Šta je novo?

BrzNet

• Začetnik teme Začetnik teme ukLz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Neozbiljno?

Zamislite otvorite pekaru, i trebate kupiti brašno da bi pravili pekarske proizvode i prodavali, i zamislite država ima neograničene količine brašna i da svi ostali pekari kupuju to brašno od države jer drugi prodavac istog ne postoji. I zamislite stave nekog debelog kromanjonca na čelo zaliha brašna, i taj debeli se naljuti na vas i kaže ne možete kupovati vise brašno... Vi ste uložili sve u pekaru, a nemate proizvode jer neki tamo debeli kaže NE MOŽE. I dolaze kupci i kamenuju vašu pekaru i viču da ste neozbiljni jer ne prodajete hleba, a sirovine ne možete da nabavite...

E ne morate više da zamišljate, mi to proživljavamo svakog sata.

Da li uopšte ima kućnih korisnika BrzNeta u Beogradu i kakva su iskustva sa net-om?
Naravno da ima, i sada isti putem našeg optickog interneta izlaze direktno na naš Core ruter i koriste blagodeti našeg 100G uplinka... Maltene kao dark fiber da imaju. Brzine zakucavaju.

Krajnjeg korisnika ne zanima Telekom, API i Ratel... niti je svako stručan do to mere da razume pravi uzrok ovakvog problema...

S tim u vezi ako si se upustio u posao i nudiš direktno uslugu, uvek je do tebe ako istu uopšte ne isporučiš.

Znajući da Telekom može sve manipuliasti i da su oni faktički i Ratel ako treba, trebalo je mnogo ranije obezediti neku alternativu, ovoliko čekanje sada već zaista postaje agonija...
Zamislite da živite u slobodnoj državi u kojoj možete recimo da otvorite pekaru i da radite slobodno... E i mi smo zamislili isto, ali smo podcenili kriminalne sposobnosti kromanjonaca na čelu drzave infrastrukture sa kojom se ponašaju kao da im je dedovina.

I nama je agonija svakog sata. Ali ce svi učesnici ovog dela biti sankcionisani.

Oni se non-stop tužakaju, na tome im je zasnovan biznis model.

A što se tiče plaćanja, njih kao i A1/Yettel/ostale priključak korisnika košta fiksno ~8€ mesečno, prema Telekomovom cenovniku, nebitno koju brzinu da daju, sve ostalo je profit.

Na kraju će ih svakako Telekom pojesti/kupiti, a do tada se ne vredi uzdati u njih.

Kada dominantni operator sa statusom ZTU tuži konkurente poput SBB-a i izgubi na sudu, to je kao legitimna pravna borba, a kada nezavisni operator štiti sopstvena prava i imovinu, pojedinci to zlonamerno nazivaju "biznis modelom".
Kao direktor kompanije, imam ne samo zakonsko pravo već i direktnu pravnu i profesionalnu obavezu da štitim imovinu društva. Verujem da ni autor komentara ne bi mirno posmatrao da mu neko neovlašćeno raspolaže njegovom privatnom svojinom i koristi je bez naknade.

Tvrdnja da će nas "Telekom svakako pojesti ili kupiti" potpuno je promašena. Naša kompanija nije na prodaju, niti postoji novac koji bilo ko, uključujući Telekom, može ponuditi da bi se to promenilo. Za nas je očuvanje nezavisnosti stvar inata, ličnog principa i odgovornosti prema korisnicima koji žele stabilnu alternativu na domaćem tržištu. Nismo gradili infrastrukturu i sistem da bismo bili nečija meta za preuzimanje.

Kalkulacija po kojoj priključak košta "fiksno oko 8€ a sve ostalo je profit" oslikava elementarno nepoznavanje telekomunikacija i ekonomije poslovanja. Veleprodajni bitstream pristup je samo bazni transport do korisnika. Krajnju uslugu i cenu čine međunarodni IP transit saobraćaj, kolokacija u Tier-3 data centrima, mrežne licence i alokacije resursa kod RIPE NCC, vrhunska korisnička oprema, kao i stalan rad inženjerskih i terenskih ekipa. Oni koji duže prate domaće tržište dobro pamte slučaj BeocityNet-a iz 2012. godine i znaju šta se dešava kada se nezavisni operatori ne odupru zloupotrebama veleprodajnih uslova i ne stanu iza svojih prava.

Javno plasiranje izmišljenih finansijskih konstrukcija i netačnih tvrdnji o poslovanju predstavlja direktno narušavanje poslovnog ugleda prema članu 239 Krivičnog zakonika!

Mi nastavljamo da ulažemo u mrežu i kvalitet servisa, a na pokušaje podmetanja i širenje dezinformacija odgovaraćemo isključivo činjenicama i dostupnim zakonskim mehanizmima.

Nema ga @BokiS da se oglasi zvanicno.
Nažalost gomila optužbi i zlonamernih komenata viđam sve više.

Trenutno je onemogućena aktivacija mojih korisnika. Operator sa značajnim tržišnim učešćem je imao rok od 6 sati da napravi privremeno rešenje i drugi rok od 1 radnog dana da reši konačno ovaj izazov.

Evi prošlo je više od mesec dana. Pokrenuli smo određene pravne mehanizme, ali to je sve proces koji može da traje mesecima ili godinama.

Svakako radimo na tome da što pre obezbedimo alternativu.

Neko Ribinovo Vinjače ne pomaže da popusti malo? 😉
Mogli bi na kabinet da pošaljemo i neku poklon korpu, možda se odobrovolji...

Poziv na vruću jagnjetinu u Durmitoru svakako ostaje otvoren, da ne mora svaki put firma da mu plati, nego evo jednom da i konkurancija mala se otvori i časti.

Zamislite da živite u slobodnoj državi u kojoj možete recimo da otvorite pekaru i da radite slobodno... E i mi smo zamislili isto, ali smo podcenili kriminalne sposobnosti kromanjonaca na čelu drzave infrastrukture sa kojom se ponašaju kao da im je dedovina.

I nama je agonija svakog sata. Ali ce svi učesnici ovog dela biti sankcionisani.
Kad bi vas tako lako pustili da se sirite, kome bi onda uvaljivali raspali coax 50/5 za 3500 din 🤣

Kad bi vas tako lako pustili da se sirite, kome bi onda uvaljivali raspali coax 50/5 za 3500 din 🤣
Upravo u tome leži suština problema. Javna i godinama finansirana telekomunikaciona infrastruktura nije privatna svojina pojedinaca, već resurs koji po Zakonu o elektronskim komunikacijama mora biti dostupan svim operatorima pod transparentnim, nediskriminatornim i fer uslovima. Građani Srbije imaju pravo na izbor moderne tehnologije, a ne na nametnute zastarele pakete po precenjenim tarifama radi održavanja veštačkog monopola.
Svesni smo da prisustvo nezavisnih operatora na terenu direktno ugrožava takav model poslovanja. Međutim, pokušaji fizičkog i administrativnog sputavanja širenja konkurencije predstavljaju direktno kršenje zakona o zaštiti konkurencije i zloupotrebu dominantnog položaja.
Dok mnogi na tržištu biraju da ćute i prihvataju nametnuta ograničenja, mi intenzivno pripremamo sveobuhvatne pravne i institucionalne korake. Insistiraćemo do kraja na otvaranju celokupne optičke infrastrukture kroz obavezujući pristup za sve operatore, uz pokretanje postupaka pred domaćim sudovima, telima za zaštitu konkurencije i relevantnim međunarodnim institucijama. Zloupotreba tržišne snage i nepoštovanje evropskih standarda o slobodnoj konkurenciji sa sobom nosi ne samo višemilionske kazne, već i ozbiljne regulatorne posledice po poslovanje van granica ove zemlje. Naš cilj ostaje jasan: slobodno tržište, vrhunska optika dostupna svima i rad isključivo po zakonu.

Ja sam siguran da u manjim mestima namerno neće da menjaju coax optikom jer bi onda morali da puste druge provajdere. Znam za svoj grad da im je politika da optiku ne daju fizičkim licima već samo pravnim. To su mi sami rekli. I onda biraj bakar bilo kabl bilo vdsl. Od jedne te iste kompanije 😂

Ja sam siguran da u manjim mestima namerno neće da menjaju coax optikom jer bi onda morali da puste druge provajdere. Znam za svoj grad da im je politika da optiku ne daju fizičkim licima već samo pravnim. To su mi sami rekli. I onda biraj bakar bilo kabl bilo vdsl. Od jedne te iste kompanije 😂
Ma i za to postoji resenje. Ruter i dobra 5G mreza, opcija kucni net, to sad svi imaju 🙂

Živim u gradu (odnosno selu zalepljenom za isti) na jugoistoku Srbije u kom sam lično u periodu od 2016. do 2018. uticao na to da se uopšte omogući izgradnja bilo kakve TK mreže, a da to nije Telekom. Tada smo imali SBB samo u 30% grada, ADSL i VDSL kako se kome zalomi.

Danas, u stambenim zgradama imamo takozvanu GPON1 (mts) mrežu i SBB kabl, osim u dve ulice u gradu - skoro celokupno područje sa individualnim kućama ima SBB coax i optiku operatera kog sam doveo - sada je to Telekom GPON2 (supernova). Postoji i još jedan lokalac, ali ima ograničenu pokrivenost optikom.

I sad, svi koji žive u kućama - imaju Telekom optiku (Supernova), ali ne mogu da biraju usluge zakupaca, već monopolističke uslove Telekoma. Da nisam uložio ogromnu energiju, imali bi VDSL, ne ni coax docsis, već samo VDSL.

Malo im kvari priču 5G koji je dostupan na A1 i Yettel mreži, ali to svakako nije rešenje kad već postoji optika.

@BokiS apsolutno podržavam vaše napore da se ponuda konačno pusti kroz celokupnu optičku mrežu.

Živim u gradu (odnosno selu zalepljenom za isti) na jugoistoku Srbije u kom sam lično u periodu od 2016. do 2018. uticao na to da se uopšte omogući izgradnja bilo kakve TK mreže, a da to nije Telekom. Tada smo imali SBB samo u 30% grada, ADSL i VDSL kako se kome zalomi.

Danas, u stambenim zgradama imamo takozvanu GPON1 (mts) mrežu i SBB kabl, osim u dve ulice u gradu - skoro celokupno područje sa individualnim kućama ima SBB coax i optiku operatera kog sam doveo - sada je to Telekom GPON2 (supernova). Postoji i još jedan lokalac, ali ima ograničenu pokrivenost optikom.

I sad, svi koji žive u kućama - imaju Telekom optiku (Supernova), ali ne mogu da biraju usluge zakupaca, već monopolističke uslove Telekoma. Da nisam uložio ogromnu energiju, imali bi VDSL, ne ni coax docsis, već samo VDSL.

Malo im kvari priču 5G koji je dostupan na A1 i Yettel mreži, ali to svakako nije rešenje kad već postoji optika.

@BokiS apsolutno podržavam vaše napore da se ponuda konačno pusti kroz celokupnu optičku mrežu.
Drugi ćute, mi nećemo. Ta optika njie njihova, nego vlasništvo svih nas. Ljudi koji rade u Telekomu se ponašaju kao da je nešto njihovo, ali nije.
To će im biti objašnjeno na lakši ili teži način.

Nažalost svi procesi traju, ali će zakon na kraju pobediti i - ODUSTAĆEMO NIKAD.

Borba sa vetrenjača, realno. Firme sa verovatno daleko većim kapitalom i kakvim-takvim političkim "saradnicima" nisu uspele da "isteraju" 'liberalizaciju internet infrastrukture' u Srbiji nego su napustile tržište... šta onda mogu da očekuju "Milan Kragujević i drugari"? Poštena borba za tržište i zakon u Srbiji ne postoje.

Prava alternativa je i satelitski internet. Pa se onda čudimo zašto smo jedina zemlja u Evropi (uz Bosnu) koja nema starlink.
I onda me kojekakvi likovi u toj temi napadaju da je ustvari starlink kriv a ne naša prepoštena i pravedna državna administracija. Još me zbog toga i banovali.

Naravno da nije. I nikad bilo koji moderni bežični internet neće biti "prava alternativa" modernom žičnom internetu.
Sigurno da jeste alternativa raspalom coax-u od 50/5, što je naveo neko od kolega iznad. A tek bakru...
Slažem se da nije optici koja je dobro urađena ali treba imati u vidu da je dovoljno dobra alternativa ogromnoj većini korisnika i da ne bi primetili razliku.
Koristio sam starlink u nekoliko navrata u Grčkoj, Italiji, Mađarskoj i to za redovan posao i zabavu i to radi jako dobro

Borba sa vetrenjača, realno. Firme sa verovatno daleko većim kapitalom i kakvim-takvim političkim "saradnicima" nisu uspele da "isteraju" 'liberalizaciju internet infrastrukture' u Srbiji nego su napustile tržište... šta onda mogu da očekuju "Milan Kragujević i drugari"? Poštena borba za tržište i zakon u Srbiji ne postoje.
Meni je drago da se neko ipak odlučio da vodi tu borbu i nije odustao. Nadam se da će ekipa ići DO KRAJA i pokazati pravi inat profesionalaca i preduzetnika kakvi jesu.

Meni je drago da se neko ipak odlučio da vodi tu borbu i nije odustao. Nadam se da će ekipa ići DO KRAJA i pokazati pravi inat profesionalaca i preduzetnika kakvi jesu.
Vi zaista verujete u tu priču?
Više puta smo je slušali, pa se ispostavi suprotno. I ja bih želeo da je zaista tako ali me iskustvo uči da je sve to samo prazna priča i želja sa se na brzinu izvuče nešto.
Živi bili pa videli

Možda da ekipa proba kod sbb-a sa zakupom infrastrukture, zar nisu pred prodaju nudili svoju coax mrežu i niko nije hteo? Meni je stvarno žao što su na neki način na stend baju, ja sam se lično raspitivao za uslugu i dobio i poklon promo samo jer sam se javio, ali sam na kraju odbrao drugu ponudu zbog fiksne ip a iste cene. Ako se čekanje oduži, sudski postupci takodje, možda treba tražiti privremeno drugo rešenje.. Zakup preko drugih manjih?

Да ли се у некој земљи закупљује коаксијална мрежа?

Nazad
Vrh Dno