Šta je novo?

Svemir i sve vezano za svemir

...I onda posle toliko godina sedim u drustvu mladjih ljudi i slusam kako 50% njih ne veruje da je covek sleteo na mesec...Kakav debakl civilizacije.....
Nije samo do mlađih, nisu ni stariji mnogo bistriji, a najveći problem je u nakaradnom shvatanju demokratije i prava na mišljenje/govor. Ranije se znalo, ko je glup treba da ćuti, a sad što je gluplji to više hoće da se njegovo mišljenje uvažava. A najveći broj ljudi, na žalost, nema baš nešto mnogo pametno da kaže... Ja sam na netu od 1997. i bilo je i u to vreme nekakvih budalaština, ali generalno 10% gluposti i 90% pametnih stvari. Danas, kada se omasovilo, situacija je obrnuta.
Da ne bude zabune, a nisam ni teoretičar zavere, ali to je sve indukovano i od političke i finasijske elite. Njima ne trebaju kritički nastrojeni ljudi koji će sve da preispitiju i analiziraju, nego ovce za šišanje i topovsko meso, i onda i sami podstiču glupost i glupane... a ljudi, čak i oni inteligentiji su povodljivi ili neće da štrče, pa onda "moraš" da kupiš ovo ili ono, da se oblačiš na određeni način, da trošiš pare na razne budalaštine... a onda kukaš kako je skupa škola ili zdravstvo, umesto da se većina novca usmerava baš tu.
Meni je uvek smešno kako oni polunormalni likovi iz USA uvek kukaju zbog toga što "NASA troši novac poreskih obveznika", a to je u njihovom budžetu neka smešna stavka. U raspravama o globalnom zagrevanju pričaju o korumpiranim naučnicima koji eto izmišljaju da bi narodu uzeli pare, a postoje javno dostupni dokazi da je Shell još osamdesetih uradio studiju sa procenom uticaja na klimu i onda je "sakrio". Jednostavno, prosečan čovek ne razume 90% stvari o kojima se tu govori, i mnogo je lakše prihvatiti neko "jednostavno" objašnjenje ili teoriju zavere nego činjenicu da nisi baš najbistriji.
Sa svemirom je situacija još komplikovanija, jer te razmere, i vremenske i prostorne, mi nismo sposobni da prirodno i intuitivno pojmimo. Čak i slika Sunčevog sistema, kako ga većina nas zamišlja i kako je u udžbenicima, je potpuno nesrazmerna... kada bi hteli da napravimo ilustraciju u udžbeniku gde se vidi ceo Sunčev sistem, Zemlja i unutrašnje planete bi bile samo tačkice, pa i to bi bilo predimenzionirano...

Ne samo sto bi bilo trodimenzionalno, vec bi se kretalo sve skupa kroz mlecni put.

kakvo je osveženje ući ovde na ovaj forum , posebno ovakvu temu i čitati ove komentare u ovom današnjem svetu većinski izraženom maloumnicima i besramnicima, svaka čast ljudi. Greota što danas ovako nešto stoji skriveno po forumima i nekim manje poznatim blogovima, yt kanalima itd a na nacionalnoj frekvenciji i unaokolo na društvenim mrežama hteli mi to ili ne gađaju nas truležima.

Malo banalno izgleda na prvu ali što reče Patrijarh Pavle -" večnost je stalna sadašnjost". Tu se vrlo moguće kriju neki odgovori na sva ova pitanja o svemiru.

Pa kad smo metuzalemi, ja sam se učlanio prije više od 20 godina. Ovakva mjesta odumiru.

Nije baš svemir, ali je interesantno videti kako sve više firmi usavršava vertikano sletanje..

Nije baš svemir, ali je interesantno videti kako sve više firmi usavršava vertikano sletanje..

Сјајно! Баш сам уживао у видеу. Колико сам прочитао, кинези су недавно успели да вертикално спусте своју летелицу. Шта све раде ови хуманоидни роботи, није ни чудо да су у овоме успели.

Pa ovo su kinezi.
I DJI i LandSpace, koji su ovo napravili u kooperaciji, su:
  • DJI is a world-leading consumer and commercial drone manufacturer based in Shenzhen, China.
  • LandSpace is a private commercial aerospace startup based in Beijing, China, famous for developing the Zhuque series of orbital-class rockets.

Pročitao sam ceo tekst. Nisu baš naveli neke valjane razloge zašto bi Pluton bio planeta. Jedan od razloga im je "Pokemona ima puno, što ne bi bilo i planeta?" i "Ne smeta nam da i Mesec da zovemo planeta".

Bez da vam neko kaže kaže šta su planete sunčevog sistema, i pokaže vam njihove orbite, gde bi ste vi povukli granicu:

1788227655703.webp
U svemiru postoji bezbroj tela koje imaju interakciju jedno sa drugim i samo naša definicaija određuje šta ćemo da zovemo planeta, a šta ne. Definicija koju sada koristimo nije loša. Kada budemo smislili neku bolju, možda Pluton ponovo budemo svrstavali u planete.

Otvaramo i pitanje šta se smatra mesecom? Po nekoj definiciji Satrun ima skoro 150 meseca. Ali ima i mnogo više satelita koji nisu dovoljno veliki da bi ih zvali mesecom neke planete.

A da se vratimo na Plutona: da li je Haron planeta ili Plutinov mesec? Haron nema orbintu oko Plutona, nego jedan oko drugog, pa se smatraju dvojnim sistemom. A neki naučnici i dalje ga smatraju mesecom, a Pluton planetom.

Čitava ova i slične polemike su samo zato što mi kao ljudi pokušavamo da postavimo granice, gde granica nema.Kao što imamo boje sa svojim imenima, a u stvari je sve jedan spektar i uvek možeš povući granicu koliko sitno želiš.

Nazad
Vrh Dno