raspoložen za undervolt. Jedan može da ti radi na 1.0v recimo, a drugi da neće ispod 1.1v. To je lutrija, a koliko koji ide samo ti možeš znati kada ih budeš probao.

Beše, ne može undervolt na B pločama...?
Neke ploče valjda uopšte ne daju opciju za negativni offset a neke kao dozvoljavaju i pokazuju da je undervolt odrađen ali u realnosti nije primenjen...beše neka zvrčka s tim.

Uglavnom, undervolt ne bi trebalo da je moguć na B pločama (osim ako se koristi neka matora verzija mikrokoda, što nije preporučljivo)...

Jesi li siguran da se mašina gasi jer se procesor previše greje? Po defaultu, 12600K ne bi trebalo da vuče više od 150W što bi taj kuler trebalo da hladi bez problema, osim ako u BIOSu nije namešten neograničeni power limit...
Da ne pominjemo da sigurno ne teraš na njoj OCCT kao standardni zadatak pa da je procesor stalno napet do maximuma.
Proveri i druge faktore, kablove na napajanju, loše montiran kuler i slično...

Ja sam napisao generalno što se tiče undervolta. E sada što Intel zaključava te opcije na B pločama, to je neki drugi problem 😄

@jurodivi

6 mašina sam spustio, većinu za 0.1 neke za 0.7 i sve radi stabilno, prolaze sat extreme OCCT testa za procesor i naravno, undervolt je "uspešan" tj primenjen jer su temperature dosta bolje.

Poprilično sam siguran da se zbog toga ugasio jer čim uđe u turbo i vuče 4.5 i više temperature skaču skoro do 100c msm ne vidim drugi razlog jer je sve novo. Tako da mislim da se cooler verovatno i nažalost ne nosi najbolje kada procesor povuče 130, 150w.

@panther_ Da, jednom sam probao preko i pao je BSOD.

Ono što jeste zabranjeno na ovim pločama (koliko vidim, ako grešim neka me neko ispravi), je IA CEP opcija koja obara klokove zbog undervolta jer misli da procesor ne dobija dosta struje. U stvari možda je i ima na ploči ali ne sa 12. generacijom, koliko sam istražio, tako nešto...

Odradio sam na 2 kompa (doduše, ta dva su u novim prostranijim i provetrenijim kućištima) i cinebench rezultati su dobri tj koliki bi trebali da budu.

Jednom sam gledao informacije po netu oko undervolt za socket 1700 procesore, cesto sam naisao na podatak da su B760 ploce veoma limitirane po tom pitanju zbog nekih zastita, dok B660 te limitacije nemaju.

ja sam radio undervolt na asusovoj B760 itx, al pre 2 god..

Nazad
Vrh Dno