Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Kako si zadovoljan Spawn-om? Imam neku opciju da ga uzmem baš povoljno, a sin mi skače po lobanji da mu kupim HE tastaturu...

Kako si zadovoljan Spawn-om? Imam neku opciju da ga uzmem baš povoljno, a sin mi skače po lobanji da mu kupim HE tastaturu...
Okej je za budget He tastaturu daleko bolja i teža od recimo redragon fizz pro + sa kojom sam je uporedjivao. Još ako je fan rick and morty-a preporuka 🙂

Nema on pojma ko su rick and morty, ali batman će da radi posao 🙂

Naleteh danas da ima ovih tastatura Defiant kod nas u ponudi i to za manje od 20eur. Ne znam od kad ih ima kod nas ali mi se cini da je to u skorije vreme.
Vidim da je prilicno stari model na trzistu ali kad se pojavio 2016 kosta je 90$. Ima i ne tako dobre korisnicke review po netu, ali za ove pare kod nas tesko da ima sta da se kupi te klase. Deluje da je mozda brand i "mrtav" i da su ovo neke zalihe, jer na sajtu nema vesti od 2019 god, i drajveri su bajati iz 2016 god.

Pre 9 godina kad sam radio recenziju je bila oko 15.000 rsd kod nas ako se dobro secam.

Stigao mi je Keychrone Q14 PRO. Uzeo sam ga na nemačkom amazonu, ali sam napravio grešku u koracima sa keykaps-ima. Uzeo sam komplet koji "samo na slici" ima sve neophodne tastere za "alice" tastaturu - ali zapravo nema (drugo "B" nekako i da preživim, ali nedostatak oba spacebar-a ne mogu da nadomestim).
Uzeo komplet od 163 tastera, jer sam genije nad genijima doneo zaključak na osnovu slike (mada piše tamo negde da je fit za "alice" tastature).

Ono što me sad nervira je činjenica da moram da čekam. Mrzi me. Ako iz BGD-a ima neko ko ima neki set viška (koji je pogodan za jednu ovakvu "Alisu u zemlji čuda"), a spreman je da se odrekne istog - nek mi se javi (PP, ofc). Naravno, ne mislim da mi pokloni bilo ko, već da mi da u zamenu za šuške ili u zamenu za ovaj moj nesrećni set.

Nadam se da me bench staff neće odrobijati uz napomenu da mi je komentar za male oglase....jerbo...možda i jeste, ali poenta je da me žulja tastatura bez tastera 😆 (a pitanje je koliko raja odavde prati male oglase). Mogu ja da "popunim" tastaturu sa keycaps-ima koje imam, čisto da bi se reklo da je kompletirana.....ali moj OCD to ne dozvoljava.

Nesrećni keycaps koje sam uzeo:

Ja sam na Keychron v1c3, sa Keychron K Pro Blue tasterima i baš je lako prilagodljiva i na webu (HID) i kombinacijom tastera u vezi RGB. Lep zvuk pravi i za mnogo kucanja je užitak. Ima prekidač za Win i Mac. Gore desno u uglu točkić za volume i na stisak mute-unmute. I ima rasklopljive podupirače za ugao ko voli.

Keychron v1c3.webp

Evo da podelim i ja moju kolekciju:

kolekcija.webp

• MCHOSE 87 lite - nju i koristim najviše (stavio taktilne prekidače i nekako mi TKL veličina najviše pasuje); šteta samo što je lite verzija
  • Yunzii AL75
  • Wobkey Zen65 Ultra (gotovo da je ne koristim uopšte, ali tek ću da se igram sa njom i setupom nje). Ova boja me je osvojila, tražio sam TKL u ovoj boji, ali ne nađoh niđta raspoloživo kad sam uzimao
  • Spawn Batman i Yunzii AL80: ove dve su kod klinca i on ih koristi naizmenično. U Spawn se zaljubio na prvi pogled, a domaće recenzije (Bench i Axe) su ga dodatno ubedile da me natera da mu kupim. Hteo je jednu HE tastaturu. Yunzii-a sa ekranom je dugo hteo...prodao nekog starog Redragona, dodao malo para i poručio
  • Keychorne Q14 PRO mi je stigao nedavno, nju sam uzeo isključivo zbog posla (treba mi numpad, a bilo mi interesantno da uzmem i jednu "Alisu"...sa dodatnim benefitom da je numpad na levoj strani (desna ruka ne mora da silazi sa miša; trebaće malo vremena za naviknuti se, ali biće zanimljivo);
  • Pored ovoga, na poslu mi je jedna Genesis (full size) tastatura, koja će vrv na doboš kad Keychron-a odnesem u kanc.

P.S. veliko hvala kolegi @Fanki Manki za keycaps koji su mi značili da kompletiram Keychrone-a. Samo podsetnik zašto volim Bench forum i brdo ljudi koje upoznah ovde.

Moje su isto sve "kineske":
  • Prvi modeli mehaničkih koje sam kupio su HyperX Alloy origins, jedna za mene sa Aqua a druga crvena za bratanca
  • Druge su Yunzii AL71 koju sam prosledio bratancu i AL75 Pro koju sam ja koristio na poslu jedno vreme koju sam kastomizovao sa silent svičevima i kapicama
  • U to neko vreme sam uzeo i Nuphy Air 96 V2 koju trenutno koristim kući
  • Na kraju sam preplatio CIDOO V87 Pro i V21 Pro komplet, izašlo me zajedno baš mnogo zbog carine koju sam platio na tastaturu ali to i dalje koristim na poslu i u principu ne planiram da menjam.
Od Keychrona sam hteo onu drvenu, sa magnetnim svičevima ali me prošlo. K10 HE valjda.
Ove premium marke uglavnom ne prave velike tastature i a kada prave to košta previše, bez carine preko 500 evra komotno a toliki fan tastatura baš i nisam.

Inače sam pre nekoliko meseci zapravo skapirao koliko su mehaničke tastature zapravo niche, kada alexotos kao realno najbolji i najpopularniji youtuber ima svega 100k subscribera i ono što izbacuje pogleda izmedju 10 i 20 hiljada ljudi.

Ne daju se ni meni neki veći novci na tastaturu, ali isključivo zato što sam ja još uvek duduk i što ja ne bih osetio pravu vrednost toga (ne pričam o novcu).
Kad gledam šta i kako ljudi rade, baš poželim da sklopim kompletnu tataturu, ali da dam više stotina evra za nešto što je velika verovatnoća da ću (i pored svih tutorijala, sugestija, videa, i drugog korisnog materijala) pokvariti - izgubim volju i želju. Poenta bi bila za male pare (čitaj: do 100 evra) kupim neki jeftin kit da ga ja sklopim skroz, da prođem kroz kompletan proces, da sam osetim šta znači svaki odrađen korak u procesu - onda bih se verovatno i usudio da uzmem neki skuplji i ozbiljniji kit.

Ovaj Zen65 je baš modabilan...otvorio sam ga nekoliko puta skroz, ali i dalje imam strah da ga ne upropastim. Mnogo mi se vizuelno sviđa, baš bi me smorilo da je upropastim.
Sinoć sam baš švrljao po netu, i naleteh na neki saj na nešto dostupno...klikćem tamo, biram delove....korpa na kraju nepunih 500 evra. Kad se na to doda carina i porez - odmah je usledio alt+F4. 😒

Redragon Kumašin. 😀

Sto rece neko u drugoj temi kada su Logi MX misevi u pitanju, koji isto kostaju tako neke pare, nabavna je 50 evra svega toga 🙂
Mislim realno ovo je ko HyperX Alloy, isti djavo, samo je to bilo džabaka a za ovo traže 150 evra. Zašto rođaci?
Ima boljih opcija za te pare.

Pa, da. Ima boljih EN-US, ali, da li zaista ima boljih izbora sa YU fontom? Daj konkretne pickove. MX Keys YU mi ne odgovara.
U US je gorepomenuti Logitech 120$, na evropskom tržištu je 112€, tako da nabavna nije 50€, smešan komentar.

A zašto ti treba YU raspored, ne znaš napamet gde se nalaze Š, Ć, Đ, Č, Ž? Mehanička je, menjaju se kapice, kupiš kvalitetnije aftermarket koje imaju YU raspored ako ti baš toliko znači...

Previše kucam tokom dana - po nekoliko stotina rečenica - i meni je jednostavno brže i prirodnije da pri brzom unosu povremeno pogledam tastaturu nego da se oslanjam isključivo na touch typing. Raspored, naravno, znam napamet i za latinicu i za ćirilicu, ali pri velikoj brzini kucanja vizuelna orijentacija smanjuje broj omaški, naročito kod Š, Đ, Č, Ć i Ž.

Pritom mi je bitno da tekst unosim pravopisno ispravno, sa odgovarajućim dijakritičkim znacima. To je posebno korisno kada svakodnevno radim sa LLM-ovima: modeli mogu da razumeju i „ošišanu“ latinicu, ali pravilno napisan tekst smanjuje leksičku dvosmislenost i daje tokenizeru/modelu verniji signal o stvarnoj reči i njenom obliku. Dakle, nije stvar u tome da ne znam gde su slova, nego u ergonomiji, brzini i pouzdanosti tokom dugotrajnog rada.

NHF, ali mislim da na pogrešnom mestu tražiš mišljenje za logija.

Nisam kompetentan da komentarišem tvoje potrebe, ali bih rekao da i dalje stoji ovo što ti čovek iznad reče. Ubeđen sam da za te novce možeš da kupiš mehaničku tastaturu, set taktilnih switcheva + keycaps-e sa dijakriticima.

Logi je skup, a klasična je gaming tastatura sa viskokim polling rate-om koji, sudeći po onome što si napisao - tebi ne treba. Pogledaj Genesis Thor 303, imaš varijante i sa linearnim i sa taktilnim prekidačima, cena je ispod 8000rsd kod naših retailer-a. Sa keycapsima, i dalje izlazi ispod 100 evra. Nije plastična. Pri tom...jednostavna je, nije kičasta kao logi (ali ok, ovo je već stvar ukusa u koji je neumesno da ulazim).

• Like
Reagovanja: pmb
NHF, ali mislim da na pogrešnom mestu tražiš mišljenje za logija.

Nisam kompetentan da komentarišem tvoje potrebe, ali bih rekao da i dalje stoji ovo što ti čovek iznad reče. Ubeđen sam da za te novce možeš da kupiš mehaničku tastaturu, set taktilnih switcheva + keycaps-e sa dijakriticima.

Logi je skup, a klasična je gaming tastatura sa viskokim polling rate-om koji, sudeći po onome što si napisao - tebi ne treba. Pogledaj Genesis Thor 303, imaš varijante i sa linearnim i sa taktilnim prekidačima, cena je ispod 8000rsd kod naših retailer-a. Sa keycapsima, i dalje izlazi ispod 100 evra. Nije plastična. Pri tom...jednostavna je, nije kičasta kao logi (ali ok, ovo je već stvar ukusa u koji je neumesno da ulazim).
Da, imao sam svojevremeno Genesis Thor 300 SR i, realno, bila je tenk u odnosu na Kumaru. Imala je zeleno osvetljenje i naša slova, mada su ČĆŽŠĐ bila naknadno odštampana, a ne urađena kao ostatak legendi.

Zato, ako bih već išao putem tastatura + prekidači + kapice, verovatno bih pre uzeo neki kršten Keychron u ISO varijanti i onda posebno rešavao keycaps. To mi nekako ima više smisla nego da pravim polukompromis samo da bih dobio naša slova.

Logitech se ni meni vizuelno nešto posebno ne dopada. Kod konkretnog rasporeda koji gledam najviše mi smetaju izostanak Home/End tastera i zbijen numpad. Nije to ništa objektivno loše, samo mi za svakodnevni rad taj raspored ne leži.

Baš sam danas zbog toga tražio alternative i raspitivao se, pa su mi se kao najjednostavnije gotove opcije sa našim slovima iskristalisale White Shark Legionnaire, koja postoji sa SRB/CRO rasporedom, i taj Logitech koji gledam. Ali što više razmišljam, sve mi je bliža varijanta koju ste predložili: dobar ISO barebone ili Keychron, prekidači po izboru i poseban set kapica.

Jedino ću morati malo bolje da istražim kompatibilnost. Ako uzmem Keychron, treba da bude baš ISO varijanta, a pošto mi je poželjno i da legende propuštaju RGB, moram da pazim i na to da dosta Keychron modela ima south-facing LED-ove, pa nisu sve shine-through kapice podjednako dobar izbor.

Sećam se da je @jurodivi ranije pominjao neke setove sa AliExpressa. Tada mi se nije dopadala cena - koliko pamtim, bili su oko 50 € - a uz to nisu bili shine-through, što mi je tada bilo bitno. Pogledaću ponovo; možda se u međuvremenu pojavilo više YU/SLO/HR ISO setova.

Hvala na savetu, mislim da ću ga ipak poslušati i prvo detaljnije pogledati Keychron i druge ISO barebone opcije, pa tek onda birati prekidače i kapice.

Ako neko zna prodavca na KP koji drži naše/YU ISO kapice, neka napiše naziv oglasa ili šta tačno da kucam u pretragu. Meni na „keycaps“, „YU keycaps“, „srpske kapice“ i slične varijante ne izlazi ništa korisno.

Previše kucam tokom dana - po nekoliko stotina rečenica - i meni je jednostavno brže i prirodnije da pri brzom unosu povremeno pogledam tastaturu nego da se oslanjam isključivo na touch typing. Raspored, naravno, znam napamet i za latinicu i za ćirilicu, ali pri velikoj brzini kucanja vizuelna orijentacija smanjuje broj omaški, naročito kod Š, Đ, Č, Ć i Ž.

Pritom mi je bitno da tekst unosim pravopisno ispravno, sa odgovarajućim dijakritičkim znacima. To je posebno korisno kada svakodnevno radim sa LLM-ovima: modeli mogu da razumeju i „ošišanu“ latinicu, ali pravilno napisan tekst smanjuje leksičku dvosmislenost i daje tokenizeru/modelu verniji signal o stvarnoj reči i njenom obliku. Dakle, nije stvar u tome da ne znam gde su slova, nego u ergonomiji, brzini i pouzdanosti tokom dugotrajnog rada.

Ja često koristim ChatGPT ili Claude da mi napišu prompt.
Što se Logitech-a tiče, poslednjih par nedelja koristim Alto Keys 75. Fina tastatura, posebno sa dobrim click switch-evima.

IMG_4640.webp

Nazad
Vrh Dno