Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jedno glupo pitanje vezano za subvencije. Kolega mi upravo tvrdi da je moguće kada mi status za subvenciju uđe u "U obradi" da mogu da kupim auto tako što ću da platim punu cenu, pa ako mi se odobri subvencija da mi auto kuća vrati iznos subvencije. Navodno je njegov poznanik to napravio sa Kompresorom. Znam da sam ovde pročitao da ne mogu da kupim auto dok mi ne bude odbijena ili odobrena subvencija. Sada sam blago zbunjen. Pre nego što pozovem auto kuću da pitam da li je tako nešto moguće hteo sam da proverim ovde da li je neko to uradio.
Pročitaj moje prethodne postove mislim da ćeš tu dobiti odgovor koji tražiš.

Ne znam da li kupuješ za keš ili preko kredita/lizinga, da li si im već dao neke pare i koliko itd.

Ti možeš svakako da im platiš auto i faktički ga kupiš već sad celog, pa da ti posle vrate tih 5000€ ako dobiješ subvenciju. Samo pazi državi kad predaješ dokumentaciju nigde ne smeš da im prikažeš da si platio i tih 5000€.

Jedino ne smeš da ga registruješ dok ne dobiješ rešenje o subvenciji (mada su prolazili i ljudi koji su radili probne tablice da ga dovezu do kuće). Ne znam šta i kako si mislio?

Ne znam da li kupuješ za keš ili preko kredita/lizinga, da li si im već dao neke pare i koliko itd.

Ti možeš svakako da im platiš auto i faktički ga kupiš već sad celog, pa da ti posle vrate tih 5000€ ako dobiješ subvenciju. Samo pazi državi kad predaješ dokumentaciju nigde ne smeš da im prikažeš da si platio i tih 5000€.

Jedino ne smeš da ga registruješ dok ne dobiješ rešenje o subvenciji (mada su prolazili i ljudi koji su radili probne tablice da ga dovezu do kuće). Ne znam šta i kako si mislio?
Kako da im ne prikažeš vezano za 5000e ako auto moraš da platiš u celosti,jedino da prodavac izda drugi papir?

Hvala ti puno. Promaklo mi je ovo.

Zholinho ne bih ti nikako savetovao da kupiš Cupru. Prošle godine sam sinu kupio Seat Ibicu u odličnom stanju, garažirana, crvena, prelepa, full servisna istorija garancija. Napravio sam glupost kada sam računao snagu i u google kao ***** ukucam i to na engleskom KW to HP i on mi ladno izračuna 108,76KS... Elem poenta je u tome da je on popio kaznu, a Seata GOTOVO da ne možeš prodati u Srbiji. Na oglasima je preko 6 meseci, autić je super, bolji je volan tj logika upravljanja infotainmentom nego u VWu, lepši je virtuelni kokpit, jedina razlika je u izolaciji vrata npr... inače Seat ima još direktniji volan, još se sportskije vozi, ali izolacija jeste slabija, pogotvu zvučna
Zašto ti sve ovo govorim? Zato što sam časkao danima sa jednim vlasnikom Cupre Formentor sa plug in hibridnim pogonom koji je hteo da menjamo i koji nio očajan jer niko, apsolutno niko ne zove. Ja sam npr imao dva koliko toliko ozbiljna poziva.
Seat je Cupra, Cupra je Seat i jeste Cupra lepše odrađena i možda se zaleti neko dete, ali kad ga budeš prodavao prodaćeš ga sigurno jedno 20% jeftnije nego ekvivalentan VW ili Škodu.
Zato, po meni, *****i Cupru, sem ako ti se baš tolio ne dopada da te briga za novac i postprodaju

Kako da im ne prikažeš vezano za 5000e ako auto moraš da platiš u celosti,jedino da prodavac izda drugi papir?
Auuu brate ili nisi čitao lepo moje postove ili ja ne znam šta ti nije jasno.
Znači tih 5000€ koliko je i subvencija im daš u odvojenoj transakciji i za njih napravite Ugovor o depozitu i onda kad im država uplati 5000€ oni tebi vraćaju depozit.
A državi prikazujete samo onu uplatnicu/e koje si imao pored tih 5000€.

Zato bolje isto u papirima da ne piše da su ti već i predali auto (bolje ih zamoliti da ostane kod njih, pa da ga preuzmete po dobijanju subvencije jer ionako ne smete da ga registrujete). Mada znam dečka i kome je pisalo u dokumentaciji da je preuzeo auto već bio, jer je uradio probne tablice na dan/dva samo da ga odveze do kuće (jer su ga na foru silili kao da ga skloni sa njihovog parkinga da im ne zauzima mesto tako nešto…da je insistirao da ostane kod njih pristali bi kao što sam ja svoj ostavio kod istih tih).

Cupra sa PHEV godinama ima problema koje nekako ne uspevaju da prevazidju. Sa Formentorom su ih jos i ispeglali, a Terramar jos uvek ne, najveci problem je DSG - kasno menjanje brzina i trzanje kod prelaska sa benzinskog/elektro pogona.

@KEJKN76 Zvucna izolacija vrata je jedan od najlakse resivih problema, to sam mozes resiti sa folijama/penom/podmetacima. Ako je auto dobar, ne treba ga ni prodavati, rizikuje mozda jos par kazni (bez poena) koje su manji trosak (bez poena) nego gubitak na prodaji auta koji se nesto teze prodaje.

Zholinho ne bih ti nikako savetovao da kupiš Cupru. Prošle godine sam sinu kupio Seat Ibicu u odličnom stanju, garažirana, crvena, prelepa, full servisna istorija garancija. Napravio sam glupost kada sam računao snagu i u google kao ***** ukucam i to na engleskom KW to HP i on mi ladno izračuna 108,76KS... Elem poenta je u tome da je on popio kaznu, a Seata GOTOVO da ne možeš prodati u Srbiji. Na oglasima je preko 6 meseci, autić je super, bolji je volan tj logika upravljanja infotainmentom nego u VWu, lepši je virtuelni kokpit, jedina razlika je u izolaciji vrata npr... inače Seat ima još direktniji volan, još se sportskije vozi, ali izolacija jeste slabija, pogotvu zvučna
Zašto ti sve ovo govorim? Zato što sam časkao danima sa jednim vlasnikom Cupre Formentor sa plug in hibridnim pogonom koji je hteo da menjamo i koji nio očajan jer niko, apsolutno niko ne zove. Ja sam npr imao dva koliko toliko ozbiljna poziva.
Seat je Cupra, Cupra je Seat i jeste Cupra lepše odrađena i možda se zaleti neko dete, ali kad ga budeš prodavao prodaćeš ga sigurno jedno 20% jeftnije nego ekvivalentan VW ili Škodu.
Zato, po meni, *****i Cupru, sem ako ti se baš tolio ne dopada da te briga za novac i postprodaju
Tu je više problema. Prvo - Seat jeste sličnog porekla, ali Seat nije Cupra, kao što ni Cupra nije Seat. Najbolje se vidi koliko je Cupra tražena po stanju vozila na zalihama i po tome koliko se čeka na isporuku novi model. S' druge strane, vidim da polovna Seat vozila dosta dugo stoje na oglasima, a takođe se i za nova Seat vozila nude značajni popusti, što znači da nisu tražena.

I sam sam neko vreme bio zagrižen za Terramara, i to benzinca 4x4 sa 204ks. Vrhunski auto, sa svim svojim vrlinama i manama. Marko iz Auto Show-a je odradio lepu recenziju pre nekoliko meseci.

Sama Cupra je dosta tražena i atraktivna, ali nisu svi motori poželjni, pogotovo kod polovnih vozila. Ja isto ne bih razmatrao polovan PHEV ni u ludilu, tako da apsolutno razumem strah kupaca.

edit: pa koliko stvarnih KS ima taj Seat? Ja sam skoro dve godine vozio kao početnik Fabiu sa 110ks, ali nisam imao nijednom problem zbog te jedne konjske snage viška.

Već duže vreme tražim novi automobil i ne mogu da nađem ništa što mi se sviđa, pošto se ispostavilo da mi je izgled automobila jako bitan.

I jedan dan na ulici vidim ovaj automobil i odmah sam rekao, to je to, taj hoću. Ja nisam znao da postoji taj automobil, pomislio sam da je neki kinez, međutim onda sam istražio i video šta je u pitanju.

Ono gde mi je sad dilema da li da uzmem benzin 2.0 204hp ili plugin hibrid 1.5 204hp.

Moja vožnja je 80% kuća-posao, što je dnevno oko 50km, pola otvoren put od sela do grada i pola u gradu. Koliko sam video, vozački je benzin mnogo bolji, ali je plugin mnogo jeftiniji za voziti.
Registracija je jeftinija oko 17k, domet je 100km, ja računam da je 80km, to mi pokriva uglavnom dnevne potrebe. Skuplji je 2500e u startu što nije strašno.

Ono što me muči je što recimo izgubim malo tu vozačku prednost, nemam awd, i čitao sam malo iskustva ljudi da je dosta čudno kočenje i na to se treba navići. Takođe kad nema baterije, ostaje taj slabiji motor od 150hp i auto koji je teži 250kg.

U obe varijante oprema je super, ima manje više sve. Hteo sam da pitam da li si imao priliku da voziš auto, da li imaš neka iskustva? Kakvi su generalno VW hibridi? Ja nekako verujem samo u toyotine hibride.

@akki Možda i ti nešto znaš? 🙂
Hvala

Nisam je probao. Ne smem 😄
Listajući neke strane forume, vidim da su imali niz problema sa Formentor, a mislim da je i na Forumu neko pisao drugrova iskustva sa kvarovima I užasnom podrškom kod nas.

I dodatno, malo me je ova tema udaljila od PHEV, bez obzira što je to, kao koncept, savršeno za mene. Imam gde da punim, radni dani savršeni na struju, vikendi nekad struja, nekad benzin. Ali to me opet udaljava od tišine koju očekujem od svog sledećeg vozila.

Ne fali ništa trenutnom automobilu, ali rok za zamenu je prošao, ne menjam često kola, pa nisam siguran šta mi je činiti...

Ako se kupi nov i proda godinu pred istek garancije,onda ima smisla.Polovan kako sam bukvar kaže,nikako.
Kod nas je mislim najviše za najmanje para Forthing S7 REEV,28kwh,5 metara lima,full paket za 29.900e.Garancija 7 godina celo vozilo,baterija 8.Mislim da ima i neko napredno vešanje.Po meni ima smisla,pa se proda ili 6 ili 7 godine,da kupac ima još godinu dana garancije.

Poslednja izmena:
REEV je svakako puno bolji od Pheva,jer on nema pogon na osovinama,nema milion režima rada i stresiranja,za razliku od Reev-a koji je klasičan benzinski agregat,što pravi ogromnu razliku.Pročitajte dobro tekst EV klinike.
Tog stanovišta je i EV klinika, kako kažu Reev sa sto vecom baterijom, a PHEV je teška propast za preko 100k vožnje.
Dovoljno je pogledati BMW I3 Reev,dokazan i nenadmašan.Radi kao sat i nakon 12 godina starosti, a nije imao lfp bateriju.

Stay away from hybrid thet are not REEV,kaže klinika.

Prilozi

• Screenshot_20260807_163352_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.webp
    Screenshot_20260807_163352_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.webp
    151.9 KB · Pregleda: 23
Poslednja izmena:
Retko ko je veverica da kupi PHEV pred istek garancije 🙂
Па исто се прича и за ЕВ, али и за било који други ауто. Гаранције су сада 5+ година (изузев за пар заосталих европских произвођача).

Hvala svima na odgovorima, svakako cu otici na probnu voznju, ali definitvno sam i ja 80-20 za cist benzinski motor. Sto se tice kasnije prodaje, po meni je ovo bas lep auto, i sa tim motorom 4x4-2.0-204hp kontam da ne bi trebalo biti velikih problema za prodaju (valjda), to je isti motoro kao audiju q3, tiguanu itd.

Definitvno nije mainstream auto koji se vidja cesto na ulici.
Jedan poznanik ga vozi 4-5 meseci, bas taj motor, i kaze da je prezadovoljan, al svakako je kratak period da oseti neke probleme.

Svakako ovo sto ste napisali mi je pomoglo,

REEV je svakako puno bolji od Pheva,jer on nema pogon na osovinama,nema milion režima rada i stresiranja,za razliku od Reev-a koji je klasičan benzinski agregat,što pravi ogromnu razliku.Pročitajte dobro tekst EV klinike.
Tog stanovišta je i EV klinika, kako kažu Reev sa sto vecom baterijom, a PHEV je teška propast za preko 100k vožnje.
Dovoljno je pogledati BMW I3 Reev,dokazan i nenadmašan.Radi kao sat i nakon 12 godina starosti, a nije imao lfp bateriju.

Stay away from hybrid thet are not REEV,kaže klinika.
Šta je onda ovaj novi Geely Starray EM-i? REEV ili PHEV?

Nažalost PHEV.Da je REEV već bi bio u mojoj garaži 😁 .
Od REEV modela imaš SUV Leapmotor C10 28kwh i Dongfeng S7 limuzinu sa 28.8 kwh baterijom.
Na balkan uskoro dolazi XPENG L03 REEV 36kwh,dizajn potpisuje dizajner feraririja,autonomna vožnja,nažalost nema prodaje u Srbiji.Ukapirali kinezi gde je problem PHEV-a.
Za REEV ništa ispod 28.8kwh.

Poslednja izmena:
Koliko troši reev? Inače sve dizel lokomotive proizvedene zadnjih 50 godina rade na ovom principu jer su uštede goriva značajne. Kako je sa autima?

Zavisi kako posmatraš REEV,odnosno kako i gde praviš kilometre.
Nevezano od potrošnje ti imaš EV auto,znači uvek voziš na struju,pogonski motor je električni.To je već dovoljno da potrošnja goriva nije u prvom planu.Imaš linearna ubrzanja,nema trzanja,imaš EV jednostepeni menjač,nemaš prelazak sa ICE na EV kao kod Pheva a to uništava auto,menjač ,osovine sve živo.
Potrošnja zavisi gde najviše praviš kilometara.U gradu ga možeš uvek voziti samo na struju,a zašto kažem da je minimum minimuma 28.8 kwh.Zbog toga da bi ti uvek vozio na struju,baterija ne sme da padne ispod određenog procenta,da zaštiti agregat od naprezanja i havarije jer on pravi 100% snage za EV motor,ako ga voziš u Reev režimu. Zato ti nemaš više 28.8 kwh nego 5,10 ili 20% manje ,zavisi od samog proizvođača kako je optimizovao sistem.Tu dolazimo do zimskih uslova i opadanja kapaciteta baterije pa imaš još manju bateriju.E baš zbog te vrste optimizacije REEV je nadmoćniji od PHEV-a.
Nije baš sve tako idealno,zato što na putu postoje i usponi,planine,prevoji a nije isto sa kojim procentom baterije krećeš na uspon.Tu do izražaja dolazi proizvođač sa svojim rešenjima.

Poslednja izmena:
Ima i Nissan QQ

To je katastrofa epskih razmera.
Japanski harakiri sa baterijom od 2kwh,pa pobogu gde im je mozak da izračunaju koliko će ona tako mala imati ciklusa punjenja i pražnjenja?
Tog inžinjera treba smestiti na goli otok.😁 .
Valjda vam je sada jasno zašto su japanci pukli u EV industriji,zato što prave ovakva neodrživa rešenja.
Ako se sećate pre toga se Mazda hvalila sa svojim MX30 ev vozilom,i dok su im se svi smejali za malu bateriju,oni su rekli da ne žele da zagađuju planetu.Na kraju su doživeli debakl isto epskih razmera sa tim modelom.
Japance zaboravite,oni žive u prošlom veku i maštaju o vodoniku, a da nisu još uvek sračunali da je više energije potrebno da se stvori vodonik nego što on može energije da isporuči.Oni još uvek nisu savladali tu osnovnu matematiku.

Poslednja izmena:
Ibica ima 110ks i posle tri dana ga je saobraćajac kaznio za jednu jedinu KS razlike, pritom njegov drug je istog dana vozio M5 sa 500+ ks, ali ok njegov otac je lokalni tajkun, ja nisam. Elem... je li stvarno da to pričate Seat nije Cupra, Cupra nije Seat? U fazonu ono nekada Sitroen nije DS, DS nije Sitroen. Dajte da se ne zezamo... sedimo ispred radnje, zelen nam je logo, nabavljamo delove iz Nemačke i sami crtamo alu felne, farove i branike, malo štedimo na izolaciji... i onda jednog dana ja dođem i kažem dosta smo imali ovaj zeleni logo, hoću sada da nam je bronzani i dajte ovom ludom dizajneru da on vodi priču... i sad kao vozim CUPRU Leon imam ganc nov logo i to brončani, umrite Vi što vozite Seat Leon.
Nemam ja ništa protiv ličnih doživljaja, ali Audi, VW, Škoda, Seat su za mene previše slični, a da ne pričam o Seat Cupra. I da bilo je strašnih problema sa električnim gremlinima u Formentorima... što se servisa tiče, evo ja sam tri puta probao da dobijem ponudu za servis Ibice i nisam uspeo, probao mailom, pa telefonskim pozivom, pa lično otišao u servis, posle probao u CG u Podgorici lično (first thing in the morning) i na kraju sam odradio servis u ovlašženom servisu u Prištini, ne zato što su mi dali najnižu ponudu, već zato što su mi samo oni dali ponudu.
E da, početkom Jula poslah zahtev za servis preko Seat aplikacije... prekosutra će mesec dana kako me niko nije kontaktirao 🙂 Ali opet moram da pohvalim ljude jer su uveli zakazivanje preko sajta direktno za mali servis... ali opet bez dobijanja ponude, za to Vam opet treba servisni savetnik

HDMI druže, pa znaš li da Honda i Toyota prave hibride od 90ih godina prošlog veka i sad EV Clinic naspiše tekst kako baterije hibrida su opterećene i da bi oni samo kupili BMW i3 rex i Suzuki hibride i mi svi treba da verujemo da su svi hibridi hodajuće katastrofe na točkovima. Da li zaista neko misli da Toyota i Honda hibridi se raspadaju i predstavljaju opasnost po budžete njihovih vlasnika? 30 godina stara tehnologija!
Mogu da se složim da hibridne baterije vremenom gube na kapacitetu i da su sve manje učinkovite u smislu da Toyota stara 8 godina sigurno nema istu efikasnost kao nova Toyota iz salona, ali to da su se inženjeri Toyote tj Honde koji zajedno prodaju 14 15 miliona vozila godišnja *****ali u konceptu i da će sad njima neko iz garaže pokraj Zagreba da objasni mi je apsolutno neverovatno

Ko je uopšte pisao o hibridima,koji nisu tema o EV vozilima?
Pišemo o PHEV i REEV.
To što oni prave,oni su tu tehnološki i ostali, u prošlom veku.
Toyotu nije sramota da sami nisu mogli da naprave EV vozilo nego im je trebao Subaru,jer nisu u stanju sami da ih razviju posle toliko decenija pravljenja hibrida?Pa ni tu nisu uspeli jer i to što su napravili imalo je puno problema.Pogledajte malo vesti unazad 10 godina,svake godine imaju neku epohalnu izjavu kako eto samo što nisu razvili nešto revoloucionarno,a nisu uradili apsolutno ništa.
Nije ih sramota da za hibride naprave BMS koji meri temperaturu na svakoj petoj bateriji a one između kuvaju i kuvaju.Jedina olakšavajuća okolnost je što su stavili razumnu cenu zamenskih ćelija.

Prilozi

• Screenshot_20260807_192505_com_facebook_katana_ImmersiveActivity_edit_69776467023745.webp
    Screenshot_20260807_192505_com_facebook_katana_ImmersiveActivity_edit_69776467023745.webp
    156.1 KB · Pregleda: 15
Poslednja izmena:
A ne smeta ni to što ih menjaju dok si rekao keks... bukvalno bez pitanja. Tačno je da Honda i Toyota nisu napravili ršum u svetu električnih automobila, ali ako pogledaš finansijske rezultate Toyote ja ne vidim da njima ništa fali zbog strategije forsiranja klasičnih hibrida i opreznog ulaska u EV svet. Naprotiv, povećali su svoju razliku u odnosu na drugoplasirani VW koji je puno hrabrije i odlučnije ušao u EV svet, pa sad pravi okret pod ručnom.
Honda je bukvalno otkazala ceo svoj EV program tzv seriju 0 i napravila otpis 16 miijardi eur...
Možda se nama čini da se Toyota ponaša kao Nokia nekada kada su se pojavili Apple i ekipa, ali možda u biti precenjujemo potencijal EV vozila u aktuelnom momentu baš iz tog razloga što gledamo na svet iz svog ugla i smatramo da je naše ponašanje, manje ili više racionalno zapravo normalno ponašanje koje će pratiti milioni. Ja se zaista divim pojedincima koji bi sad kupili vozila koja se zovu Forthing, Changan itd.... ja bih EVENTUALNO kupio Xiaomi, BYD, ali pre svih njih Teslu (da ih ne bojkotujem iz razloga političkog angažmana njihovog vlasnika i osnivača)... poenta mog posta je da ja ne bih ismevao Japance nikada i nigde, pa da je reč o fudbalu, a kamoli o autoindustriji.

Sve je to tako kao što pišeš.
Menjaju kao keks ako 10 godina plaćaš jednu vrstu osiguranja kroz uvećanu cenu servisa,treba se i toga setiti.BMW može da sanja garanciju od 10 godina,oni bi sutra propali jer bi bili u teškom minusu.
Niti svi mogu da pređu na EV,niti svakome treba EV,e tu Toyota kupi svoje sigurne milione bar za sada.To što su prespavali jednu celu deceniju ,to će doći na naplatu kad tad.
Sve kompanije počnu tonuti u trenutku kada se osete moćnim i nadmoćnim u odnosu na ostale konkurente,kada su u vrhu prometa i dobiti.Tada prestaju inovacije i ideje,tada šerholderi hoće svoj deo i to odmah, sve ono što su čekali da im skoče akcije,hoće odmah i to ako može da traje u nedogled.Tada kreće polako propast i potonuće,lagano ali neizbežno.
Šta je lek,pa na primer,svaki racionalni čovek treba da ide kod lekara kada je najzdraviji,na razne preglede i analize,a ne kada se pojave prvi ozbiljniji simptomi,tada je kasno.Isto tako kompanije kada su najmoćnije,treba da budu najobazrivije.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno