Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

• Začetnik teme Začetnik teme PJ
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I da ne bude da samo ja lupetam gluposti, evo i ovaj Španac je probao te Baasploa patike. Uključite titlove i prevod da razumete šta priča.

Šta ima da razmišljam, znam šta je A-TPU pena, a ove patike imam i trčim u njima. Bolje da se zapitamo zašto smo mi navikli da nas deru za sportsku opremu. Ovih dana sam nakupovao opreme za trčanje na Temu.
Na sajtu proizvodjaca pise e-tpu pena.

Na sajtu proizvodjaca pise e-tpu pena.
Ok, promašio sam za jedno slovo, ali u svakom slučaju stoji da su ove kineske patike daleko bolje od Adidas Duramo i sličnih modela koje nam zapadni proizvođači uvaljuju za cenu od 70 do 100 evra.
Nisu mi to jedine kineske patike koje rotiram za trčanje, imam i Anta Bellero 4, Anta Mach 4 i Onemix Cloudstep 10, sve plaćene pedesetak evra, a u rangu su sa Adidas, Nike, Asics, Puma modelima od 120 do 150 evra.

Ja mislim da nijednu patiku nisam platio više od 150€, a sve u rotaciji su vrhunske. Čak je i Alphafly 3 bio 20k din.

Skeptičan sam da je patika od 20€ u rangu sa vrhunskom patikom sa više slojeva pene i Pebax pločom, ali sve je moguće. Kakve li su te za 50tak onda? Interesantan ulov ako će da ti traje.

Gde moje koske osete razliku između tih patika i nije tokom treninga, već tokom oporavka, posebno dok sam imao LR od 3h. U principu bih osetio sve treninge preko 10k, a ovo preko 20k bi bila sigurna povreda. Ako povrede nema, i oporavak bude očekivan, ne osećam se nešto prevaren sa recimo Skyward X koja je koštala 16000. Evo SL od 11 do 13.

Nisam ni rekao da su ove Baasploa u rangu sa vrhunskim patikama, ali su bolje od onih entry level modela koji se prodaju po prodavnicama i u kojima mnogi početnici poput mene trče. Probao sam Adidas Duramo i neki Nike entry level model i u odnosu na ove kineske što imam, kao ciglu da sam obuo na nogu.
Anta Bellero 4 sam uhvatio na popustu kod nas u Đaku, patike koje su u rangu sa Hoka Clifton, samo laganije. Onemix Cloudstep 10 isti fazon, 40 mm đon na peti, slično kao Clifton, ali laganije i daleko jeftinije.

Anta Mach 4 su za malo jači tempo, nitro infused pena i najlonska ploča u đonu.

Imam i stare Reebok Forever Floatride Energy, te patike su neuništive, stare su jedno 6 godina.

Anta Bellero 4 je 100+€ patika takođe. Dva para Clifton 9, letnje i gtx sam platio do 10 hiljada din, ne sećam se tačno. Nisu sjajne za trčanje, ali za šetnju su mi super, ne stare, ne habaju se. Bele sam oprao 20x u mašini i sem što je 3M refleksija ostala skoro bez funkcije, nema nekih drugih znakova habanja.

Anta Bellero 4 je 100+€ patika takođe. Dva para Clifton 9, letnje i gtx sam platio do 10 hiljada din, ne sećam se tačno. Nisu sjajne za trčanje, ali za šetnju su mi super, ne stare, ne habaju se. Bele sam oprao 20x u mašini i sem što je 3M refleksija ostala skoro bez funkcije, nema nekih drugih znakova habanja.

Da, ali Clifton su 100 evra kad su na popustu, a Anta Bellero su 100 evra puna cena i 50 evra na popustu. A Bellero ima napredniju nitro infused penu i laganije su. Kvalitet izrade isto nije gori nego kod Clifton
I to su samo par modela kineskih patika koje su meni bile dostupne, tu su još 361, Li Ning, Qiaodan, Xtep, Bmai, Peak, DoWin, Sonic Cat i ne znam ni ja šta sve ima od tih kineskih brendova.
Neki od njihovih modela su možda i najbolji i tehnološki najnapredniji trenutno, tipa Li-Ning Feidian Elite 6 i Qiaodan Feiying Plaid 3

Ja bih te jače modele bez problema isprobao da su dostupni.

dodao bih, da sam kupio i 3 majice Anta brenda, za 3 hiljade dinara
slozio bih se, da ovdašnji dobavljači deru sa cenama i druga stvar kvalitet robe na našem tržištu svi znamo kakav je, ja inače trčim u Hoka Arach 7, pre toga sam imao Hoka Clifton 9, Sacouny Kinvara, ali ako se Kinezi pokazu dobri, dao bih im prednost

Kako sam se danas pokidao na treningu
Hteo da probam nesto novo da pomerim LTH2
Ovaj drugi trening mi nesto najteže sto sam radio do sad od treninga
Superblast 3 su iznenađujuće vrhunske kad se ubrza, suludo dobar shock absorption, pena se vraća odmah ima lep bounce, stabilnost savršena, dobro dišu izgleda, prijatne oko noge.

Ko hoće da proba sam nek Prilagodi svom LTH2 I na kome pace radi easy run
Ovo radi onaj sto ima VO2 max Kristian Blummenfelt pa aj da probamo
Složio sam trening uz pomoć Gemini malo i to prekucao u Garmin

Prvi treba da bude lakši, intervali od po 2km idu u zonu 3
Drugi je teži intervali od 1km idu u zonu 4 ispod LTH2

Prilozi

• Screenshot_20260722_225335_Garmin Connect.webp
    Screenshot_20260722_225335_Garmin Connect.webp
    25.2 KB · Pregleda: 22
  • Screenshot_20260722_225627_Garmin Connect.webp
    Screenshot_20260722_225627_Garmin Connect.webp
    29.6 KB · Pregleda: 21
  • Screenshot_20260722_225634_Garmin Connect.webp
    Screenshot_20260722_225634_Garmin Connect.webp
    29.4 KB · Pregleda: 16
  • Screenshot_20260722_225558_Garmin Connect.webp
    Screenshot_20260722_225558_Garmin Connect.webp
    26 KB · Pregleda: 20
  • Screenshot_20260722_225550_Garmin Connect.webp
    Screenshot_20260722_225550_Garmin Connect.webp
    29.2 KB · Pregleda: 17
  • Screenshot_20260722_225610_Garmin Connect.webp
    Screenshot_20260722_225610_Garmin Connect.webp
    27.4 KB · Pregleda: 17
  • Screenshot_20260722_225351_Garmin Connect.webp
    Screenshot_20260722_225351_Garmin Connect.webp
    30.4 KB · Pregleda: 16
Da i ja prijavim svoje otkriće sa Temu. Baasploa patike za trčanje. Nište posebno, ali A-TPU pena u đonu i guma po celoj donjoj površini đona za 20 evra je skroz ok za svakodnevno lagano trčanje. Zapadni proizvođači takvu penu ne stavljaju ni u 2, 3 puta skuplje modele.

Pogledajte prilog 547206

Zasad sam pretrčao petnaestak kilometara u njima i nisam primetio neku posebnu manu, pena deluje skroz ok što se tiče responsivnosti i amortizacije.
Ја купио ове, Screenshot_20260809_150047_Temu_Edited.webp
али изгледа да су твоје боље, по коментарима на јутјуб каналу оног шпанца, ја побркао, нисам проверио пре наручивања, ломио се да и ове купим, али...можда ипан неке боље/скупље

Нпр
QIAODAN TG2.0 LEILI
Нема ко није хвалио прошлогодишњи модел, мада кажу да нису баш дуготрајне, што се мени не свиђа.
Ако их буде на Тему

U prethodnim porukama je pomenuta prva ulična trka u SM, Noćni polumaraton Sirmium 21/7. Ne znam da li je neko bio, a evo "kratkog" izveštaja.

U ovim vrelim danima, ispostavilo se da je trka održana najbolje večeri, ni dan pre, ni dan posle. Temperatura na startu, u 20h, je bila 28-29C i vetar, taman da prija. Vruće, jeste, ali bolje nego očekivano - definitivno. Čak bih rekao prijatno za letnji period.

Prijavljeno je, za prvi put, fantastičnih, skoro1000 učesnika, a trku je završilo nekoliko ljudi ispod 800. Bilo je nekoliko DNS/DNF, neka imena su čak prozvana i na razglasu, da je neko trčao pod tuđim brojem (ženska osoba, pod muškim brojem). Cena kotizacije je od početka do kraja bila identična, a mogla je da se plati i na dan trke. Najavljeno je da neće biti startnog paketa, ali sve koje znam da su platili kotizaciju na dan trke, dobili su paket.

Zona za preuzimanje brojeva je napravljena sa nekoliko paviljona i muzičkom binom, i velikim prostorom ispred, za đuskanje ili sedenje na lenjivcima. Zaista lepo organizovano. Šteta što tu nisu organizovali zajedničko zagrevanje 30 minuta pre trke, moglo je da bude zabavno. Lično izbegavam takve stvari, ali sam shvatio da se ljudima sviđa.

Start je postavljen nekoliko sati pred trku, pa je ispala zabuna da se 50m nakon starta ulazi u u krivinu od 90 stepeni i trči strmo niz nasip, na ulicu, ali srećom, trka je išla jedan kilometar nasipom, pa je bilo strčavanje niz isti, preko trave i zemlje. Nije nešto na šta smo navikli na ulični trkama. Nakon toga se ulazi u naselje i sledi pravo iznenađenje - svako malo, ispred kuća, ljudi su izneli stolove sa vodom, deca dele flašice vode ispred svojih kuća, ljudi izneli zvučnike, tapše, pozdravljaju trkače. Prvi put sam trčao malu, lokalnu trku, da vidim toliki broj ljudi na ulicama. Fantastično! Organizatori su nekoliko dana pred trku u poštanske sandučiće kuća na ruti trke ubacili obaveštenje o trci, izvinjenje zbog zatvaranja saobraćaja i molbu za podršku trkačima. Izgleda da je upalilo. Predložiću im da ponove obilazak svih adresa i ubace papiriće sa zahvalnošću. Trka nakon toga ulazi u gradsko jezgro, gde je više komercijalnih objekata (opština, policija, carske palata, gradski park, crkva, druge rimske iskopine, mala crkva, Zanatlijska ulica), a manje stambenih objekata, pa je bilo manje podrške, ali opet više nego na većini lokalnih trka gde sam bio prethodnih godina. Iz Zanatlijske se strmo ustrčava na nasip, kao što je bio i silazak. Nije sjajno, ali nije ni strašno. Poslednjih 2km je bilo nasipom (kej/šetalište), deo je pokriven i tartan stazom. I naravno, što si bliže cilju, sve više podrške.
Gledam na Strava, većina ljudi je beležila krug 6.95 do 7.00, tako da je svima falilo do polutke. Vidi da su preko 7km/krug, beležili samo ljudi koji koriste direktno Strava na telefonu, a ne neki sat.

Vratiću se još jednom na početak trke, s obzirom da je start bio na nasipu, vrlo uzan prostor, zaista sam očekivao veći haos. Kroz start sam prošao nakon 20 sekundi i nakon 200 metara se izvukao iz gužve, ali i to je bilo na prihvatljivom pejsu. Nakon prvog kilometra, pomerio sam se nekih 80 mesta i posle toga me je preteklo nekoliko ljudi, otprilike koliko sam i ja pretekao, do kraja trke. Start je trajao oko dva minuta, pa ne znam kako je izgledalo ljudima koji su bili duže nakon gunshot (zaista je bio gun shot 🙂), ali meni je bilo sasvim Ok.

Finalna okrepa možda nije najbolje postavljena, ali nije manjkalo bilo čega. U zoni su bili stolovi za masažu (i kutija za donacije), kao i prodaja kafe, sladoleda i pića, od čega je prihod išao u humanitarne svrhe, jer je i ceo događaj organizovan kao podrška za osobe obolele od retkih bolesti, koje se uglavnom teško potvrđuju, a još teže (i skuplje) leče.

Zbog spleta okolnosti, da je trka održana bilo gde drugo - ne bih startovao. Pošto je bila u mom rodnom gradu, zaista nisam smeo da propustim. Zbog nezgodnog termina, bilo je svega pet mojih drugara-trkača, zapravo, drugarica, bilo je nekih planova za dan u gradu, ali silom prilika odloženo i veći deo dana i večeri posle trke smo proveli u kafiću na plaži. S obzirom da su im utisci pozitivni, biće prilike za popravni.
Naravno, bilo je tu još dosta poznatih lica, ali one su došli zbog mene, pa sam imao obavezu i zadovoljstvo da ih ugostim, bez obzira što nikada nisam živeo u SM, nekako sam tamo domaći 🙂

I kako sam ja prošao? Celih 8s/km sporije od plana. Što zapravo, uz sve što je prethodilo trci, sedam dana, a zatim i poslednjih 48h, zapravo i nije tako loše. Obično se štedim, da završim trku opušten, ovde sam dao sve od sebe i zaista nisam smeo, a pred kraj ni mogao, brže. Tu smo gde smo 🙂

Verujem da će trka biti i sledeće godine, da će ispraviti neke greške koje su bile posledica čistog neiskustva u organizaciji ovakvih događaja, a da neće pokvariti sve što je super ispalo. Slobodno planirajte SM polutku ili 7km 2027. godine 🙂

Ја купио ове, Pogledajte prilog 549051
али изгледа да су твоје боље, по коментарима на јутјуб каналу оног шпанца, ја побркао, нисам проверио пре наручивања, ломио се да и ове купим, али...можда ипан неке боље/скупље

Нпр
QIAODAN TG2.0 LEILI
Нема ко није хвалио прошлогодишњи модел, мада кажу да нису баш дуготрајне, што се мени не свиђа.
Ако их буде на Тему
Na Temu je najbolja ponuda Onemix modela, Qiaodan isto ima dosta modela, ali uglavnom starijih, Xtep i Bmai jako malo modela i slab izbor veličina i boja.
Od Onemix valja gledati Cloudstep 10, ja sam ih kupio i skroz su ok patike. Imaju i skoro identičan model sa karbonskom pločom, ali mislim da to nije za mene, pošto karbonska ploča više opterećuje zglobove.

Onaj Španac kaže da sad koristi Onemix Cloudstep 10 kao dejli patike i da je u prvom paru pretrčao preko 1000 km, pa su krenule da se odelpljuju i onda je kupio još jedan par, a u ovim drugim je trčao neki maraton i kaže da su skoz ok race day patike.

Poslednja izmena:

Decathlon 🙂

По коментарима, свакако не испод 45, а такве су ретке на Тему.

@qryak @ironmambg kako odrediš velučinu koju naručiš? jesi grešio u tome?
Do sad sam onlajn kupovao samo patike za koje sam video neke pozitivne recenzije i uglavnom u recenzijama kažu i kakve su veličine, pa se prema tome vodim. Kupio sam na Temu Onemix Cloudstep 10 i Baasploa Pardus patike, za Onemix su u recenzijama svi rekli da su široke, ali su normalne veličine, za Baasploa je Španac u recenziji rekao da su ogromne i da treba ići na broj manje nego što inače kupuješ. Tako sam i uradio, Onemix uzeo broj 45, a Baasploa uzeo 44 i dobro je ispalo, jer evo poređenja uložaka iz tih patika, levo je Onemix, desno je Baasploa, čak je uložak od Baasploa patika malo veći, iako su one kao broj manje.

20260811_140534.webp

I inače se ne vodim po brojevima, nego gledam dimenzije koje proizvođač navede. I patike koje sam kupovao u našim prodavnicama sportske opreme imam u rasponu od 44 do čak 46.
Izmerio sam stopalo i dužina mog stopala je 28 cm. Pošto kupujem patike za trčanje, tražim da bude malo lufta, tako da gledam da patika bude za 28,5 do 28,7 cm. 29 cm bi već bilo pun broj veće, to mi je preveliko.

Meni su ovom snimku najzabavniji pejsovi na kojima trenira i trči maraton 😂

Kad smo kod pejsa i ko se gde pronađe, Švedjanin kači na Instagram storije nastale dok je bio na dvonedeljnom kampu u Itenu. Ovaj stori nabraja 8 stvari koje nije očekivao da čuje/vidi.
Screenshot_20260812_144725_Instagram.webp

Nike Vomero Plus u početku mi se nisu nešto svidele, bile su mi previše teške, međutim sad su mi to omiljene patike za svakodnevni trrening dužine...
Slicno iskustvo sa vomero+, na početku su mi bile i malo premekane, ali sad na ~250k su odlicne kao nove.
Cesto budu na solidnom popustu razmisljao sam se da kupim jos jedne da imam za sl godinu, ali sam se za sada suzdrzao.

Clifton pro su prehvalili u prethodnom videu, pa su morali malo da spuste loptu, kao ostali nisu koristili vomero+ pa su zato preporucili clifton pro 🙃

Nazad
Vrh Dno