Šta je novo?

Internacionalna berza, akcije i banke u Srbiji

• Začetnik teme Začetnik teme imbaqq
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Хвала ти за ово, нисам то знао.

Елем, јавио ми се проблемчић: покушавам уплату на IBKR преко Интезе. Рекоше ми да ми је износ неодговарајући, типа бројакција х ценаакције не одговара најављеном износу уплате. Кад сам питао колико смем да будем у плусу/минусу, рекоше ми 1 еуро?!

Како то да нацифрам кад брокер узима за сваку трансакцију провизију, која је чини ми се 3 еура.

Код Raiffeisen банке је +-10 еура. Што је ок.
Koliko ti je odudarao iznos depozita od cene najavljenih kupovina pozicija?

Koliko ti je odudarao iznos depozita od cene najavljenih kupovina pozicija?
Неких 30ак еура. Али сам хтео да оставим луфта за провизију, ако буде висока, типа 15, 20 еура. Никад нисам куповао VWCE, па не знам колика је провизија на IBKR. Можда 3 еура?

Едит: ако хоћу да купим 6 акција по 16.1 еуро, то је 96.6 еура. Онда да најавим 6.2 акције по 16.1 еуро, то је 99.82? Да ли тако да урадим?

Или да ставим 7 акција по 16.1 еуро?
@alfaunits

Poslednja izmena:
Неких 30ак еура. Али сам хтео да оставим луфта за провизију, ако буде висока, типа 15, 20 еура. Никад нисам куповао VWCE, па не знам колика је провизија на IBKR. Можда 3 еура?
Pa jeste velika razlika, štrecnuo si me na trenutak da nisu i oni počeli da tupe sa birokratskim preprekama 😃
3€ je provizija.
Ne praktikujem, ali znam da ljudi uplaćuju depozite gde najavlju jedno a kupuju drugo. I drže na balansu novac dok ne naleti "prilika"
Znači gledaj samo kod uplata da ti ne štrči mnogo cena najavljene kupovine od iznosa depozita. Posle radi sa depozitom šta hoćeš. Ali u mom slučaju, uglavnom kupujem ono što se najavim (nekad poziciju manje, nekad poziciju dve više).
SPYL je, poput SPYI-a, odličan za kalkulisanje.

@tozovac Razumem potrenu da stvari optimizuješ i da ti ostane što je moguće manje neinvestiranog novca, ali vrlo često to je teško pogoditi. U svakom slučaju, ni Intesa ni IBKR ti nisu prepreka, plus što se baviš nevažnom stvari.
  • Iznos provizije IBKR zavisi od izabranog načina obračuna provizije (tiered/fixed), ali ok je da računaš da je to 3 EUR.
  • ako kupuješ veću količinu (recimo 100 komada), i postaviš limit order, može se desiti da order bude izvršen kroz dve kupovine, i da dva puta platiš naknadu brokeru, a da to nisi uračunao
  • ako želiš da sprovedeš svoju ideju: ako danas radiš najavu i transfer, trenutna cena je 168,88 i želiš da kupiš 8 komada, trebalo bi da prebaciš minimum 168,88*8+3=1354,04eur. Intesi napiši da kupuješ 8 komada po ceni 169,20. Dokaz o ceni ti ne traže.
  • opet možeš ostati sa neinvestiranih ~150 eur. To je neizbežno, ma šta ti radio, zbog fluktuacije cene. Ili ostavi nek čeka sledeću uplatu, ili ako želiš da i to raste, razmotri da kupiš nešto jeftino, recimo WEBN. Imaj u vidu da te i ta druga kupovina košta opet nekih 3 eur, pa zavisno od toga koliko često uplaćuješ/kupuješ, odluči sam šta ćeš.

Moja praksa: u najavi Intesi, ja uvek zaoružim na prvu nulu, i nikada mi nisu vratili. Nikada nisam davao dokaz cene akcije (to mi je AIK tražio).

@alfaunits IBKR obavezno u Trade confirmation report stavi posebno cenu po kojoj si kupio, a posebno commision. Po mom iskustvu, to nema veze sa time šta kupuješ.
U vezi frakcionih akcija: imaš YT snimke gde naši ljudi rade prijavu poreza na kapitalnu dobit od trgovine HoV. Polje za broj HoV ne primaju decimalni iznos.

Vidiš, nije mi palo na pamet da kusur iskoristim da kupim WEBN, bolje to nego da stoji neinvestirano do sledeće uplate.

Potrebna pomoc. Zanima me, ukoliko je neko uspeo da prebaci devizna sredstva sa svog Raiffeisen racuna na Trading 212, kako je to tacno izveo? Naime, banka mi trazi dokument na osnovu kojeg će banka moći utvrditi da li se radi o hartijama od vrednosti koje su po zakonu, odnosno koji sadrži podatke o vrsti, obimu i ceni tih hartija od vrednosti. E sad problem je u tome sto ja na Trading212 ne mogu da se napravim fake ss o postavljanju naloga za kupovu kao na IBKr-u npr, jer moram da imam prvo neka sredstva na racunu. Nadam se da sam bio dovoljno jasan, hvala unapred

^банка ти тражи које акције ћеш купити, по којој цени и коју количину. Ако сам добро разумео твоје питање.

Obrati se support-u, mnogima su udovoljili. Druga opcija, uplaćuj karticom (ne savetujem).

^банка ти тражи које акције ћеш купити, по којој цени и коју количину. Ако сам добро разумео твоје питање.
Tako je, s tim sto oni vec imaju moju izjavu tipa " -For purchase of xxx shares of ISHARES CORE S&P 500 UCITS ETF for xx.xx EUR per share.-" ali u uputstvu koje sam nasao na reddit-u se pominje i pravljenje tzv. instrukcije na brokerskoj platformi koja se posle u pdf formatu salje banci. Problem je sto se to odnosi na IBKr, dok na T212 nije moguce napraviti takav ss, bar kolko ja ovde mogu da vidim. Kartica nije resenje jer je veca suma u pitanju

Lepo ti rekoh - jedini način je da se obratiš support-u.
Ako već ne uplaćuješ karticom, ne vidim ni jedan razlog da koristiš T212 a ne IBKR (mada IBKR ume da odbije ljude).

Edit: typo

Не разумем, како може да се уплати картицом? Ја сам до сада уплаћивао преко mBanking-a, што Рајфајзен, што Интеза.

@alfaunits IBKR obavezno u Trade confirmation report stavi posebno cenu po kojoj si kupio, a posebno commision. Po mom iskustvu, to nema veze sa time šta kupuješ.
Moracu da slikam sledeci put (mada ja reetko kupujem), jer nemam infografik od tada, pa da ne pricam mozda napamet / pogresno.
U vezi frakcionih akcija: imaš YT snimke gde naši ljudi rade prijavu poreza na kapitalnu dobit od trgovine HoV. Polje za broj HoV ne primaju decimalni iznos.
Mozes da stavis cenu koja je 100x manja a broj jedinica da je 100x veci. Krajnji iznos je isti. Sem ako frakcija ide i u trecu decimalu, onda hbg.

Ne znam da li ima trosak transakcije kod nas u prijavi ili to smatraju da ide pod normirane troskove?

Mozes da stavis cenu koja je 100x manja a broj jedinica da je 100x veci. Krajnji iznos je isti. Sem ako frakcija ide i u trecu decimalu, onda hbg.
I to je u saglasnosti sa Activity statements, koje takođe prilažeš?
Čestitam na kreativnosti, ali ovo je glup način da sebi zagorčaš život.

Trošak transakcije je trošak, naravno da nema smanjenja. Ali ima za zvaničnu inflaciju RSD u posmatranom periodu.

Mogla bi tema o plemeniti metalima da se otključa? Svašta se izdešavalo za godinu dana.

Nazad
Vrh Dno