Mislim da je danas CEO više lice koje predstavlja kompaniju, nego neko ko samostalno donosi ključne odluke. Očekujem da i Ternus bude takav.
Jobsa je pratio glas da je imao odličnu intuiciju i donosio je odluke, mogao da oseti na šta treba usmeriti napore, a šta nema smisla i treba otkazati...
Rezultat je bio takav kakav jeste, udario je temelje proizvodima koji su i danas osnov poslovanja Apple-a ( iPhone, Mac, iPad...) i softveru na kojem oni rade.
Tim Cook je najuspešniji CEO sa ekonomskog aspekta, ali ga ja doživljavam više kao dobrog prodavca nego kao "vizionara".
Rezultati su dobri, prodaja i profit raste, ali kompaniju sve više prati glas da nedostaje inovacija, da kasne sa uvođenjem novih tehnologija u odnosu na konkurente.
Kada i predstave novi uređaj poput Vision Pro, i ispostavi se da tehnologija još nije tu, uređaj je preglomazan,težak i neudoban za duže korišćenje, korisnici se žale na zamaranje očiju, baterija je odvojena od glavne jedinice i povezana kablom sa njom... Pritom je preskup, u tom cenovnom rangu nema tržište koje je spremno da ga kupi. Dok eksperimentišu sa ovakvim uređajima konkurencija izbacuje sedmu generaciju savitljivih uređaja, ali eto, neko je doneo odluku da se prednost da Vision Pro uređaju u odnosu na savitljivi telefon.
Najveći neuspeh Tim Cooka po meni je totalni AI fiasko, iako je Apple svojevremeno prvi predstavio glasovnog asistenta , koji su na neki način predstavljali primitivnu preteču LLM.
Iako neki mediji danas to relativizuju, takvav ogroman neuspeh bi mogla kompaniju učini irelevantnom u budućnosti, baš kao što je i Nokia propala kada je Apple predstavio telefon sa ekranom na dodir...