Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada?

• Začetnik teme Začetnik teme k1z4
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kako zašto idem? Na primer, samo tamo mi je toplo more itd.

• Like
Reagovanja: PJ
Malta je u avgustu rerna bukvalno, a i more je baš toplo.
Kamenom sve popločano, fasade od kamena, vlažnost vazduha nerealna 70/80+ %, gužve, ukratko nikome ne bih preporučio Maltu u julu i avgustu!

Posto smo u Olimpijskoj regiji u Grckoj da se raspisem malo za cene. Kao i uvek, najpovoljnija regija sto se cena tice. Mi smo u Kateriniju, koji nije na moru, i tu su cene za grke. Znaci giros/souvlaki sendvic od 3.70 do 4 eu. Pizza parce 2eu, porodicne pice od 10 na gore. Olimpik beach i Leptokarija najskuplji. Girosi 4.5 do 5.5. prosek 5. Paralia prosek 4.5. Skotina.4.5. Krofne svuda na plazi od 2.5 do 3.

Cena u marketima sarena ali mahom u rangu nasih. Nesto skuplje nesto jeftinije. Lidl mahom jeftiniji. Ima ga u Paraliji i Leptokariji. Ono sto mi bode oci da je cena flasirane vode daleko ispod nasih cena. 1.45eu 12 flasica po pola litra ili 1.80 6 flasa od litar i po. Planinska voda je 2.25eu za 12 flasica. To je jeftiniji nego bilo koja voda kod nas.

Cena lezaljki svuda kozumacija pica. Mahom 5 eu tipa mythos pivo ili frape uz koji se dobija i flasica vode obavezno. Mada se ponegde i iznenadim cenama. Tipa plaza Litochoro gde mahom grci dolaze. Kacim cenu iz jednog beach bara.

Inace, mi smo najcesce kod Giannoulis-a (svaki drugi dan). Hotel i beach bar izmedju Paralije i Olimpik beacha.

Tu je lezaljka na plazi konzumacija pica a na bazenu 10eu po osobi. Tamo odemo u 9 ujutru i osanemo do 19h. Cene su pristojne - tipa Club sendvich 10eu, sendvici razni od 5 do 6, chicken nuggets 6, energy bowl (grcki jogurt i voce) 6eu, sladoled 2eu. Pice oko 5 (pivo, gazirani sokovi). Uz kafe se dobija voda, uz pivo i koktele cips i ponekad iseckano voce (mahom uz koktele). Na 2 lezaljke ide jedna stolica.

Ono sto me odusevljava parking hotela koji je sa obe strane u drvoredima. Uvek mesto da se parkira u hladu. Beach bar ima dva terena za odbojku. Svuda tusevi, kabine za presvlaku i odlican toalet koji se odrzava. Bazen je posebna prica, sa dosta prirodnog hlada. I najvaznije - net idlican da komotno mogu da odradim ponesto preko laptopa.

Generalno, kada dodjem u Grcku, obicno dodjem oko 8 ujutru a ulazak mi nije pre 13-15h u apartman. Odem tamo i provedem dan pa tek onda u smestaj. Ne mora se biti gost hotela da bi se tamo biravilo. Gosti hotela od benefita imaju samo besplatne lezaljke.

Topla preporuka ko je u Paraliji ili Olimpik beachu ili Kateriniju.

Prilozi

• IMG_20260819_074746.webp
    IMG_20260819_074746.webp
    90.4 KB · Pregleda: 87
  • IMG_20260819_083124.webp
    IMG_20260819_083124.webp
    517.3 KB · Pregleda: 79
  • IMG_20260819_083209.webp
    IMG_20260819_083209.webp
    461.3 KB · Pregleda: 73
  • IMG_20260819_092458.webp
    IMG_20260819_092458.webp
    192.3 KB · Pregleda: 75
  • IMG_20260820_105114.webp
    IMG_20260820_105114.webp
    215.5 KB · Pregleda: 76
  • IMG_20260820_110059.webp
    IMG_20260820_110059.webp
    152.3 KB · Pregleda: 85
  • IMG_20260820_153100.webp
    IMG_20260820_153100.webp
    373.7 KB · Pregleda: 87
  • IMG_20260823_131817.webp
    IMG_20260823_131817.webp
    206.9 KB · Pregleda: 93
  • IMG_20260824_101838.webp
    IMG_20260824_101838.webp
    107.4 KB · Pregleda: 86
  • IMG_20260820_132022.webp
    IMG_20260820_132022.webp
    417.1 KB · Pregleda: 108
Evo posle 14 godina rešili malo da skoknemo do crnogorskog primorja na produženi vikend. Pre svega cilj je bio da se popnemo na Lovćen i vidimo taj pogled na bokakotorski zaliv, a onda kad smo već tu da iskoristimo kraj leta i posle Naxosa se okupamo još jednom u moru. Za bazu sam izabrao Cetinje, prvenstveno zato što se nalazi izmedju primorja i Lovćena, a posle toga i zbog cena smeštaja koje su mnogo povoljnije nego na primorju. I mogu reći da je Cetinje bilo pun pogodak, grad je stvarno lep i ima puno dešavanja uveče. Celo leto se vikendom održavaju koncerti na trgu u organizaciji opštine, a mi smo eto neplanirano dobili priliku da uživamo u koncertu YU Grupe 🎸. Lovćen je stvarno prelep, vozili smo se kroz nacionalni park putem od Cetinja preko Ivanovih Korita i predeli su fenomelani. Na vrhu vas čekaju već poznati sadržaji tipa gondola, bob staza, kafići... Malo previše za moj ukus, ali ok. Za jednodnevno kupanje smo odabrali Kamenovo, pola sata vožnje od Cetinja. Plaža je sasvim ok, ali sa preteranom gužvom kao i svuda na crnogorskom primorju. Sve u svemu, kao vikend destinacija Crna Gora je ovaj put ispala 10/10, ali za letovanje držaćemo se Grčke i dalje 😎

Prilozi

• Lovcen.webp
    Lovcen.webp
    153.1 KB · Pregleda: 76
  • Lovcen 2.webp
    Lovcen 2.webp
    271 KB · Pregleda: 83
  • Kamenovo.webp
    Kamenovo.webp
    337.3 KB · Pregleda: 83
  • Cetinje.webp
    Cetinje.webp
    682.8 KB · Pregleda: 92
Obisao sam u Kateriniju igraonicu u samom centru grada.

Cena igranja jeftinija nego u BG. Racunari top. Oprema top - sve Razer. Radi 24/7. Noc moze da se provede za 5eu - toliko kosta od 23h do 07h. Posto smo videli bar 5-6 ljudi sa teskim podocnjacima, moj najstariji dosao do zakljucka da moze letovati u grckoj za samo 30eu dan.

Noc u igraonici - 5eu
Dorucak 2eu
Dan na plazi/bazenu (gde bi se i odspavalo i rucalo od 08 do 20h) - 15 eu
Vecera - 2eu (pizza parce u lokalu pored igraonice)
6 eu za razno

Nismo isprobali teoriju jer mi je zena dala maximum od jednog sata da provedemo u igraonici na dan. Kaze ideja letovanja je da nas skine sa racunara.

Inace u sastavu igraonice i kafic basta ispred gde se na 85 incnim tv-ima prate utakmice. Uvek krcato. Zato i prvih par dana nisam primetio da je tu i igraonica, mislio sam da je kafic.

Imate ispod, u slikama, preveden cenovnik.

Prilozi

• IMG_20260824_221701.webp
    IMG_20260824_221701.webp
    23.4 KB · Pregleda: 51
  • IMG_20260824_221704.webp
    IMG_20260824_221704.webp
    45.6 KB · Pregleda: 49
  • IMG_20260824_230203.webp
    IMG_20260824_230203.webp
    143.3 KB · Pregleda: 45
  • IMG_20260824_230155.webp
    IMG_20260824_230155.webp
    107 KB · Pregleda: 46
  • IMG_20260824_230145.webp
    IMG_20260824_230145.webp
    159.4 KB · Pregleda: 49
  • IMG_20260824_211107.webp
    IMG_20260824_211107.webp
    136.4 KB · Pregleda: 48
  • IMG_20260824_211057.webp
    IMG_20260824_211057.webp
    176.4 KB · Pregleda: 46
  • IMG_20260824_211100.webp
    IMG_20260824_211100.webp
    225.9 KB · Pregleda: 53
  • download-image-translation.webp
    download-image-translation.webp
    84.9 KB · Pregleda: 50
  • IMG_20260824_221659.webp
    IMG_20260824_221659.webp
    108.5 KB · Pregleda: 52
Za par dana vracamo se iz Alghera (Sardinija). Ovo je najveca TikTok i internet prevara i sigurno najlosije letovanje u proteklih 10 godina.
Napisacu detaljnije nakon povratka.
Uglavnom, kratka opaska, ako se neko dvoumi oko last minute ponude oko ovoga i nekog drugog mesta, odaberite drugu varijantu.

Ne znam,

Ako biras mesta gde ces ici na letovanje preko tih platformi, verovatno nećeš imati pravu sliku.

A trebao bi prvo imati ideju, nadjes mesto u ponudi, zatim detaljno proučiti reviews na TripAdvisor, Google maps, zatim istraziti okolinu lokacije na google maps, provesti sate tražeći reviews na YouTube (mesto, hotel, plaže,).

I opet ne mora značiti da će ti mesto leći kao strancima koji većinom ostavljaju reviews.

Meni se lično ni Amalfi obala u Italiji nije svidela..
Išao sam tamo samo zato što je moja devojka imala već uplaćeno, tj njeni roditelji su vodili celu familiju tamo i rešili im put \ smeštaj.
A za novce koje sam dao, mogao sam otići na Maldive.
Italijansko gostoprimstvo mi nije bas leglo takođe.

Sicilija je da se ode van sezone, ima šta da se vidi...i to jednom, dovoljno je.
A ako ću na more, tu je Grčka.
Videh i Egipat, i Tursku...jedanput, dosta.

Bio u Algheru nekoliko puta, u ovo doba jeste touristy, al odlično, vrv post ima veze s tim last minute+tiktok momentom

Divan stari grad, Bombarde i La Speranza plaže, pa južno ka Bosa, S’Abba Druche... Puno botega i restorana široke game cena, najzanimljiviji uvek ti neki lokalni tipa Cajo pizza, Da Rosy&Tonyza za top porketu, a najbolje na lok pijaci gde za super kintu jedeš izvađeno iz mora pre tipa sat vremena.
Uveče Bahia beach bar, II Ruscello, Maden club, Riservato...
Čitava Sardinija je božanstvena.

U Egiptu, po ko zna koji put. Došao jutros. Pitajte ako vas nešto zanima.
Dal je istina da drndaju na aerodromu? Tako kazu za Cairo. Prolazis 3 kontrole, neko ti uzme pasos pa ode negde ti ga cekas 20 minuta, pretresaju torbu, svi traze baksis..........

Malta je u avgustu rerna bukvalno, a i more je baš toplo.
Kamenom sve popločano, fasade od kamena, vlažnost vazduha nerealna 70/80+ %, gužve, ukratko nikome ne bih preporučio Maltu u julu i avgustu!
Mislio si da je fino u to vreme? Ja sam bio krajem okobra i bilo je vrhunski. Prestanite da se cudite sto je negde rerna u julu i avgustu. Jedino na severu evrope nije

Aerodrom Hurgada, dolazak: izlazi se iz aviona na pistu pa u autobus, odmah se kupuje viza (30 USD na šalteru banke, ne plaćajte 30 EUR na šalterima agencija gde vas pozivaju ovi iz agencija), pa se ide na pasošku kontrolu gde se daje pasoš i kartončić sa podacima koji popunite u avionu, uzima prtljag i u autobuse za prevoz do hotela. Može se kupiti sim kartica za internet tu kod izlaza sa aerodroma.
Odlazak: odmah na ulasku u aerodrom je pasoška kontrola, pa kontrola prtljaga i onda nasumična kontrola pojedinaca sa sve otvaranjem kofera, ako vas nahvataju. Zatim se čekira prtljag i uzimaju bording karte gde vam obavezno označavaju ručni prtljag. Posle toga ima pasoška kontrola gde se daje isti onakav kartončić koji popunite na aerodromu, pa security kontrola sa sve izuvanjem.
Niko ne traži mito, nema nikakvog uzimanja pasoša i odlaženja s njima, čak ni u WC nije bilo čistača koji traže bakšiš.

Dal je istina da drndaju na aerodromu? Tako kazu za Cairo. Prolazis 3 kontrole, neko ti uzme pasos pa ode negde ti ga cekas 20 minuta, pretresaju torbu, svi traze baksis..........

Mislio si da je fino u to vreme? Ja sam bio krajem okobra i bilo je vrhunski. Prestanite da se cudite sto je negde rerna u julu i avgustu. Jedino na severu evrope nije
Svuda je leti "Toplo" ali mislim da se oni ne zale na "toplotu" nego vlažnost vazduha.

No tako je na svim ostrvima..

Evo i u UK, ovo leto neizdrzivi heat waves, vlažnost vazduha preko 80%, za 6 sati dehumidifier izbaci 15 litara vode, časa se rosi na +24 stepena temperature vode u njoj..
vrelina u Srbiji i kad je +40 sa vlažnosti vazduha od 20% se ne moze porediti s ovim.

@jaksa
Moje iskustvo u Hurgadi je drugačije, nismo ni stigli u sobu 3 puta je već smarano za bakšiš. 😀
A aerodrom u povratku je tek posebna priča, nigde ni u jednom wc-u nema toalet papira (namerno) osim jednog gde stoji lik i kao ti "daje" papir i odmah traži pare.
Neko mu ebe sve po spisku, ali većina da koji € samo da uleti što pre u wc.
Iznad njega tabla da se nikome ne daju pare, ali to niko ne poštuje (panduri prošli 10 puta pored njega) jer je ljudima zbog stomačnog virusa prioritet da se ne u*eru pre ulaska u avion. 😀
U avionu isto cirkus, red za wc, ljudi bukvalno cvile jer ne mogu da izdrže da dođu na red...

Tako da savet za Egipat obavezno da se pije Enterofuryl (naziv kod nas) Antinal (naziv leka kod njih) i da se ima rolna toalet papira u povratku. 😀

Ukratko plate u Egiptu su bedne i turiste gledaju kao bankomat, tako da očekujte na svakom koraku smaranje, pogotovo kad se izađe iz rizorta...

Poslednja izmena:
Daleko mi je, i ovaj let do i iz Egipta mi je smor, posebno sa povratkom u 3 ujutro.

Za par dana vracamo se iz Alghera (Sardinija). Ovo je najveca TikTok i internet prevara i sigurno najlosije letovanje u proteklih 10 godina.
Napisacu detaljnije nakon povratka.
Uglavnom, kratka opaska, ako se neko dvoumi oko last minute ponude oko ovoga i nekog drugog mesta, odaberite drugu varijantu.
Претпостављам због ненормалне гужве и врућине. И мени је то сметало,баш. Иначе, Сардинија итекако има шта да понуди и вреди је обићи. Ми смо били смештени 5 дана у околини Олбије,а 6 дана Алгеро, у једној кући ван центра,тако да нам је смештај био супер. Алгеро није толико добар за купање, и плаже су за 2 класе лошије од оних у околини Олбије. Алгеро, прелеп стари град, од плаже издвојио бих Бомбарде, сат времена вожње до Бозе коју треба обавезно обићи, Нептунова пећина и рт Капо Каћа, Стинтино и чувена Ла Пелоса. Код Олбије бих издвојио Бадеси(огромна пешчана плажа са великим таласима и изгледом као Калифорнија), Кала Луна, Кала Брандићи,Кала Голорице, архипелаг Ла Мадалењу, и генерално тај део Коста Смералде. Вода је изузетно топла и чиста и доминира туризам са сопственим лежаљкама,сунцобранима,пошто су само мали делови плажа урбанизовани. Криви ми је што нисмо 2 дана узели смештај у Каљарију па обишли и јужни део, али већ смо прешли 1300 километара и били смо на измаку снага🙂. Препорука за обићи али ван сезоне,када су гужве минималне и цене доста ниже, за активан одмор одлична дестинација.

Ponekad se pitam da li ste čuli za feragosto? U avgustu cela Italija ide na godišnji, dobar deo firmi tada uopšte ne radi. Ići u Italiju tokom feragosta se graniči sa mazohizmom, da ne spominjem da je ove godine (čak i u odnosu na prošlu) gužva na Sardiniji drastično veća.
Pozdrav

Sto se Egipta (Hurgade) tice, otprilike kad se uklopi sta su @jaksa i @Stock rekli, to mu dodje to.

Ja nisam imao problema na aerodromu (check-in, provere, pasos, viza i ostalo), a sto se tice baksisa, samo sto ne stoje pored pisoara da vam ga pridrze dok pisate za koji evro.

Ja sam Isao 2019. na aerodromu jedino sto su smatrali da im ukrupnite zvečeću monetu.
Napravi sam gresku jer sam dao dolar bell boy-u da nam ponese stvari narednih 40min su dolazili da nam menjaju baterije na daljinskom od TV, tuš i ne znam šta sve. Nismo mogli da se raspakujem. Izleti, ostave kutiju za napojnice. Najgori su bili prodavci suvenira na izletima i ulici. Ne traže, jure te da kupiš.
Uglavnom lako sam izlazio sa njima na kraj. Snimke pod vodom i sa krstarenja sam plaćao koliko ja mislim da treba.

Kad odeš npr. na Amalfi obalu shvatiš da neke destinacije nisu popularne zbog dolaska kopnom, već se podrazumeva da si došao jahtom.

Sto se Egipta (Hurgade) tice, otprilike kad se uklopi sta su @jaksa i @Stock rekli, to mu dodje to.

Ja nisam imao problema na aerodromu (check-in, provere, pasos, viza i ostalo), a sto se tice baksisa, samo sto ne stoje pored pisoara da vam ga pridrze dok pisate za koji evro.

1999. godina, Tajland, ogroman klub, ulazim u WC, stajem na pisoar, samo što je poteklo, kad osetim ruke na vratu i ramenima, dobro nisam ispolivao i sebe i NJEGA. Ladyboy, radno mesto, masira ljude u muškom toaletu, pa ako si zadovoljan, daš bakšiš. Ovaj moj za malo umesto bakšiša da dobije kroše. A nisam seljak Balkanac, majke mi.

Većina turista koji završe u Egiptu sa stomačnim problemima su sami krivi. Imam ekstremno osetljiv stomak, pa sam za sve odlaske zaglavio jednom na 48h. I to sam znao šta sam pogrešno jeo i najavio sam da će biti problem.

Daleko mi je, i ovaj let do i iz Egipta mi je smor, posebno sa povratkom u 3 ujutro.
Valjda ide sa godinama. Nekada mi 24h puta delovalo normalno, a sada sve što mogu da slomim na maks 4-5h, tako i radim.

Sad za vikend idemo na neku ekskurziju do Kraljeva, u subotu obilazimo Studenicu. Umesto da u subotu ustajem u 6, da na vreme stignemo, uzeli smo smeštaj od petka, pa idemo poslepodne. Ujutru se naspavam, lagano doručak i stižemo. Možda čak i trening odradim pre okupljanja kod manastira.

Za sledeću sedmicu me žena pakuje na neko more, izgleda da ću uspeti da se izvučem, da se opet spustimo do Grčke kolima, uz prenoćište usput. Stvarno sam postao onaj grumpy dekara 🥸

Taj jedan put kad smo isli u Hurgadu, poneli smo taj neki lek, probiotik, sta je vec, nikakav problem sa stomakom nismo imali.

Pre koji dan se vratili iz Sartija. Glavni utisak jesu talasi i vetar. Vetrovito je bilo skoro svih desetak dana, možda dan ili dva da nije toliko jako duvalo. Kad smo došli prva tri dana istaknuta crvena zastavica i nema kupanja. Talasi su bili veliki, rekao bih preko metar. Tako da smo išli da obilazimo okolne plaže i mesta, fina kilometraža je napravljena. Tek četvrti i peti dan smo uspeli da se okupamo na gradskoj plaži. Mada i tu je bilo problema, posle podne počne da duva, stvore se mali talasi koji i nisu neki problem ali trava jeste, more bude prljavo.
Sarti kao mesto je okej, ima se gde prošetati i ima dosta restorana, taverni itd..
Što se tiče okolnih mesta i plaža, obišli smo plaže: Sikia, Tourkolimnionas, Orange Beach, Mega Portokali, Platanisi. Od mesta: Kalamici, Porto Kufo, Toroni i Neos Marmaras u kom smo letovali pre koju godinu. Kao nešto što bih istako jeste plaža Mega Portokali stvarno je predivna. Orange Beach slobodno izbegavajte, previše komercijalizovana i dosta gužve.
Istakao bih još da je voda u Neosu bila dosta toplija u odnosu na Sarti. Izmedju ta dva mesta uvek bih preporučio pre Neos.
Da dodam još nešto što se tiče grčke kuhinje kao i restorana i usluge. Mogu slobodno da kažem da mi se svake godine sve manje i manje svidja. Hrana u restoranima je za klasu bolja kod nas. Jedino što valja jesu giros, tzatziki, kleftiko, musaka i grčka salata.

Akonto kvarenja stomaka u Egiptu...

Jednom sam bio sa porodicom, nikakvih problema nismo imali ni mi, niti iko u hotelu.

Ali mimo toga, proveo sam ukupno oko pola godine u Egiptu, poslovno. I to ne u fancy resortima.
Kolege oko mene, uglavnom Italijani, Nemci, razni Skandinavci, bilo i nekih Ukrajinaca. Niko nije imao stomačne probleme za tih par meseci, sem jednom jednog Italijana, koji je eto pojeo nešto specifično arapsko (šta ja inače nikada ne bih ni pogled'o).

Turistički, nekoliko osnovnih pravila i nećete imati problema.
Ne idite u "povoljne" hotele.
Ne idite u hotele orijentisane na arapske i uopšte istočnjačke goste (jer su im i kuhinje tako orijentisane).
Idite u hotele sa 5 zvezdica, sa internacionalnom ili zapadnjačkom kuhinjom.
Birajte hotele sa zapadnjačkim menadžmentom i vlasništvom (izgoogla se to)
Uzdržite se od jedenja egzotike.
Salate, samo ako je hotel iz najviše klase.
Voće, samo ako ga sami ljuštite.

I još nešto važno, jeste sve free i all-inclusive, ali uzdržite se od prežderavanja i trpanja u sebe svega i svačega.
Ja b' rek'o da ne mali broj njih pokvari stomak neumerenim prežderavanjem... 😒

Da naravno, imajte spremne medikamente vezane sa stanje u stomaku. Ja to stalno imao uz sebe, nikada mi nije trebalo, u Egiptu.
BTW, znam ih dosta što je fasovalo stomačne probleme u Crnoj Gori.

... ... ...

Što se tiče bakšiša, pa nemate šta da tražite u Egiptu van resorta. A što je hotel više klase, manje je onih što se grebu sa strane.
Van resorta, piramide, veliki muzej, dolina kraljeva, hram Hačepsut, i to je to.
Skitati 'nako, kojekuda, bezopasno je, ali da smaraju, smaraju. Zato to i ne planirajte.

Egipatski resort više klase na lepoj plaži jeste odličan način da se baš odmorite.
Egipatski resort niže i srednje klase, ja bih izbegav'o.

Ne ici u Egipat, got it

Haha, može i tako da se kaže...

Ali mi ćemo u Egipat ići opet. Kada nam se namesti termin.
Obavezno hotel sa koralnim grebenom, a videćemo da se organizujemo i za ronjenje.

Resort više klase, na lepoj plaži u Egiptu je teško naći bilo gde u svetu u tom budžetu.
Takođe, piramide i ovaj novi veliki muzej u Kairu jeste nešto što jednom u životu treba obići.

Nazad
Vrh Dno