Šta je novo?

ink tank printers / štampači sa rezervoarom za mastilo - opšta tema

• Začetnik teme Začetnik teme momsab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Meni se jednom desilo da sam na 10x15 fotopapiru stavio da je obican papir umesto nekog fotopapira pa je opet slika ispala okej mora da se podesi svakako L3271 ja koristim za stampu slika.Jedva cekam da se boja potrosi da probam zamenske posto sam nabavio 2 seta zamenskih boja

Prošle godine napisah da sam pogrešio, jer sam uzeo L6270 umesto L6490/L6460, jer neke nalepnice koje štampam trpe kondenzaciju, pa mi se razmazuje boja (osim crne, koja je na 6270 jedina pigmentna). I upravo uzeh da naručim 6460, sreća, prelistah specifikaciju

Odgovarajuća težina papira​

64 - 95g/m²

Izvor: https://www.epson.rs/sr_RS/proizvod...-rezervoarom-za-mastilo-i-wi-fi-vezom/p/30953

Pigmentna mastila ne bi trebalo koristiti na glossy papiru (ok, nije problem za nalepnice, svejdno mi je, svakako kupim najjeftinije), ali sam papir, nalepnica + podloga su definitivno preko 100g/m2.
To je zapravo pravi office štampač, nije za foto štampu. Nekada davno sam, nemajući pojma o tim specifikacijama papira, uproapastio jedan laser, štampajući na predebelom i preteškom papiru. Ne znam kako bi se InkJet ponašao, da mu povremeno ubacim težim papir. Ne bi me čudilo da sada imaju senzor koji će da spreči štampu.

Pre 15ak dana sam štampao na L6270, 270 grama glossy papir, neke info papire i one nosače za prskalice za proslavu (imam i cutter, pa je ispalo extra isečeno) - većina ljudi nije ni konstatovalo papire, ali je neverovatnih 5+ ljudi pitalo gde je rađeno ili se oduševili dizajnom/bojama. Dizajn je bio bezveze, neko zeleno lišće i zlatni hrast sa puno nijansi i zapravo je svima upala u oči "punoća" boja na glossy papiru. Neko se čak našalio da je na tom štampaču trebalo da radimo fotografije sa proslave, a ne onom što je fotograf doneo. Naravno, kada je na mestima prosuto piće na te papire, tečnost se slila niz glossy papir, ali je na mestima povukla boju sa sobom.

Odgovarajuća težina papira​

64 - 95g/m²
ovo me malo čudi, zbog onoga što si naveo za nalepnice. mada, ja sam uzeo neke jeftine za pisanje rukom i definitivno nalepnice sa sve podlogom upadaju u ovaj raspon i to bliže 70 nego 100.
To je zapravo pravi office štampač, nije za foto štampu.
to i piše na sajtu, u specifikacijama (doduše, na ne baš očekivanom mestu)

Upravo proverio, A4 papir, deklarisan kao 80 grama, ima 4.65g/list tj 74.4 g/m2.
Nalepnica je 10.56g/list tj 168.96g/m2.

Imam jedan lakši model nalepnice, ali nemam ovde. U ruci se oseti da je ova teška, ali ona lakša svakako nije ispod 130-140 grama.

Nije loša ideja, ako je nešto predviđeno da bude trajno, ali za te nosače prskalica ili za one etikete zbog kojih sam ušao u tu priču pigment vs dye, zaista nije potrebno.

BTW našao sam all pigment ink štampač, L6550, koji može da štampa na maks 255 grama, ali je cena preko 90k, a to mi je baš mnogo za uređaj koji se neće previše koristiti.

Postoji i L6499, koji može da štampa na 300 grama papiru, što bi bilo savršeno, i jeftiniji je od 6550, ali nije dostupan kod nas, osim na KP. Mada, i on je preko 500€, pa nisam siguran da li bih išao i na njega.

Nazad
Vrh Dno