Šta je novo?

Povremeno secka ceo sistem na sekund

Cimbur

Poštovan
Učlanjen(a)
16.04.2021
Poena
55
Pozdrav - prvenstveno, nadam se da sam pogodio podforum. 🙂

Imam jedan cudan problem koji mi se povremeno desava, pa me zanima da li je neko imao slican problem, ili zna resenje.

Kada mi je upaljen chrome i na youtube-u ide neki video, a ja u isto vreme radim nesto drugo na nekom sajtu, desi se da kompjuter na bukvalno sekundu zasecka. Sve na trenutak zastane, a zajedno sa tim i zvuk sa YouTube-a zasecka.

Nisam uspeo da primetim kada se to desava, otprilike bude nasumicno, eventualno kada je neki sajt zahtevniji? Temperature su normalne, CPU ne pokazuje neko posebno opterecenje niti podize performanse u tom trenutku. Probao sam i restart Windows-a (sada sam na win 11), ali je problem ponovo tu.

Konfiguracija je : Ryzen 7 5700X3D, RX 6600 XT

Hvala unapred! 🙂

Vazi, hvala na odgovoru. Pocecu onda od njega, ali, s obzirom na trenutne cene, i da ne smeta toliko u radu na kompjuteru - pricekacu malo. 🙂

SSD ne sme da bude napunjen da bi ostvario brzine prave napuni ga do 60% maksimalno.

na ovom temeperaturama ne bih isključio i neko pregrejavanje. U svakom slučaju kao što Danilo kaže

Moj AI kaže sledeće:

Na osnovu prikaza iz programa LatencyMon, tvoj sistem trenutno ima ozbiljnih problema sa DPC/Interrupt kašnjenjem (latency), što uzrokuje seckanje zvuka (clicks, pops, dropouts) i potencijalno mikro-seckanje u igrama ili video zapisima.

Ključni nalazi iz izveštaja​

1. Glavni problem — Najveće izmereno kašnjenje (Highest measured interrupt to process latency):
    • Vrednost: 94,949.80 µs (~95 milisekundi)
    • Status: Izuzetno visoko (traka je potpuno crvena). Normalne vrednosti za rad u realnom vremenu treba da budu ispod 1000 µs (1 ms). Vrednost od 95 ms direktno dovodi do prekida u audio signalu (buffer underrun).
  2. Krivci i identifikovani drajveri:
    • ndis.sys (Network Driver Interface Specification): Zabeležen kao glavni DPC drajver sa najvišim vremenom izvršavanja (793.620 µs). Ovo ukazuje na problem sa mrežnim drajverom (Wi-Fi ili Ethernet kartica).
    • HDAudBus.sys: Drajver za HD Audio bus (19.810 µs). Iako je ovde vrednost niska, problemi s napajanjem ili audio drajverima mogu dodatno uticati.
    • Hard Pagefaults: Ukupno 1460. Označava da sistem mora često da čita podatke sa diska (SSD/HDD) umesto iz RAM memorije, što izazva nagle skokove u kašnjenju.

Koraci za rešavanje problema​

Poredaj ove korake po redu kako bi pronašao i eliminisao uzrok:

1. Rešavanje problema sa mrežnim drajverima (​

• Ažuriraj ili reinstaliraj mrežne drajvere: Otvori Device Manager, pronađi svoje mrežne adaptere (Ethernet i Wi-Fi), preuzmi najnovije drajvere direktno sa sajta proizvođača matične ploče (ili laptopa), i instaliraj ih.
  • Onemogući Wi-Fi ili Ethernet radi testa: Isključi Wi-Fi adapter (ili izvadi mrežni kabl) i ponovo pokreni LatencyMon test na 1-2 minuta da proveriš da li skokovi nestaju.
  • Onemogući štednju energije na mrežnoj kartici:
    1. Otvori Device Manager -> Network adapters.
    2. Klikni desnim klikom na mrežnu karticu -> Properties -> tab Power Management.
    3. Odčekiraj opciju "Allow the computer to turn off this device to save power".

2. Podešavanje napajanja (Power Management)​

• High Performance Power Plan:
    1. Otvori Control Panel -> Power Options.
    2. Izaberi plan High Performance (ili Ultimate Performance ako je dostupan).
  • Onemogući CPU Throttling / C-States u BIOS-u:
    • Uđi u BIOS i isključi opcije poput Intel SpeedStep / AMD Cool'n'Quiet, C-States (C1E, C6, etc.) i EIST. Ove funkcije menjaju radni takt procesora u hodu radi uštede energije, što često pravi nagle skokove u kašnjenju.

3. Rešavanje visokog broja Hard Pagefaults​

• Proveri iskorišćenost RAM memorije u Task Manager-u. Ako je RAM pri kraju, sistem koristi fajl za straničenje (paging file) na disku.
  • Zatvori nepotrebne pozadinske aplikacije (Chrome sa puno tabova, Discord, Spotify) tokom testiranja.

4. Ažuriranje BIOS-a i Chipset drajvera​

• Preuzmi najnoviji BIOS i Chipset drajver za svoju matičnu ploču sa zvaničnog sajta proizvođača. Ažuriranja BIOS-a često rešavaju DPC latenciju uzrokovanu upravljanjem energijom na nivou ploče.
Kojim se tačno poslom ili aplikacijama baviš na računaru (npr. produkcija zvuka, gaming, ili svakodnevni rad) i koji hardver/laptop koristiš?

Kucao sam vec, ali, od svega navedenog, najvise sumnje imam na driver za gpu - da li ima sanse da bude do njega problem? Hvala svakako.

Nazad
Vrh Dno