Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Mene su dobri ljudi iz Brew Society danas iznenadili - mlin koji sam poručio imaju na stanju, iako sajt kaže 4-6 nedelja.

Sad ne mogu da dočekam da se vratim da pokupim😅

Eureka Oro Single dose pro - a baratza encore esp će izgleda dalje.
Je l mozes ukratko da podelis utiske za Encore ESP? Razmisljam da uzmem nov za tako neki budzet do 250eur (takodje citao sam po netu dosta ali ipak me zanima i licno iskustvo). Takodje pretpostavljam da je stepenica iznad neka Eureka ali su dosta skuplje skoro duplo...

Ukratko, u odnosu na ručni c3 esp - bolje i pre svega nema *******cije sa ručnim mlevenjem. Kako je supruga krenula da pije dupli espresso isto kao i ja, ručni više nije bio opcija.
E sad, ja sam printovao neke dodatke i dokupio dalje neke silikonske gumice jer ume da oslabi taj stock silikon i onda zrna završavaju svuda u aparatu (unutra).

Sve u svemu, za mašinu koju imam je bio sasvim dobar. Razlog zašto idem dalje je što ne ume baš da se izbori za light zrnima, a to je nešto što oboje u kući preferiramo (light, light ka medium). Also, plan mi je i da aparat zamenim u bliskoj budućnosti, ali sam se odlučio da mlin bude prvi.

E sad, zašto Baratza Encore ESP, a ne odmah df64 ili df54… pa jedino sam mogao da ga dovučem iz inostranstva, a oba df imaju problem sa kalibracijom noževa out of the box, pa nisam hteo da rizikujem. A za 250€, baci pogled na brewsociety, možda možeš da se nategneš još 5k za Eureku neku.

Je l mozes ukratko da podelis utiske za Encore ESP? Razmisljam da uzmem nov za tako neki budzet do 250eur (takodje citao sam po netu dosta ali ipak me zanima i licno iskustvo). Takodje pretpostavljam da je stepenica iznad neka Eureka ali su dosta skuplje skoro duplo...
Ja sam prezadovoljan sa eureka mignon manuale placen 260 eura

Ja sam prezadovoljan sa eureka mignon manuale placen 260 eura
Ps vidim ima i Silenzio na kupujem prodajem polovni za 240/280
Kupis nove nozeve,taj mozda spusti cenu na 200/ispod i za cenu tog encore/manuale eureke Dobijes bolji mlin

Uh koja je ovo ludnica u glavi..
Krenuo sam sa pričom da uzmem ECP 33.21 pa dobih preporuku od Nidze za Hibrew H10A, istrazivah malo oko njega i vidim da se zale uglavnom na konzistentnost i na sam kvalitet.. nekome crkne posle 7 meseci nekome odmah neispravna pumpa itd itd.

Na kraju dodjoh do Sage Bambino Plus i od toga više ne bih davao para iskreno haha
Eh sad je i tu problem, čitajući temu vidim da za neku kafu treba podići temperaturu a za neku spustiti? Medium, light itd itd

Šta mi je činiti? Poomoc haha

Pa šta tu ima da se kaže, Bambino Plus je topčina. To mi je glavna mašina, Hibrew mi je rezervna varijanta kad sam u Srbiji.

Ako imaš budžet i voliš normalan dupli espreso, a pogotovo ako piješ napitke sa mlekom (ili praviš drugima) - tu ti sve sam aparat završi. Tvoje je samo da naučiš da crtaš srca od kreme po šoljicama.

Konzistentnost Bambina i lakoća upotrebe je čudesna.

Ma da za mene nije problem, pravio bih 4 kafe dnevno otprilike, od toga jedan kapućino.. videh to za to automatsko mućenje mleka da je fantastično.

Mislim da sam presekao (za sad)

Šta mi treba od dodatne opreme? U korpu sam stavio vagicu sa tajmerom i 0.1g mogucnoscu, bottomless portafilter, tamper klasičan jer videh da njihov nije za pohvalu..

Ne znam samo od IMS koja korpica mi je najuniverzalnija? H25c ili H24

Ne treba ti bottomless portafilter za početak. Za početak koristi to što dobiješ sa mašinom pa lako posle možeš da proširuješ opremu.
Nisam ispratio, koji mlin imaš?

Nemam ništa za sad, tek ulazim polako u ovaj svet.
Klasika za početak, uzeo bih C3 ESP Pro.. eventualno možda da se pružim do Hibrew G5 ali bih ostao na ručnom za početak

Ne treba ti dodatna korpa za početak. Tamper ti treba. Uzmi i najtanji skrin sa onim rupicama, MH3 Bomber na primer. Higijena, nema nekog bitnog uticaja.

Ja bih uzeo ovaj novi Opus 2 uz to, kad je bal nek je bal.

0.2mm puck screen? 53.3mm

Ne mogu nažalost da se pružim toliko za Opus 2. Mogao bih od drugara da uzmem Encore ESP za nekih 140€ ali mislim da je bolje prvo sa ručnim da krenem?

Ja imam H26, mislim da je prevelika doza, da uzimam sad uzeo bih H24. Nisam do sad video ove C varijante, uzeo bih flat. Ni ja ne bih uzimao botomless, nema potrebe. Fabrički je super, masivan, kvalitetan, ništa nemaš da dobiješ sa botomless-om. A isto sam i ja pravio spisak šta da kupim kad sam ulazio u priču, isto sam hteo botomless ali sam odustao i nije mi žao.

Pitanje je zašto hoćeš da uzmeš IMS shower screen? Da li nisi zadovoljan tim koji dolazi sa aparatom? Kakva je kafa?
Ili još nisi uzeo aparat, a već misliš da ti nije dobar i da ćeš da mu radiš modifikacije?

Puck screen možeš da uzmeš i slobodno da ga ne koristiš ako ti smeta. Jeftin je, a možeš da ga uzmeš i kasnije. Služi da ti duže ostane čist aparat, tj. shower screen. Mislim da nema razloga da se ne koristi osim ako praviš puno espressa pa ti smeta da ga stalno sklanjaš sa vrelog mokrog pucka. Za nekoliko espressa dnevno, ne nalazim mi puck screen prestavlja problem.

Zato što skapirah da je funkcija shower screena i puck screna ista. Ukoliko necu da stavljam non stop puck screen onda samo stavim shower screen i to je to. Da li sam u pravu? Ovo su sve informacije koje izvučem na netu.

Puck screen nije da je baš jeftin, 7- 8€ ovaj MHW.
Dok za 20€ mogu da nabavim IMS shower screen.

@nidza hahahah u pravu ste svi.. najgore je kad je od 0 pa ne zna čovek šta treba a šta ne.. sreća pa postoji ovaj thread baš zbog ovih stvari 🙂

Nije ista, generalno svi ti delovi aparata ako kupuješ od ovih "kvalitetnijih" proizvođača treba nešto da unaprede, ali nemoj uzimati unapred dok ne vidiš da nešto treba da unaprediš ili popraviš. Shower screen, dispersion screen 99% nećeš nikada imati potrebu da menjaš, naročito na bambinu koji ne važi za mašinu koja može da nadživi vlasnika (mnogo elektronike). Dok italijanski, klasičnijii aparati (gaggia, rancillio...) su građeni kao komercijalni aparati, lako se rasture, svaki deo se lagano menja, i oni realno mogu da traju beskonačno, uz povremenu zamenu dotrajalih delova. E tu bih se ja igrao i kada dođe vreme za zamenu išao na nešto kvalitetnije, ili ako pokušavaš da postigneš nešto konkretno.

Što se tiče korpe, ja sam uzeo IMS baš zato što sam hteo nešto da promenim, par meseci sam koristio bambino i stvarno sam bio zadovoljan, ali sam čitao iskustva i odlučio da uzmem, i nisam se pokajao, baš mi je unelo promenu. Ali baš zato kažem, probaj prvo bez toga, vidi šta možeš da izvučeš iz aparata i mlina, i onda u nekom trenutku unesi neku izmenu.

Puck screen ti pomaže da prvo smanjiš malo pritisak u portafilteru (to ti je važno ako je aparat na 15+ bara, bambino je na 9). Drugi benefit je da sprečava da se kafa nakon bloominga popenje do shower screena i zaprlja ga. Ništa specijalno ne dobijaš, samo ređe moraš da ga čistiš, na ukus po mom mišljenju nema uticaja (kad je već pumpa na 9bar).

Ali najveću promenu ćeš osetiti kad uzmeš bolji mlin. C3 je ok što se tiče performansi i konzistencije, ali počne da smara nakon nekog vremena. Tako da ti je moja preporuka da kad god pomisliš da kupiš neku glupost na aparatu (a da je van onih obaveznih vagica i tamper), odvojiš te pare na stranu za mlin. Ja sam se preporodio od kad imam električni mlin, nije nešto drastično bolja kafa, ali je konzistentan, ne razmišljam, ne trošim vreme za merenje doze, rdt, wdt, samo pritisnem dugme na mlinu i za 9s imam kafu u portafilteru spremnu za ekstrakciju.

Šteta pa nema nekog odgovora ovog tipa na redditu/yt.. sad mi je sve jasno!
Bataljujem dalje kopanje rupe bez dna i gledam gde da poručim. Da vidim prvo kako sve funkcioniše i ako se zavozam onda je mlin naravno prvo što bih promenio. Isto tako iz teme izvukoh da svi uglavnom imate ručne za backup + električne 🙂

Najbolje je tako iskreno. Samo reč upozorenja, znaš sebe najbolje, razmisli da li ćeš izgubiti entuzijazam za spremanjem kafe ako budeš morao da kurblaš svako jutro/dan 4x60s da bi spremio kafu. Neki drugari su me gledali kako vrtim onaj mlin i krstili se, kažu nikad ja to ne bih mogao. Meni nije bilo teško, naročito ne u startu, ali znaj da ti cilj treba biti električni mlin. A onda ručni kao što si rekao backup ili za nošenje na putovanja. Onda dodaš i moka pot ili aeropress i nikad ne piješ kafu koja nije vrhunska.

E, moka pot sam imao (2 cups) i pravio kafu samom sebi. Kupovao sam Lavazza crema e gusto (vec samlevena) ali mi je uvek nedostajao taj ukus espressa. Koliko god dobro pogodio flow na moka potu, dzabe. Nema kajmaka nema ničega 🙁

Zavisi koliko se i pije kafa dnevno, kod mene je u proseku 2-3 dnevno tako da ručni mlin nije preveliko smaranje. Ko pije više smoriće ga svakodnevno drndanje oko pripreme kafe...

Da li je De longi ECAM223.61.GB dobra kupovina? Trenutno je 300€ na akciji. Ili neka preporuka za tu cenu ako ima bolji za malo vise. Hvala

1000032091.webp

Sve spremno za jutarnji ritual pre odlaska na posao 🙂

Na nagovor kolege @Djilkosh_Ns uzeh ovaj basket za Sage Barista Pro,mogo samo reci da je osetna razlika u ekstrakciji i u samom ukusu. Mora i malo sitnije da se melje takodje sad.1000031866.webp

1000031867.webp

Što da ne vredi, još je brz. Ja sam prezadovoljan prvom verzijom.

230€ u DE dvojka.

Mnogi bi ovde mozda rekli otrov, a meni je top prica - Kimbo Espresso Classico, pecen pre 3 meseca - oni navode 80 arabika - 20% robusta, mada ne bih bas rekao, ima mnogo sitnih zrna, tako da mislim da preovladava robusta.

IMG_7010.webp

I nakon prvog gutljaja:

IMG_7011.webp

Spremam na 89C, 14g za double shot (splitovan), tako da ja na kraju popijem jedan, drugi bacim.

Krema, aroma, intenzitet, sve je tu. Preporuka svima koji vole ovakvu kafu

Nazad
Vrh Dno