Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Za tamperovanje, ne može da se pritisne prejako, ali može preslabo.

Krema se stvara iz CO2 iz kafe. Baš jako sveža ima više, ako ima robuste još više, ali to je i signal da kafa nije nešto naročito dobra - da li materijal, ili nije dostigla optimalnu svežinu, tj. odležala malo. Naravno, stvari su poprilično subjektivne, neću da tvrdim da se tako možda nekom više sviđa, ali meni se više sviđaju kafe koje malo odstoje i koje ne prave mnogo kreme.
Da se nadovežem, u vezi slike koju sam okačio. Sva ta krema je neposredno po ekstakciji, vrlo bzo spadne.
I slažem se sa tobom više volim arabike ili mešavine sa vrlo malo robuste koja i daje kremu.

Krema uopste nije garant da ce kafa biti ukusna,cak naprotiv...moze u toj kremi svakakvih cudnih i losih ukusa da bude. Neko cak i skloni kremu kasicicom pre ispijanja kafe. Valja probati.

Sve što znam o "ceđenju" kafe znam sa ovog foruma i sa neta. Najviše Toms coffee corner.
Po njemu, sama ekstrakcija treba da bude takva da sa donje strane portaflitera curi krema kao med.

Nego, ima li neki ovaj Eureka Zero 55S, italijana iz Kine.
Ima li šta bolje za 40.000 din?

Ćao ljudi. Noob ovde, što se tiče kafe aparata 🙂. Odlučio sam se za DeLonghi EC230 + DF54, na osnovu preporuka i istraživanja.
Interesuje me da li je potrebno odmah u startu menjati neke delove, tipa kvalitetniji portafilter i imate li još nekih saveta? Hvala

Ne može svaka kafa da curi kao med. Najukusnije kafe koje pijem uopšte ne cure ka med, a ne daj bože da ih pustim kroz botomles.

Prilagodi malo gramažu, ako je korpa puna, samelji na granulaciju gde jedva curi i smanji kafu za pola grama, ili gram. Tako sam ja raadio sa c3 esp i 33.21 delonghi, sad sam uzeo avx i on ima stepless podešavanja pa nema tih muka
Hvala za savet. Uspeo sam. Nema puno kreme, ali to je do kafe. Arabika, srednje pečena.
Meni je krema samo vizuelno bitna. I onako promešam kafu pre prvog srka.

Ne znam šta da ti kažem, eksperimentisao sam i sa tamperom i silom pritiska dok nisam došao do ovog rezultata.
A rekao bih da i ne treba kafa da se puno nabija, bude više arome sa manje nabijanja.
Čini mi se da i tebi, kao i meni trba ozbiljan mlin! 🙂
Možda je ovaj avx/shardor 64mm rešenje za obojicu!

Vidim da ima veće noževe od Eureke koja je meni zapala za oko.
Čekaj, polako. Od jedan se broji, što bi rekli.
Početnik sam. I Yugo mi je bio prvi auto, tako da... Biće prilike.

Zna li neko mozda da li 73 Roasters kafe mogu da se preuzmu kod njih u Zemunu? Zivim blizu pa mi se ne placa dostava na ionako skupu kafu. Pisao sam im na insta al me sinovase samo.

mozes da odes da kupis tamo, ali po visoj ceni. 200-400rsd visa od one na sajtu.
da li mozes da porucis sa sajta po nizoj ceni pa preuzmes tamo, ne znam... Javi ako saznas...

Čime čistiti nespresso aparat, i koliko često? Ono njihovo sredstvo, ili ima nešto drugo?

Čime čistiti nespresso aparat, i koliko često? Ono njihovo sredstvo, ili ima nešto drugo?
Ja cistim sredstvom na bazi ciste limunove kiseline evo vec 10 godina. Ima u DMu mislim. Nikada nisam koristio originalno, i nula problema. Rastvoris ga u vodi prema uputstvu, sipas u masinu i pratis uputstvo za ciscenje kao sa originalnim.

Bi bih ti zahvalan i za fotku sredstva, kad stigneš 🙂

Edit:
ovo?

Poslednja izmena:
Koristim ono sto mi je pri ruci i dzabe, iako je irska voda mekana, nema kamenca. Krkam ih u lavabo, sudoper, tus kabinu, wc solju... 🤣

1786712784943.webp

Ja sam za prvu pomoć čistio sa limuntusom (rastvorom limuntusa i vode). Ali samo zato što sam prvo čitao da moj aparat nema neke aluminijumske delove kroz koje bi voda prolazila.
Čistio sam samo jedan jedini put za tri godine otkako imam aparat. Nisam siguran da sam primetio razliku. Izgleda da Rosa ne ostavlja kamenac.

Pozdrav svima, citao sam koliko sam mogao zadnjih dana ovu temu, gledao po internetu raspitivao se i kod chatgpt-a(naravno)
Na kraju sam napravio neki konacni spisak, pa bi mi značilo vaše mišljenje sta bi bio najbolji i najpouzdaniji izbor. Pored su najbolje cene u evrima koje sam našao za aparate.
Ovo mi je prvi aparat, i u planu mi je da uzimam mlevenu kafu, posto mi je prodavnica u blizini.
Znaci nisam nesto preterano iskusan, smatram da je nesto od ovoga dovoljno za pocetak.IMG_5643.webp

Xiaomi imaš i za 80 evra i manje na Ananasu recimo.

BTW u NS se rasformirala neka IT firma i prodaju DeLonghi Magnifica S i EVO za 150-200 evra.

Imam DeLonghu Dedicu, i kako nikako nisam bio zadovoljan espresom ( koristim Lavazza crema gusto), baručih portofiler korpicu sa Temu-a za 2 kafe. Izvadio sam plastični uložak iz fabričke ručice portofilera da bi korpica uopšte mogla da uđe. Rezultat je pristojna kafa ali bez imalo pjene??
Drugo, mlječnu pjenu nisam siguran kako da napravim, ovaj Dedica mi više prokuva mlijeko nego što pravi pjenu. Na drige aparate pravim pristojnu, na Dedicu ne znam.

Да ли је нешто половно добра опција, тешко да ће неко да се усуди да ти каже. Притом, у опису огласа пола делова је промењено на апарату и млину, а продаје га за "багателу".
Ако не пијеш много кафа дневно, за сличну цифру можеш да купиш шта је @nidza поредложио пар поста горе, и још пар сличних комбинација, са предходних страна.

Да ли имаш нешто од опреме или купујеш све од 0 ? И шта волиш да попијеш од кафа ?

Nazad
Vrh Dno