Šta je novo?

Svemir i sve vezano za svemir

A mozda se desio i novi bigbang, a mi to ne znamo, jer kad pogledamo u nebo vidimo samo proslost..😏

Ma kakav novi nivo propulzije. Ljudi su postali netrpeljivi prema svakoj inteligentnoj, produktivnoj jedinki, opstaje mediokritet. Odnos potencijala i realizacije se sve više razilazi u čovečanstvu.

Istina, ali je takodje istina da je pulsni motor zamalo zaziveo tokom 60ih na Orionu.
Princip mini nuklearnih eksplozija cije detonacije dalje guraju letelicu i ubrzavaju je.
No Nasa je odustala od razvoja usled skresavanja budzeta i koncentracije na sletanje na mesec tj svemirsku trku (koju su debelo izgubili od sovjeta).
Steta sto se sve danas svodi na konzumerizam i taj mediokritet koji si naveo.
Koliko je izuma izmisljeno pocetkom 1900 do 1950. koji su nam stvorili moderan zivot i na puno nacina olaksali danasnjicu, a opet od tad - samo kompjuteri. I uredjaji nalik njima, tj manji kompjuteri.

Размисли зашто сарадња са руским космо-програмом није прекинута нити обухваћена санкцијама. Наса тренутно користи руске ракете и свемирску станицу. Историјски совјети су их у свему претекли осим у слетању на Месец. Постоји симпатична серија Ford all mankind. Можда би било боље да смо у тој реалности, што се тиче свемира.

Ne samo u broju poduhvata koje su ostvarili prvi, vec i u njihovoj finansijskoj efikasnosti i generalnoj pozrtvovanosti.
Da ne spominjem sta je radila americka paranoja njima samima dok je Sputnjik preletao njihovo nebo. Nedopustivo za jedan "savrseniji" kapitalizam.

Sve to nije znak da je neko pobedio u svemirskoj trci. Na stranu sto su dva sistema na totalno drugačiji način pristupala problemu zvanom slanje ljudi u svemir i na mesec.
Svakako već pri slanju posade na sletanje, cccp nije više imao šanse da "pobedi", ako je to uopšte bilo bitno, gledajući sa naučne strane.
Činjenica je da su ljude i opremu Amerikanci slali svojim raketama Sve dok nisu rešili da ne bacaju više pare.
Space shuttle je takode bio veoma uspešan (na stranu dve velike tragedije koje su pokazale sve manjkavosti ljudskog faktora u odlučivanju i samom projektovanju) Btw, iss nije ruski projekat nego zajednički u kome je učestvovalo više nacija od cccp i usa.
I treće, kapitalizam jeste dokazano superiorniji sistem u odnosu na to šta je bila na snazi u cccp I Kini. Upravo Kina je dokaz koliko je kapitalizam napredniji, jer ga je prigrlila da i ostvarila sadašnju poziciju na svetu.
Što se tiče pozrtvovanosti, stvarno ne bih, ta priča nema veze...

yt algoritam me prisluskivao pa preporucio.
jako dobro napravljen video za one koji nisu gledali vec, mada sumnjam da takvih ima...
volim da pogledam sa vremena na vreme. podseca koliko smo mali i beznacajni..

What if they were allowed to show their final form while others were starving even with utilizing slave labour. 😀

Oko~500 puta više im novca dobija DoD. Da je forsirana svemirska trka danas bi kukali na lag na CS serveru na Marsu i obrnuto. MIC im i danas ima dovoljno mozgova da ih upotrijebe za "dobrobit" ako im to bude u interesu.

1787185137289.webp

podseca koliko smo mali i beznacajni..
.. zaista jesmo.
Ipak.. zanimljivo je živeti i svemu ovom prisustvovati. Imati svest i razumeti šta se događa.

Mene samo interesuje, da ako je kosmos nastao iz ničeg. I završava u ničemu.. zašto je uopšte i nastao na prvom mestu?
Ako već nema ništa, zašto i kako je nastalo nešto?

Čak i da naša vaseljena nije jedina, i da postoje mnoštvo.. i da se sve preliva iz jednog u drugo.. ili postoji odvojeno - zbog čega i kako je sve to uopšte i nastalo?

Zanimljivo, a u to verujem, jer priroda koliko vidimo uvek ide najlakšim putem - odgovor je prilično jednostavan.
Matematika koja bi opisala odgovor je verovatno najmanje moguće kompleksna.

Zašto razbijaš glavu pitanjima na koja čovečanstvo još nije dalo odgovor, a možda ni neće. Šta može i treba da se radi, tragati za istinom, odgovorima, rešenjima. Neka generacija će nadam se stići dotle i bićemo ultimativna bića u univerzumu, ili ćemo jednostavno nestati.

Zato što nam je to u prirodi, da tragamo za istinom. Iako je uzaludno prosto nam je usadjeno. Isto kao i sa životom posle smrti, da li je i tamo samo game over i praznina ili ima dalje i još. Da li brada postoji ili je samo energetski izvor. Danas sam ateista a prekosutra nisam i obrnuto. Kako te život vozi tako veruješ.

Sve to, naravno.
Otkrivali smo šta se nalazi sa one druge strane mora i okeana. Otkrili sunčev sistem i polako razumevamo šta se dešava na njegovim granicama. Tako smo otkrili i sve više razumevamo našu galaksiju i ceo univerzum uopšte.
Svakim danom shvatamo i kako funkcioniše fizika na nivou gradivnih elemenata - čestica i talasa..
I ok, posle dovoljno vremena, imaćemo odgovore koji će zaokružiti shvatanje svemira. Kako je nastao i kuda ide.
O svemu tome možemo čitati i biti u toku dokle smo stigli sa našim saznanjima.

Međutim.. mislim da još uvek nisam video pitanje: "Kako i čemu sve to?"
Ako ništa i nigde ne postoji.. otkud i zašto nastaje nešto?

Pogledaću malo tu temu. Odavno mi je na pameti, ali usput nisam naišao na nju, a nisam ni specifično tražio.

Da se ja pitam, rekao bih da ništa jednostavno ne može da postoji.
Jer, da može - nikad ničega ne bi ni bilo.
To onda znači da nešto uvek mora da nastane iz ničeg.

Takođe bih rekao da je jedan od putokaza vreme.
Pre i posle mi merimo vremenom. A kada budemo dokučiti vreme, možda budemo videli da vreme nije pre i posle, već jedna celina.
Pa onda ne bi imali ništa, zatim nešto, već bi nešto oduvek i zauvek bilo tu.

Civilizacije nastaju i nestaju tako isto i neke koje su postojale pre nas kako na ovoj nasoj planeti tako verujem i negde tamo. Ja verujem u istoriju a ona pokazuje mnogo, ali trenutnim "vodjama" covecanstva ona ne odgovara i krije se ili se naziva teorijama zavere. U svakoj teoriji zavere ima veliki deo istine ali to je druga tema.

da je srece da se u nauku i obrazovanja ulaze bar pola koliko se ulaze u naoruzanja i paranoju, politiku, lazi i propagandu, vec uveliko bi smo istrazivali (putovali) van suncevog sistema.
al eto, imamo vecito alave, bolesne cosiopate ovde, koji samo znaju da sakupljaju i lupaju bicem.
kada pametni budu zasenceni takvima, imamo stagnaciju kakvu imamo.
sto je ooogromna steta sa obzirom na potencijal, verovatnocu sa kojom smo nastali i prirodno usadjenom radoznaloscu koju mozda nikad ni ne zadovoljimo u potpunosti usled navedene "gospode".

@stevanovic019
Trebalo bi malo napraviti granicu između nauke i filozofije.
"Koja je svrha, kako i čemu to..." vrlo lako sklizne u filozofska naklapanja umesto u nauku.
Na takva pitanja trenutno nemamo nikakav način ni da naslutimo naučno smislen odgovor.

Da, pitali su se ljudi šta je iza okeana, ali je pitanje bilo besmisleno dok neka nauka nije napravila kakve takve brodove, i izučila navigaciju.
Nauka ne sedi na ivici i mašta šta je iza, već traži sredstva da tamo iza baci pogled.

@MiloshBg
Ja bih pre rek'o da u 99% teorija zavere ima otprilike nula delova istine.
Oladite s' time "istina se zna ali je neko krije od nas..."
Pogotovo kada se bavimo prirodnim naukama.
Takvim stavom u sopstvenoj glavi očas posla se sklizne u paranoju i disfunkcionalnu jedinku.

Poslednja izmena:
Sklizne, ali i vozi.
Galileo siguran sam nije bio zadovoljan onim crkvenim zvanicnim da je zemlja ravna ploca, pa je usavrsio teleskop.
E sad sto se crkvi nije svidelo ono sto su videli sopstvenim ocima, i sto su ga "pocastili" za tu uslugu covecanstvu, nas vraca u onu zatucanost i kocenje o kome sam pisao gore.
Pa mislim drugar`ce ucitelj`ce vi ste protiv bratstva "jedinstva"..

da je srece da se u nauku i obrazovanja ulaze bar pola koliko se ulaze u naoruzanja i paranoju, politiku, lazi i propagandu, vec uveliko bi smo istrazivali (putovali) van suncevog sistema.
al eto, imamo vecito alave, bolesne cosiopate ovde, koji samo znaju da sakupljaju i lupaju bicem.
sto je ooogromna steta sa obzirom na potencijal, verovatnocu sa kojom smo nastali i prirodno usadjenom radoznaloscu koju mozda nikad ni ne zadovoljimo u potpunosti usled navedene "gospode".
Zamisli kako bi bilo lepo da na televiziji svaki dan cujes sta je to novo otkrio james webb space teleskop ili da vidis dokumentarac o misijama poput voyagera, umesto sto gledamo politicku propagandu, rijalitije i reklame 24/7. Mozda bi se neka deca zainteresovala pa bi im to sutra odredilo karijerni put. Mozda bi i matorci nesto naucili, ko zna.
eh.. mozda u nekom drugom zivotu..

jedno vreme su mi se na desktopu smenjivale upravo nove slike koje je JW teleskop napravio.
cak sam pokusavao neke da repliciram u space engine-u, no nisam bio ni blizu a nisam bas nesto ni spretan sa tim neverovatnim parcetom softvera.

Na kablovskoj ima toliko dobrog sadržaja, odgovornost roditelja je šta deca gledaju u kući.
Ako roditelji forsiraju gluposti, šta očekivati?
Ima i lepih kanala na yt, treba plasirati te stvari.
Feed vesti može da se podesi šta plasira i krene da daje lepe sadržaje.
Mada je teško deci pored površnih vršnjaka koji gledaju gluposti, treba se uklopit, ne biti štreber i zaluđenik.

Opet odoh u ot.

Za malo stariju decu je dobar kurzgesakt, šteta što nema titl na srpskom, ima onaj domaći kanal sa onim likom što ima čudan glas.
Ja sam odrastao uz maštanje o svemiru, preneo sam to donekle.

Mislim da mladi um nista ne zainteresuje za nesto kao sto to urade dobri dugometrazni crtaci.
Ja sam obozavao naucno fantasticne kao klinac, i ne samo da su me zainteresovali za nauku, svemir, engleski jezik (i japanski al *** mozda u nekom drugom zivotu), vec i za kompjutersku grafiku, igre , knjige, muziku i ostalo.
A eno imam po komsiluku guske neke koje na silu guraju decu od 2 godine na engleski, misleci da ce tako da nauce - na silu i bez interesovanja. Jer one jedva znaju i srpski, sta znaju kako se uci i interesujes za strani jezik. Moji roditelji su bil islicni, no imao sam srecu pa sam imao stariju bracu i sestre koji su imali pristup tim zanimljivim sadrzajima za moje godine, tako da mi je to bio zaseban svet i eskejpizam tokom tih sumornih 90ih.

to je zato što su umovi najkorumpiranijih i moći gladnih odavno zaposeli vanzemaljci koji nas se iskonski plaše jer bi ih zdrobili pa rade na tome da se samouništimo 🤣

Off
Engleski se najlakše nauči iz crtaća, klinac i klinka gledaju filmove bez titla a sve iz crtaca...naravno i škola ali crtaći najzaslužniji

Od kanal u poslednje vreme Balkan Trip ostavim upaljen ima zanimljivih stvari i naravno kanalino kuvanju. Mozak na odmor, ostalo osim sporta se ne gleda.

Ja sam odrastao uz Politikin Zabavnik i njihove tekstove o nauci + SF kratke priče, i uz Star Trek: The Next Generation u noćnom programu. Uz "Beyond 2000" serijal, to mi je kao klincu bio način da bar mentalno izađem iz sivila i siromaštva kasnih 80tih i ranih 90tih.

Trebalo bi malo napraviti granicu između nauke i filozofije.
"Koja je svrha, kako i čemu to..." vrlo lako sklizne u filozofska naklapanja umesto u nauku.
Na takva pitanja trenutno nemamo nikakav način ni da naslutimo naučno smislen odgovor.
Filozofija. Naravno.
"Majka svih nauka"
Istraživanje koncepata na koje danas nemamo odgovora.

Nije ni bitno što nemamo. Meni je svakako interesantno pitanja postavljati, a koristiti filozofsku analizu kako bi do naizgled logičkih odgovora došli. Iako ih možda nikad ne budemo u mogućnosti naučno i dokazati.

Dobro je pratiti i filozofiju pored nauke.

I ok. Jasno je meni na šta se mislilo.
Ni ja, ako nigde dalje, ono u svakodnevnom životu ne uzimam ništa zdravo za gotovo, ako nije dokazano za istinito.

Ja sam stariji od proseka na forumu...Sa desetak godina gledalo sam iskrcavanje na mesec, u crno beloj tehnici, uz komentar Milivoja Jugina. Gledao sam presadjivanje srca, da li je bio Majkl Debejki ili Kristijan Bernard i da li je bilo iz Kejptauna ili Hjustona...Znam da to lako mogu da proverim na netu, ali odbijam 😀, lepse mi je ovako da su obe opcije u igri😀. Bigz je u okviru dzepnog izdanja imao knjigu "Spijuni nas gledaju sa neba", koju sam "progutao" za pola dana....Secam se da je u jednom delu te knjige pisano o nekom Francuskom satelitu , gde su kolege iz NASA-e rekle Francuzima da im nesto kruzi oko satelita, ali nisu hteli da kazu sta...A ovi su dugo vremena ispitivali sta je u pitanju, da bi na kraju shvatili da je u pitanju mali sraf koji se otkacio i izigravao "mesec". To je bilo potpuno facinantno za mene....I onda posle toliko godina sedim u drustvu mladjih ljudi i slusam kako 50% njih ne veruje da je covek sleteo na mesec...Kakav debakl civilizacije.....

Poslednja izmena:
Evo i nešto domaće za mlade ljude:
"Knjiga Kroz vasionu i vekove Milutina Milankovića je naučna istorija astronomije, ali i izuzetna epistolarna i putopisna proza. Širinom imaginacije i veštinom tumačenja naučnih ideja, lepotom pričanja o drevnim prilikama i lepotom jezika i stila ona daleko prevazilazi naučne bestselere XX veka, poput Kratke povesti vremena Stivena Hokinga, Kosmosa Karla Sagana, istorije vaseljene nobelovca Liona Ledermana ili Snovi o konačnoj teoriji nobelovca Stivena Vajnberga."

Prilozi

• kroz-vasionu-i-vekove-milutin-milankovic.webp
    kroz-vasionu-i-vekove-milutin-milankovic.webp
    15.9 KB · Pregleda: 20
@DJmihailo
Pre par godina sam bio u poseti svemirskom centru Kenedi na Floridi.
Mesto susreta je dogovorio drugar koji radi na brodu, a koga dugo nisam video a obojicu nas interesuje ista materija.
Za one koji ne znaju, tamo se nalazi originalna Saturn 5 raketa koja je odnela ljudsku posadu na mesec Apolo 11 programom.

Nadjite bilo kog skeptika, i odvedite ga tamo, da stane pored te rakete, i vise nece sumnjati ni u sta vezano za ono sto je postignuto oko svemira.
Velicina i izrada je impresivna i za 2030. godinu a ne tamo neku 1970.
Oko 120 metara visoka... to vam je kao zgrada od 36 spratova, koja ne znam ni dal postoji kod nas u serbikistanu.
Retko sta mi je vilicu zabilo na patos tokom cele posete a ne samo tokom wow momenta, kao kada sam prvi put stao blizu nje.

Evo i nešto domaće za mlade ljude:
"Knjiga Kroz vasionu i vekove Milutina Milankovića je naučna istorija astronomije, ali i izuzetna epistolarna i putopisna proza. Širinom imaginacije i veštinom tumačenja naučnih ideja, lepotom pričanja o drevnim prilikama i lepotom jezika i stila ona daleko prevazilazi naučne bestselere XX veka, poput Kratke povesti vremena Stivena Hokinga, Kosmosa Karla Sagana, istorije vaseljene nobelovca Liona Ledermana ili Snovi o konačnoj teoriji nobelovca Stivena Vajnberga."
I niko da se seti tu knjigu da stavi za školsku lektiru. Bar bi se onda možda slušala preko YT.
Fantastlčna knjiga.

Nazad
Vrh Dno