Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Najlakse je postaviti punjace. Problem je infrastruktura, koja nije predvidjena ni za trenutne kapacitete, a kamoli za veliko dodatno opterecenje.
Skoro su postavljali klip gde prodaju one "solarne garaže". Tako da nije problem ni infrastruktura. Kao što kaže deksi10, problem su zakonske regulative. Videćemo šta će se desiti sa tržištem kadase je dnom omogući to plaćanje po kWh. Mislim da se punjači odjednom svuda pojaviti. Ali nemam iluzija da cena punjenja na njima neće biti paprena.

Ne zaboravi - većina Srbije živi u zgradama, a čak ni nove zgrade nisu rešile problem punjenja većeg broja EV-ova - čak ni one gde je 5000 EUR kvadrat.
Stalno se ponavlja ovaj narativ. Većina Srbije živi u kućama. Mislim da je po poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku bilo da više od 2/3 stanovništva živi u kućama, a manje od 1/3 živi u stanovima. Mrzi me više da tražim i linkove kao dokaz koliko puta se ovo ponavljalo. U Evropi je to više 50/50 pa im ne usporava prelazak na EV. Ne nešto drugo je u pitanju kod nas. A to je da nemamo pare za nove automobile. Svi ostali razlozi su sporedni.

Poslednja izmena:
@picasso Ako misliš na prenosnu mrežu, tu smo u boljem stanju nego što bi se očekivalo. Građena je za mnogo veću državu, i u periodu kada se očekivao rast potrošnje. A od 1990. potrošnja Srbije nije porasla uopšte. Distributivna mreža nije sjajna, ali se ona izgradi mnogo brže i lakše, i jeftinije.

Dalje, nikada se sva vozila ne pune u isto vreme, ni izbliza. Radio sam jednu studiju gde smo računali koliko je prosečno a koliko maksimalno opterećenje sistema po vozilu, i vrednost je oko 1-1.5kW za maksimalno opterećenje, i dodatna pogodnost je što je maksimalno opterećenje izvan vršnog opterećenje sistema (najčešće je oko 16-17, drugi skok je oko ponoći - razlog su naravno tarife). Kod nas je vršno opterećenje leti oko 21, zimi oko 18-19. Neka sutra imamo 100.000 EV koje će ljudi puniti kod svoje kuće. Dakle očekivano je da njihova maksimalna potrošnja bude oko 150MW. Vršno opterećenje za grad Beograd je oko 1800MW. Norveška valjda sada ima oko trećine EV, odnosno oko milion EV. Mi imamo ispod 10k. Nećemo doći do 100k još par godina, da ne pričam o tom milionu. A do tada ima sasvim dovoljno vremena da se razvije i regulativa i infrastruktura. Pa makar se po Beogradu kopa svaka ulica jednom u 5 godina, dovoljno da se odluči da se provedu i energetski kablovi i da se ostavi mogućnost da se priključi po 100-200 7kW punjača po ulici. Cena takvog glupog punjača je reda 100e u nabavci (znači za grad Beograd oko 300), ali to je realno smešna cifra. Ostaje pitanje vandalizma, ali imamo dovoljno pandura da svaki punjač dobije svog čuvara u 3 smene, eto im nekog korisnog zaduženja.

Ovde namerno ne uzimam u obzir velike stanice za punjenje jer one obično imaju ogromne instalisane snage i po pravilu se priključuju na visokom naponu, odnosno već im treba značajno ulaganje u mrežu u tom delu.

Jedino što treba da urade je da ti dozvole da staviš punjač i ostvariš svoje parking mesto, šta će ti bolja subvencija od te?

To je neodrživo dugoročno, ali može biti lep benefit za early adopters, i da ima neko ograničeno vreme trajanja (10 godina), onda prelazi u vlasništvo grada. Ja bih na to pristao, za 10g si uštedeo 30 hiljada eur na primer. Imaš deceniju da trajno rešiš taj problem.

Nakon toga može princip rada da bude kao u mojoj garaži gde sam sad, ima komercijalni punjač jedan, pa kome treba nakači se 2-3h i napuni se, 22kwh. Neka zarađuje svaka stambena zajednica, a punjač javan.

Na prste jedne ruke se mogu prebrojati novi dizeli koji mogu da se kupe. Plus, dizel bi možda bio idealno rešenje za range extender, ali cena celog tog sklopa i održavanje... Opet većina običnog sveta može samo da gleda, ne i da vozi 🙂

No činjenica je da je i ovo stanje gde svi imaju po 2 - 3 automobila SULUDO - i da se život u gradovima mora zasnivati na javnom transportu (na struju, idealno), a ne na tome da svako ima svoj auto.

Ili to, ili bajsevi. Ovako - ne ide.

P.S. Evo ja prvi - trebam u naredne 1 - 2 godine da menjam auto. Živim u zgradi, nemam gde da ga punim. Razmišljao o PHEV-u, ali me više stvari odbija, nego privlači. EV bi bio gospodsko rešenje, ali di ću sa njim? A da uzmem benzinca... Onda bolje da ni ne menjam kola.
To ti se cini da nema dizela - BMW, Mercedes, Audi grupacija, svi su ih na mala vrata vratili.
Resenje za tvoju zamenu je HEV poput Tojotinog (Honda i sl.), posto nemas gde da ga punis.

Stalno se ponavlja ovaj narativ.

Je ne znam koliko puta treba neke stvari da se ponove 🙁 pa da nemamo više pitanja odakle nam struja, mreža...

Moj auto će ovaj mesec potrošiti 127kwh na 1000km. Cenim da će mi klime potrošiti duplo više. Kada sam stavljao klime (2 kom) niko se nije pitao za mrežu ni za struju. Ne znam više domaćinstvo bez klime... Više ih nema auto nego što ih nema klimu. Kako smo onda "preživeli" klime?
95% Britanije je na monofaznim priključcima pa im ne smeta...

To ti se cini da nema dizela - BMW, Mercedes, Audi grupacija, svi su ih na mala vrata vratili.

Meni je uvek zanimljivo da pogledam statistike prodaje i da tražim trendove....

Dizeli u Evropi pre 10 godina (2015.) 52.1% !!!!
Dizeli u Evropi danas 7.5%

Dizeli na dva najveća svetska tržišta (Kina i USA) - statistička greška

Edit: podaci o prodaji novih vozila, ne trenutnoj zastupljenosti da ne bude zabune

• Like
Reagovanja: mnt
Ako je neko zagovornik dizela, to sam ja. Prelazim puno (za naše uslove), oko 25k godišnje, i 95% toga je na otvorenom, vozim 5m lima sa 190KS, imam ture od 1000+ km bar 5-6 puta godišnje. Guta kilometre uz malu potrošnju i veliku pouzdanost i udobnost. Čak i mali gradski auto koji imam je 1.4tdci fiesta sa 68ks i maltene toliko godina (23), i taj auto je bomba za moju upotrebu. Oko 2k godišnje pređe, ne servisira se, ulje poslednji put promenjeno pre možda 3 godine (doduše kvalitetno ulje sipano), i dospe se možda 0.5l godišnje. Veliki servis urađen pre nekih 8 godina, auto trenutno na 350kkm, za poslednjih 4 prešao manje od 10. Auto kad prvi put stane, ide na otpad. Kvačilo se oseća da je pred izdisajem. Ali ulagati 200-300e u njega je besmisleno, kad je pitanje da li vredi 500e sa novim kvačilom.

Sve ovo ne znači da ne vidim prednost EV, i da neću preporučiti svakome ko se uklapa u use case gde mu EV nosi benefit. Sada je taj benefit tu za manji deo populacije, uskoro će biti za još veći deo. Jedan deo se nikada neće odreći SUS (dok ne bude nateran), drugi jedva čekaju. Ja sam bio apsolutno protiv EV dok nisam probao, i dok nisam video da nije takav bauk to punjenje. Vožnja je jednako udobna ili udobnija od SUS. Ubrzanje koga loži, ne može bolje od EV. Ekonomija koga loži, ne može bolje od EV. Ekologija koga loži, ne može bolje od EV (i da, smatram da je bolje za mene da komšija ima EV nego benzin, a naročito nego dizel, bez obzira koliko se emituje CO2 dok se proizvede baterija, ili proizvede energija za punjenje). Domet koga loži, ima dizlo. Zvuk koga loži, ima benzin. Za svakoga ponešto. Ja lično, i dalje vozim dizela, ali gledam kuda idu cene i modeli koji mene interesuju. Kada bih mogao sada da uzmem auto sa 100kWh LFP baterijom (nije nužno da bude LFP baterija, ali čini mi se da bih je prilično često terao u duboko pražnjenje), star 4god sa do 150kkm za 25k evra, još da bude nešto slično Tesla Model Y oblikom i dimenzijama, skočio bih odmah. Možda i do 30k. I to ja koji nemam punjač u garaži, koji bih morao da idem do vikendice 80km da se napunim, a trošim reda 5-6l dizela na 100km. I procenio bih koji mi je rizik od "crkavanja baterije", ali mislim da bih smeo da se upustim u to. Ali niti ima takvih modela starih 4-5god, niti su te cene. Za te pare mogu da uzmem BMW G31, Audi C8, Kodiaq, možda Tiguan All Space... I to je sve na naftu sa oko 200KS.

Drzava samo treba da omoguci placanje po kwh, a to ce valjda biti uskoro.
Nije Beograd jedini grad u Evropi sa starim zgradama bez parkinga, ima ih svuda. Pa su Parking servisi instalirali po ulicama AC punjace, gde placas parking i struju koju napunis. To je dodatan biznis za njih, osim na parkingu zaradjuju i na struji, a stanari tih starih zgrada dobiju mesto za punjenje.
TS su pod velikim opterećenjem i ne postoji mogućnost masovnog instaliranja punjača. Uz to mi imamo ozbiljan problem vandalizovanja i krađe javne imovine.

Kada bih mogao sada da uzmem auto sa 100kWh LFP baterijom (nije nužno da bude LFP baterija, ali čini mi se da bih je prilično često terao u duboko pražnjenje), star 4god sa do 150kkm za 25k evra, još da bude nešto slično Tesla Model Y oblikom i dimenzijama, skočio bih odmah.
Sad trenutno ne moze da se nadje takav auto za taj novac, ali vec za 2-3 godine moci ces da da kupis polovan byd sealion 7 excelence za oko 30k. On ima 91,3 kwh bateriju

• Like
Kakva scena jutros - stigao u Grčku, čekam da dođe gazda da nas pusti na early check-in. Izašao napolje iz auta i luftiram se lagano.

U tom trenutku jato vrana kreće iz susedne livade i samo odjednom kzzt! - vrana krstkospojila kontakte na trafo stanici te se samoubila. Pade na auto ispred moga i na zemlju.

U tom trenutku očigledno nestade struje, dve tri starisedelačke familije izleteše na ulicu, a istovremeno naš glavni EV junak priče - vozač BYD Seal U dmi iz Srbije trči i mota neki makeshift šuko od 10ak metara koji je proturio iz apartmana. Istripovao se da je do njega.

Grci svi prstom u njega - ovaj nam je spalio struju. On se spakova i pobeže sa autom negde (kasnije se vratio).

Došla ekipa sat kasnije da popravi, lokalci strčali da kleveću mučenika - ja im samo pokažem vranu, pokažem im i trafo iz 1905 koji se jedva drži i taj neki osigurač koji je pao.

12267.webp

Oni samo prebaciše osigurač gore, eto struje, lynch mob izgubi motivaciju. Muka će biti to punjenje, nisam bezveze uzeo dizlo za odmor kao i prošle godine.

Ma dobro, dizel više-manje, ali benzin je tu i biće tu još dugo.

Pa mnogi su planirali da izbace benzince skroz, pa odustali. Sad vidimo da se čak i Kinezi sve više odlučuju za pogon na struju, a benzinac za dopunu baterije kao prelazno rešenje - jer i oni znaju da prelaz neće ni brzo ni lako (naročito ne van Kine)

Ma mi ćemo se prilagoditi jer nas niko i ne pita, tu nema spora. Ali... sa ovim cenama nekretnina, i generalnim kretanjima na tržišu, koji je % ljudi koji će razmatrati punjenje EV-a prilikom odabira nekretnine? Ne zaboravi - većina Srbije živi u zgradama, a čak ni nove zgrade nisu rešile problem punjenja većeg broja EV-ova - čak ni one gde je 5000 EUR kvadrat.

To zahteva izuzetno ozbiljan rad, dugoročno planiranje i velike investicije od strane države. Mislim da u ovom ekonomskom trenutku, to sebi ne mogu ni zemlje zapadne Evrope da priušte, kamoli Srbija. Mada su oni već daleko odmakli po tom pitanju.

Lepo je biti optimista, ali moraće mnogo da se ulaže u infrastrukturu, a ko će te pare da uloži? Osim ako ne bude kao:

Čovek je skroz u pravu - to rešenje ćemo da gledamo, a to baš i nije dobro.

Na prste jedne ruke se mogu prebrojati novi dizeli koji mogu da se kupe. Plus, dizel bi možda bio idealno rešenje za range extender, ali cena celog tog sklopa i održavanje... Opet većina običnog sveta može samo da gleda, ne i da vozi 🙂

No činjenica je da je i ovo stanje gde svi imaju po 2 - 3 automobila SULUDO - i da se život u gradovima mora zasnivati na javnom transportu (na struju, idealno), a ne na tome da svako ima svoj auto.

Ili to, ili bajsevi. Ovako - ne ide.

P.S. Evo ja prvi - trebam u naredne 1 - 2 godine da menjam auto. Živim u zgradi, nemam gde da ga punim. Razmišljao o PHEV-u, ali me više stvari odbija, nego privlači. EV bi bio gospodsko rešenje, ali di ću sa njim? A da uzmem benzinca... Onda bolje da ni ne menjam kola.
Možeš li da napišeš koje te to stvari odbijaju od PHEV? 🙂 Ili bar neke?
Ja isto planiram da zamenim auto i nekako mi je PHEV delovao kao zlatna sredina… a kako mi je 90% vožnje u toku godine manje od 100km dnevno mislim da bih ga uglavnom vozio na struju.
Ja koliko sam skontao iz vaše priče na temi problemi su više kasnije oko prodaje auta i zamene baterije… nisam nešto video da pišete o drugim problemima.
Inače imam mogućnosti za punjenje kod kuće.

Ja sam optimista povodom toga šta će se dešavati sa EV i punjačima, čak i za našu zemlju. Nije TOLIKO komplikovano da se obezbede punjači za one koji žive u zgradama. Nije potrebno da budu brzi punjači. Gde sada ljudi parkiraju? Da li je zaista tehnički neizvodljivo da se dovede struja do tih parkinga? Malo po malo, i biće sve više mesta za punjenje.

Pa nije tehnički neizvodljivo da se dovede struja do parkinga ali je tehnički neizvodljivo da se obezbedi antivandal zaštita, ispravnost svakog mesta itd. Na stranu sto ni parking nema dovoljno u skoro celom Beogradu.
Takođe, a i najbitnije, narod nema para za ev. Ne može da se kupi vozilo za 3-5 hiljada eur koje može i približno da bude oslonac nekoj porodici kao što sad može da se kupi. Jeste krš ali može da se porodica vozi u tome. Ev za te pare ne može niti će ikad (naravno pričamo o polovnim).

Ja bih rekao da se po Beogradu i Novom Sadu u proseku ne voze kola od 3-5 hiljada evra. Nekako mi je utisak da je prosečan auto na ulici vrednosti 10-12.000 evra-

• Like
Ja bih rekao da se po Beogradu i Novom Sadu u proseku ne voze kola od 3-5 hiljada evra. Nekako mi je utisak da je prosečan auto na ulici vrednosti 10-12.000 evra-

To je vrv samo utisak. Dok sin nije gledao da kupi corsu d prošle godine, nisam ni primećivao koliko ih je na ulici a one su u tom rasponu od 4 do 5 hiljada. Onda sam primetio i druga vozila tog ranga poput starijih pola, Fiesta, i10 i20 grande punta, astre itd.

Slično kao beli automobili, on uzeo beo automobil. Ja pomislio ko još kupuje tu boju, obratim pažnju u mojoj ulici, jedno 40% belih vozila, od starih punta do novih mercedesa...

Jeste, ali Britanac jedna faza 100 ampera, a mi uglavnom 3x25
Odakle ti taj podatak? Da ne pominjem da malo koja kuca ima trofaznu struju (UK/Ireland).

Maksimum u Irskoj je 65A, ako ti ESB postavi osigurac na 80A, plus kao sto rekoh, trofazne struje skoro da nema u privatnim domacinstvima.

Poslednja izmena:
Odakle ti taj podatak? Da ne pominjem da malo koja kuca ima trofaznu struju (UK/Ireland).

Maksimum u Irskoj je 65A, ako ti ESB postavi osigurac na 80A, plus kao sto rekoh, trofazne struje skoro da nema u privatnim domacinstvima.

Drugar kaže to je standardno, ima kuću u UK.

Davno smo nešto pričali o tome jer sam gledao auto punjač neki na YouTube pa sam se začudio baš da su monofazni ali stotka.

Računaj koliko dizel posrče i proćerda dizela,servisa i kvarova na 200.000 km.Imaš negde EV klinik analizu, pa posle toga shvatiš koliko su zapravo svi ti kvarovi BEV-a minorni.
Imas 20 redovnih servisa,neka je to u proseku 250 evra a sigurno je više jer imaš i male i velike servise,to je već 5.000 evra.Dizel ako prosečno potroši 7 litara to je 14.000 litara
dizela ili bezmalo 28.000 evra.Tu dodamo i neke sitne kvarove i dolazimo do stravične sume koju ne smem ni da napišem.
Za BEV računaj da moraš imati sopstveni punjač.Tesla nema redovne servise na primer,a garancija ti je 8 godina ili 192.000km i brzo shvatiš odakle šeicima onolike pare🤣,odnosno da si im ti glavni sponzor a toga nisi ni svestan.
Nov BEV izračunaj sam troškove ba ćeš brzo da se otrezniš,250 dinara 100km.
Cena novog električnog u odnosu na ekvivalent benziskog automobila mnogo menja ovu kalkulaciju (na stranu koji su ovde primeri i cifre dati).

Čim se ta razlika smanji, i prođe bar još nekoliko godina da kineski brendovi i uvoznici steknu neku reputaciju među većom (neobaveštenom) našom populacijom, stvari će početi brže da se menjaju. Evropski proizvođači mi po cenama nisu ni blizu dostupni.

Ja sam jedan od tih, odustao sam od PHEVa, da ne pričam i od EV-a, zbog tih stvari. Pa, čekam sledeću zamenu za 4,5 god da se do tada malo iskristališu brendovi kod nas.
Naravno, i da cena/ponuda bude bolja.

Imaš negde EV klinik analizu, pa posle toga shvatiš koliko su zapravo svi ti kvarovi BEV-a minorni.
Evo analize za sve, ne samo za mene:

Ja lično, i dalje vozim dizela, ali gledam kuda idu cene i modeli koji mene interesuju. Kada bih mogao sada da uzmem auto sa 100kWh LFP baterijom (nije nužno da bude LFP baterija, ali čini mi se da bih je prilično često terao u duboko pražnjenje), star 4god sa do 150kkm za 25k evra, još da bude nešto slično Tesla Model Y oblikom i dimenzijama, skočio bih odmah. Možda i do 30k. I to ja koji nemam punjač u garaži, koji bih morao da idem do vikendice 80km da se napunim, a trošim reda 5-6l dizela na 100km. I procenio bih koji mi je rizik od "crkavanja baterije", ali mislim da bih smeo da se upustim u to. Ali niti ima takvih modela starih 4-5god, niti su te cene. Za te pare mogu da uzmem BMW G31, Audi C8, Kodiaq, možda Tiguan All Space... I to je sve na naftu sa oko 200KS.
Tesle do 4-5 godina i ispod 150-200k km zadržavaju dosta više od početne cijene. Ali, baci pogled na polovne Tesle u Norveškoj i pročitaj na EVC sajtu koji polovni EV kupiti, pa cijenim da ćeš na osnovu tih informacija do kraja godine uzeti neku Teslu. Možda neće koštati 25k€, ali kud tele tud i uže, pa za koju hiljadu više ima sigurno Tesla za tebe. Ključ je u odabiru pravog modela, sa pravom baterijom i pravim motorom/motorima. Kada uklopiš te informacije, opet kažem, siguran sam da ćeš do kraja godine uzeti Teslu.

Za tebe ima još jedan zanimljiv tekst, odnosno za sve, ali mene interesuje tvoje mišljenje i razmišljanje na tu temu, jer si iz elektro struke, pa imaš drugačiji pogled, a ono što oni predlažu u ovom tekstu je za početak samo logično, a kada se nadoveže na prvi tekst, nekome i stariji model Tesle može potrajati narednih 20 godina uz održavanje, dok ne dođe 3-4-5 generacija BEV koji će biti mnogo napredniji u odnosu na ove prve.

Mene od Tesle model X sa 7 sjedišta (jer mora da ima 7 sjedišta i upotrebljiv gepek sa svim sjedištima popunjenim), pored svih ostalih mojih problema, dijeli samo količina love. Iako sam čist petrolhead, svjestan sam svih prednosti BEVa. Mogao bi da se puni i kod kuće i da se povremeno odleti na neki SC kod IkeJe ili gdje već, pa i da se plati neki brzi punjač za dopunu, nije problem, ali u ovom trenutku to je za mene kapitalna investicija…

Drugar kaže to je standardno, ima kuću u UK.

Davno smo nešto pričali o tome jer sam gledao auto punjač neki na YouTube pa sam se začudio baš da su monofazni ali stotka.

Код мене у Норвешкој је 40А двофазно IT (практично монофазно) напајање.

Mislim da dizel nije pogodan za range extender zbog težine i prostora koji bi zauzeo plus održavanje svega vezanog za dizel.

E sad, što se tiče analize i poređenja troškova BEV vs Dizlo: korišćene su OEM cijene i za jedne i za druge, odatle tolika ogromna razlika u troškovima (21532€ za BEV vs 51240€ za ICE). Na Balkanu NIKO neće mijenjati motor za novi iz BMWa (jer je G30 3.0d korišćen u poređenju), šta god da je popraviće se ili će se uzeti drugi polovan motor, za X puta manje novca. Dalje, opet OEM dijelovi za ICE motor, zamjenski po opet X puta nižim cijenama.
Poenta je da razlika nije tolika kolikom se predstavlja, da su dijelovi i popravke za BEV skupe, bez obzira kako to gledali i bez obzira što kvarova (uglavnom) nema toliko koliko na ICE motorima, jer imaju manji broj pojedinačnih komponenti. Ipak rješavanje kvara osnovnog sklopa bez koga ne možeš da puniš taj BEV = OBC , kroz popravku je od 800€ na dalje, zamjena novim je par hiljada eura, što se EVCa tiče. Popravka/zamjena baterije, motora, kompresora klime, grijača i šta je još tamo navedeno su višestruko skuplje od ICE motora. Nove baterije prevazilaze vrijednost vozila, naročito kada su PHEV u pitanju. To meni nije normalno, kako god da se okrene. Tu je ICE u prednosti, još uvijek.
Dok čitam sve ovo stičem utisak da se neke stvari rade namjerno (planned obsolence, planirano pravljenje inženjerski lošijih sklopova koji moraju da se mijenjaju, u,jesto da se popravljaju), da neka primjenjena rješenja nemaju veze sa mozgom (pouch baterije koje su se u mobilnim telefonima pokazale katastrofalno sa nadimanjem, probijanjem i deformacijama okolnih sklopova), inženjerskom logikom (stave bateriju da nema hlađenje, a u industriji mobilnih telefona se vodi računa o držanju temperature baterije pod kontrolom) i da je jedini cilj iscijediti novac od kupaca i osiguravajućih kuća, koje opet od kupaca BEV uzimaju ogroman novac za osiguranje istih tih vozila, dakle opet cijeđenje kupaca/vlasnika (pritom postoji zamka da proizvođač priznaje kvar na bateriji, ali popravka/zamjena ne može da se obavi, jer osiguranje ne priznaje slučaj, pa se upada u petlju da pored garancije i osiguranja vlasnik mora da plati servis/zamjenu).
Ne pričam/pišem ovo kao odvraćanje od BEV, već samo idem zdravorazumskim i logičnim razmišljanjem, niko nije i svi su u pravu.
Svako i dalje ima pravo na svoje mišljenje i pravo na svoj izbor u skladu sa svojim novčanikom ili stanjem na računu i svako u odnosu na to bira šta će sa tim da uradi.

Mislim da dizel nije pogodan za range extender zbog težine i prostora koji bi zauzeo plus održavanje svega vezanog za dizel.
Prvi i osnovni problem je emisija gasova, a ubaciti adblue u jednačinu je nepotrebna glavobolja. Benzin je jedino logično rešenje.

@castor Ne verujem da je planned obsolescence deo taktike za EV, čak verujem u suprotno (barem dok se raja ne navikne), ali je sigurno strategija odvraćanja od SUS motora, pa tako imamo "moćne" 3-cilindrične 1.2 benzince na autima teškim preko 1,5t - cilj igre sigurno nije da pređu 300.000km sa njima.

Poslednja izmena:
Možeš li da napišeš koje te to stvari odbijaju od PHEV? 🙂 Ili bar neke?
Ja isto planiram da zamenim auto i nekako mi je PHEV delovao kao zlatna sredina… a kako mi je 90% vožnje u toku godine manje od 100km dnevno mislim da bih ga uglavnom vozio na struju.
Ja koliko sam skontao iz vaše priče na temi problemi su više kasnije oko prodaje auta i zamene baterije… nisam nešto video da pišete o drugim problemima.
Inače imam mogućnosti za punjenje kod kuće.
Cena, održavanje (za koje zapravo ne znam koliko će biti skupo zapravo - gledao sam nešto održavanje BYD ), ali pre svega to što ga većinu vremena neću imati gde puniti, a da organizujem svoj život oko punjenja automobila niti mogu, niti hoću. Zapravo, nije održavanje, već svest koliko je ceo PHEV složen skup u kome mnogo šta može da krene po zlu. Ne treba mi toliko tehnološko čudo...

REEV sa druge strane... to bi već mogao da progutam, lakše čini mi se.
Prvi i osnovni problem je emisija gasova, a ubaciti adblue u jednačinu je nepotrebna glavobolja. Benzin je jedino logično rešenje.

@castor Ne verujem da je planned obsolescence deo taktike za EV, čak verujem u suprotno (barem dok se raja ne navikne), ali je sigurno strategija odvraćanja od SUS motora, pa tako imamo "moćne" 3-cilindrične 1.2 benzince na autima teškim preko 1,5t - cilj igre sigurno nije da pređu 300.000km sa njima.
Nesrećni trocilindraš iz PSA koji ide u sve njihove modele... To ne može ni 100 000 da pređe bez ozbiljnih problema, kakvih 300 000... Krntija.

Несрећни троцилиндраш је, не најсрећнији, али довољно адекватан избор за мањи ауто попут 208. Проблем је што се не уклапа у балкански концепт увоза и одржавања, угажен у сваком погледу, па нашминкан за продају са намештеном километражом, спреман за купца који ће да избегава непотребне трошкове попут редовне замене уља, каиша да не говоримо...

1786446409707.webp

Stvaran je skrinšot dela ekrana remote aplikacije za auto X, nije bitno koji, od danas. Dobar deo kilometraže je autoput i klima, po ovim vrućinama.

Meni bi ovo radilo posao, ima veći domet od mog benzinca. 🤣

Odlican domet na novim BMW modelima ali izgled boze pomozi.
800+ km deklarisano je bas dobro, meni bi bilo sasvim dovoljno i smeo bih se zaputiti i na letovanje sa njim.

Norveški test od ovog leta

ix3 najveći domet (780km), xpeng x9 najveći skok u odnpsu na deklarisani WLTP (+11,4%, 66km). EV4 sasvim dobar za tu klasu (575km)

Јуче сам се цео дан возио у ID4, у идеалним условима, отворен пут и ок време, па су и потрошња и домет били очекивани. Ауто је фин и практичан али без неке ауре или било чега што би га чинило посебно привлачним или занимљивим.

Pa kad je VW i imao auru koja bi ga cinila zanimljivim? 😀 Uvek su bili to sto jesu, narodni auto. Jedino im cena nije vise narodna 🙂

Nazad
Vrh Dno