Kad smo kod proizvodnje i ustede zeleo bih da sa Vama podelim neku svoju analizu i utiske za ovih prvih 12m. Analiza sagledava potrosnju (novcanu) za period bez i sa solara, kao i analizu troska bez i sa solara. Kao reper proracuna ustede vodio sam se prozjumerskim kaklulatorom jer mi je to jedino sredstvo za rad a da je uporedivo i primenjivo na druge prozjumere.
Zuta tabela: u prvoj koloni su racuni za struju bez solara za period avg.24-jul.25 (ovo su zvanicni racuni za struju za taj period), zatim racuni za struju sa solarima za period avg.25-jul.26 (ovo su zvanicni racuni za struju za taj period) i na kraju kolona koja pokazuje da je na godisnjem nivou manje placena struja od momenta ugradnje solara. Ova tabela mi vise sluzi za uporedjivanje podataka mesec na mesec.
Narandzasta tabela: u prvoj koloni su racuni za struju bez solara za period avg.24-jul.25, zatim pokazatelj koliko bi me kostala struja za period avg.25-jul.26 bez da sam ugradio solare i na kraju koliko je trosak veci. Ovde treba uzeti u obzir rast cene struje i smanjenje crvene zone. Za ovaj proracun koristio sam kalkulator.
Plava tabela (period avg.26-jul.25): prva kolona trosak bez solara, druga kolona trosak sa solarima (ovo su zvanicni racuni za struju za taj period) i treca kolona ostvarena usteda.
Pogledajte prilog 550430
Ako je verovati kalkulatoru, uz ovakvu ustedu na godisnjem nivou period isplativosti investicije svodi se na 4 godine. A ako uzmemo u kalkulaciju i ustedu koja ce se (nadam se) ostvariti od ustede gasa u grejnoj sezoni jer ce se grejanje prebaci na struju a gde dosta rezervisno racunam samo 60.000, period isplativosti investicije svodi se na 3 godine +/- koji mesec.
Sta mislite
🤔 svaki komentar je dobrodosao.
😉