Šta je novo?

AI je uneo haos u izdavaštvo: sada više nije jasno ni ko je zaista napisao knjigu

Mora npr. da bude radiolog, i ne sme da bude doveden u situaciju da mora da pregleda 200 AI nalaza dnevno, jer je AI toliko uradio...
Evo mi programeri smo dovedeni u situaciju da dnevno pregledamo na hiljade i hiljade linija generisanog koda. Atmosfera u industriji nikad nije bila lošija, ljudi sagorevaju, a ko neće da sagori, bude zamenjen. Sve i da je zamena značajno lošija, nikog nije briga, jer privid protoka koda se održava. A ko još meri bagove, incidente i iskustvo korisnika…

Nadam se da ova sudbina zaobiđe medicinare, ali ozbiljno strahujem da neće zaobići ikog. Tech industrija je samo prva na udaru.

Vremenom ćemo i mi izoštriti oko i uvo za AI i odmah cemo provaliti sta je smeće. Na YT muziku odmah znam jel AI i ne slušam ***** to uopšte. Isto je sa holivudskim filmovima... Nije to baš crno kao što se čini. AI je dobar alat ali samo bezdušni alat. Mislim da dolazi vreme, kad će kreativnost i individualnost da se ceni više nego ikad, zato što je sve postalo konfekcijsko i usled zasićenja ljudi će se okretati alternativnom i humanom. Živi bili pa videli.

Evo mi programeri smo dovedeni u situaciju da dnevno pregledamo na hiljade i hiljade linija generisanog koda.
Upravo to. Od tebe se očekuje da za jedan dan uradiš ono što su pre 10 godina (pre samo deset godina) sedam dana radili... Jer imaš "alate"...
Atmosfera u industriji nikad nije bila lošija, ljudi sagorevaju, a ko neće da sagori, bude zamenjen.
Programiranje je inače jako intenzivan i zahtevan posao, a kad nakalemiš pohlepu na to... Ajoj.
Sve i da je zamena značajno lošija, nikog nije briga, jer privid protoka koda se održava. A ko još meri bagove, incidente i iskustvo korisnika…
Niko ne meri, jer i korisnici sve prihvataju. Ali bagovi i iskustvo na stranu, belaj je u bezbednosti i curenju podataka, čega ćemo se tek nagledati svuda.
Nadam se da ova sudbina zaobiđe medicinare, ali ozbiljno strahujem da neće zaobići ikog. Tech industrija je samo prva na udaru.
Neće da zaobiđe nikog. Zapravo, ne zaobilazi nikog, nego je IT prvi na udaru i tu je najintenzivnije i najočiglednije.

Nažalost, bez nekog masovnog udruživanja i saradnje ( a to trenutno zvuči kao totalna fantazija, verovatnije je da marsovci slete na Temzu sa slikom Staljina) u okviru svake branše, svi će biti pregaženi i sažvakani usled pritiska megakorporacija...

I neće AI biti kriv, mada će biti uzrok...

Meni je pola rasprave ovde otišlo u pogrešnom smeru. Nije presudno da li je AI "prava inteligencija", niti da li može da napravi dobru knjigu. Pitanje je mnogo jednostavnije: ko je napravio delo koje se prodaje pod nečijim imenom i da li kupac zna šta zapravo kupuje.

AI koji pomogne oko istraživanja, gramatike, prevoda ili predloži nekoliko formulacija jeste alat. AI koji izbaci 70.000 reči, a čovek ih malo upegla i stavi svoje ime na korice, više nije ista stvar. Granica jeste mutna, ali to ne znači da granica ne postoji.

Zato mi je i poređenje sa radiom, VHS-om i internetom klimavo. Oni su menjali način na koji se sadržaj pravi, distribuira ili konzumira. Ovde alat može da napravi upravo ono delo čije se autorstvo potom prodaje.

Na kraju, AI verovatno neće učiniti tekst vrednijim, nego jeftinijim i beskonačno dostupnim. Ono što će postajati skuplje jesu stvari koje smo do sada uzimali zdravo za gotovo: poreklo, odgovornost i poverenje. Teksta će biti koliko hoćeš. Vremena da ga pročitaš neće.

Trabunjanje ni oko čega. OVo nikad neće biti dokazivo, ali nikad. AI će biti u svemu bolji od ljudi, svidelo se to nama ili ne.
Neka AI muzika je već sad bolja od stvarne. neki AI prevodi su daleko bolji od ljudskih.
A knjige, to je subjektivna stvar. Po mom nestručnom mišljenju, knjige su odavno jako nekvalitetne. Svakako se štancuju kao čokolade i bez AI, a ljudi baljezgaju šta stignu. Jer danas svaka budala može da izda knjigu. Svaka budala može, a AI ne može? A što?
Ja ne znam kako je u svetu, ali kod nas, primećujem poslednjih sigurno petnaestak godina, skoro nijedan izdavač nema lektora. Ne piše bar na koricama ko je lektorisao. A prevodi knjiga su, kao da ih je radio Google translate.. Ali, čitaoci su i onako nepismeni, bar veći deo njih, pa uopšte ne primećuje gramatičke i prevodilačke greške. Knjige su pune engleske sintakse. Nedavno mi je prevodio AI jednu knjigu. Preveo je bolje nego većina današnjih prevodilaca...
AL to je taj novi vrli svet. Ljudi se poslednjih decenija sistematski zaglupljuju, pa je sad glupim ljudima krivo što će AI da bude pametniji.. Pa, neka bude. Nismo bolje ni zaslužili.
Taman posla!

Nažalost, bez nekog masovnog udruživanja i saradnje ( a to trenutno zvuči kao totalna fantazija, verovatnije je da marsovci slete na Temzu sa slikom Staljina) u okviru svake branše, svi će biti pregaženi i sažvakani usled pritiska megakorporacija...

I neće AI biti kriv, mada će biti uzrok...
Proleteriat to seize means of compute :sickle:

Nazad
Vrh Dno