Šta je novo?

Supernova brzina interneta i optika

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Popikaify

Zapažen
Učlanjen(a)
10.10.2023
Poena
11
Skoro sam promenio ugovor u MTS-u jer vise nemaju stari Omorika nego je Omorika S, i u ugovoru pise "Box 4 plavi na Superplan 4 plavi" ovaj drugi je deo Supernove i oba pruzaju mogucnost 400/400Mbps sa optikom,200/20Mbps bez optike,mene interesuje kako to funkcionise uopste ? da li se optika stavlja na zgradu ili u stan i da li se dodatno naplacuje ? Ako vec imam mogucnost za tu brzinu od 400/400Mbps zasto da je ne stavim.Trenutna brzina mi je 200/20Mbps,ruter je od Supernove Technicolor TC7210 prikopcan u racunar sa Cat6 cablom.Postoji jos jedan njihov kabel koji spaja taj ruter sa modemom od TVa (move box) da li to ima veze sa protokom brzine i da li je potrebno kupiti neki manji cat6 kabel?

Postoji tema za Supernova-u.

Kod vas je dostupna usluga realizovana kroz koaksijalni kabl, ne znam da li imate u zgradi Mts ili Supernova optiku uopšte.

Telekom Srbija za istu mesečnu cenu nudi pristup internetu različitim brzinama, npr za paket "Box 4 Plavi" / "Super Plan 4 Plavi" koji košta 7.000 dinara, dobija se internet:
  • brzine 400/400Mbps ako je usluga realizovana kroz optičko vlakno, koristeći GPON tehnologiju, bez obzira da li je u pitanju supernova ili mts mreža.
  • brzine 200/20 Mbps ako je usluga realizovana kroz koalsijalni kabl, koristeći DOCSIS 3.0 tehnologiju.
  • brzine 50/8 Mbps ako je usluga realizovana kroz telefonski kabl, koristeći VDSL tehnologiju.

Takođe, TV usluga ima isti sadržaj ali je realizovana na različiti način:
  • Move TV usluga koja koristi OTT Internet za odloženo gledanje programa, a DVB-C signal za gledanje uživo, dostupna je za Supernova mrežu kroz oba načina pristupa: optičko vlakno ili koaksijalni kabl
  • Iris TV usluga koja koristi internu IP mrežu telekoma za gledanje uživo ili odloženo, dostupna je za mts mrežu kroz oba načina pristupa: optičko vlakno ili telefonski kabl

Kod vas je dostupna usluga realizovana kroz koaksijalni kabl, ne znam da li imate u zgradi Mts ili Supernova optiku uopšte.

Telekom Srbija za istu mesečnu cenu nudi pristup internetu različitim brzinama, npr za paket "Box 4 Plavi" / "Super Plan 4 Plavi" koji košta 7.000 dinara, dobija se internet:
  • brzine 400/400Mbps ako je usluga realizovana kroz optičko vlakno, koristeći GPON tehnologiju, bez obzira da li je u pitanju supernova ili mts mreža.
  • brzine 200/20 Mbps ako je usluga realizovana kroz koalsijalni kabl, koristeći DOCSIS 3.0 tehnologiju.
  • brzine 50/8 Mbps ako je usluga realizovana kroz telefonski kabl, koristeći VDSL tehnologiju.

• Move TV usluga koja koristi OTT Internet za odloženo gledanje programa, a DVB-C signal za gledanje uživo, dostupna je za Supernova mrežu kroz oba načina pristupa: optičko vlakno ili koaksijalni kabl
  • Iris TV usluga koja koristi internu IP mrežu telekoma za gledanje uživo ili odloženo, dostupna je za mts mrežu kroz oba načina pristupa: optičko vlakno ili telefonski kabl
Jeste koaksijnalni je kabl,secam se kako je izgledalo.Kako funkcionise zamena za opticki,da li se doplacuje na tih 7000 ili ?

Zamena na optički se nenaplaćuje ako potpišeš novu ugovornu obavezu od 24 meseca (trenutna se prekida), ali to je moguće samo ako u zgradi postoji optička mreža.

Nažalost meni u Ćupriji radnici na terenu za optiku nisu doneli FTTH/RFoG risiver opremu već samo malu optičku kutiju, ruter/modem i dva Move uređaja na kome nema koaksijalni port. Ja sam tražio RFoG/FTTH tip instalacije i hibridni Move (sa koaksijalnim portom) a oni rekli da ne može. Mogu samo da biram po njima između čiste optike ili koaksijalne instalacije (bez optike za internet i TV). Ne odgovara mi ni jedno ni drugo (optika mi odgovara za brzinu interneta + cena a koaksijalni za in-real-time TV reprodukciju kanala i jedan daljinski po TV-u). Znam da su ranije pre 6+ godina za GPON priključke nudili takav uređaj koji je izvlačio DVB-C iz optičkog kabla (FTTH risiver se zove) imaju čak i snimke na YT upustva a sada toga više nema. Zašto ne mogu da imam izbor kako želim da mi radnici na terenu izvrše instalaciju i kako želim TV da gledam. A da ne govorim da sigurno nisu hteli da koriste stari koaksijalni TV izvor za TV a da manju rupu do te rupe u stanu probuše za optički kabl (internet usluge). Telefon koji me je zvao (centrala iz Jagodine) su rekli da podržavaju tu opremu, instalaciju sa FTTH/RFoG risiverima a radnici na terenu u Ćupriji govore drugačije. Šta da radim.

TV usluga generalno može biti realizovana na tri načina:
  • DVB (DVB-T/T2, DVB-C, DVB-S/S2) gde se podaci za TV uživo prenose kroz koaksijalni kabl svim korisnicima od jednom, i gde je kašnjenje 1-4s
  • IP multicast gde se podaci za TV uživo prenose kroz mrežni kabl (nije moguće* kroz wifi) svim korisnicima od jednom i ima identično kašnjenje od 1-4s
  • OTT gde se podaci za TV uživo prenose preko interneta svakom korisniku ponaosob, radi kroz nestabilne veze (wifi) i ima kašnjenje od 15-60s
U sve tri metode, vraćanje programa unazad i video klub rade kroz običan unicast IP saobraćaj i nema razlike u kašnjenju.

Telekom je od ove godine konačno rešio da pređe na njihovu interno-razijenu uslugu "Move" (koju razvija mts-si) i zameni staru Move (koju je razvijao morescreens) i Iris (koja se zasniva na Huawei tehnologiji).

Da su bili ozbiljni, oni bi napravili implementaciju te usluge na sva tri načina:
  • IP mutlicast za DSL korisnike
  • DVB za korisnike koji koriste pristup kroz koaksijalni kabl
  • IP multicast ili DVB za korisnike koji koriste pristup preko PON optičke mreže (PON optičke mreže podržavaju RFoG)
  • OTT za korisnike koji koriste druge provajdere

Međutim, oni su napravili samo Move koji radi na:
  • DVB + Internet za vraćanje unazad i video klub
  • OTT + Internet za vraćanje unazad i video klub
Moje mišljenje je da oni žele da baš sve korisnike prebace na OTT platformu jer je lakša za održavanje, pa zato tebi ne nude DVB uslugu, ali još ne mogu da isto ostvare na DSL i koaksijalnom kablu jer nemaju dovoljno kapaciteta da svakom pojedinačnom korisniku šalju podatke za TV uživo, pa je na tim tehnologijama i dalje dostupan Iris i Move DVB.

TV usluga generalno može biti realizovana na tri načina:
  • DVB (DVB-T/T2, DVB-C, DVB-S/S2) gde se podaci za TV uživo prenose kroz koaksijalni kabl svim korisnicima od jednom, i gde je kašnjenje 1-4s
  • IP multicast gde se podaci za TV uživo prenose kroz mrežni kabl (nije moguće* kroz wifi) svim korisnicima od jednom i ima identično kašnjenje od 1-4s
  • OTT gde se podaci za TV uživo prenose preko interneta svakom korisniku ponaosob, radi kroz nestabilne veze (wifi) i ima kašnjenje od 15-60s
U sve tri metode, vraćanje programa unazad i video klub rade kroz običan unicast IP saobraćaj i nema razlike u kašnjenju.

Telekom je od ove godine konačno rešio da pređe na njihovu interno-razijenu uslugu "Move" (koju razvija mts-si) i zameni staru Move (koju je razvijao morescreens) i Iris (koja se zasniva na Huawei tehnologiji).

Da su bili ozbiljni, oni bi napravili implementaciju te usluge na sva tri načina:
  • IP mutlicast za DSL korisnike
  • DVB za korisnike koji koriste pristup kroz koaksijalni kabl
  • IP multicast ili DVB za korisnike koji koriste pristup preko PON optičke mreže (PON optičke mreže podržavaju RFoG)
  • OTT za korisnike koji koriste druge provajdere

Međutim, oni su napravili samo Move koji radi na:
  • DVB + Internet za vraćanje unazad i video klub
  • OTT + Internet za vraćanje unazad i video klub
Moje mišljenje je da oni žele da baš sve korisnike prebace na OTT platformu jer je lakša za održavanje, pa zato tebi ne nude DVB uslugu, ali još ne mogu da isto ostvare na DSL i koaksijalnom kablu jer nemaju dovoljno kapaciteta da svakom pojedinačnom korisniku šalju podatke za TV uživo, pa je na tim tehnologijama i dalje dostupan Iris i Move DVB.
Da li ću moći da zahtevam nakon potpisivanja ugovora doplatu za Move DVB tehnologiju sa optikom (korišćenje RFoG/FTTH priključka).. da li će uopšte taj zahtev razmatrati ili će njihov AI automatski odbiti taj zahtev.. Ili će najverovatnije da bude fazon da izaće ekipa na teren da proveri tehničke uslove a da se uopšte ne pojave ili opet da nude samo nove Move uređaje sa sobom gde nema koaksijalni priključak (jer sam saznao da postoji hibridni Move i OTT Move - svaki od ovih Move uređaja ide na internet da bi vraćao kanale unazad i VOD ali OTT gleda TV preko interneta dok hibridni gleda preko DVB-C i dekodira svojom karticom koja se nalazi unutar hibridnog Move STB uređaja)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno