Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Otkud to znaju unapred? Kod mene je već skoro 2 meseca montirano na jedan stub nov Nokia RRU, vrlo verovatno tip AHEGHA , B1+ B3 +B7, i podržava 5G na N7 band, i dalje ništa nije desilo. A na drugu lokaciju u grada na vrha mlina dalje nisu radili ništa. Blizu od moj grada u jedan mali selo već od Jula ide 5G na N7 band, a pred toga nije ni bio ni B1 band tamo. I u susednoj gradu već ima N78 band od Jula na jedan BS od 4.
Tako su njemu rekli u poslovnici, oni koji rade tamo bi trebalo da imaju vise informacija od nas. Sta da se radi, ko nas j*be sto se nismo rodili u vecem gradu, da imamo sve dostupno i omoguceno.

Tesriram malo u poslednje vreme i po pravilu mi je bolji upload kad stavim na 4g nego na 5g, na istoj lokaciji. Pošto mi je mnogo bitan upload i primetio sam od kad mi je proradio 5g da mi telefon lošije radi.
Generalno upload je katastrofa na 5g, višestruko gori nego na 4g. Da li neko zna zašto?

Edit: Odnosi se na yetel i na mts mrežu jer ima te dve kartice u telefonu

Zavisi od mnogo stvari. Prvo, na koji 5G bend si nakačen?
Npr ako si na low-bandu sa 10mhz onda ti je bolje da koristiš samo LTE ako postoji 2CA u uplinku, jer ćeš da imaš 20+20mhz npr umesto 20+10 5g.
Ako si na c-bandu, kakav je rsrp pod broj jedan?
Ovde je bolje da koristiš LTE+NR za uplink nego LTE+LTE. Na 5G kanalu imaš 100mhz, ali je tdd band (isti kanal i za DL i za UL, podeljen u vremenu - struktura je takva da se ~78% vremena koristi za DL i ~22% za UL - zato je, između ostalog, DL dosta veći od UL brzine).
A može da se desi i da imaš 5G, a da se 5G kanal uopšte ne koristi za UL, nego samo LTE iz raznoraznih razloga. Npr loša optimizacija mreže, loši radio uslovi itd.

U suštini zavisi od brdo stvari 🙂

Kod mene baš suprotno. Download bude otprilike isti, a upload na 5G 700mhz ide do 80-90, u poređenju sa 50-60 na 4G. Kontam da je lokacija i sama stanica i opterećenje u datom momentu presudno.

A1 eNb 12643 na brze prugre kod stanica Mali Iđos. Primeto sam jedan interesantan stvar , da NetMonster ovde ne piše da 5G Disconnected. A na ostalim A1 baznim stanicana gde još nema aktivan 5G svugde piše 5G disconnected. Možda nije planiran 5G na ovom BS? I još jedan interesantan stvar da ovo A1 BS ima ZTE, kineska kabineta, možda zbog brze pruge?
1787512302766.webp

Mislis ono "imam 5G al' za malo samo da Perica stisne dugme"

Imam zanimljivost.

Bazna stanica A1 eNb 14346 još nema ni jedan aktivan NR carrier, ali na telefonu stoji 5G ikonica.
Od danas je promenjena signalizacija za tu BS, u sledećim stvarima:
1787656982218.webp
Ne vidim nove n78 sektore na njoj, a javljam ako puste neki NR carrier tačno koji će da puste.
BS trenutno ima:
LTE B28 700 10MHz
LTE B20 800 10MHz
LTE B3 1800 20MHz
LTE B3 1800 10MHz
LTE B1 2100 15MHz
LTE B7 2600 20MHz

Ažuriran je i RATEL, tj serbia cell towers

Ne mora NR carrier da dolazi od te bazne stanice, inter-site EN-DC je vec standard..
To je tačno, to apsolutno radi i na A1, ali onda telefon pokaže 5G ikonicu tek kad se poveže na NR carrier sa neke susedne BS.

Ovde mi 5G ikonica stoji konstantno iako ni jedan jedini NR carrier nije konektovan.

Pa to je super u suštini dobija se 5G ikonica iako nema 5G? Tako mogu relativno brzo da pokriju celu Srbiju. Ko sa GPRS kad su modifikovali software da emituje EDGE iako nije 3G mreza

Pa to je super u suštini dobija se 5G ikonica iako nema 5G? Tako mogu relativno brzo da pokriju celu Srbiju. Ko sa GPRS kad su modifikovali software da emituje EDGE iako nije 3G mreza
Vecini je bitna 5g ikona kul faktor

Bas mi nista ne znaci 5g,realno mozda 5% usera na telefonu koristi 5g benefite

Kucni net je 5g perspektiva a to samo A1 shvatio

Princip je prost,ide optika do antena a net se deli 5g mrezom

Isto kao wifi nekad Orion ali sad ide 5g

Meni Samsung isto ne piše koji NR band ponekad, i moram da čekam više sekundi, i onda pokazuje. Isto na A1. Kad sam bio daleko od bazne stanice onda je pokazao generalno unknown frequency
Imam zanimljivost.

Bazna stanica A1 eNb 14346 još nema ni jedan aktivan NR carrier, ali na telefonu stoji 5G ikonica.
Od danas je promenjena signalizacija za tu BS, u sledećim stvarima:
Pogledajte prilog 551031
Ne vidim nove n78 sektore na njoj, a javljam ako puste neki NR carrier tačno koji će da puste.
BS trenutno ima:
LTE B28 700 10MHz
LTE B20 800 10MHz
LTE B3 1800 20MHz
LTE B3 1800 10MHz
LTE B1 2100 15MHz
LTE B7 2600 20MHz

Nazad
Vrh Dno