Šta je novo?

Najpovoljniji mobilni operater za putovanja po Evropi

Све си у праву, само што то није тема. Никити и Неос Мармарас последњих пар година роминг у Cosmote мрежи, без проблема, ове године нисам гледао ни која је мрежа, а тек брзине, хотелске бежичне мреже не користимо. Већи део времена провео уз књигу што каже Грга.

Cosmote Frog, od granice do Stavrosa i Olimpjade, put, plaze, centar, smestaj, za sad ok, bez zagusenja i seckanja... Drustvene mreze, Spotifaj, navigacija, move sve radi bez problema... Ista kartica vec 7. godina...

Prilozi

• Screenshot_2026-08-07-09-21-02-927_org.zwanoo.android.speedtest-edit.webp
    Screenshot_2026-08-07-09-21-02-927_org.zwanoo.android.speedtest-edit.webp
    34.2 KB · Pregleda: 33
Treba reći, jer ne idu svi u Grčku (makar i u ovom terminu) na odmor. Ja sam par puta po nedelju dana "radio od kuće" iz Grčke, pa mi je baš važno da internet bude ok.

Ja iskreno cekam da se pojavi starlink, nekako su mi ove zemaljske mreze su mi tako degutantne. sky net ce biti zakon direktno dobijas Božanski internet. Samo je nebo granica.

Ja putujem za koji dan, tako da iz vašeg iskustva ću uzeti Cosmote na 10 dana neograničenog interneta. Predpostavljam da je bolja varijanta uzeti net koji je vezan za njihovog domaćeg provajdera.

Ja putujem za koji dan, tako da iz vašeg iskustva ću uzeti Cosmote na 10 dana neograničenog interneta. Predpostavljam da je bolja varijanta uzeti net koji je vezan za njihovog domaćeg provajdera.
Ne znam dal si pratio diskusiju poslednjih par postova..... baš sam pisao za cosmote mrežu da je skoro pa neupotrebljiva..... vodafone radi bolje, a ti ako imaš mogućnost esim u telefonu bolje uzmi to jer se internet kazi na sve tri mreže, nisi vezan za jednu samo..... preko mobimatter imaš mnogo opcija, ali kao što rekoh uslov je da imas esim na telefonu

Jel imate neku preporuku za eSIM za Češku, treba mi narednog vikenda? Jel aktuelan još uvek Orange Flex za EU?

Jel imate neku preporuku za eSIM za Češku, treba mi narednog vikenda? Jel aktuelan još uvek Orange Flex za EU?
Jeste ,bio odlican kad sam ga koristio. Samo da znas,potrebna registracija sa dokumentom. Ne znam jel moze svaki ili samo iz EU.

@machak99 idem u Potos i vidim da čovek gore kaže da se nije pokazao Cosmote i preporučuje Vodafone. Posle toga par postova ide da to i nije baš tako i da je Cosmote ok. Sve čitam, pa tek onda pišem, a zbunjen sam sada. Šta odabrati? Ja svakako planiram da aktiviram to jutro pre polaska esim, kako bih siguran bio da kada došem do granice ne razmišljam o romingu i prebacujem net. Imam esim na drugom telefonu.

Sve zavisi do lokacije, zato sam te pitao gde ides. Bio sam pre 2 godine na Tasosu, mada suprotna strana u Limenasu, Cosmote sasvim ok radio, drug imao Vodafon katastrofa. Generalno problem je u Grckoj infrastruktura, njih zabole da uloze neki evro i da to malo prosire. Drugar kupio kucu u Pefkohoriju, i bas pricao sa monterima iz Cosmote, mesto ima 1000 ljudi van sezone i mreza je tako konfigurisana, i onda dodje sezona i 30000 ljidi i normalno da dodje do zagusenja i neupotrebljivosti. Mada ja generalno sa Cosmote nemam problema, gde god da sam bio, bio je upotrebljiv. Evo ti sad sa Babylon beach kod Olimpijade

Prilozi

• Screenshot_2026-08-08-14-02-33-534_org.zwanoo.android.speedtest-edit.webp
    Screenshot_2026-08-08-14-02-33-534_org.zwanoo.android.speedtest-edit.webp
    29 KB · Pregleda: 17
@machak99 hvala za test i info. Svakako je odluka pala na Cosmote, pa javljam utiske kada se vratim kako je radio. 🙂 Ono što mi je bitno, to je da ću ga aktivirati to jutro pre polaska, tako da će svakako biti na testu u našoj zemlji pre nego što pređem granicu.

Još jedno pitanje, a vezano je za njihove kartice. Da li esim isto ima godinu dana važenja kartice, pa se produžava kada dokupiš kredit?

@s4m3m4n i vodafone i cosmote imaju rok od 13 meseci da ih dopuniš, pre potpunog isteka broja, a čini mi se 90 dana su aktivne od poslednje dopune

Ne znam dal si pratio diskusiju poslednjih par postova..... baš sam pisao za cosmote mrežu da je skoro pa neupotrebljiva..... vodafone radi bolje, a ti ako imaš mogućnost esim u telefonu bolje uzmi to jer se internet kazi na sve tri mreže, nisi vezan za jednu samo..... preko mobimatter imaš mnogo opcija, ali kao što rekoh uslov je da imas esim na telefonu
Sve zavisi od lokacije, pisao sam da je na halkidikuju cosmote neprikosniven, vodafon tek nešto malo radi, a nova nikako. Moguće da je lokacija na kojoj si ti bio drugačija ali je opšte poznato, da uzevši uopšteno u Grčkoj najbolje mreža je cosmote.
Znači ako već ne znaš i ne možeš da proveriš konkretnu lokaciju, najveća verovatnoća da će dobro raditi je cosmote.

Edit: nisam te shvatio za ovo sve tri mreže. Koji esim to omogućava?

@machak99 idem u Potos i vidim da čovek gore kaže da se nije pokazao Cosmote i preporučuje Vodafone. Posle toga par postova ide da to i nije baš tako i da je Cosmote ok. Sve čitam, pa tek onda pišem, a zbunjen sam sada. Šta odabrati? Ja svakako planiram da aktiviram to jutro pre polaska esim, kako bih siguran bio da kada došem do granice ne razmišljam o romingu i prebacujem net. Imam esim na drugom telefonu.
Moj savet ti je da pogledas na cellmapper koliko je bazna stanica daleko za Cosmote i otprilike kakav je signal po onim “tackicama” na mapi. I ako imas 5G telefon obavezno ga postavi na 5G jer je 4G jako downgrade-ovan i koristi B3, B7 i B20 dok je pre bio i B1 koji je sad otisao na 5G i koristi se samo za 5G. I takodje velika je razlika kad se koristi 5G vs kad se ne koristi jer sigurno ce bazna imati i n78 frekvenciju sa 100MHz sirine koja aposlutno znaci kad je u pitanju gusto naseljeno mesto sa puno ljudi i naravno prihvatljivim brzinama.

"Cosmote" je državna firma od njive pošte i telefonije "OTE" a ovo Cosm je na Grčkom znači "GSM". Kao kod nas što je bio "PTT". Znači pošta, banka, telefonija, fiksna i mobilna sve komplet zajedno. Moćna bogata ali prilično troma firma, kao kod nas "MTS" ali mnogo ozbiljnija.

Nazad
Vrh Dno