Šta je novo?

Džon Termus - šta očekujete od novog CEO-a?

• Začetnik teme Začetnik teme Lucas
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lucas

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
705
kažu da je product guy i da je zaslužan npr za ipad i vision pro. kako vam deluje? pozitivna ili negativna mišljenja? Ja bih lično voleo da je onaj tip koji je napravio M procesore postao CEO, mada su izgleda u bliskoj saradnji...

Tesko je reci sta da se ocekuje. Moj osecaj je da nece upropastiti Apple, u najgorem slucaju ostace isto, kao sto je bilo pod Cook-om. Kompanija je toliko narasla da dodjemo ja ili ti, isto bi bilo 🙂

Salu na stranu, jedino sto nezavisno od toga ko je CEO, meni nekako smeta sto su unapredjenja na telefonima i na satovima (i ostali uredjaja koji izlaze godisnje), relativno minorna. S jedne strane ih razumem, ne mogu da ubacuju previse unapredjenja svake godine, jer sta ce ostati za narednu godinu.

Očekujem da izbaci Mac Studio M5 Max i da nađe memoriju za njega.

Očekujem da izbaci Mac Studio M5 Max i da nađe memoriju za njega.
Druze, ne razumem se mnogo u Mac Studio, pa je pitanje zbog cega da ga izbaci? Moje bas bazicno razmisljanje je da na takvim kompjuterima dosta zaradjuju, mada mozda gresim.

Druze, ne razumem se mnogo u Mac Studio, pa je pitanje zbog cega da ga izbaci? Moje bas bazicno razmisljanje je da na takvim kompjuterima dosta zaradjuju, mada mozda gresim.

Mislio sam da konačno puste u prodaju, pošto je Tim Kuk nešto zapeo oko toga...
Čekam 1 sa 96-128GB, plan je bio da ga već imam...

Mislim da je danas CEO više lice koje predstavlja kompaniju, nego neko ko samostalno donosi ključne odluke. Očekujem da i Ternus bude takav.
Jobsa je pratio glas da je imao odličnu intuiciju i donosio je odluke, mogao da oseti na šta treba usmeriti napore, a šta nema smisla i treba otkazati...
Rezultat je bio takav kakav jeste, udario je temelje proizvodima koji su i danas osnov poslovanja Apple-a ( iPhone, Mac, iPad...) i softveru na kojem oni rade.
Tim Cook je najuspešniji CEO sa ekonomskog aspekta, ali ga ja doživljavam više kao dobrog prodavca nego kao "vizionara".
Rezultati su dobri, prodaja i profit raste, ali kompaniju sve više prati glas da nedostaje inovacija, da kasne sa uvođenjem novih tehnologija u odnosu na konkurente.
Kada i predstave novi uređaj poput Vision Pro, i ispostavi se da tehnologija još nije tu, uređaj je preglomazan,težak i neudoban za duže korišćenje, korisnici se žale na zamaranje očiju, baterija je odvojena od glavne jedinice i povezana kablom sa njom... Pritom je preskup, u tom cenovnom rangu nema tržište koje je spremno da ga kupi. Dok eksperimentišu sa ovakvim uređajima konkurencija izbacuje sedmu generaciju savitljivih uređaja, ali eto, neko je doneo odluku da se prednost da Vision Pro uređaju u odnosu na savitljivi telefon.
Najveći neuspeh Tim Cooka po meni je totalni AI fiasko, iako je Apple svojevremeno prvi predstavio glasovnog asistenta , koji su na neki način predstavljali primitivnu preteču LLM.
Iako neki mediji danas to relativizuju, takvav ogroman neuspeh bi mogla kompaniju učini irelevantnom u budućnosti, baš kao što je i Nokia propala kada je Apple predstavio telefon sa ekranom na dodir...

Svaka rec ti je na mestu. Jeste mene ne zanima savitljivi telefon, ali kad si pomenuo taj primer, mnogo kasne za konkurencijom. Moj poznanik kaze da Apple nece tek tako da izbaci nesto nedovrseno, ili poludovrseno. Kao cekaju da konkurencija prodje kroz greske, pa da oni to isprave. To ima smisla s jedne strane, ali na primery AI fijaska, nema smisla.

da, ja licno mislim da nisu bas u najboljoj poziciji, i da se uopste ne vidi koliko je sve trulo iznutra. Tim Cook je izvukao puno novca iz kompanije, ali je takodje oterao mnogo Brand Evandjelista i ljudi znacajno manje danas cene Apple brand nego kada je tim cook dosao na poziciju CEO.
i softver im je kritican i unapredjenja ima jako malo.

Apple je nikad bogatiji sto je super za novog direktora , ali samo pod uslovom da je vise Dzobs tip lika, a manje taj sraf u sistemu kako ga je drgonzo opisao... mada se plasim da je drgonzo tu u pravu i da vereovatno jeste takva situacija.

videcemo... moje je misljenje da apple, iako je jako bogat danas, zapraov ide dosta losim putem, i da bez radikalno vizionarskog lika na celu postaje jedna - velika i svakako bogata - ali fundamentalno utopljena korporacija, slicno mnogim drugim dzinovima koji prosto - postoje - i rade to sto rade bez mnogo buke / inovacija/ ili uopste uticaja na dalji cutting edge razvoj tehnologije...

Glavni problem Apple-a je što, da upotrebim sintagmu iz odavno rahmetli SFRJ, nisu išli devizom "I posle Jobsa, Jobs", već je Apple nastavio da ide utabanim stazama, bez ikakvih inovacija, ono što je Steva utabao, to se i danas radi, a Tim Kuk je uradio ono što dobar prodavac radi - dobro je prodavao dobar proizvod. I to je to, postali su apsolutno nekreativna kompanija sa brdom para i unapređenim proizvodima koji su idejno već postojali.
Fundamentalna razlika između Jobsa i Kuka je u tome što je prvi osmišljavao proizvode, a drugi ih je prodavao.
Obojca su to radili odlično, ali baš zbog ovoga Jobsa i ne doživljavam kao klasičnog CEO-a kome je glavni cilj da deoničari budu zadovoljni, a on dobije bonus (što je radio Kuk). Jobs je očigledno Apple i kad se vratio u njega kao CEO, doživljavao kao njegovo "čedo" i tako se i ponašao. Kuk je menadžer kome je jedini sentiment novac.
Jedino što je vredno pažnje i mislim da im je to glavni pogodak, je što su se vratili korenima - sve prave pod jednim krovom, a M-serija je ono što je neko u Apple-u genijalno prepoznao i nadam se da je taj neko dobio lep bonus za to.
Ostalo, meh.
Ali M-linija, naklon do patosa, i sam koristim jedan od proizvoda i odavno bolji komp za manje para nisam imao.

Poslednja izmena:
Nije ni isto vreme Jobsa i Kuka. Treba sada obezbediti sve resurse tolikoj kompaniji i plus sankcije Tramp vs Kina, ram memorija poskupela 3 puta, na njegovim leđima su inovacije koji svi očekuju + obezbeđivanje sirovina. Kuk ga je zezno tu jer nije bilo inovacija a bilo je promašaja sa naočarima i povukao se kada vidi svoj plafon i da će krenuti nizbrdo, bolje da se povuče uspešno dok je na vrhncu, već kasne za konkurencijom i iOS26 je promašaj, ali je Kuk radio dobar posao za kompaniju i deoničare da obezbedi sve sirovine što u ovom vremenima nije lak posao. Od Džona očekuju svi novine i inovacije kojih nema neko vreme, da sredi iOS, da obezbedi sirovine, memorije, ne bio mu u koži, previše je očekivanja i nema šanse na svim poljima da blista, zato ne očekujem ove godine fold iphone, pre će biti sledeće, a za sad da odvrenemo cene jer sve poskupljuje.

Moje mišljenje je da je Kuk pre svega bio biznismen, a Džobs pre svega inovator.
Najveća greška koju je Kuk uradio je veoma slab ulazak u svet AI-a. Mogli su da na tom polju sada budu minimum gde i Grok, ako ne kao Gemini, GPT ili Claude...
Što se tiče novog direktora, trebalo bi da prođe nekoliko godina, da mu "sudimo"...

Nazad
Vrh Dno