Šta je novo?

Digitalna TV: predlozi, sugestije i pitanja

@Yettel Srbija, izvinite što pitam, ali koja je poenta da ne puštate ažuriranje svim korisnicima nešto što je unapredjeno i bolje nego ovo do sada?
Verovatno jer su beta verzije, pa da se isprobaju u praksi, a da im mi javimo uočene greške, bagove, zamerke i probleme koje primetimo, pa da ih ispeglaju, i onda ih posle nekoliko meseci puste svim narodnim masama, pardon, korisnicima

Da li ovo znači da je 3.25 verzija puštena svim korisnicima?
Verovatno 3.25.1. odlazi u istoriju, a ova 3.28.0 donosi ono što nisu realizovali u 3.25.1, plus pretpostavljam ispravljene bagove i probleme iz 3.25.1

Verovatno jer su beta verzije, pa da se isprobaju u praksi, a da im mi javimo uočene greške, bagove, zamerke i probleme koje primetimo, pa da ih ispeglaju, i onda ih posle nekoliko meseci puste svim narodnim masama, pardon, korisnicima

Verovatno 3.25.1. odlazi u istoriju, a ova 3.28.0 donosi ono što nisu realizovali u 3.25.1, plus pretpostavljam ispravljene bagove i probleme iz 3.25.1
Al će biti zvanja kol centra zbog opcije aktivacije dodataka, ako neko nešto aktivira.

Al će biti zvanja kol centra zbog opcije aktivacije dodataka, ako neko nešto aktivira.
Ako su uveli da je za to potrebna šifra (pin) slično kao za roditeljsku kontrolu i za puštanje xxx kanala - ne bi trebalo da bude neželjenih ili slučajnih aktivacija. A ako su pametni uvešće za aktivaciju TV dodataka posebnu jacu šifru, od min 7-8 karaktera (slova, brojevi, znaci) kako neko od ukućana ko se ne pita ne bi kupio-aktivirao nešto što u kući plaća neko drugi.

Ako su uveli da je za to potrebna šifra (pin) slično kao za roditeljsku kontrolu i za puštanje xxx kanala - ne bi trebalo da bude neželjenih ili slučajnih aktivacija. A ako su pametni uvešće za aktivaciju TV dodataka posebnu jacu šifru, od min 7-8 karaktera (slova, brojevi, znaci) kako neko od ukućana ko se ne pita ne bi kupio-aktivirao nešto što u kući plaća neko drugi.
Tako bini trebalo biti.

@Yettel Srbija, izvinite što pitam, ali koja je poenta da ne puštate ažuriranje svim korisnicima nešto što je unapredjeno i bolje nego ovo do sada?
Bas vala svima ili nikom kod mene jos verzija 3.23.4.0,da dole pri dnu podesavanja kaze "Nadogradnja za daljinski upravljac,nije uspela" mada se to kasnije samo odradi.

Ako su pametni, stavice sifru 0000, jer njima je u interesu da to neko aktivira.

Objašnjenje g.AI:

Besplatno gledanje kanala Arena Sport i drugih zaključanih programa preko obične zemaljske antene (DVB-T2) od početka avgusta 2026. godine posledica je velikog tehničkog rekonfigurisanja, testiranja i proširenja sistema od strane Arena Channels Group.
Sredinom leta pokrenut je opsežan proces modernizacije infrastrukture i uvođenja novih tematskih kanala. Tokom ovih radova i finalnih tehničkih podešavanja, signal na predajnicima JP „Emisiona tehnika i veze” (ETV) privremeno je pušten u nekodiranom (otključanom) režimu kako bi se testirala stabilnost mreže i vršila merenja. [1]
Evo ključnih detalja o ovoj situaciji:

Glavni razlozi i detalji
  • Proširenje i modernizacija: Arena Channels Group vrši softverska i infrastrukturna unapređenja sistema nakon velikih letnjih sportskih događaja. [1]
  • Tehničko testiranje: Kada se vrše krupne izmene na predajnicima zemaljske televizije, predajnici se često privremeno otključavaju („FTA” – Free to Air režim) kako bi inženjeri proverili pokrivenost i jačinu signala na svim digitalnim multipleksima.
  • MTS Antena Plus sistem: Ovi kanali inače pripadaju državnoj zemaljskoj Pay-TV platformi Antena Plus (u vlasništvu Telekoma/MTS-a), za koju je standardno potrebna pretplata i poseban risiver sa karticom ili modulom. [1]

Da li će ovo trajati zauvek?
Ovo je privremeno stanje. Čim medijska kuća i ETV završe sa tehničkim podešavanjima i testiranjem stabilnosti novog sistema, kanali će ponovo biti zaključani. Nakon toga, njihovo praćenje preko obične antene ponovo će zahtevati standardnu pretplatu.

I pojašnjenje zašto je slika lošija od zemaljskih RTS HD kanala, pogotovo primetno na većim 4k televizorima:

To što su RTS 1 i RTS 2 u HD kvalitetu, a kanali Arene Sport izgledaju lošije, potpuno je normalno za trenutnu situaciju i predajnik sa kog hvatate signal (najverovatnije Avala ili Crveni Čot).
Evo tačnog tehničkog razloga zašto je slika na Arenama lošija:

Razlika u digitalnim „paketima” (Multipleksima)
  • RTS kanali (Prvi multipleks - MUX 1): Ovaj paket drži javni servis i kanale sa nacionalnom frekvencijom. Država je u ovom paketu obezbedila ogroman protok podataka (visok bitrate). Zato RTS 1 i RTS 2 imaju dovoljno prostora za pun HD kvalitet (1080i).
  • Arena Sport kanali (Treći multipleks - MUX 3): Ovi kanali se emituju u trećem paketu koji je namenjen za takozvanu „Pay-TV” (MTS Antena Plus). Da bi u taj jedan paket spakovali ogroman broj kanala (trenutno ih ima više od 30), inženjeri su morali drastično da smanje protok podataka po kanalu.

Zašto je slika lošija?
  • SD rezolucija: Arene se u zemaljskoj mreži emituju u standardnoj rezoluciji (SD), a ne u visokoj (HD).
  • Velika kompresija: Zbog pretrpanog paketa, slika je digitalno „sabijena”. Kada ima brzih pokreta (što je na sportu stalno), oko igrača ili lopte možete videti mutne kockice (pikselizaciju).
  • Namenjeno malim ekranima: Taj signal je tehnički dizajniran za manje televizore ili starije uređaje, a ne za velike moderne 4K ili Full HD ekrane na kojima se vidi svaka mana.
Pošto vam slika „ne secka”, to znači da vaša antena odlično „vidi” predajnik i da imate maksimalnu jačinu signala. Kvalitet slike ne možete popraviti pomeranjem antene, jer Arena jednostavno sa predajnika kreće u tom, lošijem formatu.
Nadogradnja softvera RCU, verzija uspešno dobijena.....možete....blokirao se uredjaj, samo isključenje iz struje

Koliko često se to dešava? Meni su oba box-a ažurirana na 3.28, za sada nisam primetio bag (poslednja ~ 3 dana) - ali ne mogu da kažem da sam ih nešto Bog zna koliko koristio...
Ne ja imam 3.25 verziju, da ne bude zabune, kod kolege sam video taj bag, jednostavno kanal krene i za 4 do 5 sekunde slika se zamrzne i to je sve dalje kraj ne može da se gleda.

Oba boxa? Zar nije moglo samo da se prijavi jedan box za test ažuriranje aplikacije?
Smarao tehničku podršku mejlom 😁 Jest da im treba nedelju dana za jedan odgovor, ali ja sam jako dosadan čovek 😏
Ne ja imam 3.25 verziju, da ne bude zabune, kod kolege sam video taj bag, jednostavno kanal krene i za 4 do 5 sekunde slika se zamrzne i to je sve dalje kraj ne može da se gleda.
Nisam to primetio kod mene ni na jednom boksu... Još uvek, barem 😜

3.25 a meni drze 3.23 i briga ih 🤔

Koliko često se to dešava? Meni su oba box-a ažurirana na 3.28, za sada nisam primetio bag (poslednja ~ 3 dana) - ali ne mogu da kažem da sam ih nešto Bog zna koliko koristio...
Meni su jedan box onomad ažurirali na 3.28 i to onaj koji ne koristim ja več moji ukućani, u drugoj sobi. I za ova 3 dana na njemu nije bilo nikakvih problema, samim tim ni zamrzavanja slike. A stalno ga koriste, gledaju filmove, serije... satima.

Meni su jedan box onomad ažurirali na 3.28 i to onaj koji ne koristim ja več moji ukućani, u drugoj sobi. I za ova 3 dana na njemu nije bilo nikakvih problema, samim tim ni zamrzavanja slike. A stalno ga koriste, gledaju filmove, serije... satima.
Meni su ažurirali oba nakon smaranja putem mejla (koje si mi ti i sugerisao 🙂 ) i sad oba rade na 3.28... koliko vidim, dobro rade.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno