Šta je novo?

Internacionalna berza, akcije i banke u Srbiji

• Začetnik teme Začetnik teme imbaqq
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bilo već, ali očigledno moramo da ponovimo:
U SWIFT saboraćaju, za troškove se mogu birati opcije OUR, SHA i BEN.
U Sepa saboraćaju, predefinisana je samo jedna opcija - SHA. Nema izbora.

Dakle:
Naše banke (makar kod e naloga) ne omugućavaju da biraš Swift ili Sepa. Ali daju da biraš opcije troškova. Ako izabereš OUR, sigurno ide kroz Swift. Ako izabereš SHA, trebalo bi da ide kroz Sepa (ima ljudi koji su prijavili da je ipak primenjen Swift).

Za IBKR ne brini. Ljudi su ranije kroz Swift slali sa SHA opcijom, i IBKR im umanji priliv za svoj deo troška. U Sepa, IBKR je mnogo veliki, pa sa svojom bankom ima dil da mu je bespaltan i prijem i slanje (kao što mi imamo te opcije u RSD prometu). Zato ti IBKR nudi i besplatno povlačenje novca (jednom mesečno).

Ugovor ti je onaj dokument sa tridesetak stranica (ili koliko već). A potvrda o otvaranju računa je account confirmation letter.
Letter: u navigaciji klikni Performance & Report a zatim Other Reports, pronadji Account Confirmation Letter i klikni plavo dugme sa desne strane (Run),
Ugovor skini sa ovog linka: https://www.interactivebrokers.com/en/accounts/forms-and-disclosures-client-agreements.php
Hvala, sa linka skinem ovaj fajl? - Interactive Brokers LLC Client Agreement

Ne treba da se logujem nego samo skinem taj primer ugovora?

Ja sam otvorio nalog na IBKR i treba da odradim prvu kupovinu. Posto sam u NLB banci, ne vidim nigde opciju ni na ebank ni u mbank aplikaciji za medjunarodni/devizni transfer... i koliko citam na netu a i ovde na temi je cini mi se jednom pomenuto, kod njih za svaku uplatu mora da se ide u banku a od toga nema nista sto se mene tice. Zvacu call centar da proverim postoji li opcija, ako je kao sto mislim odgovor ne, sta je onda najlaksa varijanta bez da mora da se ide u neku drugu banku? moze li online da se otvori u nekoj banci racun samo za ovu svrhu ili bih morao da se prebacim kompletno iz NLBa u raiffesien npr?

Ja sam otvorio nalog na IBKR i treba da odradim prvu kupovinu. Posto sam u NLB banci, ne vidim nigde opciju ni na ebank ni u mbank aplikaciji za medjunarodni/devizni transfer... i koliko citam na netu a i ovde na temi je cini mi se jednom pomenuto, kod njih za svaku uplatu mora da se ide u banku a od toga nema nista sto se mene tice. Zvacu call centar da proverim postoji li opcija, ako je kao sto mislim odgovor ne, sta je onda najlaksa varijanta bez da mora da se ide u neku drugu banku? moze li online da se otvori u nekoj banci racun samo za ovu svrhu ili bih morao da se prebacim kompletno iz NLBa u raiffesien npr?
Beži od njih kad su međunarodni transferi u pitanju. Što se berze tiče, odgovorno tvrdim -Intesa bez konkurencije.

U NLB moraš na šalter za ovo, to je sigurno.
Pored Intese (naplaćuju održavanje računa) razmotri i Yettel (besplatni račun). Obe banke omogućavaju elektronske naloge, u obe uplate na IBKR idu glatko.

Prošla uplata ka IBKR iz drugog pokušaja pa da se zahvalim svima na pomoći. 🙂

Sada će ići znatno brže kada imam sačuvan šablon.

Idem da pazarim VWCE i istražujem šta bi mogla da bude dopuna. Planiram skoro sve u VWCE i nešto sitno u nešto potencijalno rizičnije što mi ima smisla, možda neka Azija ili Afrika. 🙂

Izgleda neće biti tako lako, kada idem na buy imam "Request trading permissions" dugme a kada kliknem na njega dobijem sledeće:
"The financials and investment experience you have listed in your account profile do not meet the eligibility requirement to trade Stocks without restrictions."

Ja sam kada sam pravio nalog iskreno popunio sledeće:
Stocks Experience
0 Years of Experience

Stocks Trades per Year
0 Trades per Year

Stocks Knowledge
Limited Knowledge

Šta treba da lažem da sam iskusan bih mogao da kupim bilo koji ETF? 😀

Ali kako znam u šta da promenim? 🙂

posto je supruga u Intesa banci, mogao bih da probam tako da uplacujem.

ako sam dobro ispratio ovo...

...najlakse je mbank uplata?

Da, to prati. Bolje mbank - jedina razlika je što mbank dozvoljava upload više dokumenta, ebank samo jednog.
Ako ti je plan da uplaćuješ sa računa svoje supruge, to neće da može.

Da, to prati. Bolje mbank - jedina razlika je što mbank dozvoljava upload više dokumenta, ebank samo jednog.
Ako ti je plan da uplaćuješ sa računa svoje supruge, to neće da može.
Zasto ne bi moglo?
Ja sam sa / na kevin uplatio iz srpske banke.

Izgleda neće biti tako lako, kada idem na buy imam "Request trading permissions" dugme a kada kliknem na njega dobijem sledeće:
"The financials and investment experience you have listed in your account profile do not meet the eligibility requirement to trade Stocks without restrictions."

Ja sam kada sam pravio nalog iskreno popunio sledeće:
Stocks Experience
0 Years of Experience

Stocks Trades per Year
0 Trades per Year

Stocks Knowledge
Limited Knowledge

Šta treba da lažem da sam iskusan bih mogao da kupim bilo koji ETF? 😀
Da, moras. To je regulatory req.

Mada bi rec "trade" trebala sa "gambling" da se svugde zameni 🤓

Čini mi se čak suvišnim da odgovaram na ovo.
Vlasnik deviznog računa (uplatulac) i vlasnik naloga kod brokera, moraju biti ista osoba. Izuzetak je joint account, na strani brokera, ali i tada je upitno da li bi nalog pustila Intesa. Verovatno ne.

Da, moras. To je regulatory req.

Mada bi rec "trade" trebala sa "gambling" da se svugde zameni 🤓
A kako da imam iskustvo ako ne mogu ni na jednoj platformi da tradeujem da steknem iskustvo? 😀

Što mi daju da pošaljem pare na nalog ako sa njima ne mogu ništa da uradim? 😀

A kako da imam iskustvo ako ne mogu ni na jednoj platformi da tradeujem da steknem iskustvo? 😀

Što mi daju da pošaljem pare na nalog ako sa njima ne mogu ništa da uradim? 😀
Pa kazes da imas knowledge.. sto mozes i bez iskustva.

@Vorlon sad sam baš gledao kod mene.. stavio 2 godine iskustva, 26-50 trades per year, good knowledge..
a profesija mi nema dodirnih tačaka sa berzom i sličnom tematikom.. pritom sam uvek zaobilazio pojam "ETF" dok nisam rešio da pređem sa oročavanja na investiranje..

Nazad
Vrh Dno