Šta je novo?

Instalacija split uređaja klima/invertera - uputstva

Ove cevi nisu nove.

Onda je sve skarabudzeno, moraju da se zamene komplet cevi.

Kad sam dosao i video sta je uradio, bio sam u soku.
A gde si ti bio, i koliko naplatio baja?
Jel to obe cevi u istu izolaciju 🙄 Obicno treba svaka cev zasebno da bude izolovana!
Ne bi ja njemu platio za ovo ni dinar...
Kad sam video ovo sliku:
1.webp
Odmah me podseca na ovi fuseri iz ovog klipa, jos se hvale (firma iz cacak) 🙄
asd.webp

Poslednja izmena:
A gde si ti bio, i koliko naplatio baja?
Jel to obe cevi u istu izolaciju 🙄 Obicno treba svaka cev zasebno da bude izolovana!
Ne bi ja njemu platio za ovo ni dinar...
Kad sam video ovo sliku:
Pogledajte prilog 550631
Odmah me podseca na ovi fuseri iz ovog klipa, jos se hvale (firma iz cacak) 🙄
Pogledajte prilog 550630
Da, obe u istu izolaciju 🙁 Kao to nema nikakve veze.. bla bla...

Kao prepravice, ali nemam pojma kako to sad moze da se prepravi bezbedno. Da ga teram da premesta jedinicu sjebace sigurno nesto. Vrv samo spolja te cevi da odvoji u posebnu izolaciju ako i to moze i onda da uveze sve, pa u neku kanalicu i da se izoluje sve to spolja kako treba.

Ja sam bio na poslu, verujuci da ima bar osnovnu logiku za montiranje. Trazio je vise od ovlascenih jer je odvalio neku nerealnu cifru za materijal... Sramota me da kazem iskreno koliko ali evo... (34000rsd za materijal za 3 klime) i jos 250e za ruke, za montiranje ove dve. Ali to naravno posle "uradjenog" posla...
Svakako da mi sad preostaje samo da saniram stetu koliko je to moguce.

Gospodin ima dara za montažu klime... Nadrealizam, čista umetnost...

Da, obe u istu izolaciju 🙁 Kao to nema nikakve veze.. bla bla...

Kao prepravice, ali nemam pojma kako to sad moze da se prepravi bezbedno. Da ga teram da premesta jedinicu sjebace sigurno nesto. Vrv samo spolja te cevi da odvoji u posebnu izolaciju ako i to moze i onda da uveze sve, pa u neku kanalicu i da se izoluje sve to spolja kako treba.

Ja sam bio na poslu, verujuci da ima bar osnovnu logiku za montiranje. Trazio je vise od ovlascenih jer je odvalio neku nerealnu cifru za materijal... Sramota me da kazem iskreno koliko ali evo... (34000rsd za materijal za 3 klime) i jos 250e za ruke, za montiranje ove dve. Ali to naravno posle "uradjenog" posla...
Svakako da mi sad preostaje samo da saniram stetu koliko je to moguce.
Sad kad sam ovo pročitao, nema druge nego da ga pitaš lepo, kulturno, LOPATOM po leđima. Ja ne bih znao drugačije...

Sad kad sam ovo pročitao, nema druge nego da ga pitaš lepo, kulturno, LOPATOM po leđima. Ja ne bih znao drugačije...
Verovatno cu morati nekog drugog da unajmim da proba da sanira stetu. Da me jos jedan danasnji "majstor" odusevi svojim umecem...

Verovatno cu morati nekog drugog da unajmim da proba da sanira stetu. Da me jos jedan danasnji "majstor" odusevi svojim umecem...
Ko god dođe naplatiće ti punu cenu montaže. Gledaj ovog da pritisneš, preti, mafijaj, nema mu druge nego da dođe, sasluša šta treba i uradi kako Bog zapoveda.

Ko god dođe naplatiće ti punu cenu montaže. Gledaj ovog da pritisneš, preti, mafijaj, nema mu druge nego da dođe, sasluša šta treba i uradi kako Bog zapoveda.
Ja ne znam ni sta da mu kazem na sve ono. Ako je onako bio u stanju da uradi, sta da mu kazem, a da ne sjebe spojeve totalno ako nesto drnda dodatno i totalno iscuri gas posle toga?

Zašto si uopšte platio ovo? Bukvalno si mogao da mu pokažeš prvu klimu negde kako je montirana i dok ne odradi kako treba nema para i kraj.
Ako ti zatreba reklamacija ovo ti niko neće priznati.

Da je ovo u Indiji, ili nekoj od drzava u Africi, ne bi coveku privuklo paznju.
Ovo sve kad sam procitao ( cena za toboznji materijal, pa za ruku posebno, itd ) covek je u pravu sto je digao ruke i gleda drugi servis - kako da spasi ovaj cirkus, to je jedino sto zakonski moze.
Druga mi je misao, nismo u zemljama trecega svijeta, pa onda, kako jos uvek ne postojii neki zakon ( jer ocigledno ne postoji ) da se spreci ovakav cirkus, tj, npr vozac gradskog autobusa NEMA PRAVA da ti zakonski u pauzi za rucak montira klima uredjaj, u suprotnom ide mardelj toliko i kazna toliko.

Poslednja izmena:
Koliko vidim, propis ipak postoji, samo nije formulisan baš kao zabrana da neko određene profesije "ne sme da montira klimu".

Važeći Zakon o zaštiti vazduha ("Sl. glasnik RS", br. 51/2025) propisuje da pravna lica i preduzetnici koji se bave instaliranjem, održavanjem i servisiranjem opreme sa fluorovanim gasovima moraju imati zaposlene sa odgovarajućim sertifikatom, a za obavljanje te delatnosti potrebna je i dozvola Ministarstva. Sertifikaciju detaljnije uređuje Uredba o sertifikaciji lica koja obavljaju određene delatnosti u vezi sa supstancama koje oštećuju ozonski omotač i određenim fluorovanim gasovima sa efektom staklene bašte ("Sl. glasnik RS", br. 24/2016). Za klasične split klime relevantan je Sertifikat A.

Dakle, nije baš sistem "svako može da montira klimu, zakon ništa ne reguliše". Drugo je pitanje koliko se ti uslovi u praksi proveravaju i sankcioniše rad mimo njih.

U ovom konkretnom slučaju, posle ovakve montaže ja bih ipak sanaciju prepustio drugom, provereno stručnom servisu, umesto da isti čovek dobije još jednu priliku da vežba na instalaciji.

Вероватно преписани ЕУ прописи, и у Норвешкој већ 10-ак година није дозвољено инсталирање клима у сопственој режији. Не знам какве су казне, али људи ангажују фирме и не зезају се сами са тим.

Nazad
Vrh Dno