Šta je novo?

Koja Slavina za mali kuhinjski bojler

• Začetnik teme Začetnik teme whose
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

whose

Poštovan
Učlanjen(a)
05.02.2017
Poena
95
U radnjama su 5-8k. Vidim na netu oko 3k. Pijace?

Sta je preporucljivo? Da li su ove od 3000 u redu. Da li sve imaju isti navoj.

da video minotti za oko 3. Gde je najbolja cena za njih i slicne. Da li ananas ima smisla?

Nemam pojma, gde god ih nadjes u sustini a da ti odgovara cena.

Mozes da se prosetas i po komsiluku i vidis sta nude po radnjama sa sanitarijama, cesto su cene iste ili su jeftiniji od online shopova + hoce da izadju u susret i upute te sta ti sve treba.

Navoje inace resavas brinox crevima, ima ih u raznim varijantama.

koje radnje i sanitarije. Isao u sam u sikomerc i sl. Imaju po 1 slavinu od 5 ili 8000.

Hoces da kazes da se navoji razlikuju po sirini?

Kakav je Marbomil?

Da li ima veze ako je slavina jednorucna ili sa 2

Koja ti treba uopšte, zidna ili za sudoperu?
Ako je zidna onda navoj mora da bude prema cevi u zidu. Ako je za sudoperu onda nije bitno.
Bojler ide preko brinox creva. Ko zna ovako da ti kaže... Obično je sve standard ali ne smem ovako ništa da kažem.
Ja sam opet kupio Rosan jednoručnu kod renoviranja jer sam sa zidne prešao na ugradnu u sudoperu. Prethodna je ispravna posle više od deset godina i vredi te razlike u ceni. Ništa pipnuto na njoj. Ako je loša slavina jedna popravka ti pojede tu uštedu.
Dvoručna je isti đavo samo imaš dve ručke...
Ne znam kakve su ostale. Dao sam nešto malo više para za Rosan i zaboravio na slavine.

Slavina ide u zid za sudoperu i povezuje se sa 2 creva za mali bojler. To je valjda klasicna starija verzija. Jednorucna je. Vidim neke dvorucne koje su jeftinije.

Da li je taj navoj na zidu uvek isti i ista sirina navoja. Isto za creva od bojlera?

Za kuhinju je standard pola cola, za kupatilo 3/8 cola (veći protok), za zidni navoj.
Tako kao si opisao imaš bojler iznad i to visoko pritisni. Obično ti bude 1/2 i 3/8 ili 1/2 i 1/2 brinox creva.
Tako da ako neko nije nešto izvodio i ostalo je standardno onda zidni 1/2 cola i brinox creva na njoj su verovatno 1/2.
Obe ove vrste ti rade isto posao. Ja sam zamenio dvoručnu da jednoručnom. Lakše se rukuje.
Ili skini i idi kupi prema tvojoj ili slikaj pa u radnju. Imaju oni i adaptere ako se ne uklapa.
Ja zovem majstora da to obavi, ne volim da petljam sa vodom.

Tako kao si opisao imaš bojler iznad i to visoko pritisni
Misliš bez pritiska/protočni?

Ako je baterija na jednu cev u zidu zavijena i ima dva creva/cevi koje idu u bojler - isti može biti samo bez pritiska, ako se ne varam?!

@whose
Slikaj ako ti nije problem, zajedno sa nalepnicom bojlera (model), pa da potvrđujemo.
A bitno je, jer nisu iste baterije za bojler bez i pod pritiskom.

Nisam Vodinstalater 🙂
Uvek ima tu pritiska, bar je na vodovodu oko tri-četiri bara.
Meni su uglavnom govorili da je gore pod pritiskom a dole prelivni.
Valjda su u oba slučaja protočni 🙂
Ovako nekako, Google mi napisao:
IMG_2199.webp
Bolje da zove majstora po meni.

Lepo ti je Google napisao, postoje niskomontazni sa 3 creva, jedno crevo ide ulaz na dolazni ventil hladne vode, ostala 2 creva idu na toplu i hladnu vodu, dok visokomontazni ima samo 2 creva, za toplu i hladnu vodu, i obavezno za visokomontazni Boer ide sigurnosni ventil, za nisko montažne ne mora. Protocni bojleri su nesto drugo, ovo su mali akomulacioni od 5 i 10l.

iznad sudopere je mali stari bojler od pre 20+ god koji i ne koristim. mozda ponekad. Ariston Arks 50 iz italije.
Navijen na jednu cev.

slavina je kao ova

a ove bi dvorucne bi isto funkcionisale cini mi se i jeftinije su:

da li su navoji za zid i za bojler na svima istog precnika?

Obe vrste mogu biti i nisko i visokomontažni.
Međutim, ako je visokomontažni i napaja se vodom sa slavine koja je na jednoj cevi u zidu - može biti samo bezpritisni koliko znam.

da li su navoji za zid i za bojler na svima istog precnika?
Trebalo bi.
Ako ćeš je sam menjati, onda ti je najbolje da je prvo skineš, zajedno sa crevima bojlera i odeš sa njom u radnju po novu, pa će ti dati po njoj.

Creva takođe zameni obavezno, pogotovo ako su stara koliko i bojler!

sta se dogodi sa crevima tokom 10-20 god. Kamenac, budj? Da li ima veze ako se npr koristi samo hladna voda? Bojler sam otvarao pre par god i deluje dobro, minimalan kamenac je izvadjen.

Brinox creva su koliko znam gumena unutra. Ta guma, kao i dihtunzi na spojevima i vreme (starost) + savijanje/pomeranje prilikom skidanja se ne slažu baš najbolje, a pošto su prilično jeftina - bolje zameni kad si već "u poslu" oko toga, da ne bude iznenađenja i naknadnog zezanja 🙂

Ja sam ih skidao vise puta tokom zadnjih recimo 5 godina, za ciscenje bojlera, skidao slavinu zato sto upada mulj u zidnu cev kad se gasi voda u zgradi. Onda se zapusi cev. Obicno to ne stigne do slavine ili creva, cini mi se. Skidao sam ponovo pre par nedelja kad sam nosio u radnju.

Nisam do sada imao problema sa crevima mada nisam gledao unutra. Jedino ako se unutra nesto dogadjalo ili skupljalo. Normalno se odvrnu i zavrnu, spolja deluju normalno. Ja u stvari ne znam koliko je to tacno staro. Znam da oko 12 god. nisu menjane i da je bojler najmanje 12 god. star. Ne znam da li su creva menjana pre toga. Zaptivke su normalne tj nista ne curi, zapinje, nista nije vlazno oko njih i sl. Uglavnom je sve korisceno uglavnom sa hladnom vodom u poslednjih 12 god. Jedno vreme hladna voda kroz bojler. Sudopera se koristi malo tj nije kao da cela porodica stalno koristi. Jedino slavina deluje lose zato sto je verovatno stara i jeftina.

Kad se prvi put nauci, veoma je jednostavno skinuti creva i slavinu i vratiti, naravno uvek sam radio sa istim, nisam nista menjao.

Pretopostavljam da bih mogao preventivno da promenim i creva. Da li je rizik samo da ce nesto da curi/pukne ili postoji rizik od toksicnih materija kao budj koja se skupila unutra u crevu?

Nazad
Vrh Dno